Bộ đề thi tiếng Anh ôn vào lớp 10 và ôn thi HỌC SINH GIỎI – Phần 2

Full name:…………………….……… WRITTEN TEST FOR GOOD SS. ENGLISH 9 – No 6

PART TWO: PHONETICS

I. Choose the word whose underlined part pronounced different from that of the others by circling A, B, C or D

1. a. thin

b. those

c. thirst

d. three

2. sightseer

b. sure

c. soil

d. symbol

3. a. true

b. lunch

c. much

d. up

4. a. bamboo

b. food

c. afternoon

d. foot

5. a. talked

b. laughed

c. wicked

d. kicked

II. Choose the word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C or D.

1. a. yesterday

b. applicant

c. employment

d. uniform

2. a. river

b. result

c. rewrite

d. reuse

3. a. secretary

b. necessary

c. classify

d. vocabulary

4. a. ambitious

b. dangerous

c. mysterious

d. intelligent

5. a. associate

b. operate

c. integrate

d. recognize

 

PART THREE: VOCABULARY AND GRAMMAR (6 pts)

I. Choose the best answer to complete the following sentences.

1. I have always wanted to visit Paris, ——– of France.

a. is the capital

b. which the capital

c. that is the capital

d. the capital

2. I was named ………..a wealthy relative of my Mom’s.

a. after

b. to

c. as

d. in on

3. Susan couldn’t help …………..when I told her the joke.

a. laugh

b. laughing

c. to laugh

d. laughed

4. You should pay ………….to what the instructor is saying.

a. attendance

b. intention

c. convention

d. attention

5. He insisted on …………a receipt for the bill he had paid.

a. to be given

b. giving

c. being given

d. given

6. Lan feels sick. She wishes she ……………..so many cakes.

a. didn’t eat

b. doesn’t eat

c. ate

d. hadn’t eaten

7. ………., after trying three times, he passed the driving test.

a. Last

b. Last of all

c. Lastly

d. At last

8. A lot of guests ……………., but few came.

a. was expected

b. have been expected

c. were expected

d. expected

9. Hoa wanted to know what questions …………..me.

a. they asked

b. would they ask

c. did they ask

d. they usually ask

10. We won’t go out …………….it stops raining.

a. if not

b. unless

c. when

d. if

II. Fill in each gap of the following sentences with a suitable preposition.

1. There are a lot of parties ….………New Year’s Eve.

2. They will go …………..a picnic next weekend.

3. We didn’t believe everything we read …………..the newspaper.

4. The hotel is close ………….. the central district.

5. The president refused to make any judgment ……….the situation.

6. ……….. Xmas, more shopping is done.

7. On farm, when the cattle are too ill, farmers often have to put them …………

8. Da Lat is always famous …………..its natural beauty.

9. There are footnotes written ………….the bottom of each page in this book.

10. Try to be pleasant ……….everybody.

III. Use the words given in brackets to form a word that fits in the space.

1. It’s important for the children to get a good …………………………(educate)

2. The teacher welcomes the ………………from the students on any subject. (correspond)

3. Mr. Long has an ……………..collection of stamps. (impress)

4. James has ………………knocked against the other car. (purpose)

5. Half of these ……………..are wrong. (calculate)

6. Don’t ………………the room without knocking. (entrance)

7. Tom often gets tickets because he drives his car …………… (care)

8. Nha Trang is an ………………city. (attract)

9. The government should ……………the system of traffic (modern)

10. He is not old enough to live ………of his parents. (depend)

IV. Put each verb in brackets into an appropriate form.

1. How long is it since she last (see)………………you?

2. Water can’t (find) ………………..here. People must go to a lake nearby to get it.

3. Two men (question) ……….……by the police when we came.

4. Mr. Lam (have) ……………..two crashes in his career as a taxi driver.

5. You should have your washing machine (repair) ……………because it doesn’t work.

6. I wish I (buy) ……………everything I wanted all the time.

7. Students are looking forward to (hear)………………their exam results.

8. These works (collect) ….…………for many centuries.

9. John was trying (unlock) ………….the door with the wrong key.

10. Joan is considering (change) …………her major from pre-med studies to psychology.

PART FOUR: READING (5 pts)

I. Read the following the passage and choose the best answer.

The language of clothes.

We don’t only choose clothes to make us look (1) ………., we also use them to tell the world (2) ……our personality. The clothes we wear and our (3) ……..as a whole give other people useful information about what we think and (4) …………we feel. If we feel cheerful, we usually wear (5) ………clothes and if we feel (6) …………we sometimes put on dark clothes. But why do teenagers wear black so (7) ………? Is it because they feel miserable all (8) ………..? This is unlikely to be the case. It is probably just because it is (9) ………to wear black, and young people they are real fans of (10) ……….

1. a. attract

b. attractive

c. attractively

d. attraction

2. a. of

b. with

c. by

d. about

3. a. appear

b. appearance

c. appeared

d. appearing

4. a. which

b. what

c. how

d. when

5. a. colorful

b. colors

c. colorfully

d. colorless

6. a. depress

b. depressed

c. depressing

d. depression

7. a. frequent

b. frequency

c. frequently

d. frequently

8. a. the time

b. the day

c. the week

d. the month

9. a. fashion

b. fashionable

c. fashioner

d. fashioned

10. a. fashion

b. fashionable

c. fashioner

d. fashioned

II. Fill in each blank with ONE suitable word to complete the passage.

“Do you like sports?” You can hear this (1) ……..… very often. Many people answer, “Yes, I do”, and (2) ….…….think about watching a game of football at a stadium, or (3) …..……. TV while sitting in a comfortable armchair. But watching sports events and going in for sports (4) …………two different things. Let’s hope that you prefer the second.

Sports hold (5) ……….important place in our life. When you listen to the radio early in the morning, you can always (6) …..…… sports news. When you open a newspaper you always find (7) …….…..about some games or others or an article about your favorite kind of sports. Especially interesting stories are (8) ………. famous men or women in the world of sports, how they became champions and about (9) …….…… plans for the future. Television programs about (10) ………..are also very popular, and you can watch something interesting practically every day.

III. Circle best option A, B, C, or D to answer the following questions.

The Beatles

In the 1960s, the Beatles were probably the most famous pop group in the whole world. Since then, there have been a great many groups that have achieved enormous fame, so it is difficult now to imagine how sensational The Beatles were at that time. They were four boys from the north of England and none of them had any training in music. They started by performing and recording songs by black Americans and they had some success with these songs. Then they started writing their own songs and that was when they became really popular. The Beatles changed pop music. They were the first pop group to achieve great success from songs they had written themselves. After that it became common for groups and singers to write their own songs. The Beatles did not have a long career. Their first hit record was in 1963 and they split up in 1970. They stopped doing live performances in 1966 because it had become too dangerous for them – their fans were so excited that they surrounded them and tried to take their clothes as souvenirs! However, today some of their songs remain as famous as they were when they first came out. Throughout the world, many people can sing part of a Beatles song if you ask them.

1. The passage is mainly about

a. how the Beatles became more successful than other groups.

b. why the Beatles split up after 7 years.

c. The Beatles’ fame and success.

d. many people’s ability to sing a Beatles song.

2. The four boys of the Beatles

a. came from the same family

b. came from a town in the north of England

c. were at the same age.

d. received good training in music.

3. What is not true about the Beatles.

a. The members had no training in music.

b. They had long stable career.

c. They became famous when they wrote their own songs.

d. They changed pop music.

4. The word “sensational” is closest in meaning to

a. notorious b. bad c. shocking d. popular

5. The tone of the passage is that of

a. admiration b. criticism c. neutral d. sarcasm

PART FIVE: WRITING (5pts)

I. Finish the second sentence in such a way that is similar to the original one.

1. Success depends on hard work. ->The harder ………………………………

2. Jane allowed me to drive her new car. ->Jane let ……………………………………..

3. They believe that the old castle was built hundreds of years ago.

The old castle …………………………………………………………….…

4. I prefer going out for a meal to staying at home.

I’d rather ……………………………………………………………………….

5. “You broke my vase”, said Carol to June. ->Carol accused ……………………………

II. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, using the word given in brackets. Do not change the words in any way.

1. Matthew didn’t listen to what his father told him. (notice)

Matthew took ……………………………………………..……..advice.

2. I haven’t decided whether to move or not yet. (made)

I haven’t …………………………………………….………to move or not yet.

3. “You can go home early”, the teacher said to the class. (let)

The teacher ………………………………………………………… early.

4. The boss said that it was Jane’s fault that the letter had been lost. (blamed)

The boss ……………………………………………..……… the letter.

5. Our two sons have a good relationship with each other. (get)

Our two sons ………………………………………….……………….. each other

III. People believe that learning English is very important in our life. Do you agree? Why or why not? (3 pts)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI LỚP 9

NĂM HỌC: 2015 – 2016

MÔN: TIẾNG ANH (VÒNG 1)

PART ONE: LISTENING (2pts)

I. True of false (0.25 x 4= 1pt)

1. F 2. T 3. T 4. F

II. Listen carefully and choose A or B. (0,25 x 4 = 1pt)

1. A 2. B 3.A 4. A

PART TWO: PHONETICS (2pts)

I. Choose the word whose underlined part pronounced different from that of the others by circling A, B, C or D (0.2 x 5 = 1.0pt)

1. b those

2. b sure

3. a true

4. d foot

5. c wicked

 

II. Choose the word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C or D (0.2 x 5 = 1pt)

1.c employment

2. a river

3. d vocabulary

4. b dangerous

5. a accociate

 

PART THREE: VOCABULARY AND GRAMMAR (6 pts)

I. Choose the best answer to complete the following sentences. (0.1 x 10 = 1 pt)

1.. d

the capital

2. a

after

3. b

laughing

4. d

attention

5. c

being given

6. d

hadn’t eaten

7. a

At last

8. c

were expected

9. a

they asked

10. b

unless

 

II. Fill in each gap of the following sentences with a suitable preposition.

(0.1 x10 = 1pt)

1. on

2. on

3. in

4. to

5. on

6. On

7. down

8. for

9. at

10. to

 

III. Use the words given in brackets to form a word that fits in the space.

(0.2 x 10 = 2pts)

1. education

2. correspondence

3. impressive

4. purposely

5. calculations

6. enter

7. carelessly

8. attractive

9. modernize

10. independently

 

IV. Put each verb in brackets into an appropriate form. (0.2 x 10 = 2pts)

1. saw

2. be found

3. were being questioned

4. has had

5. repaired

6. bought

7. hearing

8. have been collected

9. to unlock

10. changing

 

PART FOUR: READING (5 pts)

I. Read the following the passage and choose the best answer. (0.2 x 10 = 2pts)

1. b attractive

2. d about

3.b

appearance

4. c how

5. a colorful

6. b depressed

7. c frequently

8. a the time

9.b fashionable

10. a fashion

 

II. Fill in each blank with ONE suitable word to complete the passage.

(0.2 x 10 = 2pts)

1. question

2. others

3. on

4. are

5. an

6. hear

7. information

8. about

9. their

10. sports

 

III. Circle best option A, B, C, or D to answer the following questions.

(0.2 x 5 = 1pt)

1. c

2. b

3. b

4. c

5. a

 

PART FIVE: WRITING (5pts)

I. Finish the second sentence in such a way that is similar to the orginal one.

(0.2 x 5 = 1pt)

1. The harder you work, the more successful you are/ will be.

2. Jane let me drive her new car.

3. The old castle is believed to have been built hundreds of years ago.

4. I’d rather go out for a meal than stay at home.

5. Carlo accused June of breaking her vase.

II. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, using the word given in brackets. Do not change the words in any way.

(0.2 x 5 = 1 pt)

1. Mathew took no notice of his father’s advice.

2. I haven’t made up my mind whether to move or not yet.

3. The teacher let the class go home early.

4. The boss blamed Jane for having lost/ losing the letter.

5. Our two sons get on well with each other.

III. Write about 120- 150 words (3pts)

Bài viết đúng dạng “argumentative essay” đảm bảo các ý sau:

1. Mở bài: Nêu được quan điểm của người viết, đồng ý hay không đồng ý (0,5 điểm)

2. Thân bài: Nêu được ít nhất 3lí do ủng hộ quan điểm đã nêu ở mở bài. (mỗi ý 0,5 điểm)

3. Kết luận: Khẳng định lại quan điểm đã nêu ở phần mở bài. (0,5 điểm)

 

 

Full name:…………………….……… WRITTEN TEST FOR GOOD SS. ENGLISH 9 – No 7

I. PHONETICS:

 

a. Choose one word that has the underlined part pronounced differently from the others by circling A, B, C, or D: (3 0,2 = 0,6 pt)

 

1.   A. rose B. disclose C. chosen D. whose

2.   A. monkey B. donkey C. grey D. key

3.   A. ocean B. decision C. cushion D. patient

 

b. Choose the word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C, or D: (3 0,2 = 0,6 pt)

 

1. A pattern B. conserve C. revise D. correct

2. A institute B. distinctive C. defensive D. division

3. A presidential B. foundation C. confidential D. recreation

 

Write your answers here:

1 …………..

2………………………

3………………………

II VOCABULARY AND GRAMMAR:

a. Circle the best answer A, B, C or D to complete the sentences: (20 0,2 = 4,0 pts)

1. I wish he ………… change his mind so often!

A. shouldn’t

B. wouldn’t

C. mightn’t

D. couldn’t

2. I couldn’t make coffee for everybody. There weren’t …………

A. cups enough

B. too cups

C. cups too

D. enough cups

3. The baby is crying. Will you ………….. while I prepare his milk?

A. look after him

B. tear him up

C. care him

D. make him up

4. “Have you read his new books?” “Yes, it’s ………… interesting than his first

four books.”

A. the most

B. very much

C. much more

D. the more

5. How many cigarettes …………………. you ………………… today?

A. have / been smoked

B. have / been smoking

C. had / smoked

D. have / smoked

6. John gave you the book yesterday, ……………….?

A. did he

B. didn’t he

C. did John

D. didn’t it

7. My brother has just bought a new ……………….. near the shopping center.

A. accommodation

B. housing

C. flat

D. rental

8. He said that he ….……….. badly sick since he returned from abroad.

A. had been

B. has been

C. was

D. would be

9. We began early …………… to miss the worst of the traffic.

A. so that

B. in so far

C. in order

D. as long as

10. That novel was written by a well-known writer. It is worth …………. .

 

A. to read

B. reading

C. read

D. have read

11. The earth …………. on the sun for its heat and light.

A. depends

B. depending

C. has depend

D. is depend

12. The accident …………….. while he was driving on the highway.

A. was happening

B. happened

C. happening

D. were happening

13. He has adopted three orphans …….. his own six children so that, all together, he has nine children to provide for.

A. except

B. beside

C. besides

D. in place of

14. You should take regular exercise ……… sitting in front of the television all day.

A. in spite of

B. instead of

C. without

D. even

15. I don’t want to go out tonight ………. Anna phones.

A. so that

B. even though

C. when

D. in case

16. I object to ……. like this.

A. be treating

B. treating

C. being treated

D. have been treated

17. Since …….. to a warmer and less humid climate, I’ve had no trouble with my asthma.

A. I move

B. I moving

C. upon moving

D. moving

18. Shy people often find it difficult to ……. group discussions.

A. take place in

B. take part in

C. get on with

D. get in touch with

19. Our soccer team lost …….. three goals to nil.

A. with

B. by

C. to

D. in

20. Don’t forget to …….. the alarm clock for six o’clock tomorrow morning.

A. set

B. put

C. ring

D. wind

 

b. Fill in each numbered blank with a suitable word: (7 0,2 = 1,4 pts)

Rivers are one of the most important natural resources. Many cities are on large rivers, and almost every country has at least one river that (1)………an important part in the lives of its people.

Besides transportation, rivers (2)………food, water for crops, water to drink, and opportunities for recreation for people who live along their (3)………And in order to get water for crops , engineers sometimes build a dam (4)………a river and let the water become a lake behind a dam. The people can use their water not (5)………to irrigate fields but also make electricity for homes and industries.

(6)………, the water often becomes polluted when cities on river banks grow in size and the (7)………of industries increases. We are learning that it is necessary to keep rivers clean if we want to enjoy the benefits of the natural resources.

 

-> Your answers:

1. …….……..…..…

2.…….……..…..…

3.…….……..…..…

4…….……..…..……

5. ….……..…..…..

6. ….……..…..……

7. …….……..…..…………………………..

 

c. Give the correct form of the words in brackets. (7 0,2 = 1,4 pts)

1. Vietnam declared its ________ on September 2nd, 1945. (DEPEND)

2. The phone doesn’t work. It’s been _________. (CONNECT)

3. It was a complete _________ due to poor planning. (FAIL)

4. Her was so great that she broke a glass. (ANXIOUS)

5. He is thinking of taking early _________ next year. (RETIRE)

6. I am afraid you have ______ me because that is not what I meant. (UNDERSTAND)

7. The of the film star, Jimmy Halton , made everyone sad. (DIE)

Your answers :

1. ……………….

2. ………………..

3. ……………..

4. …………………

5. ……………….

6. ………………..

.7………………

………………….

 

d. Identify the error in the following sentences. (10 0,2 = 2,0 pts).

 

1. We are having my house paint. That is why there is all this mess.

A B C D

2. I think Helen is accustomed to work eight hours a day.

A B C D

3. After said goodbye to my parents, I went to school with my sister.

A B C D

4. Only when you have had a chance to know various occupations you will decide on

A B C D

your career.

5.I tried to do everything to contact John two weeks ago but so far I don’t receive his

A B C D

reply.

 

6. That’s the girl whose brother sit next to me at school.

A B C D

7. The letter was sent by special delivery must be important.

A B C D

 

8. Have you receive the parcel which we sent you ?

A B C D

9. The meal last night, that wasn’t tasty, was quite expensive.

A B C D

10. Either Lan or her sister do the housework every day 41. We understand them as well as

A B C

they understand we.

III. READING:

a. Read the passage and choose the best option A, B, C or D to complete the passage:

(10 0,2 = 2,0 pts)

Many British people go abroad on holiday, to visit family, or on short business trips. People are (1)……… to find out how to get urgent treatment before leaving the UK. They have to (2)…………… a form which explains what they (3)………….. do if they fall ill or (4)……………… an accident, and what arrangements exist in (5)…………… country for medical treatment. The regulations are fairly simple but (6)…………. people do not have this information, they may(7)………….that private medical care is extremely expensive. It is not unsual for people to discover that they do not have (8)………….. money with them to (9)………… the total costs and (10)……………… such circumstances an already difficult situation becomes even more complicated.

1. A. advised B. suggested C. said D. spoken

2. A. put B. bring C. till D. get

3. A. ought B. will C. should D. may

4. A. have B. get C. happen D. take

5. A. their B. each C. one D. this

6. A. because B. whether C. as D. if

7. A. look B. want C. find D. know

8. A. enough B. little C. few D. full

9. A. pay B. give C. spend D. have

10. A. on B. in C. at D. up

b. Fill in each numbered blank ONE suitable word. (0.2 x 10 = 2.0 pts)

Some people believe that soon schools will no longer be necessary. These people say that because of the Internet and other new (1) …………, there is no longer any need for school buildings, former classes, or teachers. Perhaps this will be true one day, but it is hard for me to (2) ……….. a world without schools. In fact, we need to look at how we can use new technology to make schools better not to (3) …………. them.

We should invent a new kind of school that is (4) …………. to libraries, museums science centres, laboratories, and even companies. Experts could give (5) ………… on video or over the Internet. TV networks and local stations could (6) …………. programming about things students are actually studying in school.

Is this just a dream? No. Already there are several towns where this is beginning to happen. Blacksburg, Virginia, is one of them. Here the entire city is linked to the Internet, and learning can take place at home, at school and in the office. Businesses provide (7) ………….. for the schools and the (8) …………. The schools provide computer labs for people (9) ……….. their own computers at home. Because everyone can use the Internet, older people participate as much as younger ones, and everyone can visit distant libraries and museums as easily as (10) ………… ones.

1 …………..

2……………………

3……………………

4……………………

5…………………..

6 …………..

7……………………

8……………………

9……………………

10…………………

 

C. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions. (0.2 x 10 = 2.0 pts)

Because the low latitudes of the Earth, the areas near the equator, receive more heat than the latitude near the poles, and because the nature of heart is to expand and move, Heat is transported from the tropics to the middle and high latitudes. Some of this heat is moved by winds and some by ocean currents, and some gets stored in the atmosphere in the form of latent heat. The term “latent hear” refers to the energy that has to be used to convert liquid water to water vapor. We know that if we warm a pan of water on a stove, it will evaporate, or turn into vapor, faster than if it is allowed to sit at room temperature. We also know that if we hang wet clothes outside in the summertime they will dry faster than in winter, when temperatures are colder. The energy used in both cases to change liquid water to water vapor is supplied by heat – supplied by the stove in the first case and by the Sun in the latter case. This energy is not lost. It is stored in water vapor in the atmosphere as latent heat. Eventually, the water stored as vapor in the atmosphere will condense to liquid again, and the energy will be release to the atmosphere.

In the atmosphere, a large portion of the Sun’s incoming energy is used to evaporate water, primarily in the tropical oceans. Scientists have tried to quantify this proportion of the Sun’s energy. By analyzing temperature, water vapor, and wind data around the globe, they have estimated the quantity to be about 90 watts per square meter, or nearly 30 percent of the Sun’s energy. Once this latent heat is stored within the atmosphere, it can be transported, primarily to higher latitudes, by prevailing, large-scale winds. Or it can be transported vertically to higher levels in the atmosphere, where it forms clouds and subsequent storms, which then release the energy back to the atmosphere.

1. The passage mainly discussed how heat ________________________.
A. is transformed and transported in the Earth’s atmosphere
B. is transported by ocean currents
C. can be measured and analyzed by scientists
D. moves about the Earth’s equator

2. The passage mentions that the tropics differ from the Earth’s polar regions in which of the following ways?
A. The height of cloud formation in the atmosphere
B. The amount of heat they receive from the Sun
C. The strength of their large scale winds
D. The strength of their oceanic currents

3. The word “convert” in line 5 is closest in meaning to ___________________.
A. mix B. change C. adapt D. reduce

4. Why does the author mention “the stove” in line 9?
A. To describe the heat of the Sun B. To illustrate how water vapor is stored
C. To show how energy is stored D. To give an example of a heat source

5. According to the passage, most ocean water evaporation occurs especially _______________.
A. around the higher latitudes B. in the tropics
C. because of large-scale winds D. because of strong ocean currents

6. According to the passage, 30 percent of the Sun’s incoming energy __________________.
A. is stored in clouds in the lower latitudes B. is transported by ocean currents
C. never leaves the upper atmosphere D. gets stored as latent heat

7. The word “it” in line 17 refers to ____________________.
A. square meter B. the Sun’s energy C. latent heat D. the atmosphere

8. The word “primarily” in line 17 is closest in meaning to _____________________.
A. chiefly B. originally C. basically D. clearly

9. The word “prevailing” in line 18 is closest in meaning to _____________________.
A. essential B. dominant C. circular D. closest

10. All of the following words are defined in the passage EXCEPT ________________.
A. low latitudes (line 1) B. latent heat (line 4)
C. evaporate (line 6) D. atmosphere (line 13)

Write your answers here:

1 ……………..

2………………………

3………………………

4………………………

5…………………….

6 ……………..

7………………………

8………………………

9………………………

10…………………….

 

IV WRITING:

a. Rewrite the sentences without changing the meaning. (5 0,2 = 1,0 pt)

1. She didn’t say anything when she walked in.

She walked in without…………………………………………………………………………………….

2. He couldn’t drive because of the fog.

The fog prevented ……………………………………………………………………………………….

3. Neil regrets having sold his car.

Neil wishes ……………………………………………………………………………………………………

4. The child ran out because of the strange noise.

The strange noise………………………………………………………………………………………….

5. Immediately after his arrival, things went wrong.

No sooner ……………………………………………………………………………………………………

b. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, using the given word given in brackets. Do not change the words in any way. (0.2 x 5 =1.0 pt)

1.They say he is able to swim across this river. (swimming)
He ……………………………………………………….

2.They may be there at the meeting, or they may not. (out)
It is ………………………………………………………………………………………….

3.“Don’t forget to hand in the paper by the deadline,” said the teacher. (reminder)
The teacher …………………………………………………………………………………………

4.Learning English is becoming more and more popular in our city. (increasingly)
It has …………………………………………………………………………………………………

5.Right after disembarkation from the plane, he was taken into custody. (got)
…………………………………………………………………………………………………

c. Composition: (2pts)

“Should teachers give students much homework?”

Write a composition to express your idea on this. (You should write within 200 – 220 words)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PHÒNG GD& ĐT

HUYỆN THANH OAI

TRƯỜNG THCS LIÊN CHÂU

 

HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9

NĂM HỌC: 2015 – 2016

MÔN: TIẾNG ANH

I. PHONETICS:

 

a. Choose one word that has the underlined part pronounced differently from the others by circling A, B, C, or D. (3 0,2 = 0,6 pt)

 

1. D

2. C

3. B

 

b. Choose the word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C, or D. (3 0,2 = 0,6 pt)

1.    D

2.    C

3.    A

II VOCABULARY AND GRAMMAR:

a. Circle the best answer A, B, C or D to complete the sentences. (20 0,2 = 4,0 pts)

II. Each right answer gets 0,2 point.

1. D

2. C

3.A

4. B

5. C

6. D

7. A

8. B

9. D

10. D

11. B

12. C

13. A

14. A

15. B

16. B

17. D

18. C

19. B

20. A

b. Fill in each numbered blank with a suitable word: (7 0,2 = 1,4 pts)

 

1. plays

2p rovide

3. banks

4. across

5. only

6. However

7 number

 

 

c. Give the correct form of the words in brackets. (7 0,2 = 1,4 pts)

1. independence

2. disconnected

3. failure

4. anxiety

5. retirement

6. misunderstood

7. death

 

 

d. Identify the error in the following sentences. (10 0,2 = 2,0 pts)

1. B

2. C

3. A

4. D

5. D

6. C

7. A

8. A

9. A

10. C

 

III. READING:

a. Read the passage and choose the best option A, B, C or D to complete the passage

(10 0,2 = 2,0 pts)

1. A

2. B

3. C

4. A

5. B

6. D

7. C

8. A

9. A

10. B

b. Fill in each numbered blank ONE suitable word. (20 points. 2 pts for each

1.    technology

2.    imagine

3.    eliminate

4.    linked

5.    taks

6.    develop

7.    programmers

8.community

8.    without

9.    nearby

 

C Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions.(0.2 x 10=2.0 pts)

 

1.A

2.B.

3.B.

4.D.

5.B.

6 .D.

7.C.

8.A.

9.B.

10.D.

 

IV WRITING:

1. She walked in without saying anything.

2. The fog prevented him from driving.

3. Neil wishes he hadn’t sold his car.

4. The strange noise made the child run out.

5. No sooner had he arrived than things went wrong 76. Despite taking a taxi, Bill still arrived late for the concert.

b. Write complete sentence using the suggested words. (5 0,2 = 1,0 pt)

1. Learning a foreign language is necessary for us to get a good job.

2. This video film is so interesting that I have seen it twice.

3. My family and I spent two months planning our summer holiday.

4. The driver stopped his car in time to save the child.

5. Boxing is too dangerous for her to play, isn’t it ?

b. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, using the given word given in brackets. Do not change the words in any way.

1.    He is said to be capaple of swimming across this river.

2.    It is uncertain that/whether they will return out at the meeting.

3.    The teacher sent/ gave us/ sent out a reminder that we had to hand in the paper by the deadline.

4.    It has become increasingly popular to learn English in our city.

5.    As soon as he got off the plane, he was into custody.

c. Write about 200 words. (2,0pts)

Bài viết phải đảm bảo có được những phần và chi tiết sau:

1. Mở bài: Nêu được chủ đề của bài viết. (được 0,5 điểm)

2. Thân bài: Nêu được ít nhất 5 ý về việc đồng ý hay không đồng ý với quan điểm trong bài, có ví dụ chứng minh thuyết phục về những quan điểm đó (được 2,0 điểm)

3. Kết luận: Tóm tắt, khẳng định lại tất cả lý do đã trình bày ở phần Thân bàiWrite a composition to express your idea on this. (You should write within 200 – 220 words)

 

I believe that much homework is not necessary. Pupils already spend most of the day in school. They need their time outside of school to do other things. They need time to spend with their family, to work, and to just relax. They can learn their lessons with homework two or three exercises a day, but much homework isn’t necessary.

All pupils need to spend time with their families. They are still young and they need the guidance and support their parents can give them. They need the companionship of their brothers and sisters. In addition, many families rely on their older children to help out at home. They take care of the younger children and help with the cooking and cleaning. If pupils have too much homework, they won’t have time for their families.

Many high school pupils have jobs. They go to their jobs after school and on weekends. Some work in order to help their families. Others works to save money for college. Pupils’ jobs are very important to them. If pupils have too much homework, they won’t have enough energy to go to work.

Pupils need time to relax. They study hard in school all day and many works at jobs after school. But they are still young. They need to spend their time with their friends and have fun. When pupils relax with friends, they then have more energy for school and work. They have a chance to develop social skills or to pursue their own interests. Having free time is important for a child’s development. If pupils have too much homework, they won’t have time for relaxation.

In conclusion, I think homework is important for pupils, but other things are important, too.

Some homework is good, but much homework can take time away from a pupil’s family, job, and relaxation. There needs to be a balance. Therefore, teachers shouldn’t give pupils much homework.

 

PHÒNG GD ĐT HUYỆN THANH OAI

TRƯỜNG THCS NGUYỄN TRỰC- KIM BÀI

 

ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH

LỚP 9 – NĂM HỌC 2015-2016

(Thời gian 150’ không kể giao đề)

A. Section 1. PHONETICS

I. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from that of the rest by writing your answer (A, B, C or D ) in the numbered box. (0.5 point)

1. A. thing

B. they

C. there

D. than

2. A. breathed

B. planned

C. placed

D. showed

3. A. longer

B. younger

C. stronger

D. stranger

4. A. pub

B. club

C. climb

D. bulb

5. A. grew

B. knew

C. threw

D. flew

 

II. Choose the letter (A, B, C or D ) next to the word whose main stress is placed differently from the others. (0.5 point)

1. A. popular

B. business

C. beautiful

D. efficient

2. A. material

B. discover

C. abandon

D. capital

3. A. explanation

B. experiment

C. experience

D. equipment

4. A. receive

B. replace

C. regularly

D. reduce

5. A. energy

B. recycle

C. logical

D. grocery

B. Section 2. VOCABULARY- GRAMMAR

I. Choose one word or phrase which best completes each sentence. Write your answer ( A, B, C or D ) in the numbered box. (4.0 points )

1. Can you explain the difference …….. these two words?

a. from

b. of

c. to

d. between

2. She made …….. mistakes on her last examination.

a. a little

b. few

c. none

d. little

3. It is an impressive building …….. on a large square.

a. to build

b. build

c. builds

d. built

4. It’s not worth ……… such a bad novel.

a. reading

b. to read

c. having read

d. to have read

5. He ordered them ……. it again.

a. don’t do

b. not do

c. didn’t do

d. not to do

6. I suggest we ………. outside the cinema tomorrow at 8.30.

a. meeting

b. meet

c. met

d. will meet

7. Would you mind …………. these plates a wipe before putting them in the cupboard?

a. making

b. doing

c. getting

d. giving

8. She did all the work ………….. her own.

a. by

b. on

c. for

d. with

9. His eyes were ………….. bad that he couldn’t read the number plate of the car in front.

a. such

b. too

c. so

d. very

10. The police have warned tourists to look ……….. for pickpockets in the town center.

a. up

b. down

c. forward

d. out

11. They looked very ……………. when they came to see us last night.

a. cheer

b. cheerful

c. cheerfully

d. cheered

12. “What’s Mai doing?” “ I’m not sure. She ………….. her homework.”

a. might do

b. may be doing

c. must be doing

d. must do

13. It took us quite a long time to get here. It was …………. journey.

a. three hour

b. a three-hours

c. a three-hour

d. three hours

14. I asked two people the way to the station but ………….. of them knew.

a. none

b. either

c. both

d. neither

15. They have to take that English course, …………. they?

a. haven’t

b. mustn’t

c. needn’t

d. don’t

16. I had to wear ………….. uniform when I worked in the hotel.

a. a

b. some

c. any

d. an

17. He required that everybody ……………. present.

a. is

b. should be

c. have been

d. was

18. Mike was not feeling well ,so we gave him ……….. work to do than you.

a. fewer

b. less

c. little

d. least

19. I don’t see any ……… in arriving early at the theater if the snow doesn’t start until 9 o’clock.

a. cause

b. aim

c. point

d. reason

20. The taxi drivers are complaining that their fares are too……………. .

a. small b. little c. low d. few

II. Give the correct form of the word in brackets. (2.0 points )

1. This form must have the ……………… of the writer. (sign)

2. You should write a letter of …………… to that institute. (inquire)

3. When I first came here I was really impressed by the ……………. …of the local residents.

(friend)

4. Jeans made in China are sometimes ……………. cheap. (surprise)

5. The cross …… …… Christianity. (symbol)

6. Being caught in the act, the thief had no ……………. but to admit stealing the money. (alter)

7. He didn’t appear to like to see us. He greeted us with a …………… smile. (constrain)

8. This is an informal meeting, therefore, everyone is ………… …dressed. (casual)

9. He used all his ………….. to force the door open. (strong)

10. The wind moved …………….. through the trees all the night. (rest )

 

III. There is one mistake in each sentence. Find the mistake and write your correction in the space provided below. (2.0 points)

1. The separate of the children made the mother depressed.

………………………………………………………………………………………….

2. The book consists four chapters.

……………………………………………………………………………………………

3. Your encourage to me is essential for my success.

……………………………………………………………………………………………

4. We need solving this problem.

……………………………………………………………………………………………

5. She spent a lot of money for clothes.

……………………………………………………………………………………………..

6. It’s essential that every examinee summarizes the important knowledge for the exam.

……………………………………………………………………………………………..

7. They got to the nearest village after walk for five hours.

……………………………………………………………………………………………

8. Jane looked sadly and worried this morning. I wonder what happened to her.

………………………………………………………………………………………….

9. The house is not very big but there is a lot of furnitures.

…………………………………………………………………………………………..

10. The door was too heavy for the child to push it open.

…………………………………………………………………………………………

IV. Supply the correct form or tense of the verb in brackets. (1.0 points)

1. I couldn’t resist ( laugh ) at the way he ( answer ) my question.

…………………………………………………………………………………………

2. What tune ( play ) when we ( come ) in?

…………………………………………………………………………………………

3. Nam ( not look ) well since he ( go ) on a diet.

………………………………………………………………………………………..

4. The sewing machine which you ( use ) at present ( invent ) in 1830 by a French.

……………………………………………………………………………………

5. He threatens ( resign ) if we ( not agree ) to his proposal.

………………………………………………………………………………………….

C. Section 3. READING

I. Read the text below and decide which answer best fits each space given. Write your answer (A, B, C or D ) in the numbered box. (1.0 point)

Over the past forty years, TV sets have become standard pieces of equipment in

( 1 ) …. and watching TV has become a standard activity for many families. Children in our culture grow up and ( 2 ) ………. TV in the morning, in the afternoon, and often in the evening as well. ( 3 ) ………… there are many excellent programs for children, many people think that TV may not be good for them.

( 4 ) ………… TV may be a bad influence ( 5 ) ………. children for three main reasons. ( 6 ) ……… some programs are not good for children to see. For example, there are many police stories on TV: people are killed ( 7 ) …………… guns, knives and even poisons. Some children might think these things could ( 8 ) ……….. to them at any time.

( 9 ) ………. they can become ( 10 ) ………. .

1. a. each of home

b. all of homes

c. most homes

d. almost homes

2. a. to watch

b. seeing

c. watching

d. watch

3. a. Despite

b. Yet

c. Although

d. But

4. a. So that

b. Though

c. In addition

d. In fact

5. a. on

b. to

c. of

d. about

6. a. The first

b. Firstly of all

c. After all

d. First of all

7. a. by

b. of

c. with

d. to

8. a. be

b. take place

c. happen

d. work

9. a. After all

b. Therefore

c. But

d. Whereas

10. a. fearful

b. frightened

c. frightening

d. fearlessness

 

II. Fill the blanks with the words given. There is one extra word you do not need to use. (1.0 point)

 

breathe with do get with rise

on plant at keep exercise make

People in the country enjoy some advantages that people in the city cannot enjoy. Firstly, the country has space for people to ( 1 ) ……….. things. Actually, they have space to

( 2 ) ……….. flowers and space to ( 3 ) ………… animals. That is why it is easy for them to

( 4 ) ……… fresh vegetables, fruit, and milk ( 5 )………. low prices. Secondly, they are always in close contact ( 6 ) ………… nature. They often make friends ( 7 ) ……….. trees, soil, cows, and dogs. They ( 8 ) ……….. fresh air. They fight against strong winds. Thirdly, they get a lot of ( 9 ) ……………. when they work ( 10 ) ………. the land. They can listen to the song of birds while working. This contact with nature is good for their health. Finally, they can save a lot of money because everything is always cheap in the countryside.

Living in the countryside brings a lot of useful things. Elderly people are especially fond of its life.

III. Read the passage below and fill each blank with one suitable word. (2.0 points)

Most students, in their own countries have had little opportunity to practise using English. When foreign learners first have the ( 1 ) ………. to speak to an English-speaking person they may have a shock: they often ( 2 ) ………… great difficulty in understanding. I’ll just mention three of the possible reasons for this.

First, it seems to students that English people speak very quickly. ( 3 ) ………, they speak with a variety of accents. Third, different styles of speech are used. For all of these reasons ( 4 ) ……….. will have difficulty, mainly because they lack everyday practice in listening to English people speaking English.

( 5 ) ………….. can a student do then to overcome these difficulties? Obviously, attend English classes and if a language laboratory is available, use it as ( 6 ) ………… as possible. He should listen to programs in English on the radio and TV. Perhaps, most important of ( 7 ) ……………… , he should take every opportunity to meet and speak with native English-speaking people.

In addition, the student probably has difficulty in speaking English fluently. The advice here will seem ( 8 ) ………. to follow but it’s necessary. Firstly, he must simplify what he wants to say so that he can express himself reasonably and clearly. Secondly, he must try to think in English, ( 9 ) ………… translate from his mother tongue. This will only begin to take place when his use of English become automatic; using a language laboratory

( 10 ) ………. listening to as much English as possible will help.

D. Section 4. WRITING

I. Rewrite the following sentences in such a way that the meaning of the second

Sentence remains unchanged as the first one’s. (2.0 points)

1. John lives in a small flat and he doesn’t like it.

=> John wishes …………………………………………………………………………

2. The only thing that kept us out of prison was the way he spoke the local dialect.

=> But for his command ……………………………………………………………….

3. Spending the weekend in the countryside is very wonderful.

=> It’s …………………………………………………………………………………

4. Nga is pleased to meet her aunt again soon.

=> Nga is looking ………………………………………………………………………

5. I last saw her three years ago.

=> I haven’t ……………………………………………………………………………

6. She went out, but she didn’t say a word.

=> She went out without ………………………………………………………………

7. It’s such a difficult question that I can’t find the answer.

=> The question is so …………………………………………………………………

8. People say that these cattles were built in the 19th century.

=> These cattles ………………………………………………………………………

9. Under no circumstances should you phone the police.

=> The last thing..……………………………………………………………………

10. In spite of not speaking Vietnamese, Mr. Anderson decided to settle in Ha Noi.

=> Although ………………………………………………………………………….

II. Use the words to make sentences. Make any changes if necessary. (2.0 points)

1. How many novels / Sir Arthur Conan Doyle / you read ?

…………………………………………………………………………………………

2. I think / I / go / baker’s / get / some bread.

…………………………………………………………………………………………

3. I / enjoy / watch / detective films / but I / not like / read / detective stories.

…………………………………………………………………………………………

4. What / be / the tittle / film / you / see / TV / last night ?

…………………………………………………………………………………………

5. first car / make / 50 years ago.

…………………………………………………………………………………………

6. Last weekend / my family / two-day trip / home village.

…………………………………………………………………………………………

7. Please / not go out / until / rain / stop.

…………………………………………………………………………………………

8. What mark / you / get / for / last English test ?

…………………………………………………………………………………………

9. Since / beginning / course / I / never / be late / class.

…………………………………………………………………………………………

10. It / embarrassing / enter / classroom / after / lesson / start.

…………………………………………………………………………………………

 

III: Write a composition about 150-200 words on the following topic: (2.0 points)

 

TELL US ONE OF THE SUBJECTS YOU LIKE BEST. WHY?

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 

ANSWER KEYS AND MARK

A. Section 1. Phonetics:

I. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from that of the rest by writing your answer (A, B, C or D) in the numbered box. (0.5 point: 0.1 p for each)

1. A 2. C 3. D 4. C 5. B

II. Choose the letter (A, B, C or D ) next to the word whose main stress is placed differently from the others. (0.5 point: 0.1 p for each)

1. D 2. D 3. A 4. C 5. B

B. Section 2. Vocabulary – Grammar:

I. Choose one word or phrase which best completes each sentence. Write your answer (A, B, C or D) in the numbered box. (4.0 points: 0.2 p for each)

1. d

6. b

11. b

16. a

2. b

7. d

12. b

17. b

3. d

8. b

13. c

18. b

4. a

9. c

14. d

19. c

5. d

10. d

15. d

20. c

II. Give the correct form of the word in brackets. (2.0 points: 0.2 p for each)

1. signature 6. alterative

2. inquiry 7. constrained

3. friendliness 8. casually

4. surprisingly 9. strength

5. symbolizes 10. restlessly

III. There is one mistake in each sentence. Find the mistake and write your correction in the space provided below. (2.0 points: 0.2 p for each)

1. separate ® separation 2. consists ® consists of

3. encourage ® encouragement 4. solving ® solve

5. for ® on 6. summarizes ® summarize

7. walk ® walking 8. sadly ® sad

9. furnitures ® furniture 10. it ® Æ

IV. Supply the correct form or tense of the verb in brackets. (1.0 points: 0.1 p for each)

1. laughing, answered

2. was being played, came

3. has looked, went

4. are using, was invented

5. to resign, don’t agree

C. Section 3. Reading:

I. Read the text below and decide which answer best fits each space given. Write your answer (A, B, C or D ) in the numbered box. (1.0 point: 0.1 p for each)

1. c 2. d 3. c 4. d 5. a

6. d 7. c 8. c 9. b 10. b

II. Fill the blanks with the words given. There is one extra word you do not need to use. (1.0 point: 0.1 p for each)

1. do 2. plant 3. keep 4. get 5. at

6. with 7. with 8. breathe 9. exercise 10. on

III. Read the passage below and fill each blank with one suitable word

(2.0 points: 0.2 p for each )

1. opportunity 2. have 3. Second(ly) 4. students 5. What

6. much 7. all 8. difficult 9. not 10. not

D. Section 4. Writing:

I. Rewrite the following sentences in such a way that the meaning of the second

Sentence remains unchanged as the first one’s. (2.0 points: 0.2 p for each)

1. John wishes (that) he didn’t live in a small flat.

he lived in a big(ger) / large(r) flat.

2. But for his command of ( the ) local dialect, we would have been jailed/ put into jail.

3. It’s very wonderful to spend the weekend in the countryside.

4. Nga is looking forward to meeting her aunt again soon.

5. I haven’t seen her for three years.

6. She went out without saying a word.

7. The question is so difficult that I can’t find the answer.

8. These cattles are said to have been built in the 19th century.

9. The last thing you should/ must/ ought to do is to phone the police.

10. Although he didn’t / couldn’t speak Vietnamese, Mr. Anderson decided to settle in Ha Noi.

II. Use the words to make sentences. Make any changes if necessary. (2.0pts:0.2p for each )

1. How many novels by Sir Arthur Conan Doyle have you read?

2. I think I’ll go to the baker’s to get some bread.

3. I enjoy watching detective films but I don’t like reading detective stores.

4. What’s the tittle of the film (what) you saw on TV last night?

5. The first car was made 50 years ago.

6. Last weekend my family had a two-day trip to our home village.

7. Please do not go out until the rain stops.

8. What mark did you get for your last English test?

9. Since the beginning of the course I have never been late for class.

10. It is embarrassing to enter the classroom after the lesson has started.

III: Write a composition about 150-200 words on the following topic: (2.0 points)

       Viết đúng nguyên tắc (0.5)

       Đảm bảo số lượng từ (0.5)

       Đúng nội dung và ngữ pháp (1.0)

……………………..The end…………………….

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *