41 đề thi học sinh giỏi tiếng Anh lớp 6 có đáp án – Phần 5

PHÒNG GD&ĐT KỲ THI GIAO LƯU HỌC SINH GIỎI

NĂM HỌC 2018-2019

TRƯỜNG THCS
(Đề gồm 05 trang) ĐỀ THI MÔN: Tiếng Anh – Lớp 6
Thời gian: 120 phút (Không kể thời gian giao đề)

ĐỀ BÀI

I. Listen to the conversation between Mai and Kevin. Circle the best answer A, B or C. You will listen TWICE. ( 5 points)

1. What do Mai and Kevin talk about?
A. Their favourite teachers B. Their favourite subjects
C. Subjects they have at school
2. What subject does Mai have on Wednesday afternoon?
A. English B. Maths C. Music
3. Why doesn’t Kevin like history?
A. It’s boring. B. It’s on Wednesday. C. It’s difficult.
4. Why does Kevin like science?
A. It’s easier than history. B. It gives him knowledge about the world.
C. The teacher is nice to him.
5. What does Kevin like most about Ms. Robinson?
A. She is creative. B. She is humorous. C. She doesn’t give much homework.

Question II: Listen and write down the information about our new teacher.

(5 points)

OUR NEW TEACHER
Example: Start on: Tuesday
She teaches us: 1: . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Her name: 2: Mrs . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Classroom number: 3: . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Classroom next to: 4: School . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Color of her car: 5: . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Question III. Listen to the news and fill in each blank with ONE word (5 points)

Good evening and welcome to the weather forecast. Let’s take a look at the weather today. It’s cold and cloudy in (1). . . . . . . . . . . . . . . . . . It’s cool and (2). . . . . . . . . . . . . . . . . . in Hue. It’s hot and (3). . . . . . . . . . . . . . . . . . in Ho Chi Minh city. What will the weather be like tomorrow? well, it will be cold and (4). . . . . . . . . . . . . . . . . . in Ha Noi. It will be (5). . . . . . . . . . . . . in Hue. In Ho Chi Minh city, it will be hot and sunny. That’s the weather forecast for tomorrow.

PART B: PHONETICS. (5 points):

Question I. Choose the word whose underlined part pronounced differently from that of the others by circling A, B, C or D (3.0 points).

1. A. clock B. open C. window D. stereo
2. A. intersection B. history C. bookstore D. eraser
3. A. wear B. year C. hear D. near

Question II. Choose the word whose main stress pattern is placed differently from the others. (2 points)

4. A. listen B. visit C. obey D. happy
5. A. open B. summer C. enjoy D. protect

PART C. VOCABULARY AND GRAMMAR (30 points):

Question I. Circle the best answer A, B, C or D to complete the following sentences.(10 points)

1. This sign says “No smoking”. You . . . . . . . . . . . . . . . . . . . smoke.
A. can B. must C. are D. must not
2. Hien’s father gets up at 7.00 and eats . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
A. a big breakfast B. the big breakfast C. big breakfast D. a breakfast big
3. I hope the . . . . . . . . . . . . . . . . . . . can repair our car quickly.
A. mechanic B. reporter C. architect D. dentist
4. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . straight across the road.
A. Don’t run B. Not run C. No run D. Can’t run
5. He came to class late this morning because his bike. . . down on the way to school.
A. let B. kept C. went D. broke
6. I think it is really good to spend time . . . . . . . . . . . . . . . . . English pronunciation.
A. in B. with C. at D. on
7. My parents . . . . . . . . . . . . . . . . . . at home.
A. are all B. are both C. both are D. is both
8. “Would you mind dancing with me ?” “No” He invited me to dance with him but

. . . . . . . . . . . . . . . . . .

A. I didn’t B. I said I didn’t C. I refused D. I accepted
9. Was it Bell who . . . . . . . . . . . . . . . . . . the telephone?
A. invented B. discovered C. produced D. provided
10. How . . . . . . . . . . . . . . . . . . money do you often send to him?
A. often B. much C. many D. long

Question II. Give the correct forms of words in the brackets (5 points).

1. . . . . . . . . . . . . . . . . . . are one of the harmful animals . (MOUSE)
2. I like the city life because there are many kinds of . . . . . . . . . . . . . . (ENTERTAIN)
3. The . . . . . . . . . . . . . . . . . . of this book is 2.000 VN dong. (COST)
4. My mother often . . . . . . . . . . . . . . . . . . the dog and the cat after our meals. (FOOD)
5. There were two . . . . . . . . . . . . . . . . . . yesterday:fire-making and rice-cooking. (compete)

Question III. Supply the correct form of the verbs in bracket. (10 points)

1+2. My father always (come) . . . . . . . . . . . . home late. He (finish) . . . . . . . . . . . . work at 5 o’clock.

3. We (be) . . . . . . . . . . . . students in four years.

4. A new school (build) . . . . . . . . . . . . near our school now.

5+6. It (rain) . . . . . . . . . . . . very hard. We cannot do anything until it (stop) . . . . . . . . . . . .
7. A lttle girl can’t spend all her time (listen) . . . . . . . . . . . . to stories.

8. (not/ride). . . . . . . . . . . . your bike too fast. It’s dangerous.

9. Sad movies always make me (cry) . . . . . . . . . . . . a lot

10. Nam (not/visit) . . . . . . . . to your birthday party class last Sunday.

Question IV: There is one mistake in each of the following sentences. Choose the underlined part that needs correcting and write A, B, C or D on your answer sheet. (5 points)

1. From at nine in the morning until four afternoon Mr. Tuan works in the fields.

A  B C  D

2. There aren’t any trees in the left of Lan’s house.

A B C D

3. Neither the director nor the sercretary want to leave yet.

A B C D

4. That’s my sister over there. She stands next to the window.

A B C D

5. The doctor says you should spend a little time to play video game.

A  B C D

PART D: READING (25 points)

Question I. Choose the best answer to complete the passage (10 points)

SINGAPORE

Singapore is an island city of about three million people. It’s a beautiful (1) . . . . . . . . with lots of parks and open spaces. It’s also a very (2) . . . . . . . . city. Most of the people (3) . . . . . . . . . in high rise flats in different parts of the island. The business district is very modern with (4) . . . . . . . . . . . . of high new office buildings. Singapore also has some nice older sections. In China town, there (5) . . . . . . . . . . . . rows of old shop houses. The Government buildings in Singapore are very (6). . . . . . . . . . . . and date from the colonial days.

Singapore is famous (7). . . . . . . . . . . .its shops and restaurants. There are many good shopping centers. Most of the (8) . . . . . . . . . . . . are duty free. Singapore’s restaurants (9) …….. Chinese, Indian, Malay and European food, and the (10) . . . . . . . . . . . . are quite reasonable.

1. A. district B. town C. city D. village

2. A. large B. dirty C. small D. clean

3. A. live B. lives C. are living D. lived

4. A. lot B. lots C. many D. much

5. A. is B. will be C. were D. are

6. A. beauty B. beautiful C. beautify D. beautifully

7. A. in B. on C. at D. for

8. A. good B. goods C. goodness D. goody

9. A. sells B. selling C. sell D. sold

10. A. priced B. price C. prices D. prier

Question II. Read the following passage then fill in each gap with ONE suitable word. Write the answers on your answer sheet. (10 points)

Benefits of playing sports

Firstly, playing sports can give you a healthy life and a fit body to you. You will be more active and healthier (1) . . . . . . . . . . . . playing sports. To illustrate, you can have a lower chance of getting a serious illness such as (2) . . . . . . . . . . . . attack or high blood pressure.

In other words, it increases your resistance to illness. In leisure time, you can play sports (3) . . . . . . . . . . . . your friends or your relatives, this not only helps you but (4) . . . . . . . . . . . . motivates everyone around you to take part in sports and have good (5) . . . . . . . .

Furthermore, there are some (6) . . . . . . . . . . . . which you can play easily such as table tennis, tennis or football and after that, you feel completely relaxed or even free (7) . . . . . . . . . . . . your stress.

Moreover, you also need to allow (8) . . . . . . . . . . . . encourage children to play sports, especially some outside activities such as football, basketball or volleyball to decrease the time that your children (9) . . . . . . . . . . . . sitting in front of computers or watching television.

These sports can help them have endurance, quickness and even teach them how to improve team spirit and work in groups. These sports also teach them how to communicate with their teammates, and show them (10) . . . . . . . . . . . . active and creative they are.

Question III. Read the passage and decide if the statements are True (T) or False (F)(5points).

Miss Lien lives in a small house in Hanoi. She teaches English at a school there. She usually has breakfast at half past seven in the morning and she has lunch at twelve o’clock in the canteen of the school. She teaches her students in the morning. She teaches them dialogues on Wednesdays and Fridays. On Mondays, she teaches them grammar. In the evening, she usually stays at home and listens to music. She sometimes goes to the movie theatre. She always goes to bed at ten o’clock.

. . . . . . . . . . . . Miss Lien lives in a big house and teaches English at a school in Hanoi.

. . . . . . . . . . . . She usually has breakfast at 7.30 in the morning and has lunch at home at 12 o’clock.

. . . . . . . . . . She teaches her students dialogues on Mondays, Wednesdays and Fridays.

. . . . . . . . . . She usually stays at home in the evening and goes to bed at 9.

. . . . . . . . . . Sometimes she goes to the movie theatre.

PART E: WRITING (25 points)

Question I. Rewrite each of the following sentences, beginning as shown, so that its meaning does not change. (10 points)

  1. What would she like for her birthday?.

🡪 What does . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2. Lien is the owner of this house?

🡪This house. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

3. Why don’t we go for a walk?

🡪 Let . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

4. She always cycles to work every morning.

🡪 She always goes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5. How many classrooms are there in your school?

🡪 How many . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

6. How tall is Nam?

🡪 What . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ?

7. He couldn’t afford to buy the car.

🡪 The car. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8. How wide is the Great Wall of China?

🡪 What is. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .?

9. Lan’s hair is long and black.

🡪 Lan has . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

10. She likes drinking milk

🡪 Milk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Question II. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word given. Do not change the word given. (5 pts)

1. How old is your sister? (AGE)

🡪 What is . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .?

2. We are going to plant trees in the garden next month. (PLAN)

🡪 We have . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  1. In the next few years we’ll probably hear a lot more about environmental pollution.

(LIKELY)

🡪 In the next few years . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

4. My sister is traveling to Ho Chi Minh City by plane. (FLYING)

🡪My sister . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

5. This box has twelve packets of tea. (DOZEN)

🡪This box . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

III. Write a paragraph about (100-120 words) about your dream house in the future.(10 points)

—————— The end ——————-

(Cán bộ coi thi không giải thích gì thêm)

Họ và tên thí sinh:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ; Số báo danh:. . . . . . . . . . .

PHÒNG GD&ĐT KỲ THI GIAO LƯU HỌC SINH GIỎI

NĂM HỌC 2018-2019

TRƯỜNG THCS
( Gồm 02 trang) ĐÁP ÁN VÀ HƯỚNG DẪN CHẤM
MÔN: TIẾNG ANH 6

SECTION I: LISTENING (15 points)

Question I: Listen to the conversation between Mai and Kevin. Circle the best answer A, B or C. You will listen TWICE. ( 5 points)

1. B 2. C 3. C 4. B 5. C

Question II: Listen and write down the information about our new teacher.

(5 points)

1. science 2. Skaker 3. 15 4. kitchen 5. black

Question III. Listen to the news and fill in each blank with ONE word (5 points)

1. hanoi 2. windy 3. sunny 4. rainy

5. warm and foggy

PART B: PHONETICS: (5 points).

Question I. Choose the word whose underlined part pronounced differently from that of the others by circling A, B, C or D (3.0 points).

1. A 2. D 3. A

Question II. Choose the word whose main stress pattern is placed differently from the others. (2 points)

4. C 5. B

PART C. VOCABULARY AND GRAMMAR (30 points)

Question I. Circle the best answer A, B, C or D to complete the following sentences.(10 points)

1. D 2. A 3. A 4. A 5. D 6. D 7. B 8. C 9. A 10.B

Question II. Give the correct forms of words in the brackets (5 points).

1. mice 2. entertainments 3. price 4. feeds

5. competitions

Question III. Supply the correct form of the verbs in bracket. (10 points)

1. comes 2. finishes 3. have become 4. is being built

5. is raining 6. stops 7. listening 8. don’t ride

9. cry 10. didn’t visit

Question IV: There is one mistake in each of the following sentences. Choose the underlined part that needs correcting and write A, B, C or D on your answer sheet. (5 points)

1. A 2. C 3. D 4. C 5. D

PART D: READING (25 points)

Question I. Choose the best answer to complete the passage (10 points)

1. C 2. D 3. A 4. B 5. D

6. B 7. D 8. B 9. C 10.C

Question II. Read the following passage then fill in each gap with ONE suitable word. Write the answers on your answer sheet. (10 points

1. by 2. heart 3. with 4. also 5. health

6. sports 7. from 8. and 9. spend 10. how

Question III. Read the paragraph and decide if the statements are true or false (5 points)

1. F 2. T 3. F 4. F 5. T

PART E: WRITING (25 points)

Question I. Rewrite each of the following sentences, beginning as shown, so that its meaning does not change. (10 points)

  1. What does she want for her birthday?
  2. This house belongs to Lien
  3. Let’s go for a walk
  4. She always goes to work by bike every morning
  5. How many classrooms does your school have?
  6. What’s Nam’s height?/What is the height of Nam?
  7. The car was too expensive for him to buy?
  8. What’s the width of the Great Wall of China?/ …the Great Wall’s width?
  9. Lan has long black hair
  10. Milk is her favourite drink

Question II. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word given. Do not change the word given. (5 pts)

  1. What is your sister’s age?
  2. We have a plan to plant trees in the garden next month
  3. In the next few years we’ll be likely to hear a lot about environmental pollution
  4. My sister is flying to Ho Chi Minh city
  5. This box has a dozen packets of tea

III. Write a paragraph about (100-120 words ) about your future house.(10 points)

+ Task completion : 4 points

  • Yêu cầu đúng thể thức và nội dung của bài viết
  • Tùy mức độ hoàn thành các yêu cầu , giám khảo có thể chấm từ 1-4 điểm

+ Grammatical accuracy and spelling: 3 points

– Đúng và không sai chính tả: (nếu sai trên 6 lỗi ngữ pháp thì không cho điểm, nếu sai dưới 6 lỗi ngữ pháp thì cho 1point)

+ Coherence and cohesion: 3point

Điểm bài thi = tổng số câu đúng /5 (thang điểm 20)

THE END

ĐỀ KIỂM TRA CHỌN ĐỘI TUYỂN DỰ THI HSG HUYỆN

NĂM HỌC 2018-2019

Môn Tiếng Anh lớp 6. (Thời gian làm bài 120 phút.)

II. Choose the word in each group that has the underlined part pronounced differently from the rest. (2.5pts)

1. A. this B. thank C. thin D. thought

2. A. plays B. cleans C. listens D. works

3. A. table B. face C. bad D. take

4. A. home B. horse C. go D. post

5. A. read B. clean C. tea D. breakfast

III. Choose the best answer A, B, C or D to complete the following sentences.(5pts)

1. We usually write to each other _________ .

A. every two weeks B. every week twice C. two every week D. none is correct

2. TV programme “Daddy, where are we going?” is not only interesting _______ it also teaches children a lot of thing about family and friendship.

A. and B. but C. because D. so

3. Do you think we’ll find a solution _________ the problem?

A. to B. for C. of D. about

4. She _________ to the radio in the morning.

A. hears B. watches C. listens D. sees

5. _________ do you work? – I work at a school.

A. What B. Where C. When D. How

6. The opposite of “weak” is _________ .

A. thin B. small C. strong D. heavy

7. _________ honest man!

A. What a B. How C. What an D. How much

8. Mr and Mrs Brown and their father have _________ legs.

A. four B. six C. eight D. ten

9. Would you like _________ that for you?

A. me doing B. that I do C. me do D. me to do

10. Which is _________ of the two girls ?

A. tallest B. the tallest C. taller D. the taller

IV. Give the correct form of each verb in brackets to complete the following sentences.(10pts)

1. It is 6:00 p.m. Mary is at home. She (have) _________________dinner. She always (have) _________________ dinner with her family around 6 o’clock .

2. My friend (take) _________________ a trip to Da Lat next week, and he plans (stay) ________________ there for a week.

3. He often (drink) _________________ coffee for breakfast, but today he (eat) _________________ some eggs.

4. Laura (be) _________________ from Canada. She (speak) _________________ English and French.

5. Minh (be) _________________ to Da Nang twice. He (visit) _________________ a lot of places of interest in Da Nang.

V. Fill in each blank with the correct form of the word in brackets.(5 pts)

1. Lan’s brother is a _________________ . He plays it very well. (piano)

2. Where is the _________________ post office from here? (near)

3. She often feels _________________when she gets bad marks. (happy)

4. I don’t like _________________ days. (rain)

5. There is a very _________________ movie on at the Fansland cinema (interest)

6. You will be _________________ after your summer holiday. (healthy)

7. What is the _____________ sport in your country? (popular)

8. 4. I’d like a nice _________________ orange. (juice)

9. Your house is _________________ from our school than mine. (far)

10. Lan is good at English. She can speak English _________________. (fluent)

VI. Order the sentences to have a complete conversation (10 pts)

  1. Hey Nick, do you watch the dog race on TV last night?
  2. Really? I’ve never seen it. What country is it in?
  3. It’s a sport. Dogs race around a small track. It’s really exciting.
  4. No, What is it?
  5. Well… When is it on?
  6. In Viet Nam, In Vung Tau. I know it’s an attraction in many countries: Australia, America…
  7. You’re welcome. I believe you’ll like it.
  8. Sports channel.
  9. That’s sound interesting. Which channel is it on?
  10. At 9 o’clock Saturday evening and 10 o’clock Sunday morning.
  11. Thanks for your recommendation. I’ll watch it right now.

Your answer: 0 – A

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

VII. Each line in the following passage has a spare word; Underline that word and write it in the blanks given.

BICYCLES

The bicycle is a cheap and clean way to for travel. The first

bicycle was made in about one hundred and fifty years ago.

First, bicycles were very much expensive. Only rich people could

buy one. These early time bicycles looked very different from

the ones we have them today. Later, when bicycles became

cheaper, many lot people bought ones. People started riding

bicycles to work and in their with free time. Today, people use

cars more than bicycles; cars are much more faster and you

don’t get wet when it start rains! But some people still prefer to cycle to work. They say that there have are too many cars in

town centers and you can’t able find anywhere to park!

0/ ____for____

1/ __________

2/ __________

3/ __________

4/ __________

5/ __________

6/ ___________

7/ ___________

8/ ___________

9/ ___________

10/ __________

VIII. Use a suitable preposition to complete the sentence:(2.5pts)

1. Can you help me ___________ these dirty glasses?

2. What’s on ________ the cinema tonight.

3. Come __________ with us. We always need more players.

4. Turn __________ the lights before leaving the house.

5. The train is leaving ________ Ha Noi in a few minutes.

IX. Read the passage and choose the correct word A, B, C or D to complete it. (5pts)

Brunei is one of the smallest countries in the world. Its population (1) ____ only 25,000 and most of them live in Bandar Seri Begawan (the capital city with the longest name in the world!) It is also the richest country in (2) ____ Asia and maybe the richest country in the world because it has a lot of oil and natural gas which it (3) ____ to Japan. Every week huge tankers carry oil and gas from the oil-fields of Brunei to Japan.

The head of the state in Brunei is Sultan Haji Hassanal Bolkiah. He is on of the richest man in the world. He has two wives and (4) ____ lives in their own beautiful palace. The Sultan has more than 200 cars and he also has (5) ____ of horses.

1. A. has B. is C. are D have

2. A. a B. an C. the D. no article

3. A. exports B. buys C. imports D. produces

4. A. either B. every C. each D. neither

5. A. hundreds B. hundred C. a hundred D. one hundred

X. Read the passage and answer the questions (5pts)

Chiang Mai is a city in the north of Thailand that has a wonderful night market. In the evening, the main street is lined with small stands and shops that sell almost everything you can imagine. Some stands sell jewelry or clothing, other sell traditional Thai crafts, and still others sell fresh fruit and spices. It’s easy to spend an entire evening just looking at everything and it’s also easy to buy things because the prices are very reasonable. There are a lot of wonderful attractions in Chiang Mai, but the night market is the most attractive to many people.

1- Where is Chiang Mai?

🡪___________________________________________________

2- How is the main street in Chiang Mai at night?

🡪___________________________________________________

3- What can you buy in the market?

🡪___________________________________________________

4- Are things in the market very expensive?

🡪___________________________________________________

5- Is the market the only attraction in Chiang Mai?

🡪___________________________________________________

XI. Put one word in each gap to complete the passage (10 pts)

There’s much more water (1) ________ land on the surface of the earth. The seas and oceans cover nearly four- fifths of the (2) ______ world, and only one-fifth of its land. If you traveled over the earth (3) _________ different directions, you would have to spend (4) _______ more of your time moving on water than (5) _________ roads or railways. We sometimes forget that for every mile of land there (6) _____ four miles of water.

There’s so much water in the (7) _________ of our earth that we have to use two words (8) ________ describe. We use the (9) __________SEAS to describe those parts of water surface which are only few hundreds of (10) _______, the word OCEANS to describe the huge areas of water which are thousands of miles wide and very deep.

XII. Rewrite the sentences, beginning as shown, so that the meaning stay the same (5pts)

    1. Antarctica is colder than any other place in the world
  • Antarctica is ___________________________________
    1. Doing exercises every morning is good for you.
  • It ____________________________________________
    1. Lan likes playing tennis the most.
  • Tennis ________________________________________
    1. My brother plays the guitar very well.
  • My brother is ___________________________________
    1. Nick has never been to Da Nang before.
  • This is _________________________________________

XIII. Make sentences using the words and phrases given (5 pts)

1. Discovery Channel/ make/ funny education/ children/ over/ world.

______________________________________________________________

2.Although/ Peter/ like/ sports/ much/ he/ not have/ time/ play/ watch/ them.

______________________________________________________________

3. summer/ we/ swimming/ my friends/ weekend/ winter/ we/ often/ ice skating.

______________________________________________________________

  1. Mai/ her brother/ learn/ English/ four years.

______________________________________________________________

5. That boy/ the/ intelligent/ our class.

______________________________________________________________

XIV. Write a paragraph (60 – 80 words) about a kind of sports you like. (10 pts)

TRƯỜNG THCS

ĐỀ KIỂM TRA CHỌN ĐỘI TUYỂN DỰ THI HSG HUYỆN

NĂM HỌC 2018-2019(Vòng 2)

Môn Tiếng Anh lớp 6. (Thời gian làm bài 120 phút.)

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others.

1. A. call B. fall C. shall D. wall

2. A. clown B. down C. own D. town

3. A. thank B. that C. this D. those

4. A. books B. pens C. rulers D. bags

5. A. come B. home C. some D. none

6. A. clothes B. watches C. benches D. classes

7. A. full B. tube C. blue D. fruit

8. A. doors B. dogs C. floors D. maps

9. A. hour B. happy C. high D. hotel

10. A. intersection B. eraser C. bookstore D. history

II. Choose the best aswer to complete the sentences.

1. We have Geography on Tuesday and Saturday. We have it …………… a week.

A. once B. twice C. second D. two time

2. Mai and Thao often do aerobics in ……………… free time.

A. your B. her C. his D. their

3. She doesn’t like playing badminton. She ……………… plays badminton.

A. always B. usually C. often D. never

4. He wants …………. an engineer.

A. is B. be C. to be D. being

5. I’m tired. I’d like …………….

A. sit down B. sitting down C. to sit down D. to sitting down

6. Do you have any toothpaste? I want a large …………………

A. tin B. box C. bar D. tube

7. What …. the weather like in summer?

A. is B. does C. are D. do

8. It’s very hot. Why ………. go swimming?

A. not we B. we not C. don’t we D. we don’t

9. How ………….. is a kilo of beef?

A. many B. much C. money D. much money

10. ……………………. book is this, yours or mine?

A. What B. Which C. Whose D. Who’s

11. Hoa ………………… a lot of friends at her school.

A. has B. have C. to have D. to has

12. I’d like a hot drink. What ………….. you, Uyen?

A. are B. would C. about D. for

13. There are ………… eggs in the supermarket.

A. hundred B. hundred of C. hundreds of D. of hundred

14. …………… is Ba going to stay with?

A. Who B. Where C. What D. Which

15. In Math, Tom is …………….. than Billy.

A. good B. well C. better D. best

16.She often goes to school …………………

A. with bike B. on bike C. by plane D. by bus

17. Who is …………………, Bill Gates or Bill Clinton?

A. rich B. richer C. richest D. poor

18. The police station is ……………… to the bank.

A. next B. near C. besides D. opposite

19. There is …………….. milk in the glass.

A. many B. a lot C. any D. some

20. She has …………….. hair.

A. a black long B. black long C. long black D. a long black

III. Give the correct form of words in the brackets

1. Her father and mother are………………………….. FARM

2. His ……………….are small and long. FOOT

3. Near my house there is a market. It’s very …………………… NOISE

4. Her ………………..are in the yard. They are playing soccer. CHILD

5. There are many………………………….on the street. TREE

6. There is a………………………rice paddy near my house. BEAUTY

7. In the ……………….. , there is a museum, a factory and a stadium. NEIGHBOR

8. The photocopy is between the ……………….and the drugstore. BAKE

9. Minh is ….. ……………………… at English than I am. good

10. I go to visit my grandparents …………………….a month. ONE

IV. Supply the correct form of verbs in the brackets.

1. There ………………..…. (be) many bookselves in the library.

2. Lan and Mai …………………… (play) games at the moment.

3. ………………..…………… (she / drive) a car? – Yes, she can.

4. Hoa ……………..…….. (not go) to shool on Sundays.

5. You shouldn’t ………………….. (get) up late.

6. Don’t …………………… (throw) trash in the street.

7. What ……………………….. (she / have) for breakfast tomorrow?

8. ………………………………. (you / live) in a town?

9. Where is Huy? – He …………………………(take) a bath in the bathroom.

10. Linh is not going to read books. She …………………………. (listen) to music.

V. Each line below has a word that shouldn’t be.Find and correct it into next colmn.

Mỗi dòng trong đoạn văn sau cótừ thừa, em hãy tìm ra từ đó và chép sang cột bên cạnh

This is Nam. He is my friend. He does gets up at a quarter to

six. He brushes his the teeth, takes a shower and gets dressed.

He has breakfast, then he leaves the house at a half past

six. The school is near from his house so he goes on foot. Classes

start at seven o’clock and end at half past eleven o’clock. He

comes back to home and has lunch at twelve o’clock. It’s

eight o’clock on Saturday evening now and Nam is in at home.

He is in his room house and he is playing video games . He is

also listening to music everyday at the same time. He plays

games and listens to music every on Saturday and Sunday

weekend. Sometimes he goes out and plays sports games with his friends.

0. does

1. _______________

2. _______________

3. _______________

4. _______________

5. _______________

6. _______________

7. _______________

8. _______________

9. _______________

10. _______________

VI. Put a suitable preposition in the blank.

1. How …………….. eating out tonight, Tom?

2. Lan sometimes goes to school ………………… foot.

3. The film starts ………………… half past seven.

4. They are never late ……………….. school.

5. She is English. She is ……………..….. England.

VII. Fill in each gap with a suitable word to complete the dialogue.

Salesperson: Can I ……(1)……… you?

Customer: Yes. I would like ……(2)…….. meat.

Salesperson: How ……(3)………. do you want?

Customer: A kilo, ……(4)……

Salesperson: A kilo of meat. Is there ……(5)……. else?

Customer: Yes. I’d ……(6)……….. some bananas.

Salesperson: How ……(7)…….. do you want?

Customer: Five. And I want to buy half a ……(8)…..of sugar.

Salesperson: ……(9)…… you are.

Customer: Thank you.

Salesperson: Thank you. See ……(10)… again.

VIII. Choose the best answer to complete the passage.

Jim Green ……(0)…… a student in a secondary school. He …(1)… classes from Monday to Friday. He has many …(2).. to do after class in the afternoon. On Monday and Wednesday, he helps his ..(3)… with their English. On Tuesday and Thursday, he takes part in the Informatics Club. On Friday, he …(4)……basketball. He goes to the park or museum …(5)…. his parents and his sister ……(6)……Saturday. On Sunday, he has a good rest …(7)….. home and …….(8)…. his homework.

Now, it is 8:30 in the morning, Jim ………(9)……… in the classroom and having a Math class. He is listening to the teacher carefully. His friends David and Tony are looking at the blackboard. Lucy and Lily are thinking. Mary is writing something in her notebook. All of them ……(10)….. working hard.

0. A. be B. are C. is D. am
1. A. to have B. has C. have D. having
2. A. school B. lesson C. housework D. things
3. A. books B. friends C. rulers D. notebooks
4. A. reads B. plays C. writes D. sees
5. A. with B. to C. by D. of
6. A. at B. in C. on D. to
7. A. in B. at C. on D. of
8. A. makes B. works C. does D. thinks
9. A. are sitting B. sitting C. sit D. is sitting
10. A. is B. are C. be D. to be

IX. Fill in each gap with ONE suitable word.

Mr. Tinh is an engineer …………(1) a big factory. He lives in a small apartment………….……(2) the fifth floor of a building in Ho Chi Minh City. The factory isn’t (3)…………..… his house, so he goes to work by bus. He ……….…….(4) home at 7 o’clock to arrive to work at 7.45. It ………………(5) Saturday morning now, and Mr. Tuan is at……………..…..(6), in bed. On Saturdays he gets up at a …………..…..(7) to seven. Then he ……………….(8) in the living room and has breakfast. On Saturday afternoons he……………….(9) tennis or goes swimming. On Saturday evenings, he (10)………………. stay at home, he usually goes out.

X. Make questions for underlined parts.

1. She is cooking meal in the kitchen.

………………………………………………………………….

2. I’d like some milk and vegetables.

………………………………………………………………….

3. Na never flies a kite.

………………………………………………………………….

4. We often go to school by bicycles.

………………………………………………………………….

5. Her eyes are brown

………………………………………………………………….

6. There is a lamp by the telephone.

………………………………………………………………….

7. Minh is going to travel to school with his friends.

………………………………………………………………….

8. Tuan is playing volleyball with his father in the yard.

………………………………………………………………….

9. My brother wants to drink a glass of lemon juice.

………………………………………………………………….

10. Linh has milk and eggs for her breakfast.

………………………………………………………………….

XI. Use the given words to make meaningful sentences.

1. Quang / brother / walk / movie theater / tonight.

2. Ba / usually / play volleyball / summer/friends / but / sometimes / sailing.

3. Mrs. Hoa / going / see / /movie / children?

4. We/ like/ hot/ because/ can/ swim/badminton.

5. What / there / your house/and/ bakery ?

6. They/ often / go / park/when/warm?

7. What / weather / like / spring?

8. When / hot / Huy / fishing/brother.

9. My father / visit / Ha Noi / this summer vacation.

10. Huy/good/student/my class.

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

XII. Write a composition (about 80 words) to tell about your village:

(don’t show your name, or your village):

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

The key and marks

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others.

1 mark = 0,1 X 10

1C 2C 3A 4A 5B 6A 7B 8D 9A 10B

II. Choose the best aswer to complete the sentences.

2 marks = 0,1 X 20

1B 2D 3D 4C 5C 6D 7A 8C 9B 10C
11A 12C 13C 14A 15C 16D 17B 18A 19D 20C

III. Give the correct form of words in the brackets

2 marks = 0,2 X 10

1.farmers 2.feet 3.noisy 4.children 5.trees
6.beautiful 7.neighborhood 8.bakery 9.better 10.once

IV. Supply the correct form of verbs in the brackets.

2 marks = 0,2 X 10

1.are 2.are playing 3.Can she drive 4.doesn’t go 5.get
6.throw 7.is she going to have 8.Do you live 9. is taking 10.is going to listen

V. Each of the following sentences has a ………………………….

1- the 2-a 3-from 4-o’clock 5-to 6-in 7- house 8- everyday 9-on 10- games

VI. Put a suitable preposition in the blank.

0,5 mark = 0,1 X 5

1.about 2.on 3.at 4.for 5.from

VII. Fill in each gap with a suitable word to complete the dialogue.

1 mark = 0,1 X 10

1.help 2.some 3.much 4.please 5.anything
6.like 7.many 8.kilo 9.Here 10.you

VIII. Choose the best answer to complete the passage.

2 marks = 0,2 X 10

1B 2D 3B 4B 5A 6C 7B 8C 9D 10B

IX. Fill in each gap with ONE suitable word.

1-in 2-on 3-near 4-leaves 5-is 6-home 7-quarter 8-sits 9-plays 10-doesn’t

X. Make questions for underlined parts.

2 marks = 0,2 X 10

1. Where is she cooking meal?

2. What would you like?

3. How often does Na fly a kite?

4. How do you often go to school?

5. What color are her eyes?

6. What is there by the telephone?

7. Who is Minh going to travel to school with?

8. What is Tuan doing with his father in the yard?

9. What does your brother want to do?

10. Who has milk and eggs for her breakfast?

XI. Use the given words to make meaningful sentences.

2 marks = 0,2 X 10

  1. Quang’s brother is going to walk to the movie theater tonight.
  2. Ba usually plays volleybal in the summer with his friends but sometimes he goes sailing.
  3. Is Mrs.Hoa going to see a movie with her children?
  4. We like hot weather because we can swim and play badminton.
  5. What is there between your house and the bakery?
  6. Do they often go to the park when it’s warm?
  7. What is the weather like in the spring?
  8. When it is hot, Huy goes fishing with his brother.
  9. My father is going to visit Ha Noi this summer vacation.
  10. Huy is the best student in my class.

XII. Write a composition (about 80 words) to tell about your village:

2,5 marks

PHÒNG GD&ĐT HUYỆN

TRƯỜNG THCS

ĐỀ THI OLYMPIC LỚP 6

Năm học

Môn: Tiếng Anh

Thời gian: 120 phút (không kể thời gian giao đề)

PART TWO: PHONETICS (100,2=2,0 pts)

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently. (50,2=1,0 pt)

  1. A. habit B. hour C. honest D. honor
  2. A. sky B. my C. try D. sixty
  3. A. meaning B. bead C. deaf D. steamer
  4. A. should B. proud C. sound D. count
  5. A. chair B. school C. couch D. children

II. Choose the word whose main stress is placed differently from that of the others. (50,2=1,0 pt)

  1. A. information B. entertainment C. offer D. afternoon
  2. A. difference B. remote C. rural D. urban
  3. A. believe B. recycle C. exciting D. nature
  4. A. traffic B. apartment C. arrange D. supply
  5. A. facility B. community C. happy D. humidity

PART THREE: VOCABULARY AND GRAMMAR (300,2=6,0 pts)

IA. Choose the best answer to each of the following sentences. (100,2=2,0 pts)

1. Don’t _______until the race finishes.

A. talking B. to talk C. talk D. talked

2. It’s not difficult _______garbage around the school yard.

A. collecting B. to collect C. collect D. collected

3. We let you know as soon as we made our _______.

A. decide B. decided C. decisive D. decision

4. The baby doesn’t look _______. I think she’s going to cry.

A. happy B. happily C. happiness D. unhappily

5. They hope they will receive a gold_______.

A. prize B. award C. medal D. all are correct

6.I have a lot of _______to do for tomorrow’s test, so I can’t go with you.

A. homework B. homeworks C. housework D. chores

7.We hope to earn some money _______our school.

A. on B. for C. at D. from

8.Why don’t you participate _______our program?

A. on B. in C. at D. from

9.The new shopping mall is quite _______the present shopping area.

A. different from B. the same C. like D. similar to

10.Most people enjoy _______to different parts of the world.

A. to travel B. travel C. traveled D. traveling

11..___________ a sofa in the attic.

There isn’t B. there aren’t C. there is D. A & C

12.We ___________ flowers in the school garden.

Must pick B. must to pick C. mustn’t pick D. mustn’t to pick

13.Is a snake _____ a dog?

Dangerous B. dangerous than C. more dangerous D. all are incorrect.

14.My neighbourhood is __________ than your neighbourhood.

More noisy B. more noisier C. noisier D. A & C

15.Children receive __________ in red envelopes.

Lucky money B. new clothes C. wish D. special food

16.I can’t come right now. I ___________ when I finish my homework.

Am coming B. come C. will come D. comes

17.“_________ do you play the piano?” –“once a week”

How much B. how long C. how far D. how often

18.Vietnam ___________ Tet, but Korea doesn’t

Decorates B. celebrates C. makes D. does

19.He _____ me the way to the centre.

Shows B. tells C. asks D. all are correct

20.____ go to the cinema?

Would you like B. what about C. how about D. shall we

II.Give the correct verb form.

  1. Yesterday, I (go)______ to the restaurant with a client.
  2. If I see him I (give) him a lift
  3. I(see)_______________ that film several times because I like
  4. I (not go) ______ to school last Sunday.
  5. She (get) _________ married last year?
  6. What______ you (do) ___ last night?- I (do) ____ my homework.
  7. We (do)____________ exercise at the moment.
  8. Yesterday, I (get) _____ up at 6 and (have) _____ breakfast at 6.30.
  9. ______ he (walk) ­­­­________to school yesterday? – No, he ___________.
  10. In the future, robots (be able to)__________ understand what we say.
  11. People ( speak) _________ English and French in Canada
  12. They ( not do) _________their homework last night.
  13. He (not smoke)_______ for two weeks. He is trying to give it up.
  14. My wife and I (travel)____________to Mexico by air last summer.
  15. If you (not like) _________ this one I’ll bring you another.

III. Write the correct form of the words given in capital letters. (100,2=2,0 pts)

1. Our school children sometimes go ……………………… on the weekend. (CAMP)

2. Mount Everest is very high. It is ………………………. mountain in the world. (HIGH)

3. Lee comes from China. He speaks ………………………. (CHINA)

4. Is the Underground in London ………………………. than the Metro in Paris? (GOOD)

5. We must be ………………………… when we cross the road. (CARE)

6. At school we have a lot of ……………………….. (ACT)

7. Her birthday is on the ………………………. of September. (TWENTY)

8. There are five …………………….. in the kitchen. (KNIFE)

9. Don’t make a fire here. It’s very ………………………. . (DANGER)

10. He is a ……………………… person, so he sometimes has accidents. (CARE)

VI. Supply the correct form of the verbs in the brackets. (50,2=1,0 pt)

1. Mary (not go) ……………………………. to school on Sunday.

2.My father and I (visit) ……………………………. Ha Long Bay this summer vacation.

3. You should (learn) ……………………………. hard to please your parents.

4. Their house is small. They’d like (buy) ……………………………. a bigger house.

5. Nam (ride) ……………………………. his bike to school now.

V. Fill in the blanks with the correct prepositions. (50,2=1,0 pt)

1. Lan is standing near the store and she is waiting ………………….. the bus.

2. I have to stay ………………….. late because I don’t finish my homework.

3. My father always goes to work ………………….. his own car.

4. Their children are playing soccer in the yard …………………… the moment.

5. She is interesting …………………..Literature, but we are fond of Math.

PART FOUR:READING (250,2=5,0 pts)

I. Read and circle the best option A, B, C, or D to complete the passage. (100,2=2,0 pts)

MY TEACHER

My teacher, Miss White, is a young lady (1) ……….. twenty-six. She is a nice lady. She loves her students (2) ………… She never (3)………. angry with them. Miss White (4) ………. teaching her students. Sometimes she tells (5) ………. many interesting stories. I like to listen to her stories (6) ………. they all help us to learn some (7) ………. lessons. Sometimes she takes us out (8) ………. a picnic. Whenever she takes us out, she tries to teach us something (9) ……….. It is my dream that (10) ………. I grow up, I can become a good teacher like her.

1. A. of                    B. with                     C. from                         D. by

2. A. very many      B. very much           C. too                            D. so

3. A. is                     B. gets                     C. makes                      D. comes

4. A. enjoy                B. enjoying                C. enjoys                    D. to enjoy

5. A. we                    B. they                      C. I                                D. us

6. A. because          B. when                      C. where                    D. why

7. A. use                   B. useful                   C. using                        D. to use

8. A. from                B. by                      C. for                        D. of

9. A. old                  B. new                 C. bad                       D. well

10. A. where            B. why                C. what                        D. when

II. Read the passage and fill the suitable word in the blank. (100,2=2,0 pts)

Our country (1) ………. small and very beautiful. It has (2)………. seasons in a year. They are Spring, Summer, Autumn and Winter. It is warm in spring, hot in summer, (3)………. in autumn and cold in winter. When (4)………. weather is warm, we often play volleyball, tennis or go fishing. When it is hot, we often (5) ………. camping or go swimming. When (6) ………. is cool we often play football or go jogging. When the weather is cold, we often play basketball, skip or play video game. Our (7) ………. season is autumn because the weather in (8) ………. is not very cold and (9)……….. very hot. The weather is cool, so it is very good (10)………. our health.

III. Read the letter and answer the questions

Liverpool, October 7th, 2013

Dear Jose,

Thank you for your letter. It was interesting. And thank you for your photographs.

Your village looks beautiful. Now I would like to tell you about myself and my family. I live in a town about 40 miles (that’s about 64 kilometers) from London. I have one brother and one sister and we are all in the local school. My mother is a tourist officer and she goes to London everyday by train. My father is a computer grammer and he works at home.

On the weekends, I often play football with the school team. I sometimes go to the local gym. There is a very good pool at the gym, too.

I look forward to your next letter.

Best wishes,

Andrew.

1. Who wrote the letter? To whom?

2. How many people are there in Andrew’s family?

3. Where does Jose’s family live?

4. What does Andrew often do on the weekends?

IV . Use the words to make meaningful sentences

1 . What / expensive car!

………………………………………………………………………………………

2.Mai / never / watch / a 3D movie.

……………………………………………………………………………………………………………………….

3. If / we plant trees / the school yard, / our school / greener place.

……………………………………………………………………………………………………………………….

4.In the year 2030, / robots / be able to do all / housework instead /us.

……………………………………………………………………………………………………………………….

V.Make questions for the underlined part .

1. Vietnamese teenagers help old people by cleaning their yards or painting their houses.

2. Viet doesn’t want to go to my house because he has too many assignments.

3. It is Thursday tomorrow.

4. Lien’s brother is practicing the guitar now.

5. My uncle and I go to the tennis club once a week.

6. They will fly to Brazil next month.

7. We are going to visit the Natural Science Museum next weekend.

8. You should invite our former classmates to your birthday party.

9. Trung usually borrows his brother’s motorbike.

10. Our children have to do a lot of homework every day.

PART FIVE:WRITING: (5,0 pts)

I. Rearrange the words to make meaningful sentences. (50,2=1,0 pt)

1. language/ which / does/ your/ speak/ friend/ ?

->……………………………………………………………………………………………………………….

2. from/ I/ past/ eleven/ seven/ to/ quarter/ classes/ have/ a/.

->……………………………………………………………………………………………………………….

are/ be/ must/ careful/ you/ crossing/ road/ you/ when/ the/.

->……………………………………………………………………………………………………………….

he/ is/ going/ watch/ to / a/ match/ television/ on /tonight/ football/?

->……………………………………………………………………………………………………………….

often / weekends / go / I / at / swimming / and/ my/ brother/ the/.

->……………………………………………………………………………………………………………….

II. Complete the second sentence, using the word given in brackets so that it has a similar meaning to the first sentence. Do not change the word given in any way. (100,2=2,0 pts)

1. How much is this hat?->What ……………………………………………………………………………………………………………..?

2. Nam isn’t tall and neither is his brother.->Nam is short …………………………………………………………..

3. This dictionary is more expensive than that one.

->That dictionary is …………………………………………………………………………………………….

4. How heavy is your sister? ->What ………………………………………………………………?

5. There are eleven classrooms in our school.->Our school …………………………………………………

6. Her mother and she walk to school in the morning.-> Her mother and she go…………………………………………….

7. What is the price of a bowl of water?->How………………………………………………..?

8. Let’s dance and sing a song.-> What about……………………………………………………..?

9. No hotel on the street is newer than this hotel.-> This hotel………………………………………………………..

10. Does her school have twenty- three classrooms and eight hundred-eighty students?

-> Are…………………………………………………………………………………………………………………?

.11I like video games better than computer games.I prefer………………………………………………………………….

12.My brother can play tennis very well.My brother is…………………………………………………………..

13.. It takes me about two hours each day to do my homework.

I spend ……………………………………………

14.What is the price of the two notebooks?

=> How …………………………………………………………………………

15.We started living here in 1995.=> We have ………………………………………..

16.. You don’t need to set off early.=> It isn’t …………………………………

-The end-

HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ THI OLYMPIC LỚP 6

MÔN: TIẾNG ANH

PART ONE: LISTENING : (100,2=2,0 pts)

( Tape transcript of Unit 10 – B5 Textbook 6)

*Listen and match:

1. c, f 2. a , d 3. e, g 4. b, h

*Listen and answer:

5. Nhan would like some chicken and some rice.

6. Huong wants some fruit and some milk.

7. No, she doesn’t.

8. Mai would like some fish.

9. Yes , she does.

10. Tuan wants vegetables.

PART TWO: PHONETICS (100,2=2,0 pts)

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently.

1. A. habit 2. D. sixty 3. C. deaf 4. A. should 5. B. school

II. Choose the word whose main stress is placed differently from that of the others.

1. C. offer 2. B. remote
  1. D. nature
4. A. traffic 5. C. happy

PART THREE: VOCABULARY AND GRAMMAR (300,2=6,0 pts)

I. Choose the best answer to each of the following sentences. (100,2=2,0 pts)

1. C. talk 3. D. decision 5. C. medal 7. B. for 9. A. different from
2. B. to collect 4. A. happy 6. A. homework 8. B. in 10. D. traveling

II. Write the correct form of the words given in capital letters. (100,2=2,0 pts)

1. camping 2. the highest 3. Chinese
4. better 5. careful 6. activities
7. twentieth 8. knives 9. dangerous
10. careless

III. Supply the correct form of the verbs in the brackets. (50,2=1,0 pt)

1. doesn’t go 2. are going to visit/will visit 3. learn 4. to buy 5. is riding

IV. Fill in the blanks with the correct prepositions. (50,2=1,0 pt)

1. for 2. up 3. by 4. at 5. in

PART FOUR:READING (250,2=5,0 pts)

I. Read and circle the best option A, B, C, or D to complete the passage. (100,2=2,0 pts)

1. A.of 2. B.verymuch 3. B. gets 4.C.enjoys 5.D. us
6.A.because 7.B.useful 8.C.for 9.D. well 10.D.when

II. Read the passage and fill the suitable word in the blank. (100,2=2,0 pts)

1. is 2. four 3. cool 4. the 5. go
6. it 7. favorite 8. autumn 9. not 10. for

III. Read the passage an answer the questions. (50,2=1,0 pt)

1. She is a teacher.

2. She teaches at a small school in the village .

3. She gets up at six.

4. No, it is not.

5. She goes to work by bicycle.

PART FIVE:WRITING: (5,0 pts)

a. Rearrange the words to make meaningful sentences. (50,2=1,0 pt)

1. Which language does your friend speak?

2. I have classes from seven to a quarter past eleven.

3. You must be careful when you are crossing the road.

4. Is he going to watch a football match on television tonight?

5. My brother and I often go swimming at the weekends.

II. Complete the second sentence, using the word given in brackets so that it has a similar meaning to the first sentence. Do not change the word given in any way. (100,2=2,0 pts)

1. What is the price of this hat?

2. Nam is short and so is his brother.

3. That dictionary is cheaper than this one.

4. What is your sister’s weight?

5. Our school has eleven classrooms.

6. Her mother and she go to school in the morning on foot.

7. How much is a bottle of water?

8. What about dancing and singing a song?

9. This hotel is the newest on the street.

10. Are there twenty- three classrooms and eight hundred- eighty students in her school?

III. Write a composition (about 80 words) to tell about your daily routine. (2,0pts)

(Don’t show your name, your school or your village)

The essay must have at least three ideas below.

1. Mở bài: Nêu được chủ đề viết về thói quen hàng ngày. ( được 0,5 điểm)

2. Thân bài: Nêu và trình bày một số các hoạt động thường diễn ra trong ngày như: Vào buổi sáng dậy lúc mấy giờ, hoạt động( kèm theo giờ),thường làm gì vào buổi chiều, buổi tối………

(được 1 điểm).

3. Kết luận: Tóm lại được nội dung bài viết. (được 0,5 điểm)

PHÒNG GD&ĐT THANH SƠN ĐỀ THI HỌC SINH NĂNG KHIẾU VÒNG CỤM

NĂM HỌC 2017 – 2018

Môn: Tiếng Anh 6

Thời gian: 120 phút (Không kể thời gian giao đề)

(Đề thi có 06 trang)

Điểm Họ tên, chữ ký giám khảo Số phách
– Bằng số: ……………………

– Bằng chữ: ……………………

GK1: …………………………….

GK2: …………………………….

PART 1: LISTENING

I. Listen carefully and complete the information in the table below (1pt)

Full name: Sophie (1) _JACOBS__
Country: (2) ___HOLLAND____
Age: (3) ____20_____
Address: 32 Broadway SE (4) __23__
Phone number: (5) ___2709336______

II. Listen and choose the time of each program. Write your answers in the box (1pt)

1. Children’s program: A. 6:00 B. 5:00 C. 6:10

2. Early News: A. 6:00 B. 6:10 C. 6:30

3. Weather forecast: A. 5:50 B. 6:10 C. 10:00

4. The World Today : A. 6:00 B. 6:10 C. 6:15

5. Movie: “The Firtful of Dollars”: A. 5:00 B. 7:00 C. 7:30

1. 2. 3. 4. 5.

PART 2: PHONETICS

III. Choose the word that has the underlined part pronounced diffrently (0.6p)

1. A. citadel B. vacation C. destination D. lemonade

2. A. breakfast B. bread C. head D. great

3. A. book B. food C. foot D. good

1. 2. 3.

IV. Choose the words whose stress parttern is different from the others (0.4p)

1. A. engineer B. animal C. television D. volleyball

2. A. destroy B. clinic C. behind D. idea

1. 2.

PART 3: LEXICO- GRAMMAR

V. Choose the best option for each sentence. Write letter A, B, C or D in the box. (7pt)

1. My sister feels ………… again after her illness.

A. strongly B. strong C. is strong D. strength

2. He ………… arrives on time.

A. not B. never C. does not D. do not

3. …………… do the trains run? – Every four hours.

A. What time          B. How often          C. How far      D. How much

4. My brother wants a good pair of shoes because he often goes …………

A. jogging B. running C. swimming D. sailing

5. In spring, we often help our Mum ………… the housework.

A. for B. about C. on D. with

6. The weather here often ………… quickly. Its difficult to forecast.

A. change B. changes C. is changing D. is going to change

7. “…………… are we going to travel there?” – “Let’s call a taxi.”

A. What B. Where C. How D. Why

8. What about ………… a cup of coffee?

A. having B. have C. you have D. do you have

9. Your house is very large, but his house is even larger ………… your house.

A. to B. than C. as D. like

10. Let him ………… it him self

A. to do B. doing C. does D. do

11. My aunt and uncle’s children are my ………………

A. nieces                B. nephews            C. cousins                D. sisters

12. Nam and I ………… table tennis.

A. am playing B. is playing C. are playing D. playing

13. Do you know how many floors …………. in your school?

A. there are B. there has C. have there D. are there

14. How beautiful the girl is! She has …………… eyes.

A. round big brown                        B. big brown round

C. big round brown                      D. brown big round

15. Susan is the ……………… of the two girls.

A prettiest B. prettier C. pretty D. more pretty.

16. My brother, Minh ………………. English on Monday and Friday.

A. not have B. don’t have C. isn’t have D. doesn’t have

17. Hoang’s father gets up at 7.00 and eats ………………

A. a big breakfast B. the big breakfast

C. big breakfast D. a breakfast big

18. They like …………… weather because they can go swimming.

A. hot B. cold C. windy D. foggy

19. …………… fruit does Mr. Thanh produce?
A. How much B. How many C. How long D. How often

20. We …………… to a new house tomorrow.
A. will move B. are moving C. move D. are going to move
21. Tokyo has a …………… of 12 million.

A. people B. population C. popular D. number

22. I would like …………… a new dictionary but I don’t have enough money.

A. buy B. to buy C. buys D. buying

23. I hope the …………… can repair our car quickly.
A. mechanic B. architect C. reporter D. dentist
24. Is your school …………… the zoo?
A. near to B. in front to C. next D. in front of

25. My friends often go to school at …………… in the morning.
A. a quarter to seven B. seven to a quarter

C. seven quarter D. a quarter seven

26. I don’t have …………. apples but I have …………. oranges.

A. any- any B. some- any C. some- some D. any- some

27. This fridge is …………… than that one.
A. more modern B. most modern C. moderner D. modernest
28. What time …………… on television?

A. is the news B. are the news C. is news D. are news

29. Whose book is this, his or ……………?

A. she                  B. hers                    C. her                      D. him

30. There is ………… university and …………… big stadium in our city.

A. a- a                    B. an- a                  C. an- the                  D. a- an

31. On the table are vegetables, bread and two large ……………

A. bowl of soup B. bowl of soups C. bowls of soups D. bowls of soup

32. I’m Vietnamese. What’s your ……………?

A. nation B. national C. nationality D. nations

33. It ……………. heavily, we can’t do anything until it stops.

A. rain B. rains C. is raining D. to rain

34. They like ……………. at weekends.

A. go swimming B. going to swim C. go to swim D. going swimming

35. What ………… there …………… for dinner?

A. are – drink            B. are – to drink      C. is – to drink        D. is – drink

1. 6. 11. 16. 21. 26. 31.
2. 7. 12. 17. 22. 27. 32.
3. 8. 13. 18. 23. 28. 33.
4. 9. 14. 19. 24. 29. 34.
5. 10. 15. 20. 25. 30. 35.

VI. There is a mistake in each sentence. Find and correct it. Write in the box below. (1pt)

1. That’s my father over there. He stands near the window

A B C D

2. A lot of my friends play tennis, but not much of them play volley ball

A B C D

3. John doesn’t like video games, and his sister likes them very much

A B C D

4. His sister is a good cooker. She works in a restaurant.

A B C D

5. Tokyo is one of the biggest city in the world.

A B C D

1. …

=> …………….

2. …

=> …………….

3. …

=> …………….

4. …

=> …………….

5. …

=> …………….

PART 4: READING

VII. Circle the best option for each space to complete the following letter (2pts)

There are five different types of rhino in the world today. The Black and White Rhino live in (1) ______ open fields of Africa. The others live in forests in Asia.

All rhinos have big, heavy bodies. Their skin is very hard and they have very (2)______ hair. The great body (3) ______ the rhino stands (4) ______ four short legs. Each foot (5) ______ three toes. They usually walk very (6) ______, but they can run at 50 kilometers (7) ______ hour. Rhinos are usually quiet and calm animals, and they only (8) ______ and other plants.

A baby rhino weighs 40 kilos when it is born. It has been inside (9) ______ mother for about fifteen months. An adult rhino weighs over 200 kilos and may (10) ______ to be 50 years old.

1. A. an B. a C. these D. the

2. A. few B. many C. little D. lot

3. A. of B. for C. with D. to

4. A. in B. on C. of D. at

5. A. there B. have C. there are D. has

6. A. slowly B. slow C. slower D. slowest

7. A. a B. an C. the D. this

8. A. to eat B. eats C. eat D. eating

9. A. its B. their C. it’s D. them

10. A. lives B. living C. to live D. live

1. 2. 3. 4. 5.
6. 7. 8. 9. 10.

VIII. Complete the following passage by filling one suitable word in each blank. Write your words in the box below. (2pts)

Today is Sunday. (1) ______ is fine and warm. Mr Minhs family are (2) ______ at home. They are working in the house now. Mr. Minh is cleaning the doors and windows. Trung is helping (3) ______. Mrs. Nga and Thuy (4) ______ in the kitchen. Mrs Nga is (5) ______ the dishes. Thuy is cleaning the vegetables. They are cooking the lunch. They are going to (6) ______ a good lunch together.

Mr. Minhs family are not free today. They are busy (7) ______ the housework, but they are very happy. They are going to finish the housework at half past eleven, then they will have (8) ______. In the afternoon, they are going to the park. In the (9) ______ Trung and Thuy are going to (10) ______ all their exercises before going to bed.

1. 2. 3. 4. 5.
6. 7. 8. 9. 10.

IX. Read and decide whether the statements below are true (T) or false (F) (1pt)

Nowadays, football becomes one of the world’s most popular games. Millions of people play and watch it all around the world.

A football match often has two parts. Each part is forty-five minutes. The first part is the first half and the second part is the second half. There is a fifteen-minute break between the two halves.

There are two teams in a football match. Each football team has eleven players, including a goal-keeper. The players on the ground try to kick the ball into the other’s goal. The team which scores more goals wins the match.

True or False?

1. Millions of people play football.

2. A football match has two halves of forty-five minutes each.

3. There is no break in a football match.

4. Each football team has eleven players and a goal-keeper in the field.

5. The winning team is the team scores more goals.

1. 2. 3. 4. 5.

PART 5: WRITING

X. Sentence transformation

a) Complete each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed before it (1pt)

1. What does your father do?

=> What is ……………………………………………………………………………………….

2. What is the height of this building?

=> How ………………………………………………………………………………………….

3. Minh is the most intelligent student in my class.

=> No one ……………………………………………………………………………………….

4. How much does a box of chocolate cost?

=> What ………………………………………………………………………………………….

5. Mrs. Tuyet is Trang’s mother’s mother.

=> Trang …………………………………………………………………………………………

b) Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word given. Do not change the word given (1pt)

6. Miss White’s face is oval. It is small. (has)

……………………………………………………………………………………………………

7. I always wash my hair after taking a shower. (before)

……………………………………………………………………………………………………

8. Does Phong’s school have fifteen classrooms? (there)

……………………………………………………………………………………………………

9. Mr. and Mrs. Bui are going to fly to Ho Chi Minh city tomorrow. (by)

……………………………………………………………………………………………………

10. Phanxipang is 3,143 meters. Mount Everest is 8,848 meters. (much)

……………………………………………………………………………………………………

XI. Write a paragraph (100-120 words) about your daily routine (2pts)

— THE END —

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *