50 BỘ ĐỀ LUYỆN THI VÀO 6 CHUYÊN – PHẦN 3: ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY- ĐỀ SỐ 1

Time allowed: 40 minutes

I. Choose the word in each group that has underlined part pronounced differently from the rest.

1. A. though B. enough C. cough D. rough

2. A. chair B. cheap C. chorus D. child

3. A. missed B. closed C. called D. planned

4. A. fat B. any C. gas D. hat

5. A physics B. basic C. sailor D. subject

II. Choose the best answer.

1. I like_______ badminton.

A. playing B. making C. working D. acting

2. You_______ take a taxi. It is raining outside.

A. would better B. must C. have to D. had better

3. _______ up late. It is harmful to your health.

A. Don‘t stay B. Not stay C. Not to stay D. Stay

4. When I saw her, I thought she looked_______.

A. happy B. happily C. to be happy D. being happy

5. _______ oranges are there? There are four.

A. How many B. How much C. How often D. How long

6. I don‘t like to ask people for help but I wonder if you could ____ me a favour.

A. make B. do C. find D. pick

7. There was no _____ in continuing for him the race was over.

A. value B. worth C. point D. profit

8. No city in America has _______monuments and museums into one area as Washington, DC.

A. as much B. such many C. as many D. a few

9. Do you ha ve any toothpaste? I‘d like a large ………………… .

A. tin B. roll C. bar D. tube

10…………………. she plays the piano!

A. How beautiful B. How beautifully C. What good D. What well

III. Give the correct form of verbs in brackets.

1. ………………., please! The baby . ………………..(not talk / sleep)

2. David ……………….his hands. He ………………. the television set. (wash/ just repair)

3. My uncle ( not/ come)……………….back his house for ages.

4. It usually (rain) ……………….in the summer.

5. Mary spent hours ( repair ) ………………. her bike.

IV. Choose the best word to complete the passage below.

(1)______ six o’clock yesterday evening, the River Thames burst its banks and flooded a wide area. By nine o‘clock the floods had reached the town of Dorchester. The main street was soon (2)______ three feet of water. Fire engines arrived quickly to pump away the water, but heavy rain made their job very (3)______.

Mrs. Rose Willow, a (4)______ nearly 80 years old, and living alone in her cottage, was trapped upstairs (5)______ three hours. Finally, firemen were able to rescue her with ladders and a small (6)______ “My cat, Tibbles, stayed with me all the time”, said Mrs. Willow. “She (7)______ me a lot. She sat with me so I didn‘t feel afraid”.

The rain has finally stopped, the river level is falling and the weather forecast is good, (8)______ the floods have done a great deal of damage. “Luckily, nobody was (9)______ or injured”, Chief Fire Office Hawkins (10)______ reporters, “but it will take a long time to clear up the mess”.

1. A. In B. To C. At D. Until

2. A. over B. under C. through D. between

3. A. easy B. difficult C. quick D. clear

4. A. girl B. man C. lady D. child

5. A. for B. during C. while D. through

6. A. ship B. boat C. car D. bicycle

7. A. worried B. frightened C. bored D. helped

8. A. but B. also C. therefore D. so

9. A. burnt B. cut C. scratched D. drowned

10. A. said B. asked C. told D. spoke

V. Read the passage and choose the best answer

Many people like to keep pets. Dogs and cats are very popular pets. Some people, however, keep birds or goldfish. They need less space and are easier to look after.

If you want to have a pet, you can buy one from a pet shop but you must be careful not to buy a sick animal. It is best if you know something about the pet you want. This helps you choose a healthy pet.However, if you do not have much money and know very little about animals, you can visit the Royal Society for th e Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA).

The first society for the Prevention of Cruelty to Animals was founded in England in 1821. It was set up to make sure that all animals are treated with kindness. The RSPCA in Hong Kong carries out this aim. The RSPCA officers collect animals which have no homes and are left in the street. They look after them until they are healthy again. People visiting the RSPCA may choose their pets from these animals and you can be sure that you will get a healthy pet. If later your pet becomes ill, you can take it to the doctors at the RSPCA for treatment.

When you have a pet, it is very important that you look after it properly. You must remember to feed it at suitable times. You should also give it a clean and comfortable place to rest. Your pet will be happy and healthy if you love it and care for it properly.

1. According to the passage, what kind of pet needs more space?

A. A dog B. A bird C. A goldfish D. A mouse

2. What can help you choose a healthy pet?

A. Being careful with your money C. Having a lot of money

B. Learning about a pet you want D. Visiting many pet shops

3. The first society for the Prevention of Cruelty to Animals was founded_________.

A. in 1924 B. in England C. more than 1000 years ago D. in 1842

4. What does the RSPCA do with sick and homeless animals?

A. Leave them in the streets. B. Make them healthy again

C. Give them to people who cure sick pets D. Sell them to pet shops

5. You can always be sure that every pet from the RSPCA_________.

A. will never get sick B.is collected from a dustbin

C. is strong and healthy D. always needs too much care

VI: Finish the second sentence so that it has the same meaning as the first.

1.My mother was the most warm-hearted person I‘ve ever known.

-> I’ve …………………………………………………………………………………………

2. As I get older, I want to travel less.

→ The older……………………………………………………………………………………..

3. We couldn‘t find George anywhere.

→ George was ……………………………………………………….. ……………………………………….

4. It was a bit difficult to get into work this morning.

→ Getting ……………………………………………………….. …………………………………………….

5. I last saw him in 1998.

→ I haven’t ……………………………………………………….. …………………………………………….

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY- ĐỀ SỐ 2

Time allowed: 40p

I. Choose the word in each group that has underlined pronounced differently from the rest.

1. A. thunder B. earthquake C. gather D. healthy

2. A. hobby B. honest C. humor D. hole

3. A. deny B. symbol C. terrify D. dynamite

4. A. claimed B. warned C. occurred D. existed

5. A. health B. ready C. heavy D. appear

II. Choose the best answer.

1. We will be there_______ 5 o’clock early_______ the morning.

A. in/ on B. on/ in C. at/ in D. in/ at

2.He has a fine stamp_______.

A. collect B. collection C. collective D. collector

3. I can‘t go to the movies with you if it_______ heavily.

A. rained B. rains C. rain D. raining

4. Jeans_______ all over the world.

A. sell B. sold C. is sold D. are sold

5. _______ is a person who installs and repairs water pipes.

A. electrician B. carpenter C. locksmith D. plumper

6. He is the man_______ helped me yesterday.

A. which B. who C. whom D. whose

7. My father has to go to work_______ it is raining hard.

A. though B. but C. because D. and

8. Twins Tower is the_______ building in the world.

A. tall B. taller C. tallest D. the taller

9. Would you like_______ soda?

A. some B. any C. a D. an

10. You_______ stop. That sign says “stop”.

A. can B. mustn‘t C. have to D. has to

III. Give the correct form of verbs in brackets.

11. My friend was (make) …………..(pay)…………..back the book.

12. Hardly he (take)…………..up the book when the phone (ring)……………

13. Can you imagine what I (come)…………..across when I (roll)…………... up the carpet yesterday? 14.She might (win)…………..the prize, because she (write)………….. very well.

15. He resented (ask)…………..(wait)…………… He had expected the minister to see him at once.

IV. Choose the best word to complete the passage below.

I live in a house near the sea. It is …(1)… old house, about 100 years old and…(2)… very small. There are two bed room s upstairs…(3)… no bathroom. The bathroom is downstairs … (4)… the kitchen and there is a living room where there is a lovely old fire place. There is a garden…(5)… the house. The garden…(6)… down to the beach and in spring and summer…(7)… flowers every where. I like alone with my dog, Rack, but we have a lot …(8)… visitors. My city friends often stay with…(9)…

I love ….(10)…. house for many reasons: the garden, the flowers in summer, the fee in winter, but the best thing is the view from my bedroom window.

1. A. a B. an C. the D. any

2. A. It’s B. It C. there’s D. They’re

3. A. so B. or C. but D. too

4. A. between B. next C. near to D. next to

5. A. in front B. front of C. of front in D. in front of

6. A. go B. going C. goes D. in goes

7. A. these are B. they are C. there are D. those are

8. A. for B. of C. on D. with

9. A. me B. I C. my D. I’m

10. A. my B. I C. me D. it

V. Read the passage and choose the best answer

A pilot cannot fly by sight alone. In many conditions, such as flying at night and landing in dense fog, a pilot must use radar, an alternative way of navigating. Since human eyes are not very good at determining speeds of approaching objects, radar can show a pilot how fast nearby planes are moving. The basic principle of radar is exemplified by what happens when one shouts in a cave. The echo of the sounds against the walls helps a person determine the size of the cave. With radar, however, the waves are radio waves instead of sound waves. Radio waves travel at the speed of light, about 300,000 kilometers in one second. A radar set sends out a short burst of radio waves. Then it receives the echoes produced when the waves bounce off objects. By determining the time it takes for the echoes to return to the radar set, a trained technician can determine the distance between the radar set and other objects. The word “radar”,in fact, gets its name from the term “radio detection and ranging”. “Ranging” is the term for detection of the distance between an object and the radar set. Besides being of critical importance to pilots, radar is essential for air traffic control, tracking ships at sea, and for tracking weather systems and storms.

51. What is the main topic of this passage?

A. The nature of radar. B. History of radar. C. Alternatives to radar. D. Types of ranging.

52. According to the passage, what can radar detect besides location of objects?

A. Shape B. Size C. Speed D. Weight

53. The word “exemplified” in the passage can be replaced by_________.

A. “specified” B. “resembled” C. “illustrated” D. “justified”

54. The word “shouts” in the passage most closely means_________.

A. “exclaims” B. “yells” C. “shoots” D. “whispers”

55. Which of the following words best describes the tone of this passage?

A. argumentative B. explanatory C. humorous D. imaginative

VI:Reorder the words to make correct sentences.

1. the/ Malaysia ./ Kuala Lumpur/ largest/ is /city/ in /

………………………………………………………………………………………………………

2. yard/ front/ school. /There/ big/ of/ is/ our/ in/ a

………………………………………………………………………………………………………

3. his/ My friend/ in/ family/ Hanoi/ doesn‘t/ with/ live

………………………………………………………………………………………………………

4. brushes/ six/ gets/ her/ o‘clock/ Hoa/ at/ up/ teeth/ and

………………………………………………………………………………………………………

5. water./ This/ must/ be/ in/ washed/ warm/ sweater/

………………………………………………………………………………………………………

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY- ĐỀ SỐ 3

Time allowed: 40p

I. Choose the word in each group that has underlined, italic part pronounced differently from the rest.

1. A. flat B. hat C. casual D. equal

2. A. question B. location C. nation D. animation

3. A. design B. side C. picnic D. advice

4. A. gum B. hunt C. tunnel D. tunic

5. A. learned B. dressed C. guided D. wanted

II. Choose the best answer.

1. She hates fish and_______ do I.

A. either B. neither C. too D. so

2. What_______ the weather like there?

A. does B. did C. was D. will

3. I_______ like some spinach and cucumbers.

A. hard B. did C. would D. do

4. Who is_______, Mary or Cathy?

A. tall B. taller C. tallest D. more taller

5. It took us two hours_______ to Hanoi.

A. drive B. driving C. to drive D. drove

6. Were you absent_______ school last Monday?

A. from B. at C. in D. on

7. She never touches_______ food.

A. healthy B. unhealthy C. good D. delicious

8. Please show me_______ this machine works.

A. what B. how C. which D. when

9. Shall we go out tonight?

A. Yes, we go B. Yes, I can C. Yes, let’s D. Yes, we are

10. Why mustn’t we let children________ in the kitchen?

A. play B. playing C. to play D. played

III. Give the correct form of verbs in brackets.

1. Every morning , Linda ( have ) ……………….. breakfast at 6:10.

After breakfast , she ( brush ) ……………….. her teeth .

2. Mrs. May (visit) ………………………Nha Trang next week.

How long ……………….. she (stay) ………………..in Nha Trang?

3. I ( invite) ……………….. to her party last night.

4. I prefer (make) ……………….. craft to (draw) ……………….. a picture.

5. I hate (spend) ……………….. all day on (go) ……………….. fishing.

IV. Choose the best word to complete the passage below.

SINGAPORE

Singapore is an island city of about three million people. It’s a beautiful (1) ……….. with lots of parks and open spaces. It’s also a very (2) …………….. city.

Most of the people (3) ……………. in high rise flats in different parts of the island. The business district is very modern with (4) ……….. of high new office buildings. Singapore also has some nice older sections. In China town, there (5) …………….. rows of old shop houses. The Government buildings in Singapore are very (6)…………….. and date from the colonial days.

Singapore is famous (7)………. its shops and restaurants. There are many good shopping centers. Most of the (8) ………. are duty free. Singapore’s restaurants (9) …….. Chinese, Indian, Malay and European food, and the (10) ………… are quite reasonable.

1. A. district B. town C. city D. village

2. A. large B. dirty C. small D. clean

3. A. live B. lives C. are living D. lived

4. A. lot B. lots C. many D. much

5. A. is B. will be C. were D. are

6. A. beauty B. beautiful C. beautify D. beautifully

7. A. in B. on C. at D. for

8. A. good B. goods C. goodness D. goody

9. A. sells B. selling C. sell D. sold

10. A. priced B. price C. prices D. prier

V. Read the passage and choose the best answer

It is five o‘clock in the evening when Rene Wagner comes home from work. She walks into the living room and looks at her three children. They are 14, 13 and 9 years old. They are watching TV. The living room is a mess. There are dirty socks on the floor and cookies on the sofa. Games and toys are everywhere. Rene is angry, “This place is a mess” she tells her children, “I can‘t work all day and then do housework all evening. I‘m not going to do housework!” Rene doesn‘t do housework. She doesn’t clean or wash dishes. She doesn‘t wash clothes, either. Every evening she sits on the sofa and watches TV. After two weeks, every plate, fork and glass in the house is dirty. All the children‘s clothes are dirty.

Every garbage basket is full. The house is a mess. Then, one day Rene comes home from work and gets a big surprise. The kitchen is clean. The children clean the kitchen! The next day, the living room is clean, and the children are washing their clothes. Rene tells the children “OK, I‘ll do the housework again. But you have to help me.” Now Rene and her three children do the housework together. Then they all sit on the sofa and watch TV!

1. When Rene came home from work, she found the house________.

A. clean and dirty B. dirty and tidy C. dirty and untidy D. clean but untidy

2. Rene told her children________.

A. to do the housework B. she couldn‘t do housework C. not to do housework D. she wouldn‘t do housework

3. Two weeks later, the house was________.

A. very clean B. a mess C. tidy D. rather dirty

4. Some days later, the house was clean again because________.

A. she couldn‘t let it that way B. her children did housework.

C. her children didn‘t do housework. D. she did housework again.

5. Now Rene does housework again because________.

A. her children help her. B. they can watch TV together.

C. her children wash their clothes. D. her children don‘t do it.

VI: Reorder the words or phrases to make complete sentences.

1. and/ classrooms/nice/ very/ our/ are/ new

………………………………………………………………………………………………..

2. at/ teacher/ teaching/ us/ is/ our/ Maths/ the/ moment

…………………………………………………………………………………………………

3. are/ playing/ we/ schoolyard/ in/ the/ now

…………………………………………………………………………………………………

4. sometimes/weekends/ we/ the/ go/ at/ camping

…………………………………………………………………………………………………

5. it/ very/ to/ is/ interesting/ join/ school/in/ my/ chess/ the/ club/ in

…………………………………………………………………………………………………

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY- ĐỀ SỐ 4

Time allowed: 40p

I. Choose the word in each group that has underlined, italic part pronounced differently from the rest.

1. A. origami B. prize C. divide D. like

2. A. comedy B. leisure C. cinema D. celebration

3. A. adore B. fancy C. attract D. alive

4. A. bread B. read C. meat D. peach

5. A. school B. church C. children D. watch

II. Choose the best answer.

1. This film is _______ than the one we saw last week .

A. as good B. gooder C. more good D. better

2. She is ______ a singer nor an actress.

A. nor B. both C. neither D. either

3. “Let’s go dancing _______?” – “Yes, let’s”

A. will we B. don‘t we C. do we D. shall we

4. It’s very kind _________you to say so!

A. in B. to C. for D. of

5. We feel very_______ today.

A. happy B. happiness C. happily D. happen 6. Where are the photos_______ were taken at the Christmas party?

A. which B. who C. whom D. whose

7. We want_______ my English.

A. to improve B. improving C. improved D. improve 8. He grows_______ fruit trees.

A. a B. a few C. a little D. little

9. Does he like soccer? ______________

A. No, he doesn‘t B. No, he does C. No, he like not D. No, he not like

10.The United States has a _________ of around 250 million.

A. population B. people C. countries D. cities

III. Give the correct form of verbs in brackets.

1. Do you mind (turn) ……………. off the TV?

2. He isn’t in the room. He ( play ) …………………… in the garden .

3. Where (you/ spend) …………………………. your summer holiday last year?

4. We love (watch) …………………… new films, and we (go) ………………………. to go to watch a new Hollywood film next weekend.

5. He spoke to me as if he (be) ………………………… my father.

IV. Choose the best word to complete the passage below.

I go on the Internet every day, but I’ve never (1) ______ more than an hour at a time online. I‘ve got laptop and also a smartphone, so I can (2) _________ the internet anywhere. Today, for instance, I‘ve been (3) ______ three times.

Mainly I just (4) _________ my friends. I read online magazines and I look (5) ______ information, too. I also compare prices of thing, (6) __________ I’ve never bought anything online because I don‘t think it‘s safe. I’m not an Internet addict, but some of my friends (7) _________. One friend of mine always looks (8) ________ because he spends all night online. Although he‘s got a bad marks for the exams, he hasn‘t (9) _____ his habits.

In my experience, it‘s very useful for people to use the Internet(10) _______.

1. A. spend B. spending C. spent

2. A. have B. use C. play

3. A. online B. internet C. computer

4. A. write B. email C. send

5. A. at B. in C. for

6. A. because B. but C. although

7. A. is B. were C. are

8. A. tired B. hard C. happily

9. A. change B. to change C. changed

10. A. sensible B. sensibly C. sensibleness

V. Read the passage and choose the best answer

Nam: Hello, Viet. Do you hear about the new sports centre?

Viet: No, Nam. Where is it?

Nam: On Thang Long Road. You know near Xuan Thuy Street, behind the station.

Viet: Oh. Is it good?

Nam: Yes, it‘s great! You can do a lot of sports. I played table tennis courts next year.

Viet: What about tennis?

Nam: Not yet. They are going to build some tennis courts next year.

Viet: Is it expensive?

Nam: Not really, Viet. It‘s 50,000 dong a month if you‘re 15 to 18, and 30,000 dong if you are under 15.

Viet: Oh, that‘s good because I‘m still 14.

Nam: And on Tuesday, Thursday and Friday it stays open late – till 10 o‘clock.

Viet: Oh, great. How did you get there?

Nam: I got the number 16 bus. It‘s only 10 minutes from the bus station. Do you want to go next week?

Viet: OK. Any day except Thursday.

Nam: Well, why don‘t you go on Friday? Then we can stay late.

Viet: Yes, OK. Let‘s meet after school.

1. Where is the new sports centre?

A. on Thang Long Road B. on Xuan Thuy Street

C. in front of the station C. opposite the station

2. What sports CAN’T you do at the sports centre?

A. tennis B. table tennis C. volleyball D. football

3. How much must Viet pay?

A. 14,000 dong a month B. 25,000 dong a month C. 30,000 dong a month C. 50,000 dong a month 4. How many days a week does the sports centre open late?

A. 2 B. 3 C. 4 D. 5

5. Which bus goes to the sports centre?

A. number 6 B. number 10 C. number 16 D. number 60

VI: Reorder the words or phrases to make complete sentences.

1. to/ you/ listening/ like/ music?/ Do

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

2. in/ My/ flowers/ mother/ the/ planting/ garden./ loves

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

3. swimming/ the/ parents/ enjoy/ My/ in/ sea./ really

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

4. cycling/ Do/ fancy/ now?/ you

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

5. and/ I/ My/ playing/ adore/ chess./ brother

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY- ĐỀ SỐ 5

Time allowed: 40 minutes

I. Choose the word in each group that has underlined, italic part pronounced differently from the rest.

1. A. geology B. psychology C. classify D. photography

2. A. idiom B. ideal C. item D. identical

3. A. children B. child C. mild D. wild

4. A. both B. myth C. with D. sixth

5. A. helped B. booked C. hoped D. waited

II. Choose the best answer.

1. It‘s_______ to travel around Vietnam.

A. interesting B. interested C. interestingly D. interestedly

2. _______ you mind if I smoke?

A. Could B. Don’t C. Do D. Would

3. My sister likes sweets_______ from chocolate.

A. making B. made C. to make D. make

4. Is her school ______the park ?

A. in front of B. next C. in front to D. near to

5. I hope the ______ can repair our car quickly.

A. mechanic B. reporter C. architect D. dentist

6. . ______ fruit does your father produce?

A. How much B. How many C. How long D. How often

7. The boy looks a little thin , ______ he is strong.

A. and B. for C. or D. but

8. The weather is ………………… today than yesterday.

A. much better B. very better C. too better D. so better

9.Bangkok is ………………… capital of Thailand.

A. a B. one C. X D. the

10.At an intersection, you ………………… slow down.

A. Can B. should C. must D. have

III. Give the correct form of verbs in brackets.

1. At the moment we (sit) …………………. in a café.

2. Would you mind …………………. on the light? I hate ………………. in a dark room. (turn / sit)

3. (you/ go) ……………………………… abroad for your holiday next year?

4. My mom often ……………… (buy) meat from the butcher’s.

5. He ………………… (visit) his grandparents recently.

IV. Choose the best word to complete the passage below.

The Vietnamese are known to be polite, hospitable and sensitive. They have a casual and friendly (1)…………. . They regard friendship as being very important throughout one‘s life. They are always open to visits from friends. Drop-in visits are welcome. The Vietnamese are very (2)……………. to their family.

When they (3)……………… you a gift, the Vietnamese will usually speak lightly about it. Even though it is an expensive gift, they may pretend it is of no great monetary value.

(4)…………… 4,000 years of civilization, the Vietnamese are proud people who like to recite to a myth that they are descendants of an angel and a dragon.

If you happen to be in their homes at meal time, the Vietnamese will probably (5)………….. you to sit down and share whatever food is (6)………….. . Let them know that you enjoy their food is one way in successfully (7)_____a better relationship with (8)_______.

When they invite you to their homes for a meal, celebration, or special occasion, some (9)………….. usually food, fruits, chocolate or liquors – should (10)________ offered to the host‘s family.

1. A. tradition B. feature C. culture D. manner

2. A. closed B. closing C. close D. being closed

3. A. give B. carry C. make D. sell

4. A. Of B. With C. At D. In

5. A. take B. require C. speak D. invite

6. A. good B. present C. available D. delicious

7. A. setting B. building C. taking D. being

8. A. them B. their C. you D. your

9. A. gifts B. invitations C. offers D. situations

10. A. is B. be done C. be D. must

V. Read the passage and choose the best answer

Every year people in many countries learn English. Some of them are young children. Others are teenagers. Many are adults. Some learn at school. Others study by themselves. A few learn English just by hearing the language in films, on television, in the office or among their friends. Most people must work hard to learn English.

Why do all these people learn English? It‘s not difficult to answer this question. Many boys and girls learn English at school because it is one of their subjects. Many adults learn English because it is useful for their work. Teenagers often learn English for their higher studies because some of their books are in English at the college or university. Other people learn English because they want to read newspapers or magazines in English.

1. According to the writer. English is learned by_________.

A. young children B. adults C. teenagers D. all are correct

2. In the line 2 of the second part, the word “it” refers to_________.

A. country B. young children C. English D. question

3. Where do many boys and girls learn English?

A. at home B. at school C. in evening classes D. in the office

4. Why do adults learn English?

A. Because they want to see movies in English B. Because they need it for their job.

C. Because they are forced to learn it D. Because it‘s not difficult to learn.

5. What of the following is NOT mentioned in the passage?

A. Children like reading English newspapers B. People in many countries learn English

C. English is one subject in school. D. Some books are written in English.

VI: Reorder the words or phrases to make complete sentences.

1. many/ right/ the/ museum/ Are/ flowers/ the/ there/ to/ of/?

………………………………………………………………………………………………………………………..

2. will / She/ tomorrow./ the message/ be reading/ board /at 8.00 a.m./

…………………………………………………………………………………………………………………………

3. for ages, /their mail/ has/ but he/ hasn‘t replied/ Peter/ received / it / yet.

…………………………………………………………………………………………………………………………

4. question /such a / students/ difficult/ that / It is / all /the / answer/ it./ can’t/

…………………………………………………………………………………………………………………………

5. every day./ A lot / spent / of/ on /money/ is/ advertising /

…………………………………………………………………………………………………………………………

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY- ĐỀ SỐ 6

Time allowed: 40 minutes

I. Choose the word in each group that has underlined, italic part pronounced differently from the rest.

1. A. fruit B. building C. juice D. suitable

2. A. village B. cottage C. marriage D. massage

3. A. about B. today C. apart D. alive

4. A. although B. boulevard C. country D. though

5. A. architect B. change C. children D. watch

II. Choose the best answer.

1. She is very tired; _______, she has to finish her homework.

A. moreover B. so C. and D. however

2. She forgot_______ off the gas before going out.

A. turn B. turning C. to turn D. turned

3. I suggest_______ money for the poor people in our neighborhood.

A. save B. to save C. saving D. saved

4. I live in Dalat, _______ is one of the most beautiful cities of Vietnam.

A. who B. which C. whom D. whose

5. We are talking about the preservation of_______ resource.

A. natural B. naturally C. nature D. naturalize

6. Of my teachers, Mr. Brown is________.

A. the stricter B. the strictest C. strict D. stricter

7. She is different________ her mother.

A. from B. of C. to D. at

8. You like watching sports, ________?

A. do you B. will you C. don‘t you D. won‘t you

9.________ of them want to go to the theatre.

A. Each B. Every C. All D. Any

10.They invited________ to lunch.

A. my wife and I B. my wife and me C. I and my wife D. both she and me

III. Give the correct form of verbs in brackets.

1. My dog (walk) ……………………. along quietly when Mr. Ba’s (attack) …………………. him.

2. If you (listen) …………………….. to my advice, you (not/be) ……………………………… upset now.

3. Why didn’t you listen while I (speak) ……………………….. to you?

4. They (start) ……………….. (learn) …………………….. English when they were 10 years old.

5. This place (build) ……………………. a long time ago

IV. Choose the best word to complete the passage below.

My parents are farmers. They work very (1) ______ on the paddy fields. They usually get (2) ______very early in the morning. After (3) _____ breakfast, they feed the buffaloes, pigs, chickens, ducks and they (4) _____ the eggs. From about eight, they work on the field. They (5) ______ rice but their (6) ______ is vegetables. From eleven thirty to one thirty, they rest and have lunch. They continue to work until five in the afternoon then they come back home. My mother (7) ______the animals again while my father (8)______ the buffalo shed and the chicken coop. They usually finish their work at about six thirty. Twice a week, my mother (9) _______the vegetables and eggs to the town market to sell them then she often buys the things we need for our daily life. She also (10) _____ me a small present each time.

1. A. hard B. hardly C. harder D. hardest

2. A. on B. off C. up D. in

3. A. to have B. having C. have D. had

4. A. take B. see C. have D. collect

5. A. plant B. water C. grow D. cut

6. A. period B. crop C. time D. harvest

7. A. leads B. feeds C. gives D. calls

8. A. cleans B. washes C. polishes D. clears

9. A. makes B. takes C. carries D. brings

10. A. buying B. buys C. to buy D. bought

V. Read the passage and choose the best answer

English is my mother tongue. Besides, I can speak French and Spanish. I studied the two languages when I was at high school. Now, I am still learning Spanish at the University. As for me, mastering a foreign language is not easy. After studying a language, practice is very necessary and useful. Traveling to the country where the target language is spoken is very helpful, but if you cannot speak the language well enough you will certainly have troubles. I also frequently go to the movies, watch television, listen to the radio in the language I am trying to learn. Reading is another good way to learn. Books are good, but I personally think newspapers and magazines are better.

However, getting some knowledge of the language is the most important thing. Grammar and vocabulary should be mastered first.

1. How many languages can the writer speak?

A. 1 B. 2 C. 3 D. 4

2. The writer has learnt Spanish _______.

A. in Spain B. at high school C. at University D. B and C

3. Traveling may cause troubles if _______.

A. you cannot speak the language well enough.

B. you can speak the language well enough.

C. you can speak the language bad enough.

D. you can communicate in the target language.

4. Some useful ways to practice your target language are _______.

A. reading books in the language.

B. listening to the radio and watching TV in the language.

C. seeing films in the language.

D. all are correct.

5. According to the writer, what should be mastered first?

A. Vocabulary B. Vocabulary and grammar C. Writing skill D. Reading skill

VI: Reorder the words or phrases to make complete sentences.

1. say/ people/ it / is/ Some/ for/ better/ children/ that/ in the city/ to/ than/ grow up/ in the countryside.

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

2. in/ Is/ the country/ living/ healthier/ living/ much/ in/ than/ the city?

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

3. because/ the air/ People/ living/ fresh/ the villages/ enjoy/ is/ clean/ in/ and.

……………………………………………………………………………………………………………………………………

4. collecting/ dislikes/ stamps./ Rose

……………………………………………………………………………………………………………………………………

5. taking/ I/ a/ don‘t/ in/ winter./ shower/ like

……………………………………………………………………………………………………………………………………

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY- ĐỀ SỐ 7

Time allowed: 40 minutes

I. Choose the word in each group that has underlined, italic part pronounced differently from the rest.

1. A. sound B. out C. found D. enough

2. A. bracelet B. favourite C. craft D. game

3. A. leisure B. sure C. shopping D. socialise

4. A. trick B. kit C. addict D. virtual

5. A. satisfied B. hooked C. bored D. socialised

II. Choose the best answer.

1. We _________to the countryside two months ago.

A. go B. have gone C. went D. will go

2. It rained hard. ……………………, my father went to work.

A. Therefore B. However C. Because D. So

3. Your sister writes poems and stories, she?

A. does B. doesn‘t C. will D. won‘t

4. How much………………………. do you want?

A. bananas B. eggs C. candies D. sugar

5. Do you know the man ____ you met at the party yesterday?

A. what B. which C. whom D. whose

6. Tomorrow the director will have a meeting …………………..8:00 am to 10:00 am.

A. between B. from C. among D. in

7. The doctor advised me ____jogging every morning.

A. went B. go C. to go D. going

8. If I ________________a bird, I would be a dove.

A. would be B. were C. am D. will be

9. Minh is very hard-working boy. He doesn’t mind ______ a lot of homework in the evenings.

A. making B. reading C. seeing D. doing

10. “My favourite leisure activity is people-watching.”“_______”

A. That sounds so weird! B. That’s all right.

C. OK. That‘s what you’ve chosen. D. Sure. It’s very entertaining.

III. Give the correct form of verbs in brackets.

1. Where‘s Tommy? He (have) ………………… a bath.

2. I (not see) ………………….. him since he (leave) left this school.

3. Mary (find) ………………. a five- pound note while she (walk) …………………….. to school yesterday.

4. This film is the best one I (ever see) …………………………….

5. Hoa’s teacher wants her (spend) ……………………. more time on math.

IV. Choose the best word to complete the passage below.

Dear Hanh,

I’m writing to invite you to a party we …………………… (1) at the flat next Friday, December 14th. As you know, ………………………(2) Lan’s 13th birthday next week and my birthday next month, …………………….. (3) we thought we’d celebrate together and have a joint party.

I can’t remember if you know my address or not, but anyway, if you …………………………(4) the direction below, you shouldn‘t get lost. Take the Number 15 bus from the station and ……………………… (5) at the Star Hotel. Walk down Long Viet Road, past the Dan Chu Cinema, and then …………………….(6) the first turning on the right. That‘s Le Loi Road. Turn left ………………… (7) the first junction, then go straight past the church as far as the next crossroads. ………………….(8) and our block of flats is the second on the right.

Do try and come. Of course you‘re ………………… (9) to bring someone with you if you want to.

Look forward ………………………… (10) you then!

1. A. have B. are having C. going to have D. will has

2. A. it’s B. its C. they’re D. she’s

3. A. too B. but C. because D. so

4. A. to follow B. follow C. following D. follows

5. A. get up B. get by C. get on D. get off

6. A. have B. get C. take D. bring

7. A. in B. at C. of D. on

8. A. Right turn B. To right C. To turn D. Turn right

9. A. welcomed B. welcome C. welcoming D. to welcome

10. A. to see B. for seeing C. of seeing D. to seeing

V. Read the passage and choose the best answer

On Sunday, Ba invited Liz to join his family on a day trip to his home village about 60 kilometers to the north of Ha Noi. The village lies near the foot of a mountain and by a river. Many people go there on weekend to have a rest after a hard working week. The journey to the village is very interesting. People have a chance to travel between the green paddy fields and cross a small bamboo forest before they reach a big old banyan tree at the entrance to the village.

Liz met Ba’s family at his house early in the morning; and after two hours traveling by bus, they reached the big old tree. Everyone felt tired and hungry, so they sat down under the tree and had a snack.After the meal, they started to walk into the village for about thirty minutes to visit Ba’s uncle. Then, they walked up the mountain to visit the shrine of Vietnamese hero and enjoyed the fresh air there. In the afternoon, they went boating in the river and had a picnic on the river bank before going home late in the evening. It was an enjoyable day. Liz took a lot of photos to show the trip to her parents.

1. With what topic is the primarily concerned?

A. The picture of the countryside B. The farmers and the village

C. The air of the countryside D. The life of the countryside

2. Which of the following sentence is NOT true?

A. Liz met Ba’s family at his house early in the morning.

B. Liz had a snack under the tree.

C. Liz had a snack at the house of Ba’s uncle.

D. Liz took a lot of photos.

3. In the line 8, the word “snack” means_________.

A. lunch B. dinner C. picnic D. meal

4. The air in the countryside is_________.

A. fresh B. polluted C. dirty D. beautiful

5. What did Liz do to show the trip to her parents?

A. She had many photos B. She visited the shrine of Vietnamese hero.

C. She met Ba’s family at his house. D. She went boating in the river.

VI: Reorder the words or phrases to make complete sentences.

1. laboratory/ Minh, Nam and I/ spending/ love/ a/ doing/ hours/ / an experiment./ in

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

2. interested in/ I/ fishing/ cold/ am not/ weather./ in/ this

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

3. We/ onto / load/ helped/ buffalo drawn carts/ the farmers/ the rice

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

4. changed/ in/ has/ a lot/ ten/ over/ Life/ the/ countryside/ past/ the/ years.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

5. In/ children/ the city/ play/ the countryside/ freely/ than/ more/ in.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY- ĐỀ SỐ 8

Time allowed: 40 minutes

I. Choose the word in each group that has underlined, italic part pronounced differently from the rest.

1. A. set B. between C. get D. met

2. A. started B. needed C. protected D. stopped

3. A. ground B. should C. about D. amount

4. A. durian B. cucumber C. painful D. duty

5. A. improve B. coveralls C. gloves D. stomach

II. Choose the best answer.

1. London is_______ than Ho Chi Minh city.

A. big B. bigger C. biggest D. the bigger

2. We shouldn‘t waste too much water. We should_______.

A. save B. to save C. saving D. to saving

3. He doesn’t need_______ more eggs.

A. a B. an C. some D any

4. _______ language do you speak? I speak Vietnamese.

A. which B. where C. when D. how

5. What‘s the weather like_______ the spring?

A. at B. on C. in D. for

6. What about_______ volleyball?

A. to play B. playing C. to playing D. is playing

7. How_______ are they going to stay?

A. long B. often C much D many

8. How_______ milk do his cows produce?

A. much B. many C. long D. often

9. The telephone was_______ by Alexander Bell.

A. invent B. invented C. to invent D. inventing

10. Nguyen Du is a famous_______ in Vietnam.

A. musician B. designer C. correspondent D. poet

III. Give the correct form of verbs in brackets.

1. My uncle (not/be) …………………….. out of his house since he (buy) …………………… a color TV.

2. I don’t think I (go) ………………….. out tonight. I (be) ………… too tired.

3. John is washing his hands. He (just/ repair)………………………………. the TV set.

4. Tell him (bring) ……………… his bike inside. If he (leave)……………. it there, someone (steal) ……………………….. it.

5. Where (you/ spend) …………………………… your summer holiday last year?

IV. Choose the best word to complete the passage below.

Most people think (1)______ computers are very modern inventions, products of our new technological age. But actually the idea for a computer had been worked out over 2 centuries ago by a man (2)______ Charles Babbage. Babbage was born (3)______ 1791 and grew (4)______ to be a brilliant mathematician. He (5)______ up plans for several calculating machines which he called “engines”. But despite the fact that he (6)______ building some of these, he never finished any of them.

Over the years, people have argued (7)______ his machines would ever work. Recently, however, the Science Museum in London has finished building engine based (8)______ of the Babbage’s designs. (9)______ has taken 6 years to complete and more than 4 thousand parts have been specially made.

Whether it works or not, the machine will (10)______ on show at a special exhibition in the Science Museum to remind people of Babbage’s work.

1. A. of B. from C. in D. up

2. A. known B. called C. recognized D. written

3. A. about B. around C. in D. at

4. A. down B. up C. along D. across

5. A. wrote B. drew C. took D. made

6. A. wanted B. started C. made D. missed

7. A. until B. though C. why D. whether

8. A. on B. off C. in D. out

9. A. He B. One C. It D. They

10. A. come B. be C. take D. carry

V. Read the passage and choose the best answer

“Let’s have a picnic lunch in the countryside.” This is easy to say nice to think about. You imagine a beautiful green field with a big tree in the middle which gives some shade from the sun. All around is lovely scenery and in the distance you can see the cows quietly eating the grass. After a meal of delicious sandwiches and raw fruit you can imagine lying in the warm sun then as darkness comes.

You strap up your basket and drive happily home.

But it doesn’t always happen like this. You must not forget that flies also like raw food, that green fields are sometimes damp fields, that rain may follow the sun that peaceful cows may be unfriendly bull.

1. What is easy to say and nice to think about?

A. “Let’s have a picnic lunch in the countryside”.

B. “Let’s have a picnic lunch in the mountain”.

C. “Let‘s have a picnic lunch in the green fields”.

D. “Let’s have a picnic lunch in the city”.

2. Where, in your imagination, is the big tree?

A. It’s in the middle of a beach.

B. It’s in the middle of a hill.

C. It’s in the middle of a beautiful stadium.

D. It’s in the middle of a beautiful green field.

3. What can you imagine doing after meal?

A. We can imagine lying in the darkness.

B. We can imagine lying in the warm sun.

C. We can imagine lying in the bedroom.

D. We can imagine lying in the hotel.

4. What also likes raw fruit?

A. Dogs also do.

B. Lions also do.

C. Flies also do.

D. Chicken also do.

5. What may follow the sun?

A. The earth may follow the sun.

B. The rain may follow the sun.

C. The cows may follow the sun.

D. people may follow the sun

VI . Finish the second sentence so that it has the same meaning as the first.

1. Keeping the environment clean is very important.

->It‘s ………………………………………………………………………………………..

2. They will show the time machine to the public when they finish it.

-> The time machine …………………………………………………………………………………….

3. He was delighted to receive his aunt‘s letter.

-> He was delighted that his …………………………………………………………………………..

4. Old car tires are recycled to make shoes and sandals.

-> People …………………………………………………………………………………………

5. I‘m very sad that I wasn‘t accepted in that group.

-> I‘ m very sad not …………………………………………………………………………………………

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY- ĐỀ SỐ 9

Time allowed: 40 minutes

I. Choose the word in each group that has underlined, italic part pronounced differently from the rest.

1. A. three B. thanks C. think D. father

2. A. feat B. great C. seat D. beat

3. A. watching B. matches C. machine D. kitchen

4. A. washed B. played C. learned D. agreed

5. A. casual B. baggy C. flat D. equal

II. Choose the best answer.

1. Nam ______ English on Monday and Friday.

A. not have B. isn‘t have C. don‘t have D. doesn‘t have

2. ______straight across the road.

A. Don‘t run B. Not run C. No run D. Can‘t run

3. Don‘t move. You have a ………………… leg.

A. Break B. breaking C. broke D. broken

4. How much is this ………………… of soap?

A. bar B. bag C. box D. loaf

5. The boy suffered ………………… a very bad toothache.

A. of B. from C. with D. by

6. She asked me________.

A. where do I live B. where I live C. where I lived D. where I am living

7. She‘s used to________ up early.

A. get B. gets C. getting D. to get

8. Let‘s play games, _______?

A. do we B. did we C. shall we D. have we

9. I regret_______ you that your loan application has not been approved.

A. to inform B. inform C. informing D. informs

10. Minh is going to have his work_______ before he goes out.

A. do B. did C. done D. to do

III. Give the correct form of verbs in brackets.

1. Mr. John is the teacher now. He (teach) …………………….. English since he came here in 1999.

2. If everyone (come) …………………… here, wake me up immediately.

3. Please come on time. I hate (be) ……………… kept (wait) ……………………….

4. Water (boil)……………….. at 1000C?

5. Maya, an ethnic girl, always wants to (become)………………….an English teacher in the near future.

IV. Choose the best word to complete the passage below.

In the United States of America, the national language is (1)………… English. Four hundred years ago, some English people came to North America to live and they brought (2)………. language to this country.

Now in the USA, people speak (3)………..English . Most of the words are the (4)………… in American and British English, but the Americans say some English words not as people (5)……….. in England. Canada is (6)………. to the North of the United States of America. It is larger (7)……… the United States. In Canada, many people (8)………… English because they also came from England many years (9)……… But in some parts of Canada, people speak (10)………… because they came from France.

1. A. also. B. like. C. as. D. not.

2. A. French. B. English. C. Chinese. D. Canadian.

3. A. British. B. American. C. Russian. D. Chinese.

4. A. various. B. similar. C. same. D. like.

5. A. do. B. tell. C. talk. D. speak.

6. A. lies. B. situated. C. at. D. in.

7. A. than. B. as. C. more. D. less.

8. A. say. B. tell. C. talk. D. speak.

9. A. ago. B. later. C. there. D. here.

10. A. France. B. French. C. Russian. D. Italian.

V. Read the passage and choose the best answer

For centuries, poets, writers and musicians have mentioned the ao dai in poems, novels and songs. The ao dai is the traditional dress of Vietnamese women. It consists of a long tunic that is slit on the sides and worn over loose pants. Traditionally, it was frequently worn by both men and women. The design and material used for men were different from those used for women. Nowadays, women usually wear it, especially on special occasions. However, many Vietnamese women today often prefer to wear modern clothing at work, because it is convenient.

Now fashion designers want to change the traditional ao dai. Some have printed lines poetry on the ao dai, so they look modern and very fashionable. Other designers have taken inspiration from Vietnam’s ethnic minorities. They have visited villages and studied traditional designs and symbols such as suns, stars, crosses, and stripes. They have added these patterns to the ao dai, so Vietnamese women can continue to wear the unique dress, which is now both traditional and fashionable.

1. Why do Vietnamese women wear the ao dai?

A. Because it is convenient clothes. B. Because it is modern clothes.

C. Because it is traditional clothes. D. Because it is fashionable clothes.

2. How has designers modernized the ao dai?

A. By mentioning it in poems, novels and songs. B. By wearing it at work.

C. By printing lines of poetry on it. D. By showing it to everyone

3. In the line 9, the phrase word “ethnic minority” means …………..

A. not many people B. many people C. friendly people D. excited people.

4. By tradition, who used to wear the ao dai?

A. Men B. Women C. Children D. Men and women

5. Which of the following sentence is NOT true?

A. Some designers have modernized the ao dai

B. Majority of Vietnamese women wear modern clothes at work.

C. The ao dai is the traditional dress.

D. The ao dai is modern dress.

VI: Reorder the words or phrases to make complete sentences.

1. country/ with/ Vietnam/ 54/ is/ multiple/ ethnic/ a/ groups./ ethnic

→ ………………………………………………………………………………………………………………………………..

2. Most/ live/ of/ ethnic/ in/ minorities/ the/ the/ areas/ in/ north./ the/ mountainous

→ ………………………………………………………………………………………………………………………………..

3. Peter/ the/ didn‘t/ because/ John/ didn‘t/ unloading/ help/ finish/ truck/ him.

→ ………………………………………………………………………………………………………………………………..

4.days/ takes/ to/ about/ It/hours/ my/ each/ me/ do/ two/ homework.

→ ………………………………………………………………………………………………………………………………..

5. you/ we/ while/ look/ Will/away?/ the/ house/are /after

→ ……………………………………………………………………………………………………………………………….

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY- ĐỀ SỐ 10

Time allowed: 40 minutes

I. Choose the word in each group that has underlined, italic part pronounced differently from the rest.

1. A. leisure B. pleasure C. ensure D. measure

2. A. community B. computer C. museum D. curious

3. A. minority B. ethnicity C. tradition D. religion

4. A. crashed B. designed C. displayed D. entered

5. A. education B. question C. pollution D. collection

II. Choose the best answer.

1. No one else in the class plays the guitar_______ John.

A. as well B. as far as C. so well as D. as soon as

2. Since the 1970s, the festival in Glastonbury has taken _______almost every year and has grown in

size.

A. part B. place C. note D. notice

3. The sign says “No smoking” . You ______ smoke .

A. can B. are not C. must not D. must

4. I do not have_________ oranges, but I have_________ apples.

A. any – any B. some – any C. any – some D. a – some

5. is a large piece of furniture where you can hang your clothes.

A. Wardrobe B. Refrigerator C. Desk D. Counter

6. We‘ll go swimming today it‘s hot.

A. So B. because C. so that D. then

7.Let me your bag.

A. Carry B. to carry C. to carrying D. carrying

8. ________is the festival celebrated? – Every year.

A. When B. How often C. How D. What

9. Is there any butter_______ in the refrigerator?

A. leave B. to leave C. leaving D. left

10. Can you tell me_______ this dish?

A. to cook B. how to cook C. cooking D. how to cooking

III. Give the correct form of verbs in brackets.

1. It is ……………….. hard. We can‘t do anything until it …………………. (rain / stop)

2. Hoa (keep) ……………… her teeth very careful. She (brush) ………………….. her teeth twice a day.

3. When did you ( buy ) …………… this comic ?- I (buy) …………….. it two days ago.

4. Do you mind (close) ………………….. the windows because it is too cold?

5. He and his sister (not/ meet) ……………………. my friends since last Christmas

IV. Choose the best word to complete the passage below.

The 25th meeting of the FAO Committee on Fisheries (COFI) that will take place in February 2003 comes at a (1) _________time in the quest for sustainable fisheries. Meeting in Johannesburg at the World Summit on Sustainable Development in 2002, world leaders (2) _________ the vital role of marine fisheries to economic and food security and to biodiversity in general. Leaders established a number of fisheries commitments for the world community, (3) _________ a call “to maintain or restore stocks to levels that can produce maximum sustainable (4) _________with the aim of achieving these goals for depleted stocks on an urgent basis and where possible not later than 2015.”

The mission of FAO in the field of fisheries is to (5) _________ and secure the long-term sustainable development and utilization of the world‘s fisheries and aquaculture. Many of the issues (6) _________ the agenda for the 2003 COFI meeting will contribute directly to the goal of restoring depleted fish stocks and to (7) _________other commitments.

If we are to fulfill these commitments, we must take (8) _________actions and set clear priorities. The most recent FAO statistics indicate that over 70 percent of fisheries are (9) _________overfished or are fished at their maximum capacity. In coming years, production from many key fisheries will likely decline. Demand for fisheries products, (10) _________,will continue to increase. The prospect of this growing shortfall poses our greatest fisheries challenge today.

1. A. busy B. critical C. serious D. fine

2. A. declared B. claimed C. accepted D. acknowledged

3. A. giving B. making C. including D. containing

4. A. volume B. quantity C. amount D. yield

5. A. aid B. meet C. provide D. facilitate

6. A. on B. with C. in D. for

7. A. advancement B. advancing C. advanced D. advance

8. A. determined B. concentrated C. concerted D. focused

9. A. both B. or C. either D. neither

10. A. however B. consequently C. so D. therefore

V. Read the passage and choose the best answer

Ruou can, also known as tube wine in English, is a unique drink that can be found in the mountainous regions of Central Vietnam like Tay Nguyen. It‘s made from rice and other herbs. The recipe differs in various ethnic minorities groups depending on what is available in their surroundings.

The ingredients are kept in a ceramic jar for a month. Using a thin bamboo straw, people drink ruou can directly from the jar. This drink is commonly served during a special celebration such as weddings, New Year festivals, etc. People often gather around the wine jar and drink together while singing and dancing.

It‘s considered an honour in many ethnic groups to be offered this kind of rice wine.

1. What does the writer call ruou can in the passage?

A. Tune wine. B. A kind of rice wine. C. A and B are correct. D. A and B are incorrect.

2. What are the ingredients of ruou can?

A. Medical herbs. C. Rice and some local plants.

B. Some kinds of rice. D. Rice and woody plants.

3. Which of the following is TRUE about the recipe of ruou can?

A. This kind of wine is made in one month.

B. The ingredients are kept in a jar made of metal.

C. The recipe of ruou can in every area is the same.

D. People have to buy ingredients from other regions to make ruou can.

4. According to the writer, when do mountainous residents drink ruou can?

A. Before singing and dancing. B. Every one month.

C. When they climb to a mountain. D. When they celebrate special events.

5. Which of the following is NOT stated in the passage?

A. People drink ruou can from the same jar.

B. Ruou can is sold around the country.

C. Ruou can is usually made in mountainous regions.

D. Being served ruou can is an honour.

VI: Reorder the words or phrases to make complete sentences.

1. takes /art / half/ gallery./ only/me / hour/to/ an/ the/ It/ to/ get

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

2. mine./ book / Her/ from/ is/ different

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

3. playing/ young./brother/the/ very/piano/My/when/was/enjoyed/he

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

4. are/I/ as/as/not/ thought./ These/ expensive/clothes.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

5. new/is/next/A/ to/ be/ going/school/built/year./here/

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

ĐÁP ÁN

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY
ĐỀ SỐ 1

I.

1.A 2.C 3.A 4.B 5.A

II.

1.A 2.D 3.A 4.A 5.A 6.B 7.C 8.C 9.D 10.B

III.

1.Don’t talk/is sleeping

2.is washing/has just repaired

3.hasn’t come

4.rains

5.reparing

IV.

1.C 2.B 3.B 4.C 5.A 6.B 7.D 8.A 9.D 10.C

V.

1.A 2.B 3.C 4.B 5.C

VI.

1. I’ve never known a more warm-hearted person than my mother

2. The older I get, the less I want to travel.

3. George was not found anywhere.

4. Getting into working this morning was a bit difficult.

5. I haven’t seen him since 1998

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY
ĐỀ SỐ 2

I.

1.C 2.B 3.B 4.D 5.D

II.

1.C 2.B 3.B 4.D 5.D 6.B 7.A 8.C 9.A 10.C

III.

1.made/to pay

2.had he taken /rang

3.came/was rolling.

4.win/writes

5.being asked/to wait

IV.

1.B 2.A 3.C 4.D 5.D 6.C 7.C 8.B 9.A 10.A

V.

1.A 2.C 3.C 4.B 5.B

VI.

1. Kuala Lumpur is the largest city in Malaysia.

2. There is a big yard in front of our school.

3. My sister started to play tennis five years ago.

4. Hoa gets up and brushes her teeth at six o’clock.

5. This sweater must be washed in warm water.

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY
ĐỀ SỐ 3

I.

1.D 2.A 3.C 4.D 5.B

II.

1.D 2.C 3.C 4.B 5.C 6.A 7.B 8.B 9.C 10.A

III.

1.has/brushes

2.is going to visit/going to stay

3.was invited.

4.making/drawing

5.spending/going

IV.

1.C 2.D 3.A 4.B 5.D 6.B 7.D 8.B 9.C 10.C

V.

1.C 2.D 3.B 4.B 5.A

VI.

1. Our classrooms are very new and nice.

2. Our teacher is teaching us Maths at the moment.

3. We are playing in the schoolyard now.

4. Sometimes we go camping at the weekends.

5. It is very interesting to join in the chess club in my school.

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY
ĐỀ SỐ 4

I.

1.A 2.B 3.B 4.A 5.A

II.

1.D 2.C 3.D 4.D 5.A 6.A 7.A 8.B 9.A 10.A

III.

1.turning

2.is playing

3.did you spend

4.watching/are going to go

5.had been

IV.

1.C 2.B 3.A 4.B 5.C 6.B 7.C 8.A 9.C 10.B

V.

1.A 2.A 3.C 4.B 5.C

VI.

1. Do you like listening to music?

2. My mother loves planting flowers in the garden.

3. My parents really enjoy swimming in the sea.

4. Do you fancy cycling now?

5. My brother and I adore playing chess.

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY
ĐỀ SỐ5

I.

1.C 2.A 3.A 4.C 5.D

II.

1.A 2.C 3.B 4.A 5.A 6.A 7.D 8.A 9.D 10.B

III.

1.are sitting

2.turning/sitting

3.Are you going

4.buys

5.has visited

IV.

1.D 2.C 3.A 4.B 5.D 6.C 7.B 8.A 9.A 10.C

V.

1.D 2.C 3.B 4.B 5.A

VI.

1. Are there many flowers to the right of the museum?

2. She will be reading the massage board at 8.00 a.m. tomorrow.

3. Peter has received their mail for ages, but he hasn‘t replied it yet.

4. It is such a difficult question that all the students can‘t answer it.

5. A lot of money is spent on advertising every day.

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY
ĐỀ SỐ 6

I.

1.B 2.D 3.B 4.C 5.A

II.

1.D 2.C 3.C 4.B 5.A 6.B 7.A 8.C 9.C 10.B

III.

1.was walking/attacked

2.had listened/would not be

3.was speaking

4.started/learning

5.was built

IV.

1.A 2.C 3.B 4.D 5.C 6.B 7.B 8.A 9.B 10.B

V.

1.C 2.D 3.A 4.D 5.B

VI.

1. Some people say that it is better for children to grow up in the city than in the countryside.

2. Is living in the country much healthier than living in the city?

3. People enjoy living in the villages because the air is clean and fresh.

4. Rose dislikes collecting stamps.

5. I don‘t like taking a shower in winter.

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY
ĐỀ SỐ 7

I.

1.D 2.C 3.A 4.D 5.B

II.

1.C 2.B 3.B 4.D 5.C 6.B 7.C 8.B 9.D 10.A

III.

1.is having

2.haven‘t seen/left

3.found/was walking

4.have ever seen.

5.to spend

IV.

1.B 2.A 3.D 4.B 5.D 6.C 7.B 8.D 9.B 10.D

V.

1.A 2.C 3.D 4.A 5.A

VI.

1. Minh, Nam and I love spending hours in a laboratory doing an experiment.

2. I am not interested in fishing in this cold weather.

3. We helped the farmers load the rice onto buffalo drawn carts.

4. Life in the countryside has changed a lot over the past ten years.

5. In the countryside, children play more freely than in the city.

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY
ĐỀ SỐ 8

I.

1.B 2.D 3.B 4.C 5.A

II.

1.B 2.A 3.D 4.A 5.C 6.B 7.A 8.A 9.B 10.D

III.

1.hasn‘t been/bought

2.will go/am

3.has just repaired

4.to bring/leaves/ will/ may steal.

5.did you spend

IV.

1.A 2.B 3.C 4.B 5.B 6.B 7.D 8.A 9.C 10.B

V.

1.A 2.D 3.B 4.C 5.B

VI.

1. It‘s very important to keep the environment clean.

2. The time machine will be shown to the public when it is finished.

3. He was delighted that his aunt sent him a letter.

4. People recycle old car tires to make shoes and sandals.

5. I‘m very sad not to be accepted in that group.

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY
ĐỀ SỐ 9

I.

1.D 2.B 3.C 4.A 5.D

II.

1.D 2.A 3.D 4.A 5.B 6.C 7.C 8.C 9.A 10.C

III.

1.has taught

2.comes

3.being/waiting.

4Does /boil.

5.become

IV.

1.A 2.B 3.B 4.C 5.A 6.B 7.A 8.D 9.A 10.B

V.

1.C 2.C 3.A 4.D 5.D

VI.

1. Vietnam is a multiple ethnic country with 54 ethnic groups .

2. Most of the ethnic minorities live in the mountainous areas in the north.

3. Peter didn‘t finish unloading the truck because John didn‘t help him.

4. It takes me about two hours each day to do my homework.

5. Will you look after the house while we are away?

ĐỀ ÔN THI THCS CẦU GIẤY
ĐỀ SỐ 10

I.

1.C 2.D 3.A 4.A 5.B

II.

1.C 2.B 3.C 4.C 5.A 6.B 7.A 8.B 9.D 10.B

III.

1.is raining/stops

2.keeps/brushes

3.buy/bought.

4closing.

5.haven‘t met

IV.

1.B 2.D 3.C 4.D 5.D 6.A 7.B 8.C 9.C 10.A

V.

1.C 2.C 3.A 4.D 5.B

VI.

1. It takes me only half an hour to get to the art gallery.

2. Her book is different from mine.

3. My brother enjoyed playing the piano when he was very young.

4. These clothes are not as expensive as I thought.

5. A new school is going to be built here next year.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *