41 đề thi học sinh giỏi tiếng Anh lớp 6 có đáp án – Phần 1

ĐỀ LUYỆN THI HSG NĂM HỌC 2019 -2020

Môn thi: ANH 6

( Thời gian làm bài 90 phút)

I. Choose the word that has the underlined part pronounced differently from the rest.

1. a. historic b. exciting c. island d. firework

2. a. calendar b. celebrate c. decorate d. school

3. a. wonder b. compass c. brother d. forest

4. a. beach b. teach c. feather d. peaceful

5. a. clothes b. fireworks c. scissors d. mountains

II. Use the correct form of the words in CAPITAL to complete the sentences.

1. It is ……………………to go hiking in this area. DANGER

2. Ha Long Bay is number one …………………wonder in Vietnam NATURE.

3. Mary is the …………of the English speaking club in my class. LEAD

4. Big cities in Vietnam are too busy and …………….. POLLUTE

5. Hoi An is a …………………………..city with a lot of old houses, shops and buildings. HISTORY

6. My trip to Phong Nha Ke Bang is ………………………experience. FORGET

7. There are many ……………festivals in Vietnam TRADITION.

8. We should eat less fast food or junk food because they are …………………. HEALTH

9. Visitors come to Hue because there are many tourist ………………….. ATTRACT

10. We can take part in many outdoor …during the festival. ACT

1………………… 2…………………. 3…………………. 4………………….. 5………………….
6………………….. 7………………….. 8…………………. 9………………….. 10…………………

III. Choose the correct answer a, b, c, or d.

1. People often clean and decorate their houses ________ Tet.

a. during b.after c.before d. on

2. Turn left at the first traffic lights, and you’ll see the supermarket straight ________.

a. away b.ahead c.aside d. again

3. Mekong River is ________ river in South East Asia.

a. long b.longer c.longest d. the longest

4. You ________ speak during the exam – it’s forbidden.

a. should b.shouldn’t c.must d. mustn’t

5. Some of her paintings are displayed at the local ________.

a. art gallery b.museum c.stadium d. hospital

6. The Vietnamese ________ Tet at different times each year.

a. decorate b. watch c.celebrate d. welcome

7. ________ we go out for dinner tonight? – Great!

a. Must b.Can c.Will d. Shall

8. ________ does Tet last? ~ About 10 days.

a. When b.How long c.What time d. How often

9. Life in the countryside is ________. There aren’t many things to do there.

a. interesting b.inconvenient cboring d.noisy

10. ‘Can you tell me the way to Tan Ky House please?’-‘________. Go straight, then turn right.’

a. Certainly b.Let’s go c.Good idea d.My pleasure

IV. Put the verbs In brackets into the correct tense or form.

1. Everybody ________________ (cheer) and ________________ (sing) happily at the moment.

2. Sorry, I can’t come. I ________________ (be) very busy tomorrow.

3. ________________ (they/ play) football this weekend?

4. Most students ________________ (not go) to school on Saturday.

5. You must ________________ (take) a boat ride around the island.

6. After _______________ (get) up, children get dressed in new clothes and say wishes to their parents.

V. Supply the correct form of the words in brackets.

1. The weeks before Tet is the________________ time of the year. (busy)

2. The street is always ________________ with pedestrians and traffic. (crowd)

3. The Grand Canyon is one of the ________________ wonders of the world. (nature)

4. Is living in the city ________________ than living in the countryside? (good)

5. On the first day of Tet, we dress ________________ and go to pagodas. (beauty)

6. Red symbolizes luck and ________________.(happy)

VII. There is a mistake in each sentence. Find and correct it.

1. Vietnamese people prepares for Tet several weeks beforehand.

2. Mount Everest is the most highest mountain in the world.

3. Da Nang is very interested. I really like it.

4. They’ll go abroad next year, will they?

5. You look tired. You should work so hard.

6. If you read more, your vocabulary will get gooder every day.

VII. Complete the second sentences so that it has the same meaning to the first one.

1. It’s not good to spend a lot of time watching TV.

You

2. Antarctica is colder than any other place in the world.

Antarctica is

3. Shall we go to Times Square to welcome the New Year?

Why don’t

4. A bicycle is more convenient than a car in towns.

A car is

5. Turn right at the first turning.

Take

VIII.Write sentences, using the words or phrases given.

1. Vietnamese people/ often/ clean/ decorate/ houses/ Tet.

2. The air / the city / polluted / the air / the countryside.

3. It/ very/ interesting/ take/ boat trip/ the Perfume River

ĐÁP ÁN

I. 1. a 2. b 3. d 4. c 5. b

II.

1.DANGEROUS 2.NATURAL 3.LEADER 4.POLLUTED 5.HISTORIC
6.UNFORGETTABLE 7.TRADITIONAL 8.UNHEALTHY 9.ATTRACTIONS 10.ACTIVITIES

III. 1. c 2. b 3. d 4. d 5. a 6. c 7. d 8. b 9. c 10. a

IV. 1. is cheering- singing 2. will be 3. Are they playing

4. don’t go 5. take 6. getting

V. 1. busiest 2. crowded 3. natural 4. better

5.beautifully 6.happiness

VI. 1. prepares →prepare 2. mosthighest→ highest

3. interested → interesting 4.willthey→ won’t they

5.should → shouldn’t 6. gooder→better

VII. 1. You shouldn’t spend a lot of time watching TV.

2.Antarctica is the coldest place in the world.

3.Why don’t we go to Times Square to welcome the New Year?

4.A car is more inconvenient than a bicycle in towns./ A car is not as convenient as a bicycle in towns.

5.Take the first turning on the right.

VIII. 1. Vietnamese people often clean and decorate their houses at Tet.

2.The air in the city is more polluted than the air in the countryside.

3.It is very interesting to take a boat trip on the Perfume River.

PHÒNG GD&ĐT ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH NĂNG KHIẾU CẤP HUYỆN

NĂM HỌC 2017 – 2018

Môn: Tiếng Anh 6 (ĐỀ CHUNG )

Thời gian làm bài 120 phút (không kể thời gian giao đề)

Đề thi có 04 trang

Điểm Họ tên, chữ ký giám khảo Số phách
Bằng số: _________________ 1.
Bằng chữ: ________________ 2.

Chú ý: – Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi.

– Thí sinh không đư­ợc sử dụng bất cứ tài liệu gì kể cả từ điển.

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.(2 pts)

1. A. load B. monkey C. home D. most

2. A. develops B. cars C. meets D. books

3. A. walks B. kisses C. dances D. boxes

4. A. honest B. hour C. honour D. humour

5. A. Internet B. ready C. every D. teeth

6. A. tenth B. math C. brother D. theater

7. A. pyramid B. Sydney C. dry D. hungry

8. A. energy B. electricity C. effect D. environment

9. A. pollution B. solar C. symbol D. reason

10. A. president B. sea C. country D. about

II. Choose the best word or phrase to complete the following sentences. (4points)

1. The Pacific Ocean is ________ ocean in the world.

A. big B. the biggest C. the bigest D. bigger

2. We do ________ every morning.

A. jogging B. aerobics C. table tennis D. picnic

3. ________ I don’t like vegetables, I eat them every day.

A. But B. Although C. Because D. but

4. You have to throw the ball into the net when you play ________ .

A. basketball B. football C. tennis D. badminton

5. ________ Liz buy a lot of souvenirs for her friends?

A. Did B. Do C. Were D. Is

6. ________ to a native speaker of English, Phuong?

A. Have you ever talked B. Do you ever talk

C. Did you ever talk D. Are you ever talking

7. We sometimes ________ out when we lived in the city.

A. eat B. will eat C. have eaten D. ate

8. Amsterdam is one of the _______cities in the world.

A. peacefullest B. peacefuller C. most peaceful D. more peaceful

9. I think Seoul is ______ than Jakarta.

A. cleaner B. cleanest C. more cleaner D. most cleanest

10. Fish were among the earliest forms of life. Fish ________ on earth for ages and ages.

A. will exist B. are existing C. existed D. have existed

11. In England, children ____________ go to school between the ages of 6 and 18. It is compulsory

A. should B. need C. may D. must

12. My father is fond of sports. He goes to the Sports Club to watch _____________every Saturday.

A. racing horses B. race horse C. horse races D. horsing race

13. You ___________be home before dark because it is dangerous to walk home alone at night.

A. might B. may C. ought D, must

14. We should use reusable water bottle ____________of plastic one.

A. because B. instead C. despite D, however

15. The bear _________you if you ______________it.

A.attacks/ provoke B. will attack/ provoke

C. attacks/ will provoke D. will attack/ will provoke

16.I first_______________ Ho Chi Minh City in 2013.

A. go B. went C. visited D. been to

17 If the ______________ is polluted, we won’t have enough food to eat.

A. water B. air C. noise D. soil

18. We should give unused clothes to_____________to help the people in need.

A. charity B. factory C. market D. hospital

19. My head hurts. I need to take a ……….

A. sun cream B. backpack C. walking boots D. painkiller

20. She is always… at school. She spends most of the time studying

A. hard-working B. careful C. lazy D. funny

III. Supply the correct form of the verbs in brackets (1 point).

1. Why you (look) ……………………………..at me like that? What is the matter?

2. What are you doing this everning?

– I (do) ……………………………. my homework, and then I (watch)……………………………..TV.

3. Many people in our street have cars but my parents (not have)………….. one. They (like)…………..to go to work by bus.

4. When my brother and I (be)………………….small, we (go) …………… swimming every weekend.

5. Nam (not do)………………………………….his homework yet..

IV. Put the correct form of the word in brackets (1 point)

1. New York is an ……..………..city with many skyscrapers. ( excite)

2. There are many modern ………………………………..….. in ho Chi minh City. (build)

3. William Shakespeare (1564-1616) is a famous……………………………in the world . (fame)

4. Britain’s most common leisure ………are watching TV and films and listening to the radio. ( act)

5. Merlion is a ………. …………with the head od a lion and the body of fish. ( create)

V.There is one mistake in each sentence. Find and correct it. (1 point)

1. I can see there is a vase behind of the light..

2. Ho Chi Minh is croweder than Da Nang City.

3. They won’t going to the Time Square to welcom the New Year.

4. You should always to tell an aldult where you are going.

5. Remember to wash and ironing your own clothes every day.

VI. Fill each gap in the passage with a suitable word ( 3 points).

Viet Nam is in the South – East Asia. It has (1) …… …………of beautiful mountains, rivers and beaches. (2) ……….… are two long (3) ……… in Viet Nam: the Red River in the north and the Mekong River in the (4) ……. ……….The Mekong river is the (5)…………………river in the South – East Asiaand of course it is longer (6) …..….the Red River. the Mekong River starts in Tibet and (7) …………. to the East Sea. Fasipan is (8) ……. highest mountain in Viet Nam. It’s 3,143 meters (9) ……… . Viet nam also has many nice ( 10) ……. …………………such as tra Co, sam Son, Nha Trang, Vung Tau.

VII. Choose the best answer for each gap in the passage (2 points).

Oak city is a great city. There’s so (1) ………………to do! There are cinemas, parks and discos. It’s got some great clothes and music shops (2) ………………Oak city is very modern and beautiful. There aren’t any (3) ………………buildings and there’s some beautiful (4) ………………around the city. Is there any pollution in the Oak city? There isn’t much pollution (5) ………………there isn’t much traffic. Everyone travels (6) ………………bike and walks, so there aren’t many accidents. No one works, so everyone has got a lot of free time. Are there any unfriendly people in Oak city? – No, so come and spend a little time here.

  1. A. much B. many C. some D. any
  2. A. neither B. either C. too D. so
  3. A. beautiful B. ugly C. pretty D. unpleasant
  4. A. scenery B. scene C. view D. sight
  5. A. so B. because C. although D. if
  6. A. so B. in C. with D. by

VIII. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it (3 points).

1. There are three interesting films on VTV3 today.

Today VTV3 has. ………………………………..….. …………………….…………

2. There are many flowers in our garden.=>Our garden……………………………………………..

3. Hue’s house is near the river.. =>Hue’s house isn’t ………………………………………………..

4. Viet Nam has lots of beautiful lakes in Viet Nam.

=>There …………………………………………………………….

5. Da Nang is smaller than Ha Noi. and Ha Noi is smaller than Ho Chi Minh City.

=>Ho Chi Minh City is the………… ………………………………………………

6. Many tourists want to visit Sa Pa because of its fresh air.

=>Many tourists want to visit Sa Pa because …………………………………………

7. Remember to do your homework..=>You must …………………………………………………..

8. A man in Sri Lanka watches TV more than any other man in the world.

=>Nobody. …………………………………………………………………………

9. We do a lot of outdoor activities in summer. =>We take part in ………………………………….

10. I won’t be able to do anything unless I have a quiet room.

=>If ………………………………………………………………

IX. Use the given words or phrases to make the meaningful sentences ( 1,5 points)

1. future / robots / able / do / many / things / like / humans//.

……………………………………………………………………………………

2. I / go library / last night / and / probably / go / there / tonight / too//.

……………………………………………………………………………………

3. There / might / not / meeting / this afternoon / because / director / ill //.

……………………………………………………………………………………

4. Where / new / remote control / that / I / buy / last week//?

……………………………………………………………………………………

5. Hoa / like / eat / noodles / but / mother / always / cook / rice / her//.

……………………………………………………………………………………

X. Make questions for the underlined part ( 1,5 points).

1. ……………………………………………………………………………… ?

Tom put the remote control on the bookshelf.

2. ……………………………………………………………………………… ?

They go to the English club twice a week.

3. ……………………………………………………………………………… ?

She missed a week’s lessons because of illness.

4. ……………………………………………………………………………… ?

That newsreader usually gets to work by bus.

5. ……………………………………………………………………………… ?

The game show lasted for two hours and a half.

PHÒNG GD&ĐT ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH NĂNG KHIẾU CẤP HUYỆN

NĂM HỌC 2016 – 2017

Môn: Tiếng Anh 6 (Hệ 10 năm )

Thời gian làm bài 120 phút (không kể thời gian giao đề)

Đề thi có 04 trang

Điểm Họ tên, chữ ký giám khảo Số phách
Bằng số: _________________ 1.
Bằng chữ: ________________ 2.

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.(2)

1. A. chairs B. sofas C. rooms D. sinks

2. A. photo B. going C. brother D. home

3. A. school B. teaching C. chess D. chalk

4. A. cold B. volleyball C. telephone D. open

5. A. meat B. reading C. bread D. seat

6. A. writes B. makes C. takes D. drives

7. A. never B. often C. when D. tennis

8. A. eating B. reading C. teacher D. breakfast

9. A. Thursday B. thanks C. these D. birthday

10. A. surround B. counting C. country D. about

II. Choose the best word or phrase to complete the following sentences. (4points)

1. You can watch Harry Potter on TV ________ you can read it.

A. so B. and C. but D. or

2. “- ________ a nice T-shirt, Trang!” _ “ Thank you”

A. How B. What C. Which D. It

3. “- ________ films have you seen this week ?” _ “ Only one”

A. How many B. What C. Which D. Who

4. There aren’t – ________ good films on TV at the moment.

A. some B. any C. much D. a lot

5. If we cut down more trees, there – ________ more floods.

A. are B. were C. have been D. will be

6. That is – ________ book I’ve ever read.

A. the borest B. the boring C. the most boring D. the most bored

7. I’ ve never seen a- ________ bridge than this one.

A. longest B. longer C. most longest D. more longer

8. That dog isn’t _______it looks.

A. more dangerous than B. as dangerous as

C. dangerous than D. dangerouser than

9. In the future, we won’t go on holiday to the beach but we – ______ go on holiday to the moon.

A. must B. can’t C. might D. won’t

10. – ________ you swim when you were ten?

A. Can B. Could C. Will D. Might

11. My father likes watching TV____________ he doesn’t like listening to music.

A. and B. so C. but D. because

12. We should use _____________pens and pencils to reduce rubbish.

A. reliable B. reusable C. refillable D. sociable

13. In the future, we will have ___________to do housework.

A. robots B. wireless TV C. smart phone D, hi-tech fridge

14. Eiffel Tower is the most attractive ____________in France.

A. building B. resor C. square D, landmark

15. We should use _________to save natural resources.

A. oil B. solar energy C. coal D. gas

16._______________ means creating new products from used materials.

A. Reduce B. Reuse C. Recycle D. Rebuild

17 If the ______________ is polluted, we won’t have enough food to eat.

A. water B. air C. noise D. soil

18. We should give unused clothes to_____________to help the people in need.

A. charity B. factory C. market D. hospital

19. My head hurts. I need to take a ……….

A. sun cream B. backpack C. walking boots D. painkiller

20. She is always… at school. She spends most of the time studying

A. hard-working B. careful C. lazy D. funny

III. Supply the correct form of the verbs in brackets (1 point).

1. Why you (look) ……………………………..at me like that? What is the matter?

2. What are you doing this everning?

– I (do) ……………………………. my homework, and then I (watch)……………………………..TV.

3. Many people in our street have cars but my parents (not have)………………………… one. They (like)………………………to go to work by bus.

4. When my brother and I (be)………………….small, we (go) …………… swimming every weekend.

5. Nam (not do)………………………………….his homework yet..

IV. Put the correct form of the word in brackets (1 point)

1. New York is an ……..………..city with many skyscrapers. ( excite)

2. There are many modern ………………………………..….. in ho Chi minh City. (build)

3. William Shakespeare (1564-1616) is a famous……………………………in the world . (fame)

4. Britain’s most common leisure ………are watching TV and films and listening to the radio. ( act)

5. Merlion is a ………. …………with the head od a lion and the body of fish. ( create)

V.There is one mistake in each sentence. Find and correct it. (1 point)

1. I can see there is a vase behind of the light..

2. Ho Chi Minh is croweder than Da Nang City.

3. They won’t going to the Time Square to welcom the New Year.

4. You should always to tell an aldult where you are going.

5. Remember to wash and ironing your own clothes every day.

VI. Fill each gap in the passage with a suitable word ( 3 points).

Viet Nam is in the South – East Asia. It has (1) …… …………of beautiful mountains, rivers and beaches. (2) ……….… are two long (3) ……… in Viet Nam: the Red River in the north and the Mekong River in the (4) ……. ……….The Mekong river is the (5)…………………river in the South – East Asiaand of course it is longer (6) …..….the Red River. the Mekong River starts in Tibet and (7) …. to the East Sea. Fasipan is (8) ……. highest mountain in Viet Nam. It’s 3,143 meters (9) ……… . Viet nam also has many nice ( 10) ……. ……………….such as tra Co, sam Son, Nha Trang, Vung Tau.

VII. Choose the best answer for each gap in the passage (2 points).

Oak city is a great city. There’s so (1) ………………to do! There are cinemas, parks and discos. It’s got some great clothes and music shops (2) ………………Oak city is very modern and beautiful. There aren’t any (3) ………………buildings and there’s some beautiful (4) ………………around the city. Is there any pollution in the Oak city? There isn’t much pollution (5) ………………there isn’t much traffic. Everyone travels (6) ………………bike and walks, so there aren’t many accidents. No one works, so everyone has got a lot of free time. Are there any unfriendly people in Oak city? – No, so come and spend a little time here.

  1. A. much B. many C. some D. any
  2. A. neither B. either C. too D. so
  3. A. beautiful B. ugly C. pretty D. unpleasant
  4. A. scenery B. scene C. view D. sight
  5. A. so B. because C. although D. if
  6. A. so B. in C. with D. by

VIII. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it (3 points).

1. There are three interesting films on VTV3 today.

=>Today VTV3 has. ………………………………..….. …………………….…………

2. There are many flowers in our garden.

=>Our garden……………………………………………………………………..

3. Hue’s house is near the river..

=>Hue’s house isn’t ………………………………………………………………..

4. Viet Nam has lots of beautiful lakes in Viet Nam.

=>There …………………………………………………………….

5. Da Nang is smaller than Ha Noi. and Ha Noi is smaller than Ho Chi Minh City.

=>Ho Chi Minh City is the………… ………………………………………………

6. Many tourists want to visit Sa Pa because of its fresh air.

=>Many tourists want to visit Sa Pa because …………………………………………

7. Remember to do your homework..

=>You must …………………………………………………………………..

8. A man in Sri Lanka watches TV more than any other man in the world.

=>Nobody. …………………………………………………………………………

9. We do a lot of outdoor activities in summer.

=>We take part in ………………………………………………………………….

10. I won’t be able to do anything unless I have a quiet room.

=>If ………………………………………………………………

IX. Use the given words or phrases to make the meaningful sentences ( 1,5 points)

1. future / robots / able / do / many / things / like / humans//.

……………………………………………………………………………………

2. I / go library / last night / and / probably / go / there / tonight / too//.

……………………………………………………………………………………

3. There / might / not / meeting / this afternoon / because / director / ill //.

……………………………………………………………………………………

4. Where / new / remote control / that / I / buy / last week//?

……………………………………………………………………………………

5. Hoa / like / eat / noodles / but / mother / always / cook / rice / her//.

……………………………………………………………………………………

X. Make questions for the underlined part ( 1,5 points).

1. ……………………………………………………………………………… ?

Tom put the remote control on the bookshelf.

2. ……………………………………………………………………………… ?

They go to the English club twice a week.

3. ……………………………………………………………………………… ?

She missed a week’s lessons because of illness.

4. ……………………………………………………………………………… ?

That newsreader usually gets to work by bus.

5. ……………………………………………………………………………… ?

The game show lasted for two hours and a half.

The end .

PHÒNG GD&ĐT ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH NĂNG KHIẾU CẤP HUYỆN

NĂM HỌC 2017 – 2018

Môn: Tiếng Anh 6 (ĐỀ CHUNG )

Thời gian làm bài 120 phút (không kể thời gian giao đề)

Đề thi có 04 trang

Điểm Họ tên, chữ ký giám khảo Số phách
Bằng số: _________________ 1.
Bằng chữ: ________________ 2.

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.(2)

1. A. funny B. lunch C. sun D. computer

2. A. writes B. makes C. takes D. drives

3. A. advice B. price C. nice D. police

4. A. cook B. clean C. celebrate D. candy

5. A. leave B. break C. repeat D. peaceful

6. A. blonde B. ponytail C. body D. potter

7. A. thirsty B. throw C. theme D. there

8. A. hear B. near C. fear D. pear

9. A. dad B. hat C. plant D. happy

10. A. hourly B. honest C. heir D. homeland

II. Choose the best word or phrase to complete the following sentences. (4points)

1. Hanh is usually early…………………..school because she gets up early.

A. on B. for C. at D. to

2. Vieet Nam ………………. Tet, but Korea doesn’t.

A. decorates B. celebrates C. makes D. does

3. Would your sister like …………… ……. to the party?

A. to go B. going C. go D. goes

4. I can’t come right now. I ……… when I finish my homework.

A. am coming B. come C. will come D. came

5. If you read more, your vacabulary will get ……………every day.

A. good B. well C. better D. best

6. It is wrong of you to do this. This…………………..never happen again!

A. does B. would C. will D. must

7. My brother like wwatching TV………………….I like going out with my friends.

A. and B. but C. or D. so

8. I want to work in television industry, ………..I am working hard.

A. because B. although C. so D. and

9. At the weekend we can play a (an)…………of badminton or join in a football match.

A. sport B. game C. match D. activity

10. –” ………. a nice T-shirt, Trang!” – ” Thank you”.

A. How B. What C. Which D. It

11. ” …………..is the most expensive city in the world? ” – ” I think it’s Tokyo.

A. Which B. Where C. What D. How

12. I …………… to Singapore three times.

A. have gone B. have been C. went D. visited

13. I first …….. ……………….Melbourne in 2003.

A. went B. have been C. have gone D. visited

14. There aren’t……………………..good film on TV at the moment.

A. some B. any C. much D. a lot

15. If we cut down more forests, there………………………….more floods.

A. are B. were C. have been D. will be

16. That is …………………….book I’ve ever read.

A. the borest B. the most boring C. the most bored D. the boring

17. A robot can do ………different things from looking after a baby to building a house.

A. much B. many C. few D. little

18. It’s getting light. Shall we turn …… the light to save electricity?

A. off B on C. up D. in

19. The opposite of “dangerous” is………………………..

A. polluted B. good C. safe D. dirty

20. The three Rs…………… for Reduce, Reuse and Recycle.

A. stand B. sit C. make D. explain

III. Supply the correct form of the verbs in brackets (1 point).

1. School (finish) ……………………………..at 4 p.m every day.

2. My family likes (spend) ……………………………….. our summer holiday at the seaside.

3. Where ……………….you (be)…………., Phong? – I’m upstairs. I (do)………………………my homework.

4. They never (eat) ……………………………….… Mexican food.

5. His story makes me (burn)…………………………..into tears.

IV. Put the correct form of the word in brackets (1 point)

1. Children look very ……..………..while playing games during break time. ( excite)

2. Students of our school are………………………………..….. with one another. (friend)

3. Nam is very ………………………………. He always has a lot of ideas. ( creative)

4. You can trust Tim. He is very ………… …………………….. ( rely)

5. The Perfume River is the most ………. …………river in Central Viet Nam. ( fame)

V.There is one mistake in each sentence. Find and correct it. (1 point)

1. The seafood here is more delicious as the seafood in my hometown.

2. The air in the country is the more clean than the air in the city.

3. Can you telling me the way to the railway station.

4. Take the first left and the market is on your right.

5. You must taking off your shoes before entering this room.

VI. Fill each gap in the passage with a suitable word ( 3 points).

Parents and friends

We can choose our friends, but we can’t (1) …… our relatives. That does not mean that members of our(2) ……….… cannot also be our friends. Many children have a very (3) ……… relationship with their parents, and they see them as friends. Of course when you are a teenager, there are times(4) ……. you do not get on well (5)…………………your parents or they can get angry with you. That’s only natural. There are (6) …..….when you want to be independent and decide things by (7) …………. After all, nobody is perfect, and we all (8) ……. mistakes. But your parents understand that. When you grow up, you will see that you have many things in (9) ……… with your mum and dad, and you will become closer ( 10) ……. them.

VII. Choose the best answer for each gap in the passage (2 points).

In the match(1) ……. Nguyen Du team and Trung Vuong Club which took place last Sunday, Nguyen Du team beat Trung Vuong Club by three goals to two.

The last time the two teams met, Trung Vuong Club won by three goals (2)……. nil, so Nguyen Du Club were making a great discussion to win this match.

In the first half of the (3) ………. , Trung Vuong Club was leading by two (4) …… . However, Trung Vuong Club (5) ……. a number of careless mistakes during the second half. This was after their player, Minh, missed the ball, slipped and ( 6) ……. heavily.

Nguyen Du team then (7) …….. two lucky goals, and in the few minutes before the finish, Vinh shot the ball into the net, bringing the score to three goals to two.

Nguyen Du team(8) ………. well this season and their fans have good reason to be proud. Trung Vuong Club too, has had good results up to now. This is the first game they lost.

1. A. on B. between C. of

2. A. to B. by C. for

3. A. play B. match C. performance

4. A. matches B. players C. goals

5. A. is making B. makes C. made

6. A. falls B. fell C. is falling

7. A. had B. scored C. put

8. A. plays B. has played C. played

VIII. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it (3 points).

1. It would be a good idea for you to go to a pagoda.

=>You ………………………………..….. ………………………………………………

2. You can trust me to finish the exercise on time.

=>I promise………………………………………………………………………..

3. I advise you not to eat lots of sweets. =>You ………………………………………………..

4. My mother is always busy from morning till night.

=>My mother is never …………………………………………………………….

5. The Red river is 1,149 km long. The Nile River is 6,650 km long.

=>The Nile River s much………… ………………………………………………

6. The children like to watch dragon dance in the street at Tet.

=>The children enjoy ……………………………………………………………

7. It’s the first time that I have ever talked to a foreigner.

=>I have …………………………………………………………………..

8. Phong was sleepy, but he still stayed up late to watch the end of the game on TV.

=>Although. …………………………………………………………………………

9. Our resources of energy will soon end because we don,t try to save it.

=>If ………………………………………………………………………………….

10. She likes to live in the countryside.

=>She enjoys ………………………………………………………………

IX.Use the given words or phrases to make the meaningful sentences ( 1,5 points)

1. There/ be/ many/ new / shop / near / here / so / streets / busy / day//.

……………………………………………………………………………………

2. weather / here/ hot / and / dry / than / your / country//?

……………………………………………………………………………………

3. Although / Phong / sleepy / stay up / watch / end / game / TV //.

……………………………………………………………………………………

4. What / kind / TV programme / you / like / watch / most / when / small//?

……………………………………………………………………………………

5. I / turn up / TV / because / want / hear / music / clear//.

……………………………………………………………………………………

X. Make questions for the underlined part ( 1,5 points).

1. ……………………………………………………………………………… ?

My brother watches TV two hours a day.

2. ……………………………………………………………………………… ?

I like Tu Long best in the Weekend Meeting shows.

3. ……………………………………………………………………………… ?

The new programme often finishes at eight o’clock.

4. ……………………………………………………………………………… ?

We watched the late football match on TV last night.

5. ……………………………………………………………………………… ?

The new television is ten thousand million dong.

The end .

ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH NĂNG KHIẾU LỚP 6 THCS

Đề số 4

NĂM HỌC: 2017-2018

MÔN : TIẾNG ANH (Chương trình 10 năm)

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.(2)

1. A. load B. monkey C. home D. most

2. A. develops B. cars C. meets D. books

3. A. walks B. kisses C. dances D. boxes

4. A. honest B. hour C. honour D. humour

5. A. Internet B. ready C. every D. teeth

6. A. tenth B. math C. brother D. theater

7. A. pyramid B. Sydney C. dry D. hungry

8. A. energy B. electricity C. effect D. environment

9. A. pollution B. solar C. symbol D. reason

10. A. president B. sea C. country D. about

II. Choose the best word or phrase to complete the following sentences. (4points)

1. The Pacific Ocean is ________ ocean in the world.

A. big B. the biggest C. the bigest D. bigger

2. We do ________ every morning.

A. jogging B. aerobics C. table tennis D. picnic

3. ________ I don’t like vegetables, I eat them every day.

A. But B. Although C. Because D. but

4. You have to throw the ball into the net when you play ________ .

A. basketball B. football C. tennis D. badminton

5. ________ Liz buy a lot of souvenirs for her friends?

A. Did B. Do C. Were D. Is

6. ________ to a native speaker of English, Phuong?

A. Have you ever talked B. Do you ever talk

C. Did you ever talk D. Are you ever talking

7. We sometimes ________ out when we lived in the city.

A. eat B. will eat C. have eaten D. ate

8. Amsterdam is one of the _______cities in the world.

A. peacefullest B. peacefuller C. most peaceful D. more peaceful

9. I think Seoul is ______ than Jakarta.

A. cleaner B. cleanest C. more cleaner D. most cleanest

10. Fish were among the earliest forms of life. Fish ________ on earth for ages and ages.

A. will exist B. are existing C. existed D. have existed

11. In England, children ____________ go to school between the ages of 6 and 18. It is compulsory

A. should B. need C. may D. must

12. My father is fond of sports. He goes to the Sports Club to watch _____________every Saturday.

A. racing horses B. race horse C. horse races D. horsing race

13. You ___________be home before dark because it is dangerous to walk home alone at night.

A. might B. may C. ought D, must

14. We should use reusable water bottle ____________of plastic one.

A. because B. instead C. despite D, however

15. The bear _________you if you ______________it.

A.attacks/ provoke B. will attack/ provoke

C. attacks/ will provoke D. will attack/ will provoke

16.I first_______________ Ho Chi Minh City in 2013.

A. go B. went C. visited D. been to

17 If the ______________ is polluted, we won’t have enough food to eat.

A. water B. air C. noise D. soil

18. We should give unused clothes to_____________to help the people in need.

A. charity B. factory C. market D. hospital

19. My head hurts. I need to take a ……….

A. sun cream B. backpack C. walking boots D. painkiller

20. She is always… at school. She spends most of the time studying

A. hard-working B. careful C. lazy D. funny

III. Supply the correct form of the verbs in brackets (1 point).

1. Why you (look) ……………………………..at me like that? What is the matter?

2. What are you doing this everning?

– I (do) ……………………………. my homework, and then I (watch)……………………………..TV.

3. Many people in our street have cars but my parents (not have)………………………… one. They (like)………………………to go to work by bus.

4. When my brother and I (be)………………….small, we (go) …………… swimming every weekend.

5. Nam (not do)………………………………….his homework yet..

IV. Put the correct form of the word in brackets (1 point)

1. New York is an ……..………..city with many skyscrapers. ( excite)

2. There are many modern ………………………………..….. in ho Chi minh City. (build)

3. William Shakespeare (1564-1616) is a famous……………………………in the world . (fame)

4. Britain’s most common leisure ………are watching TV and films and listening to the radio. ( act)

5. Merlion is a ………. …………with the head od a lion and the body of fish. ( create)

V.There is one mistake in each sentence. Find and correct it. (1 point)

1. I can see there is a vase behind of the light..

2. Ho Chi Minh is croweder than Da Nang City.

3. They won’t going to the Time Square to welcom the New Year.

4. You should always to tell an aldult where you are going.

5. Remember to wash and ironing your own clothes every day.

VI. Fill each gap in the passage with a suitable word ( 3 points).

Viet Nam is in the South – East Asia. It has (1) …… …………of beautiful mountains, rivers and beaches. (2) ……….… are two long (3) ……… in Viet Nam: the Red River in the north and the Mekong River in the (4) ……. ……….The Mekong river is the (5)…………………river in the South – East Asiaand of course it is longer (6) …..….the Red River. the Mekong River starts in Tibet and (7) ……. to the East Sea. Fasipan is (8) ……. highest mountain in Viet Nam. It’s 3,143 meters (9) ……… . Viet nam also has many nice ( 10) ………..such as tra Co, sam Son, Nha Trang, Vung Tau.

VII. Choose the best answer for each gap in the passage (2 points).

Oak city is a great city. There’s so (1) ………………to do! There are cinemas, parks and discos. It’s got some great clothes and music shops (2) ………………Oak city is very modern and beautiful. There aren’t any (3) ………………buildings and there’s some beautiful (4) ………………around the city. Is there any pollution in the Oak city? There isn’t much pollution (5) ………………there isn’t much traffic. Everyone travels (6) ………………bike and walks, so there aren’t many accidents. No one works, so everyone has got a lot of free time. Are there any unfriendly people in Oak city? – No, so come and spend a little time here.

  1. A. much B. many C. some D. any
  2. A. neither B. either C. too D. so
  3. A. beautiful B. ugly C. pretty D. unpleasant
  4. A. scenery B. scene C. view D. sight
  5. A. so B. because C. although D. if
  6. A. so B. in C. with D. by

VIII. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it (3 points).

1. There are three interesting films on VTV3 today. =>Today VTV3 has. ………………………………..….

2. There are many flowers in our garden. => Our garden…………………………………………..

3. Hue’s house is near the river.. =>Hue’s house isn’t ……………………………………………..

4. Viet Nam has lots of beautiful lakes in Viet Nam.

=>There …………………………………………………………….

5. Da Nang is smaller than Ha Noi. and Ha Noi is smaller than Ho Chi Minh City.

=>Ho Chi Minh City is the………… ………………………………………………

6. Many tourists want to visit Sa Pa because of its fresh air.

=>Many tourists want to visit Sa Pa because …………………………………………

7. Remember to do your homework..=>You must ………………………………………..

8. A man in Sri Lanka watches TV more than any other man in the world.

=>Nobody. …………………………………………………………………………

9. We do a lot of outdoor activities in summer. =>We take part in ……………………………………

10. I won’t be able to do anything unless I have a quiet room.

=>If ………………………………………………………………

IX. Use the given words or phrases to make the meaningful sentences ( 1,5 points)

1. future / robots / able / do / many / things / like / humans//.

……………………………………………………………………………………

2. I / go library / last night / and / probably / go / there / tonight / too//.

……………………………………………………………………………………

3. There / might / not / meeting / this afternoon / because / director / ill //.

……………………………………………………………………………………

4. Where / new / remote control / that / I / buy / last week//?

……………………………………………………………………………………

5. Hoa / like / eat / noodles / but / mother / always / cook / rice / her//.

……………………………………………………………………………………

X. Make questions for the underlined part ( 1,5 points).

1. ……………………………………………………………………………… ?

Tom put the remote control on the bookshelf.

2. ……………………………………………………………………………… ?

They go to the English club twice a week.

3. ……………………………………………………………………………… ?

She missed a week’s lessons because of illness.

4. ……………………………………………………………………………… ?

That newsreader usually gets to work by bus.

5. ……………………………………………………………………………… ?

The game show lasted for two hours and a half.

The end .

PHÒNG GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THỬ HSG ANH 6 NĂM HỌC 2018-2019

Môn TIẾNG ANH, Lớp 6

Thời gian: 150 phút (không kể phát đề)
Điểm bằng số Điểm bằng chữ Giám khảo 1 Lời phê STT Số tờ
Giám khảo 2 Số phách

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently. (5pts)

1. A. brush B. music C. truck D. bus
2. A. hour B. house C. help D. home
3. A. plays B. says C. days D. stays
4. A. watches B. brushes C. classes D. lives
5. A. station B. intersection C. question D. invitation

II. Choose the best answer (A, B, C OR D) to complete each sentence. (10 pt)

  1. ………….do you think you can live without TV?
  2. How often B. What C.Which D. How long
  3. Trung is good………….. playing football, but he can’t …………karate well.
  4. with/to B. at/play C. at/do D. in/make
  5. Last summer, we……………Turkey and ………….great time there.
  6. go/have B. went/have C.went to/had D.were/had
  7. …………you ever………….a Philadelphia cheese steak?
  8. Will/eat B. Have/eaten C. Did/eat D. Do/eat
  9. In the future, we …………..go on holiday on a beach, but we ………….travel to the moon.
  10. won’t/might B. will/ don’t C. will be able/ will D.can/will
  11. If we ………….find a beautiful old glass, we …………use it to keep pencils.
  12. x/ will B. will/x C. won’t/will D. x/x

7. When we say “Hello, How are you?”, we are talking to a_______.

A. stranger B. teacher C. friend D. person

8. Mr and Mrs Brown and their father have _________ legs.

A. four B. six C. eight D. ten

9. Would you like _________ that for you?

A. me doing B. that I do C. me do D. me to do

10. Who is _________ of the two girls ?

A. tallest B. the tallest C. taller D. the taller

III. Supply the correct form of the verbs in the bracket.(10pt)

  1. Last week, all members of the class (have) …………..a cold. They (keep)…………….coughing and sneezing.
  2. Hurry up! We (wait)………… for you. If you are slow, we (miss)………………. the bus
  3. Hoa’s father (be) …………a painter. He (decorate) ……………….his neighbors’ house this morning.
  4. Mr. Tan (not sit) ………….in Dr. Lai’s surgery now. He (leave) ……………..two hours ago.
  5. Last month, her mother (teach) ………………..her how to use a sewing machine. She (make) ………………..a new dress for her sister tonight.

IV. Fill in each blank with the correct form of the word in brackets.(10 pts)

1. Lan’s brother is a _________________ . He plays it very well. (piano)

2. Where is the _________________ post office from here? (near)

3. She often feels _________________when she gets bad marks. (happy)

4. I don’t like _________________ days. (rain)

5. There is a very _________________ movie on at the Fansland cinema (interest)

6. You will be _________________ after your summer holiday. (healthy)

7. What is the _____________ sport in your country? (popular)

8. 4. I’d like a nice _________________ orange. (juice)

9. Your house is _________________ from our school than mine. (far)

10. Lan is good at English. She can speak English _________________. (fluent)

V.Read the dialogue then choose the best answer.( 5pt)

Nam: Hello, Viet. Do you hear about the new sports centre?

Viet: No, Nam. Where is it?

Nam: On Thang Long Road. You know near Xuan Thuy Street, behind the station.

Viet: Oh. Is it good?

Nam: Yes, it’s great! You can do a lot of sports. I played table tennis courts next year.

Viet: What about tennis?

Nam: Not yet. They are going to built some tennis courts next year.

Viet: Is it expensive?

Nam: Not really, Viet. It’s 50,000 dong a month if you’re 15 to 18, and 30,000 dong if you are under 15.

Viet: Oh, that’s good because I’m still 14.

Nam: And on Tuesday, Thursday and Friday it stays open late – till 10 o’clock.

Viet: Oh, great. How did you get there?

Nam: I got the number 16 bus. It’s only 10 minutes from the bus station. Do you want to go next week?

Viet: OK. Any day except Thursday.

Nam: Well, why don’t you go on Friday? Then we can stay late.

Viet: Yes, OK. Let’s meet after school.

1. Where is the new sports centre?

A. on Thang Long Road B. on Xuan Thuy Street

C. in front of the station C. opposite the station

2. What sports CAN’T you do at the sports centre?

A. tennis B. table tennis C. volleyball D. football

3. How much must Viet pay?

A. 14,000 dong a month B. 25,000 dong a month

C. 30,000 dong a month C. 50,000 dong a month

4. How many days a week does the sports centre open late?

A. 2 B. 3 C. 4 D. 5

5. Which bus goes to the sports centre?

A. number 6 B. number 10 C. number 16 D. number 60

VI. Put one suitable word in each gap to complete the passage (10 pts)

Americans like sport very much. One of the (1)…………. popular kinds of sports in Autumn is football. All the high schools(2)……….. universities have their own teams.

In winter the most popular kind of sports (3)……….. basketball. There is usually a match every evening in one school gymnasium or another. In some parts of the United States there is a lot of (4)………….. and ice. Many people like skiing and skating.

In the other two (5)………….., milions of Americans enjoy baseball. The schools have their games in (6)……………, but the most important professional games are played during summer. Many people listen to the games (7) ………. the radio, watch them on television or read about them (8) ………….. the newspapers.

Some also play tennis or golf and others (9) ……… fishing. They like to stay outdoors (10)……..it is warm during the months of June, July and August.

VII. Each sentence below contains an error. Find out and correct (10pts)

1. My sister enjoys to take photographs of flowers in the spring

2. Mr. Robinson wasn’t take Liz to the zoo yesterday afternoon.

3. They are poor but they live happy

4. The bank is opposite the hotel, between the restaurant or the bakery.

5. It takes me about fifteen minutes going to school by bicycle.

6. Could you tell me where to get to the souvenir shop?

7. You should to work harder for the coming exam

8. I am 14 years old, so Lan is

9. We hasn’t been to London since two years.

10. There was only a few people at the meeting last night.

Question VIII: Finish the second sentence so that it has the same meaning as the first.(5 Pts)

1. Doing exercises every morning is good for you.

It …………………………………………………………………………………………….

2. Nam isn’t as tall as his brother.

Nam is …………………………………………………………………………….

3. He looks after the sick people.

He takes ……………………………………………………………………………………………………………

4. He often flies to London.

He often goes …………………………………..…

5. That motorbike belongs to Mr. Trung.

That is ………………………………..……………..

IX. Order the sentences to have a complete conversation (10 pts)

  1. Hey Nick, do you watch the dog race on TV last night?
  2. Really? I’ve never seen it. What country is it in?
  3. It’s a sport. Dogs race around a small track. It’s really exciting.
  4. No, What is it?
  5. Well… When is it on?
  6. In Viet Nam, In Vung Tau. I know it’s an attraction in many countries: Australia, America…
  7. You’re welcome. I believe you’ll like it.
  8. Sports channel.
  9. That’s sound interesting. Which channel is it on?
  10. At 9 o’clock Saturday evening and 10 o’clock Sunday morning.
  11. Thanks for your recommendation. I’ll watch it right now.

Your answer: 0 – A

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

X. Write a paragraph (60 – 80 words) about a kind of sports you like. (5 pts).

…………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………….

HƯỚNG DẪN CHẤM

Ðề thi thử HSG Năm học 2018-2019

Môn TIẾNG ANH Lớp 6

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently. (5 pts)

1.B 2.A 3.B 4.D 5.C

II.( 2.0 pts) Mỗi câu trả lời đúng (10 pts)

1.D, 2.C, 3.C, 4.B, 5.A, 6.A

7.C 8.B 9.D 10.B

III.supply the correct form of the verbs n the brackets (10 P)

1.had – kept 2.are waiting – will miss 3.is – has decorated

4.isn’t sitting – left 5.taught – will make

IV. Fill in each blank with the correct form of the word in brackets.(10 pts)

1. pianist 2. nearest 3. unhappy 4. rainy 5. interesting

6. healthier 7. most popular 8. juicy 9. farther 10. fluently

V.Read the dialogue then choose the best answer.( 5pt)

1A 2A 3C 4B 5C

VI. Put one suitable word in each gap to complete the passage (10 pts)

1.most 2.and 3.are 4.snow 5.sports
6.seasons 7.on 8.in 9.go 10.when

VII. Each sentence below contains an error. Find out and correct (10pts)

Mistakes to take wasn’t happy or going
Corrections taking didn’t happily and to go
Mistakes where should to work so Lan is since was
Correction how should work so is Lan for were

Question VIII: Finish the second sentence so that it has the same meaning as the first.(5 Pts)

1. It is good for you to do exercise every morning

2.Nam is shorter than his brrother

3. He takes care of the sick people

4.He often goes to London by plane

5.That is Mr Trung’s motorbike

IX. Order the sentences to have a complete conversation (10 pts)

1 – D; 2 – C; 3 – B; 4 – F; 5 – I; 6 – H; 7 – E; 8 – J;

9 – K; 10 – G

X. Write a paragraph (60 – 80 words) about a kind of sports you like. (5 pts)

– Đúng chủ đề

– Đảm bảo nội dung

– Đúng chính tả và ngữ pháp

– Diễn đạt ý trôi chảy ,có kết nối ý.

Tông điểm 80 : 4 = 20 (tính thang điểm 20)

TRƯỜNG THCS KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP TRƯỜNG

NĂM HỌC: 2018 – 2019

Môn: Tiếng anh 6

Thời gian làm bài: 120 phút (không kể thời gian giao đề)


I.Choose the word in each group that has the underlined part pronounced differently from the rest.

1. A. express B. exciting C. expensive D. excellent

2. A. coffee B. see C. agree D. free

3. A. son B. sugar C. soup D. sing

4. A. palm B. fasten C. classmate D. traffic

5. A. plays B. says C. days D. stays

6. A. dad B. hat C. plant D. happy

7. A. hear B. near C. fear D. pear

8. A. writes B. makes C. packets D. tomatoes

9. A. clown B. down C. own D. town

10. A. breathe B. rhythm C. although D. worth

II. Choose the best answer from A, B, C or D to complete these sentences.

1. At the weekend we can play a ……………………..of badminton or join in a football match.

A.sport B. game C. sports game D. match game

2. Kien is not very ……….He never plays games A. sport B. sporty C. sportingD. unsporty

3. My brother likes watching TV……………………….I like going out with my friends

A. and B. but C. or D. so

4. I want to work in television industry,…………………….I am working hard

A. because B. although C. so D. and

5. Bangkok is …………. capital of Thailand. A. a B. one C. X D. the

6. There are …………….. girls in his class.A. not B. no C. none D. any

7. ……… she plays the piano! A. How beautiful B. How beautifully C. What good D. What well

8. On …. we often go out. A. nights of Saturday B. Saturday nights C. Saturday’s nights D. none is correct

9. I don’t want much sugar in coffee. Just ………, please.

A. little B. a little C. few D. a few

10. “I’ve just received a scholarship” -”………………….!…………………………………..”

A. Really B. Thank you C. Congratulations D. Well

I II. Supply the correct form or tense of the verbs in the parentheses (3.0 points).

1. Where is your mother? – She is in the kitchen. She ______(cook) the dinner.

2. Your brother often ______ (go) to school by bus last year?

3. He often played football when he ( be ) …………………young .

4. Trung is learning to play the guitar. He ( have ) ……………….guitar lessons twice a week.

5. Look! The plane (fly) ………………………. toward to the airport. It (land)……………………..

6. Take these medicines and you ( feel ) ……………….. better then, Ha .

7. I …………..(have) a birthday party tomorrow evening. Would you like ………..(come)?

8. ………… he……….. (like) milk or tea?

9. Where is Nam?- He(watch)…………………… TV in his room at the moment.

10. I often go to school by bicycle but today I ……….. (go) to school by bus.

IV Give the correct form of the words in brackets. (2.0 points)

EX. Knowing English well is very (use )…….. -> useful

1 The ……………. of the experiment is about 20 minutes (LONG)

2.She sent her best wishes for my future…… ……..(HAPPY)

3. The ……………of this tree are very green and beautiful. ( LEAF )

4. Every year I make a ……………………and every year I break it. (RESOLUTE)

5.I don’t believe that the ……………..can bring us good or bad luck.(FOOT)

6. That’s a………………………..designer. She has a lot of new ideals.(CREATE)

7. Nhung is quiet,but sometimes she becomes……………(TALK)

8. They’re famous football………………………….. (PLAY)

9. They are ……………………… about their lesson. (TALK)

10. She told me she would comes so be…………….(PATIENCE)

V. Each sentence below contains an error. Underline it and write the correct answer in the space provided. (2.0 points)

1. I have learnt how swim since 2010.

2. She has worked for this bank since she leaves university.

3. What sweet voice you have!

4. I go to the school library to borrow books twice.

5. Could you tell me the way to the post office ?

6. I received a letter to my friend last week.

7. I have gone to Singapore three times.

8. My brother can’t swim, so he is afraid of water.

9. Don’t eat toomuch salt because it is not good to you.

10.- “Which is the most expensive city in the world ?” – “ I think it’s Tokyo.”

VI.Read the passage and choose the best answer from A, B, C, or D to complete each space.

DIFFERENT HOBBIES

There are four people in my family. Each of us has a (1) ______hobby. My dad likes reading newspapers because he can get the (2) ______news every morning. However, my mom enjoys watching TV and reading magazines. She often spends hours reading articles about fashion and cooking.

(3) ________my mom and dad, my brother (4) ______loves exploring websites about airplanes. He spends (5) ________of his free time (6) _______information about the history and development (7)_______aircraft. He also writes emails (8) ________ chats with his friends about his hobby. For me, I am (9) _______interested in listening to music. I love listening to music on the FM radio. I also like music (10) ________on TV on Sundays. What about you? What is your hobby?

1. A. different B. other C. same D. similar
2. A. newest B. latest C. lately D. fastest
3. A. Undo B. Unable C. Unlucky D. Unlike
4. A. real B. does C. only D. doesn’t
5. A. lot B. many C. variety D. most
6. A. getting B. having C. looking D. taking
7. A. for B. of C. on D. with
8. A. to B. or C. after D. before
9. A. too B. also C. really D. such
10. A. part B. piece C. program D. playing

V II. Put a word in each gap in the following postcard. (1points)

Fansipan is the highest peak of Vietnam, Laos and Cambodia, so it is called “the Roof of Indochina” while the local (1)………….call it Huasipan. Huasipan means large tottering rock.

Fansipan is 3,143 metres (2)………..It is in Lao Cai Province, nine kilometres southwest of Sa Pa Town (3)………..the Hoang Lien Son mountain range.

Fansipan is now one of the very few eco-tourist spots of Vietnam, with about 2,024 varieties of plants and 327 types of animal and insects. Many tourist (4) ………….the mountain every year . If you climb the mountain from the end of February to march, you (5)………..have a chance to admire the beautiful blooming flowers in many different colors.

VIII. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the first. (

1. It is essential that you do your homework before going to school.⇨ You must …………

2. It is necessary for us to be present at the class discussion on Saturday.⇨ We must ….

3. Hanoi is large, Bangkok is large and Tokyo is the largest.⇨ Tokyo is ……

4. It is wrong of us to throw rubbish..⇨ We mustn’t …………

5. How many apples does she want?⇨ How many apples would……….?

6. Learning how to use a computer is very easy⇨ It is …………………………

7. He drives very carefully.⇨ He is ..………….……

8. Students at our school take part in a lot of outdoor activities⇨ Students at our school do ………

9. I find it difficult to find a better solution to that problem.⇨ I have ………………………………………………………

10. Lan is the oldest of the three sisters ⇨ Lan has ………………………………………………………………..

IX. Use the given words or phrases to make the meaningful sentences ( )

1. future / robots / able / do / many / things / like / humans//.

……………………………………………………………………………………

2. I / go library / last night / and / probably / go / there / tonight / too//.

……………………………………………………………………………………

3. There / might / not / meeting / this afternoon / because / director / ill //.

……………………………………………………………………………………

4. Where / new / remote control / that / I / buy / last week//?

……………………………………………………………………………………

5. Hoa / like / eat / noodles / but / mother / always / cook / rice / her//.

X. Make questions for the underlined part ().

1. ……………………………………………………………………………… ?

Tom put the remote control on the bookshelf.

2. ……………………………………………………………………………… ?

They go to the English club twice a week.

3. ……………………………………………………………………………… ?

She missed a week’s lessons because of illness.

4. ……………………………………………………………………………… ?

That newsreader usually gets to work by bus.

5. ……………………………………………………………………………… ?

The game show lasted for two hours and a half.

IX .Write an email to your friend about( 100– 120 words) to say about your house

The end

PHÒNG GD&ĐT ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH NĂNG KHIẾU CẤP HUYỆN

NĂM HỌC 2017 – 2018

Môn: Tiếng Anh 6 (ĐỀ CHUNG )

Thời gian làm bài 120 phút (không kể thời gian giao đề)

Đề thi có 04 trang

Điểm Họ tên, chữ ký giám khảo Số phách
Bằng số: _________________ 1.
Bằng chữ: ________________ 2.

Chú ý: – Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi.

– Thí sinh không đư­ợc sử dụng bất cứ tài liệu gì kể cả từ điển.

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.(2 pts)

1. A. load B. monkey C. home D. most

2. A. develops B. cars C. meets D. books

3. A. walks B. kisses C. dances D. boxes

4. A. honest B. hour C. honour D. humour

5. A. Internet B. ready C. every D. teeth

6. A. tenth B. math C. brother D. theater

7. A. pyramid B. Sydney C. dry D. hungry

8. A. energy B. electricity C. effect D. environment

9. A. pollution B. solar C. symbol D. reason

10. A. president B. sea C. country D. about

II. Choose the best word or phrase to complete the following sentences. (4points)

1. The Pacific Ocean is ________ ocean in the world.

A. big B. the biggest C. the bigest D. bigger

2. We do ________ every morning.

A. jogging B. aerobics C. table tennis D. picnic

3. ________ I don’t like vegetables, I eat them every day.

A. But B. Although C. Because D. but

4. You have to throw the ball into the net when you play ________ .

A. basketball B. football C. tennis D. badminton

5. ________ Liz buy a lot of souvenirs for her friends?

A. Did B. Do C. Were D. Is

6. ________ to a native speaker of English, Phuong?

A. Have you ever talked B. Do you ever talk

C. Did you ever talk D. Are you ever talking

7. We sometimes ________ out when we lived in the city.

A. eat B. will eat C. have eaten D. ate

8. Amsterdam is one of the _______cities in the world.

A. peacefullest B. peacefuller C. most peaceful D. more peaceful

9. I think Seoul is ______ than Jakarta.

A. cleaner B. cleanest C. more cleaner D. most cleanest

10. Fish were among the earliest forms of life. Fish ________ on earth for ages and ages.

A. will exist B. are existing C. existed D. have existed

11. In England, children ____________ go to school between the ages of 6 and 18. It is compulsory

A. should B. need C. may D. must

12. My father is fond of sports. He goes to the Sports Club to watch _____________every Saturday.

A. racing horses B. race horse C. horse races D. horsing race

13. You ___________be home before dark because it is dangerous to walk home alone at night.

A. might B. may C. ought D, must

14. We should use reusable water bottle ____________of plastic one.

A. because B. instead C. despite D, however

15. The bear _________you if you ______________it.

A.attacks/ provoke B. will attack/ provoke

C. attacks/ will provoke D. will attack/ will provoke

16.I first_______________ Ho Chi Minh City in 2013.

A. go B. went C. visited D. been to

17 If the ______________ is polluted, we won’t have enough food to eat.

A. water B. air C. noise D. soil

18. We should give unused clothes to_____________to help the people in need.

A. charity B. factory C. market D. hospital

19. My head hurts. I need to take a ……….

A. sun cream B. backpack C. walking boots D. painkiller

20. She is always… at school. She spends most of the time studying

A. hard-working B. careful C. lazy D. funny

III. Supply the correct form of the verbs in brackets (1 point).

1. Why you (look) ……………………………..at me like that? What is the matter?

2. What are you doing this everning?

– I (do) ……………………………. my homework, and then I (watch)……………………………..TV.

3. Many people in our street have cars but my parents (not have)………….. one. They (like)…………..to go to work by bus.

4. When my brother and I (be)………………….small, we (go) …………… swimming every weekend.

5. Nam (not do)………………………………….his homework yet..

IV. Put the correct form of the word in brackets (1 point)

1. New York is an ……..………..city with many skyscrapers. ( excite)

2. There are many modern ………………………………..….. in ho Chi minh City. (build)

3. William Shakespeare (1564-1616) is a famous……………………………in the world . (fame)

4. Britain’s most common leisure ………are watching TV and films and listening to the radio. ( act)

5. Merlion is a ………. …………with the head od a lion and the body of fish. ( create)

V.There is one mistake in each sentence. Find and correct it. (1 point)

1. I can see there is a vase behind of the light..

2. Ho Chi Minh is croweder than Da Nang City.

3. They won’t going to the Time Square to welcom the New Year.

4. You should always to tell an aldult where you are going.

5. Remember to wash and ironing your own clothes every day.

VI. Fill each gap in the passage with a suitable word ( 3 points).

Viet Nam is in the South – East Asia. It has (1) …… …………of beautiful mountains, rivers and beaches. (2) ……….… are two long (3) ……… in Viet Nam: the Red River in the north and the Mekong River in the (4) ……. ……….The Mekong river is the (5)…………………river in the South – East Asiaand of course it is longer (6) …..….the Red River. the Mekong River starts in Tibet and (7) …………. to the East Sea. Fasipan is (8) ……. highest mountain in Viet Nam. It’s 3,143 meters (9) ……… . Viet nam also has many nice ( 10) ……. …………………such as tra Co, sam Son, Nha Trang, Vung Tau.

VII. Choose the best answer for each gap in the passage (2 points).

Oak city is a great city. There’s so (1) ………………to do! There are cinemas, parks and discos. It’s got some great clothes and music shops (2) ………………Oak city is very modern and beautiful. There aren’t any (3) ………………buildings and there’s some beautiful (4) ………………around the city. Is there any pollution in the Oak city? There isn’t much pollution (5) ………………there isn’t much traffic. Everyone travels (6) ………………bike and walks, so there aren’t many accidents. No one works, so everyone has got a lot of free time. Are there any unfriendly people in Oak city? – No, so come and spend a little time here.

  1. A. much B. many C. some D. any
  2. A. neither B. either C. too D. so
  3. A. beautiful B. ugly C. pretty D. unpleasant
  4. A. scenery B. scene C. view D. sight
  5. A. so B. because C. although D. if
  6. A. so B. in C. with D. by

VIII. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it (3 points).

1. There are three interesting films on VTV3 today.

Today VTV3 has. ………………………………..….. …………………….…………

2. There are many flowers in our garden.=>Our garden……………………………………………..

3. Hue’s house is near the river.. =>Hue’s house isn’t ………………………………………………..

4. Viet Nam has lots of beautiful lakes in Viet Nam.

=>There …………………………………………………………….

5. Da Nang is smaller than Ha Noi. and Ha Noi is smaller than Ho Chi Minh City.

=>Ho Chi Minh City is the………… ………………………………………………

6. Many tourists want to visit Sa Pa because of its fresh air.

=>Many tourists want to visit Sa Pa because …………………………………………

7. Remember to do your homework..=>You must …………………………………………………..

8. A man in Sri Lanka watches TV more than any other man in the world.

=>Nobody. …………………………………………………………………………

9. We do a lot of outdoor activities in summer. =>We take part in ………………………………….

10. I won’t be able to do anything unless I have a quiet room.

=>If ………………………………………………………………

IX. Use the given words or phrases to make the meaningful sentences ( 1,5 points)

1. future / robots / able / do / many / things / like / humans//.

……………………………………………………………………………………

2. I / go library / last night / and / probably / go / there / tonight / too//.

……………………………………………………………………………………

3. There / might / not / meeting / this afternoon / because / director / ill //.

……………………………………………………………………………………

4. Where / new / remote control / that / I / buy / last week//?

……………………………………………………………………………………

5. Hoa / like / eat / noodles / but / mother / always / cook / rice / her//.

……………………………………………………………………………………

X. Make questions for the underlined part ( 1,5 points).

1. ……………………………………………………………………………… ?

Tom put the remote control on the bookshelf.

2. ……………………………………………………………………………… ?

They go to the English club twice a week.

3. ……………………………………………………………………………… ?

She missed a week’s lessons because of illness.

4. ……………………………………………………………………………… ?

That newsreader usually gets to work by bus.

5. ……………………………………………………………………………… ?

The game show lasted for two hours and a half.

PHÒNG GD&ĐT ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH NĂNG KHIẾU CẤP HUYỆN

NĂM HỌC 2016 – 2017

Môn: Tiếng Anh 6 (Hệ 10 năm )

Thời gian làm bài 120 phút (không kể thời gian giao đề)

Đề thi có 04 trang

Điểm Họ tên, chữ ký giám khảo Số phách
Bằng số: _________________ 1.
Bằng chữ: ________________ 2.

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.(2)

1. A. chairs B. sofas C. rooms D. sinks

2. A. photo B. going C. brother D. home

3. A. school B. teaching C. chess D. chalk

4. A. cold B. volleyball C. telephone D. open

5. A. meat B. reading C. bread D. seat

6. A. writes B. makes C. takes D. drives

7. A. never B. often C. when D. tennis

8. A. eating B. reading C. teacher D. breakfast

9. A. Thursday B. thanks C. these D. birthday

10. A. surround B. counting C. country D. about

II. Choose the best word or phrase to complete the following sentences. (4points)

1. You can watch Harry Potter on TV ________ you can read it.

A. so B. and C. but D. or

2. “- ________ a nice T-shirt, Trang!” _ “ Thank you”

A. How B. What C. Which D. It

3. “- ________ films have you seen this week ?” _ “ Only one”

A. How many B. What C. Which D. Who

4. There aren’t – ________ good films on TV at the moment.

A. some B. any C. much D. a lot

5. If we cut down more trees, there – ________ more floods.

A. are B. were C. have been D. will be

6. That is – ________ book I’ve ever read.

A. the borest B. the boring C. the most boring D. the most bored

7. I’ ve never seen a- ________ bridge than this one.

A. longest B. longer C. most longest D. more longer

8. That dog isn’t _______it looks.

A. more dangerous than B. as dangerous as

C. dangerous than D. dangerouser than

9. In the future, we won’t go on holiday to the beach but we – ______ go on holiday to the moon.

A. must B. can’t C. might D. won’t

10. – ________ you swim when you were ten?

A. Can B. Could C. Will D. Might

11. My father likes watching TV____________ he doesn’t like listening to music.

A. and B. so C. but D. because

12. We should use _____________pens and pencils to reduce rubbish.

A. reliable B. reusable C. refillable D. sociable

13. In the future, we will have ___________to do housework.

A. robots B. wireless TV C. smart phone D, hi-tech fridge

14. Eiffel Tower is the most attractive ____________in France.

A. building B. resor C. square D, landmark

15. We should use _________to save natural resources.

A. oil B. solar energy C. coal D. gas

16._______________ means creating new products from used materials.

A. Reduce B. Reuse C. Recycle D. Rebuild

17 If the ______________ is polluted, we won’t have enough food to eat.

A. water B. air C. noise D. soil

18. We should give unused clothes to_____________to help the people in need.

A. charity B. factory C. market D. hospital

19. My head hurts. I need to take a ……….

A. sun cream B. backpack C. walking boots D. painkiller

20. She is always… at school. She spends most of the time studying

A. hard-working B. careful C. lazy D. funny

III. Supply the correct form of the verbs in brackets (1 point).

1. Why you (look) ……………………………..at me like that? What is the matter?

2. What are you doing this everning?

– I (do) ……………………………. my homework, and then I (watch)……………………………..TV.

3. Many people in our street have cars but my parents (not have)………………………… one. They (like)………………………to go to work by bus.

4. When my brother and I (be)………………….small, we (go) …………… swimming every weekend.

5. Nam (not do)………………………………….his homework yet..

IV. Put the correct form of the word in brackets (1 point)

1. New York is an ……..………..city with many skyscrapers. (excite)

2. There are many modern ………………………………..….. in ho Chi minh City. (build)

3. William Shakespeare (1564-1616) is a famous……………………………in the world. (fame)

4. Britain’s most common leisure ………are watching TV and films and listening to the radio. (act)

5. Merlion is a ………. …………with the head od a lion and the body of fish. ( create)

V.There is one mistake in each sentence. Find and correct it. (1 point)

1. I can see there is a vase behind of the light.

2. Ho Chi Minh is croweder than Da Nang City.

3. They won’t going to the Time Square to welcom the New Year.

4. You should always to tell an aldult where you are going.

5. Remember to wash and ironing your own clothes every day.

VI. Fill each gap in the passage with a suitable word ( 3 points).

Viet Nam is in the South – East Asia. It has (1) …… …………of beautiful mountains, rivers and beaches. (2) ……….… are two long (3) ……… in Viet Nam: the Red River in the north and the Mekong River in the (4) ……. ……….The Mekong river is the (5)…………………river in the South – East Asiaand of course it is longer (6) …..….the Red River. the Mekong River starts in Tibet and (7) …. to the East Sea. Fasipan is (8) ……. highest mountain in Viet Nam. It’s 3,143 meters (9) ……… . Viet nam also has many nice ( 10) ……. ……………….such as tra Co, sam Son, Nha Trang, Vung Tau.

VII. Choose the best answer for each gap in the passage (2 points).

Oak city is a great city. There’s so (1) ………………to do! There are cinemas, parks and discos. It’s got some great clothes and music shops (2) ………………Oak city is very modern and beautiful. There aren’t any (3) ………………buildings and there’s some beautiful (4) ………………around the city. Is there any pollution in the Oak city? There isn’t much pollution (5) ………………there isn’t much traffic. Everyone travels (6) ………………bike and walks, so there aren’t many accidents. No one works, so everyone has got a lot of free time. Are there any unfriendly people in Oak city? – No, so come and spend a little time here.

  1. A. much B. many C. some D. any
  2. A. neither B. either C. too D. so
  3. A. beautiful B. ugly C. pretty D. unpleasant
  4. A. scenery B. scene C. view D. sight
  5. A. so B. because C. although D. if
  6. A. so B. in C. with D. by

VIII. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it (3 points).

1. There are three interesting films on VTV3 today.

=>Today VTV3 has. ………………………………..….. …………………….…………

2. There are many flowers in our garden.

=>Our garden……………………………………………………………………..

3. Hue’s house is near the river..

=>Hue’s house isn’t ………………………………………………………………..

4. Viet Nam has lots of beautiful lakes in Viet Nam.

=>There …………………………………………………………….

5. Da Nang is smaller than Ha Noi. and Ha Noi is smaller than Ho Chi Minh City.

=>Ho Chi Minh City is the………… ………………………………………………

6. Many tourists want to visit Sa Pa because of its fresh air.

=>Many tourists want to visit Sa Pa because …………………………………………

7. Remember to do your homework..

=>You must …………………………………………………………………..

8. A man in Sri Lanka watches TV more than any other man in the world.

=>Nobody. …………………………………………………………………………

9. We do a lot of outdoor activities in summer.

=>We take part in ………………………………………………………………….

10. I won’t be able to do anything unless I have a quiet room.

=>If ………………………………………………………………

IX. Use the given words or phrases to make the meaningful sentences ( 1,5 points)

1. future / robots / able / do / many / things / like / humans//.

……………………………………………………………………………………

2. I / go library / last night / and / probably / go / there / tonight / too//.

……………………………………………………………………………………

3. There / might / not / meeting / this afternoon / because / director / ill //.

……………………………………………………………………………………

4. Where / new / remote control / that / I / buy / last week//?

……………………………………………………………………………………

5. Hoa / like / eat / noodles / but / mother / always / cook / rice / her//.

……………………………………………………………………………………

X. Make questions for the underlined part (1,5 points).

1. ……………………………………………………………………………… ?

Tom put the remote control on the bookshelf.

2. ……………………………………………………………………………… ?

They go to the English club twice a week.

3. ……………………………………………………………………………… ?

She missed a week’s lessons because of illness.

4. ……………………………………………………………………………… ?

That newsreader usually gets to work by bus.

5. ……………………………………………………………………………… ?

The game show lasted for two hours and a half.

The end.

PHÒNG GD&ĐT ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH NĂNG KHIẾU CẤP HUYỆN

NĂM HỌC 2017 – 2018

Môn: Tiếng Anh 6 (ĐỀ CHUNG )

Thời gian làm bài 120 phút (không kể thời gian giao đề)

Đề thi có 04 trang

Điểm Họ tên, chữ ký giám khảo Số phách
Bằng số: _________________ 1.
Bằng chữ: ________________ 2.

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.(2)

1. A. funny B. lunch C. sun D. computer

2. A. writes B. makes C. takes D. drives

3. A. advice B. price C. nice D. police

4. A. cook B. clean C. celebrate D. candy

5. A. leave B. break C. repeat D. peaceful

6. A. blonde B. ponytail C. body D. potter

7. A. thirsty B. throw C. theme D. there

8. A. hear B. near C. fear D. pear

9. A. dad B. hat C. plant D. happy

10. A. hourly B. honest C. heir D. homeland

II. Choose the best word or phrase to complete the following sentences. (4points)

1. Hanh is usually early…………………..school because she gets up early.

A. on B. for C. at D. to

2. Vieet Nam ………………. Tet, but Korea doesn’t.

A. decorates B. celebrates C. makes D. does

3. Would your sister like …………… ……. to the party?

A. to go B. going C. go D. goes

4. I can’t come right now. I ……… when I finish my homework.

A. am coming B. come C. will come D. came

5. If you read more, your vacabulary will get ……………every day.

A. good B. well C. better D. best

6. It is wrong of you to do this. This…………………..never happen again!

A. does B. would C. will D. must

7. My brother like wwatching TV………………….I like going out with my friends.

A. and B. but C. or D. so

8. I want to work in television industry, ………..I am working hard.

A. because B. although C. so D. and

9. At the weekend we can play a (an)…………of badminton or join in a football match.

A. sport B. game C. match D. activity

10. –” ………. a nice T-shirt, Trang!” – ” Thank you”.

A. How B. What C. Which D. It

11. ” …………..is the most expensive city in the world? ” – ” I think it’s Tokyo.

A. Which B. Where C. What D. How

12. I …………… to Singapore three times.

A. have gone B. have been C. went D. visited

13. I first …….. ……………….Melbourne in 2003.

A. went B. have been C. have gone D. visited

14. There aren’t……………………..good film on TV at the moment.

A. some B. any C. much D. a lot

15. If we cut down more forests, there………………………….more floods.

A. are B. were C. have been D. will be

16. That is …………………….book I’ve ever read.

A. the borest B. the most boring C. the most bored D. the boring

17. A robot can do ………different things from looking after a baby to building a house.

A. much B. many C. few D. little

18. It’s getting light. Shall we turn …… the light to save electricity?

A. off B on C. up D. in

19. The opposite of “dangerous” is………………………..

A. polluted B. good C. safe D. dirty

20. The three Rs…………… for Reduce, Reuse and Recycle.

A. stand B. sit C. make D. explain

III. Supply the correct form of the verbs in brackets (1 point).

1. School (finish) ……………………………..at 4 p.m every day.

2. My family likes (spend) ……………………………….. our summer holiday at the seaside.

3. Where ……………….you (be)…………., Phong? – I’m upstairs. I (do)………………………my homework.

4. They never (eat) ……………………………….… Mexican food.

5. His story makes me (burn)…………………………..into tears.

IV. Put the correct form of the word in brackets (1 point)

1. Children look very ……..………..while playing games during break time. ( excite)

2. Students of our school are………………………………..….. with one another. (friend)

3. Nam is very ………………………………. He always has a lot of ideas. ( creative)

4. You can trust Tim. He is very ………… …………………….. ( rely)

5. The Perfume River is the most ………. …………river in Central Viet Nam. ( fame)

V.There is one mistake in each sentence. Find and correct it. (1 point)

1. The seafood here is more delicious as the seafood in my hometown.

2. The air in the country is the more clean than the air in the city.

3. Can you telling me the way to the railway station.

4. Take the first left and the market is on your right.

5. You must taking off your shoes before entering this room.

VI. Fill each gap in the passage with a suitable word ( 3 points).

Parents and friends

We can choose our friends, but we can’t (1) …… our relatives. That does not mean that members of our(2) ……….… cannot also be our friends. Many children have a very (3) ……… relationship with their parents, and they see them as friends. Of course when you are a teenager, there are times(4) ……. you do not get on well (5)…………………your parents or they can get angry with you. That’s only natural. There are (6) …..….when you want to be independent and decide things by (7) …………. After all, nobody is perfect, and we all (8) ……. mistakes. But your parents understand that. When you grow up, you will see that you have many things in (9) ……… with your mum and dad, and you will become closer ( 10) ……. them.

VII. Choose the best answer for each gap in the passage (2 points).

In the match(1) ……. Nguyen Du team and Trung Vuong Club which took place last Sunday, Nguyen Du team beat Trung Vuong Club by three goals to two.

The last time the two teams met, Trung Vuong Club won by three goals (2)……. nil, so Nguyen Du Club were making a great discussion to win this match.

In the first half of the (3) ………. , Trung Vuong Club was leading by two (4) …… . However, Trung Vuong Club (5) ……. a number of careless mistakes during the second half. This was after their player, Minh, missed the ball, slipped and ( 6) ……. heavily.

Nguyen Du team then (7) …….. two lucky goals, and in the few minutes before the finish, Vinh shot the ball into the net, bringing the score to three goals to two.

Nguyen Du team(8) ………. well this season and their fans have good reason to be proud. Trung Vuong Club too, has had good results up to now. This is the first game they lost.

1. A. on B. between C. of

2. A. to B. by C. for

3. A. play B. match C. performance

4. A. matches B. players C. goals

5. A. is making B. makes C. made

6. A. falls B. fell C. is falling

7. A. had B. scored C. put

8. A. plays B. has played C. played

VIII. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it (3 points).

1. It would be a good idea for you to go to a pagoda.

=>You ………………………………..….. ………………………………………………

2. You can trust me to finish the exercise on time.

=>I promise………………………………………………………………………..

3. I advise you not to eat lots of sweets. =>You ………………………………………………..

4. My mother is always busy from morning till night.

=>My mother is never …………………………………………………………….

5. The Red river is 1,149 km long. The Nile River is 6,650 km long.

=>The Nile River s much………… ………………………………………………

6. The children like to watch dragon dance in the street at Tet.

=>The children enjoy ……………………………………………………………

7. It’s the first time that I have ever talked to a foreigner.

=>I have …………………………………………………………………..

8. Phong was sleepy, but he still stayed up late to watch the end of the game on TV.

=>Although. …………………………………………………………………………

9. Our resources of energy will soon end because we don,t try to save it.

=>If ………………………………………………………………………………….

10. She likes to live in the countryside.

=>She enjoys ………………………………………………………………

IX.Use the given words or phrases to make the meaningful sentences ( 1,5 points)

1. There/ be/ many/ new / shop / near / here / so / streets / busy / day//.

……………………………………………………………………………………

2. weather / here/ hot / and / dry / than / your / country//?

……………………………………………………………………………………

3. Although / Phong / sleepy / stay up / watch / end / game / TV //.

……………………………………………………………………………………

4. What / kind / TV programme / you / like / watch / most / when / small//?

……………………………………………………………………………………

5. I / turn up / TV / because / want / hear / music / clear//.

……………………………………………………………………………………

X. Make questions for the underlined part ( 1,5 points).

1. ……………………………………………………………………………… ?

My brother watches TV two hours a day.

2. ……………………………………………………………………………… ?

I like Tu Long best in the Weekend Meeting shows.

3. ……………………………………………………………………………… ?

The new programme often finishes at eight o’clock.

4. ……………………………………………………………………………… ?

We watched the late football match on TV last night.

5. ……………………………………………………………………………… ?

The new television is ten thousand million dong.

The end.

ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH NĂNG KHIẾU LỚP 6 THCS

Đề số 4

NĂM HỌC: 2017-2018

MÔN: TIẾNG ANH (Chương trình 10 năm)

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.(2)

1. A. load B. monkey C. home D. most

2. A. develops B. cars C. meets D. books

3. A. walks B. kisses C. dances D. boxes

4. A. honest B. hour C. honour D. humour

5. A. Internet B. ready C. every D. teeth

6. A. tenth B. math C. brother D. theater

7. A. pyramid B. Sydney C. dry D. hungry

8. A. energy B. electricity C. effect D. environment

9. A. pollution B. solar C. symbol D. reason

10. A. president B. sea C. country D. about

II. Choose the best word or phrase to complete the following sentences. (4points)

1. The Pacific Ocean is ________ ocean in the world.

A. big B. the biggest C. the bigest D. bigger

2. We do ________ every morning.

A. jogging B. aerobics C. table tennis D. picnic

3. ________ I don’t like vegetables, I eat them every day.

A. But B. Although C. Because D. but

4. You have to throw the ball into the net when you play ________ .

A. basketball B. football C. tennis D. badminton

5. ________ Liz buy a lot of souvenirs for her friends?

A. Did B. Do C. Were D. Is

6. ________ to a native speaker of English, Phuong?

A. Have you ever talked B. Do you ever talk

C. Did you ever talk D. Are you ever talking

7. We sometimes ________ out when we lived in the city.

A. eat B. will eat C. have eaten D. ate

8. Amsterdam is one of the _______cities in the world.

A. peacefullest B. peacefuller C. most peaceful D. more peaceful

9. I think Seoul is ______ than Jakarta.

A. cleaner B. cleanest C. more cleaner D. most cleanest

10. Fish were among the earliest forms of life. Fish ________ on earth for ages and ages.

A. will exist B. are existing C. existed D. have existed

11. In England, children ____________ go to school between the ages of 6 and 18. It is compulsory

A. should B. need C. may D. must

12. My father is fond of sports. He goes to the Sports Club to watch _____________every Saturday.

A. racing horses B. race horse C. horse races D. horsing race

13. You ___________be home before dark because it is dangerous to walk home alone at night.

A. might B. may C. ought D, must

14. We should use reusable water bottle ____________of plastic one.

A. because B. instead C. despite D, however

15. The bear _________you if you ______________it.

A.attacks/ provoke B. will attack/ provoke

C. attacks/ will provoke D. will attack/ will provoke

16.I first_______________ Ho Chi Minh City in 2013.

A. go B. went C. visited D. been to

17 If the ______________ is polluted, we won’t have enough food to eat.

A. water B. air C. noise D. soil

18. We should give unused clothes to_____________to help the people in need.

A. charity B. factory C. market D. hospital

19. My head hurts. I need to take a ……….

A. sun cream B. backpack C. walking boots D. painkiller

20. She is always… at school. She spends most of the time studying

A. hard-working B. careful C. lazy D. funny

III. Supply the correct form of the verbs in brackets (1 point).

1. Why you (look) ……………………………..at me like that? What is the matter?

2. What are you doing this everning?

– I (do) ……………………………. my homework, and then I (watch)……………………………..TV.

3. Many people in our street have cars but my parents (not have)………………………… one. They (like)………………………to go to work by bus.

4. When my brother and I (be)………………….small, we (go) …………… swimming every weekend.

5. Nam (not do)………………………………….his homework yet..

IV. Put the correct form of the word in brackets (1 point)

1. New York is an ……..………..city with many skyscrapers. ( excite)

2. There are many modern ………………………………..….. in ho Chi minh City. (build)

3. William Shakespeare (1564-1616) is a famous……………………………in the world . (fame)

4. Britain’s most common leisure ………are watching TV and films and listening to the radio. ( act)

5. Merlion is a ………. …………with the head od a lion and the body of fish. ( create)

V.There is one mistake in each sentence. Find and correct it. (1 point)

1. I can see there is a vase behind of the light..

2. Ho Chi Minh is croweder than Da Nang City.

3. They won’t going to the Time Square to welcom the New Year.

4. You should always to tell an aldult where you are going.

5. Remember to wash and ironing your own clothes every day.

VI. Fill each gap in the passage with a suitable word ( 3 points).

Viet Nam is in the South – East Asia. It has (1) …… …………of beautiful mountains, rivers and beaches. (2) ……….… are two long (3) ……… in Viet Nam: the Red River in the north and the Mekong River in the (4) ……. ……….The Mekong river is the (5)…………………river in the South – East Asiaand of course it is longer (6) …..….the Red River. the Mekong River starts in Tibet and (7) ……. to the East Sea. Fasipan is (8) ……. highest mountain in Viet Nam. It’s 3,143 meters (9) ……… . Viet nam also has many nice ( 10) ………..such as tra Co, sam Son, Nha Trang, Vung Tau.

VII. Choose the best answer for each gap in the passage (2 points).

Oak city is a great city. There’s so (1) ………………to do! There are cinemas, parks and discos. It’s got some great clothes and music shops (2) ………………Oak city is very modern and beautiful. There aren’t any (3) ………………buildings and there’s some beautiful (4) ………………around the city. Is there any pollution in the Oak city? There isn’t much pollution (5) ………………there isn’t much traffic. Everyone travels (6) ………………bike and walks, so there aren’t many accidents. No one works, so everyone has got a lot of free time. Are there any unfriendly people in Oak city? – No, so come and spend a little time here.

  1. A. much B. many C. some D. any
  2. A. neither B. either C. too D. so
  3. A. beautiful B. ugly C. pretty D. unpleasant
  4. A. scenery B. scene C. view D. sight
  5. A. so B. because C. although D. if
  6. A. so B. in C. with D. by

VIII. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it (3 points).

1. There are three interesting films on VTV3 today. =>Today VTV3 has. ………………………………..….

2. There are many flowers in our garden. => Our garden…………………………………………..

3. Hue’s house is near the river.. =>Hue’s house isn’t ……………………………………………..

4. Viet Nam has lots of beautiful lakes in Viet Nam.

=>There …………………………………………………………….

5. Da Nang is smaller than Ha Noi. and Ha Noi is smaller than Ho Chi Minh City.

=>Ho Chi Minh City is the………… ………………………………………………

6. Many tourists want to visit Sa Pa because of its fresh air.

=>Many tourists want to visit Sa Pa because …………………………………………

7. Remember to do your homework..=>You must ………………………………………..

8. A man in Sri Lanka watches TV more than any other man in the world.

=>Nobody. …………………………………………………………………………

9. We do a lot of outdoor activities in summer. =>We take part in ……………………………………

10. I won’t be able to do anything unless I have a quiet room.

=>If ………………………………………………………………

IX. Use the given words or phrases to make the meaningful sentences ( 1,5 points)

1. future / robots / able / do / many / things / like / humans//.

……………………………………………………………………………………

2. I / go library / last night / and / probably / go / there / tonight / too//.

……………………………………………………………………………………

3. There / might / not / meeting / this afternoon / because / director / ill //.

……………………………………………………………………………………

4. Where / new / remote control / that / I / buy / last week//?

……………………………………………………………………………………

5. Hoa / like / eat / noodles / but / mother / always / cook / rice / her//.

……………………………………………………………………………………

X. Make questions for the underlined part ( 1,5 points).

1. ……………………………………………………………………………… ?

Tom put the remote control on the bookshelf.

2. ……………………………………………………………………………… ?

They go to the English club twice a week.

3. ……………………………………………………………………………… ?

She missed a week’s lessons because of illness.

4. ……………………………………………………………………………… ?

That newsreader usually gets to work by bus.

5. ……………………………………………………………………………… ?

The game show lasted for two hours and a half.

The end.

PHÒNG GD&ĐT

———————

KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI

NĂM HỌC

MÔN: ANH VĂN – LỚP 6

Thời gian làm bài: 120 phút (không kể thời gian giao đề)

PART I: PHONETICS

1. Choose one word that has the underlined part pronounced differently from the others by circling A, B, C, or D.

1. A. books B. pencils C. rulers D. bags
2. A. tenth B. math C. brother D. theater
3. A. has B. name C. family D. lamp

2. Choose the word that is different from the others.

4. A. see B. thirsty C. hungry D. hot
5. A. in B. but C. of D. under

PART II. VOCABULARY AND GRAMMAR

I. Choose the best answer A, B, C or D to complete the sentences.

1. One of them ……………..an oval face.

A. have B. having C. has D.had.

2. There is ……………….. bread on the table.

A. a B. an C. some D. two.

3. Their cows produce ………………

A. a lot of milk B. many milk C. lots milk D. afew milk

4. ……………..straight across the road.
A. Don’t run B. Not run C. No run D. Can’t run
5. I learn music………………. : on Mondays and Fridays.

A. two times a week B. once a week

C. one a week D. twice a week

6. How many minutes are there in………… hour?

A. a B. an C. the D. these

7. I eat an apple every morning. It’s my…………………fruit.

A. good B. like C. favorite D. cold

8 ……is your uncle going to stay here? – ……………… about three days.

A. How long – For B. How far – For

C. How long – At D. How long – From

9. Ho Chi Minh city is …………………city in Viet Nam.

A. big B. bigger C. the bigest D. the biggest

10. My French pen pal, Jack can speak six …………………fluently.

A. speeches B. countries C. languages D. nationalities

II. Fill in the blanks with the correct prepositions.

1. I’m sitting ……………..Tuyen and Thao.

2. The population……………..the world is growing.

3. You should put them ……………your bag.

4. We often help mom…………….Sundays.

5. The farmers are loading the truck…………..vegetables.

III. Write the correct form of the words given in capital letters.

  1. This is my favortite chair. It’s so………………………… (COMFORT)
  2. Nobody in my class is ………than Thuy. ( GOOD)
  3. This tree has a lot of green………………………………….. (LEAF)
  4. She is very ………………………………………………….. (BEAUTY)
  5. It is very ……………….. in the city. (NOISE)
  6. Her …………….. are small and white. (TOOTH)
  7. Do you know the …………….. of this book? (WRITE)

8. That ……………….can play the guitar very well. (MUSIC)

9. Our roads are………………………. (DANGER)

10. Minh is …………….because he gets bad marks. (HAPPY)

IV. Give the correct form of the verbs in brackets.

1. Would you like (come)…………………to my house for dinner?

2. Your father……………….. (go) to work by bike everyday?

3. Let’s help your friend, Nam. She (do) …………..her homework.

4. What you……………….. (do) this summer vacation?

– We are going to Ha Long Bay.

5. Lan can (speak)……………two languages.

6. There (not be)……………. any orange juice in the fridge.

7. I want (be) a doctor when I grow up.

8. Oh, no. It….. (rain)………….We can’t play tennis at the moment.

9.Where Mai…(be)……..now?

10. There…(be) …any flowers in her garden?

PART III. READING

I. Read and circle the best option A, B, C or D to complete the passage.

It’s Sunday morning. The Browns are sitting in (1)……… living room. They are talking (2)……….. the dinner this evening. David likes beef and Susan does, too. He says that beef (3)………..good for children. Their father, Mr. Brown, prefers chicken to beef. He asks his wife to buy.. (4)… for him . Helen, their youngest daughter doesn’t want any meat. She would (5)……….. cakes and sweets. Mrs. Brown doesn’t like beef. She doesn’t like chicken, either. She likes fish, vegetables and fruit. She says that fish and vegetables (6) …………. good for old men and everybody.. (7)… to eat fruit. At last, they decide to go out… (8)… dinner ..(9)…Mrs. Brown says that she can’t cook so … (10) … food for everybody in the family.

1. A. the B. a C.an D. to

2. A. with B. for C. about D. to

3. A. are B. has C. does D. is

4. A. little B. some C. any D. none

5. A. like B. likes C. have D. has

6. A. is B. have C. are D. do

7. A. need B. needs C. are D. have

8. A. to B. of C. with D. for

9. A. because B. but C. so D. and

10. A. many B. little C. much D. lots of

II. Fill in each blank with ONE suitable word to complete the passage.

Vietnam is in the South- East Asia. It has (1) _____­__ of beautiful mountains, rivers and beaches. (2) _____­­­­­_ are two long (3) ____ in Vietnam: the Red River in the north and the Mekong River in the (4) ____­_____. The Mekong River is the (5) _________river in the South- East Asia and of course it is longer (6) ____the Red River. The Mekong River starts in Tibet and (7) ____to the Bien Dong. Phanxipang is (8) __ highest mountain in Vietnam. It’s 3,143 meters (9) _ . Vietnam also (10) ____many nice beaches such as Sam Son, Do Son, Nha Trang, Vung Tau.

III- Read the following passage and answer the questions below.

I’m An. I have twin brothers, Viet and Nam. They are very similar and a lot of people don’t know which is which. They both have black hair and black eyes, and they always wear jeans and T-shirts.

They like doing the same thing, too. For example, they both like music and they’re crazy about soccer. They go to a soccer match once a week. Viet doesn’t like dancing or video games and Nam doesn’t like them, either.

Although they are twins, they’re not exactly the same at everything. Viet works hard at school because he wants to go to university, but Nam is a bit lazy.

Our mother is often away from home because of her job, so we work together in the house. Most of the time it’s fine, but sometimes we fight a bit.

Questions:

1. How many brothers does An have?

2. What do An’s brothers always wear?

3. What do Viet and Nam do once a week?

4. Why does Viet work hard at school?

5. Do they sometimes fight a bit?

PART IV: WRITING

I. There is a mistake in each sentence. Find and correct it.

1.I like watching TV. There are a good film on TV tonight.

A B C D

2. What is he often do when it’s hot?

A B C D

3. How much rooms are there in the new house?

A B C D

4. I’m very thirsty. I like any apple juice.

A B C D

5. How many childs does your sister have?

A B C D

II. Complete the second sentence, using the word given in brackets so that it has a similar meaning to the first sentence. Do not change the word given in any way.

1. My father usually drives to work.

=>My father usually goes ………………………………..…

2. My mother and I go to the supermarket every day on foot.

=> My mother and I………………………………………………………………….

3. How much is this hat?

=>How much does………………………………………………………………………………?

4. Why don’t we sing an English song?

=> What about…………………………………………………………………………………….?

5. No house in the village is older than this house.

=> This is ………………………………………………………………………………………

6. Are there twenty classrooms and six hundred students in your school?

=>Does your school …………………………………………………?

7. What’s your father’s weight?

=> How heavy …………………………………………?

8. Mr. Vinh is Oanh’s father.

=> Mr. Vinh has ………………………………………………………………………..

9. She likes noodles.

=> Her favorite food is …………………………………………………………………….

10. The bookstore is to the right of the toy store.

=> The toy store…………………………………………………………..

=======The end=======

Họ và tên thí sinh: …………………………………….. Số báo danh ……………

ANSWER KEYS

PART I: . PHONETICS

1. Choose one word that has the underlined part pronounced differently from the others by circling A, B, C, or D.

1. A 2.C 3. B

2. Choose the word that is different from the others

4.A 5.B

PART II. VOCABULARY AND GRAMMAR

I. Circle the best answer A, B, C or D to complete the sentences:

1. C 2. C

3. A 4. A

5. D 6. B

7. C 8. A

9. D 10. C

II. Fill in the blanks with the correct prepositions.

1. between

2. of

3. in

4. on

5. with

III. Write the correct form of the words given in capital letters write the answers in the box.

  1. comfortable
  2. better
  3. leaves
  4. beautiful
  5. noisy
  6. teeth
  7. writer
  8. musician
  9. dangerous
  10. unhappy

IV. Give the correct form of the verbs in brackets.

1. to come

2. does….go

3. is doing

4. are……… going to do

5. speak

6. isn’t

7. to be

8. is raining

9. Is Mai

10. Are there

PART III. READING

I. Read and circle the best option A, B, C or D to complete the passage.

1. A 6. C

2. C 7. B

3. D 8. D

4. B 9. A

5. A 10. C

II. Fill in each blank with ONE suitable word to complete the passage.

1. lots 2. There 3. rivers 4. south 5. longest
6. than 7. flows 8. the 9. high 10. has

III. Read the following passage and write.

1. He has two brothers.

2. They always wear jeans and T-shirts.

3. They go to a soccer match once a week.

4. Because he wants to be a student at university/ Because he wants to go to university

5. Yes, they do.

PART IV: WRITING

I. There is a mistake in each sentence. Find and correct it.

1. B=> is

2. B=> does

3. A=> many

4. D=> some

5. B=> children

II. Complete the second sentence, using the word given in brackets so that it has a similar meaning to the first sentence. Do not change the word given in any way.

1. My father usually goes to work by car.

2. My mother and I walk to the supermarket every day.

3. How much does this hat cost?

4. What about singing an English song?

5. This is the oldest house in the village.

6. Does your school have twenty classrooms and six hundred students?

7. How heavy is your father?

8. Mr. Vinh has a daughter, Oanh.

9. Her favorite food is noodles.

10. The toy store is to the left of the bookstore .

=======The end=======

Tổng số 80 câu.

Điểm của bài = số câu đúng/4 (thang điểm 20đ)

Chú ý: Trong quá trình chấm, nếu phát hiện thí sinh có cách làm khác đúng vẫn cho điểm bình thường.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *