Bộ đề thi tiếng Anh ôn vào lớp 10 và ôn thi HỌC SINH GIỎI – Phần 3

Full name:…………………….……… WRITTEN TEST FOR GOOD SS. ENGLISH 9 – No 8

A. PHONETICS

I. Choose one word whose underlined part is pronounced differently.

1. A. campus B. lunar C. Buddhism D. ruler

2. A. raised B. coughed C. closed D. ploughed

3. A. although B. enough C. cough D. laugh

4. A. hour B. honor C. honesty D. history

5. A. types B. writes C. misses D. likes

II. Choose one word that has main stress is different from the other.

6. A. directory B. assistant C. tradition D. demonstrate

7. A. arrange B. countless C. conduct D. device

8. A. socket B. scissors C. safety D. include

B. VOCABULARY AND GRAMMAR

I. Circle the best answer A, B, C or D to complete the sentences:

9. I had my younger brother……..the newspaper to me while I was abroad.

A. send B. sent C. to send D. sending

10. …………..on a small salary when one has a large family is not easy.

A. Having lived B. Having to live C. Have to live D. To have to live

11. Remember to come at eight, ………..you?

A. won’t B. don’t C. aren’t D. haven’t

12. When I was a boy, we had no…………..in the village.

A. electric B. electrical C. electricity D. electrify

13. The number of the cars……………risen.

A. is B. are C.have D.has

14. I slept badly last night. The noise of the traffic kept me……………..

A. awake B. wake C. waken D. awaken

15. We hire our bicycle……………………

A. by hours B. by an hour C. by the hour D. for hours

16. The room was full of people and……………were speaking.

A. neither of them B. none of them C. each of them D. all of them

17. It……………..as we drove slowly along the road.

A. was snowing B. snowed C. had snowed D. is snowing

18. Mr Pike …………..history for 35 years, and is retiring soon.

A. teaches B. is teaching C. taught D. has been teaching

19. It’s not easy to learn a foreign language all by………………

A. itself B. oneself C. himself D. herself

20. He used to…………. his living by delivering vegetables to city hotels

A. earn B. gain C. get D. make

II. Identify the error in the following sentences.

21. Our new television came with a ninety – days warranty on all electrical components.

A B C D

22. It is difficult to get used to sleep in a tent after having a soft, comfortable bed to lie on.

A B C D

23. The two islands comprises an area of more than 300 000 sq km.

A B C D

24. The populate of this country has doubled for the last two decades.

A B C D

25. The plane was delayed for more than one hour because the bad weather.

A B C D

26. We can make vegetable matter to compost and fertilize our field.

A B C D

27. The gorilla is much in dangerof extinction as the giant tortoise is.

A B C D

28. The city has been destroyed completely after terrorists had bombed it.

A B C D

29. Not having read the book before, he didn’t remember who was the author.

A B C D

30. Last night we ate fresh fish with corn and rice in dinner.

A B C C

III. Give the correct form of the word given in brackets.

31. It is very……………………..to live in a damp room. (HEALTH)

32. He promised to come but he is very………………… (RELY)

33. There are some buses to …………………..destinations (SOUTH)

34. Ants and bees are described as………………insects. (INDUSTRY)

35.These clothes are attractive but entirely………………………… ( PRACTICE)

36. All my efforts ended in……………………. (FAIL)

37. He cycled……………….and had an accident. (CARE)

38. Don’t worry. I’ll try to finish this work………………. (SUCCEED)

39. Do you have a …………………costume in your country? (NATION)

40. Teacher should do something to……………….children to read. (COURAGE)

IV. Supply each space with a suitable preposition to complete sentences. My mother is very keen………..growing flowers.

42.She can deal ………….any situation.

43.Nam isn’t here at the moment. He’ll be back………….a few minutes.

44.They named their daughter…………..their favorite singer.

45.Sales of jeans went …………….and the storekeepers got a lot of money.

 

C. READING

I. Fill in each numbered blank with a suitable word. ( 10 x 0,2 = 2,0 pts)

We move into our new house ( 46)…… a warm September day. It is not really a new house; it was a hundred and four years ( 47)……………, but it was new to us. The house had running

( 48)…………….., gas and electricity, but for ( 49)………….reasons there was no electric light in the kitchen. We had not noticed this shortage ( 50)……….. we had first looked over the house. It was something quite unexpected: a house with electricity but ( 51 )……….a kitchen light. It was especially puzzling because our ( 52)………….was a large room, perhaps (53)……lagest in the house. I telephoned for an ( 54)……………… He came and fixed it for us. And he charged $85 for (55)………………… the job.

46……………

47…………….

48……………

49…………….

50…………….

51……………..

52…………….

53………………

54……………

55…………….

 

II. Choose the word or phrase which best fits each gap of the passage. (10 x 0,2 = 2,0 pts) Asia is the biggest (56)…………in the world. From east to west, it (57)…………almost half way around the globe, from north to south it spreads from the frozen Arcticto the sweltering, tropical heat of Southeast Asia. All 17 of the world’s mountains over 8,000 m (26,246 ft) can (58)……in Asia, as well as the largest and (59)………lakes-the Caspian Sea and the Lake Baikal.The world’s first civilizations (60)………here, many of the most important inventions were made here, and all the world’s major religions began here. Much of Asian (61)……….uninhabited, yet its 48 countries are (62)…………to 3,672,342,000 people- more than half the world’s population. The (63)………of oil in countries such as Saudi Arabia has made some people very rich, while many of those (64)……live on the Indian subcontinent live in rural areas and are (65)……poor.

 

56. A. place B. country C. continent D. area

57. A. widens B. stretches C. lengthens D. reaches

58. A. be examined B. be found C. be seen D. be watched

59. A. the shortest B. the deepest C. the hugest D. the vastest

60. A. started B. was started C. start D. starting

61. A. is B. are C. were D. have been

62. A. land B. house C. countryside D. home

63. A. discovery B. invention C. development D. search

64. A. which B. people C. who D. whom

65. A. extremely B. greatly C. quietly D. deeply

 

III. Read the passage and choose the best answers to the questions that follow.

Earth Day

We celebrated Earth Day in my city last week. The idea of this special day began in the 1960s when life was very different. Few people talked, or even thought, about the environment. Most people had no idea how dirty our air and water were. This attitude bothered Gaylord Nelson, who was a senator in the US government, and he had an idea. If people around the world knew the planet was in danger, they might work harder to save it, so he just needed to get their attention. The first Earth Day was just in the United States but it led to events every year all around the world on April 22 or the nearest weekend, depending on where you are.

In my town, last Saturday afternoon lots of people rode their bikes from the park, around the town together and back to the park, taking as much time as they possibly could, so that the cars had to wait. Then we talked to all the drivers in cars which just had one person in them, to explain how wasteful that is and how much pollution it causes. The idea was to make people think about how much they use their cars. In other places, people collected plastic bags for a week and then made a pile of them in the town square. You can do anything as long as it makes people of all ages come together for a few hours and talk about the environment. Last year we had a big music event for young people. Some people said it was a waste of time, but there was information for people to read and announcements between the bands about how to help protect the environment.

66. What is the writer trying to do in this text?

A. compare the success of different events on Earth Day.

B. encourage people to take part in this year’s Earth Day.

C. offer advice to people arranging an Earth Day event.

D. explain why Earth Day happens every year.

67. Earth Day began because _____________.

A. one man wanted people to know about the planet’s problem.

B. all people had started to worry about damage to the environment.

C. people were looking hard to make the air and water cleaner.

D. different governments decided it was a good idea.

68. What happened on Earth Day this year in the writer’s city?

A. People cycled slowly through the streets.

B. Cars were not allowed in the city centre.

C. Cars had to have more than one person in them.

D. There was a talk about the pollution made by cars.

69. What does the writer think is the most important thing about Earth Day events?

A. That they should attract young people B. That people should become involved in them

C. That they should be some music D. That they should last all day.

70. Which of the following sentences appeared in a newspaper article about Earth Day?

A. Many more countries take part in Earth Day now than when it first began.

B. Gaylord Nelson travelled around the world to persuade people to arrange events on the first Earth Day.

C. The first Earth Day was a disappointment to the organizers.

D. Earth Day events are on the same day in countries around the world.

 

C. WRITING

I. Rewrite each sentence so that it contains the word in capital and so that the meaning stays the same: ( 5 x 0,2 = 1,0pt).

71. I haven’t decided whether to move or not yet. ( MADE)

……………………………………………………………………………………..

72. Study hard or you can’t pass the exam. ( IF )

……………………………………………………………………………………………..

73. Although the team played well, they lost. ( IN SPITE OF)

……………………………………………………………………………………………

74.It was a two – hour flight from Hanoi to Ho Chi Minh city. ( FLY)

………………………………………………………………………………..

75. It is not a habit of mine to sleeping in the afternoon. ( SLEEPING)

…………………………………………………………………………………………

II. Rewrite the sentences without changing the meaning: ( 10 x 0,2 = 2,0 pts)

76. Mary hasn’t made any long trip for five years.

The last………………………………………………………………….

77. A lot of children and old people have to go to hospitals because of the cold climate.

Because………………………………………………………………………

78. I prefer going out for a meal to staying at home.

I’d rather……………………………………………………………………………

79. I’ll only help you if you promise to try harder.

Unless…………………………………………………………………………………

80. It is quite pointless to complain.

There is no………………………………………..

81. We left quietly, so that we wouldn’t disturb the children.

So as………………………………………………………………………………

82. I certainly don’t intend to reply to that rude letter.

I have…………………………………………………….

83. My father finds maps hard to follow.

My father has…………………………………………………..

84. ‘ You’d better not lend that man any more money, Mary’ said John.

John advised…………………………………………………………………..

85. When he is asked about his past, he hates it.

He hates………………………………………………………………………..

III. Write a paragraph of about 80-100 words with the following topic sentence: ( 3pts)

“ Vietnamese women should wear the aodai at work” ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 

A. PHONETICS.

I. Choose one word whose underlined part is pronounced differently. (5 x 0,2 = 1,0pt)

 

1.A. campus

2. B. coughed

3. A. although

4. D. history

5. C. misses

 

II. Choose one word that has main stress is different from the other. (3 x 0,2 = 0,6pt)

 

6. D. demonstrate

7. B. countless

8. D. include

 

B. VOCABULARY AND GRAMMAR

 

I. Circle the best answer A, B, C or D to complete the sentences: ( 12 x 0,2 = 2,4 pts)

 

9. A

send

10. B

Having to live

11. A

won’t

12. C

electricity

13. D

has

14. A

awake

15. C

by the hour

16. D

all of them

17. A

was snowing

18. D

Has been teaching

19. B

oneself

20. A

earn

 

II. Identify the error in the following sentences. ( 10 x 0,2 = 2,0pts)

21. B

22. A

23. B

24. A

25. C

26. B

27. C

28. A

29. D

30. C

 

III. Give the correct form of the word given in brackets. ( 10 x 0,2 = 2,0 pts)

31. unhealthy

32. unreliable

33.southern

34. industrious

35. unpratical

36. failure

37. carelessly

38. successfully

39. national

40. encourage

 

IV. Supply each space with a suitable preposition to complete sentences. ( 0,2 x 5 = 1,0pt)

41. on

42. with

43. in

44. after

45. up

C. READING

I. Fill in each numbered blank with a suitable word. ( 10 x 0,2 = 2,0 pts)

46. on

47. old

48. water

49. some

50. when

51. not/ without

52. kitchen

53. the

54. electrician

55. doing/ completing

 

II. Choose the word or phrase which best fits each gap of the passage. (10 x 0,2 = 2,0 pts)

56. C

57. B

58. B

59. B

60. A

61. A

62. D

63. A

64. C

65. A

 

III. Read the passage and choose the best answers to the questions that follow.

66. D

67. B

68. C

69. A

70. E

 

C. WRITING

I. Rewrite each sentence so that it contains the word in capital and so that the meaning stays the same: ( 5 x 0,2 = 1,0pt).

71. I haven’t made up my mind whether to move or not yet.

72. If you don’t study hard, you can’t pass the exam

73. In spite of playing well, they lost.

74. It took two hours to fly from Hanoi to Ho Chi Minh city.

75. I am not in the habit of sleeping in the afternoon.

II. Rewrite the sentences without changing the meaning: ( 10 x 0,2 = 2,0 pts)

76. The last time Mary made a long trip was 5 years ago.

77. Because the climate is very cold, a lot of children and old people have to go to hospitals.

78. I’d rather go out for a meal than stay at home.

79. Unless you promise to try harder, I won’t help you.

80. There is no point in complaining.

81. So as not to disturb the children, we left quietly.

82. I have no intention to reply/ of replying to that rude letter.

83. My father has difficulty in following the maps.

84. John advised Mary not to lend that man any more money.

85. He hates being asked about his past.

III. Write a paragraph of about 80-100 words with the following topic sentence: ( 3pts)

“ Vietnamese women should wear the aodai at work”

Bài viết đảm bảo ba phần:

1.    Mở bài: Nêu được chủ đề của bài viết. ( 0,5đ)

2.    Thân bài: Nêu it nhất được ba ý: ( 2đ)

+ encourages them feel proud of the traditions and customs.

+ makes them more beautiful, charming.

+ is practical.

3.    Kết luận: Tóm tắt, khẳng định lại lý do đã trình bày ở phần thân bài. ( 0,5đ)

 

 

 

Full name:…………………….……… WRITTEN TEST FOR GOOD SS. ENGLISH 9 – No 9

 

PART TWO:PHONETICS

III. Choose one word that has the underlined part pronounced differently from tbe others by circling A, B, C, or D:

1. A. equal

B. fashion

C. champagne

D. match

2. A. economy

B. occasion

C. freedom

D. logical

3. A. invite

B. river

C. shrine

D. primary

4. A. encourage

B. proud

C. enough

D. young

5. A. invited

B. arrived

C. mentioned

D. loved

 

IV. Choose the word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C, or D:

1.A. practical

B. designer

C. minority

D. occasion

2.A. consist

B. fashion

C. design

D. collect

3.A. enjoyment

B. pagoda

C. collection

D. business

4.A. economical

B. federation

C. itinerary

D. complication

5.A. advertise

B. deposit

C. candidate

D. institute

PART THREE: VOCABULARY AND GRAMMAR: (6.5 pts)

V. Circle the best answer A, B, C or D to complete the sentences: (15x 0,1 = 1,5 pts)

1. She persuaded herself that life was worth……………., not something boring.

A.living

B. to live

C. toliving

D. live

2. The teacher with ________ we studied last year no longer teaches in our school.

A. who

B. whom

C. him

D. that

3. They rarely go skiing in the spring, _____________?

A. do they

B. are they

C. don’t they

D. aren’t they

4. You need a password to get __________ to the computer system .

A. access

B. information

C. programs

D. connection

5. He has already been _________ as a candidate .

A. called

B. nominated

C. remembered

D. said

6. They live in a house ______ roof could collapse at any time.

A. that

B. its

C. of which

D. whose

7. After a three hour search, the missing _____was found alive at a friend’s house.

A. ten-year

B. ten-year’s old

C. ten-year-old

D. ten-years-old

 

8. I hope you are going to give me a good …………. for doing what you did.

A. purpose

B. reason

C. effect

D. cause

9. Shakespeare made a unique contribution……………..the world of literature.

A. on

B. on to

C. in to

D. to

10. Ba: Do you have any pets?

Nga: Yes, I have…………………..kittens.

A. two small black

B. small two black

C. black two small

D. two black small

11. Hardly ………………… at school when it started to rain.

A. did we arrive

B. we arrived

C. we had arrived

D.had we arrived

12. It is high time we…………………something to protect rare animals from extinction.

A. did

B. do

C. will do

D.are doing

13. When the boy was told that he had failed the exam, he was extremely …………………

A. disappointing

B. disappointedly

C. disappointed

D. disappointment

14. "No, you are not allowed ………………… out tonight, Mike," the father said angrily.

A. to go

B. going

C. to going

D. go

15. I think your health will not improve ………………… you give up smoking.

 

A. if

B. when

C. unless

D. until

1.

2.

3.

4.

5.

 

6.

7.

8.

9.

10.

 

11.

12.

13.

14.

15.

 

 

VI. Fill in the blanks with the correct prepositions. (10 x 0,1=1,0 pts)

1. Most American men earn …………………… average about $110 a week.

2. He is married …………………… my friend.

3. You’d better not drink that milk, Joe. It’s gone …………………… .

4. Are you aware…………………… the regulations concerning the use of guns?

5. I used to watch …………………… the postman’s arrival to seize unwanted envelopes and tear off the corner with the stamp stuck on it.

6. Having a balanced diet is the key…………………… healthy lifestyle.

7. At the Hi-tech Fair, there is a wide selection of computers…………………… display.

8. The party last night, …………………… which I made a speech, was enjoyable.

9. I am going out for a walk. I have read too long ……………… early morning.

10. There’s enough petrol in the tank ……………………. another three miles.

1………….

2…………

3………..

4………..

5……………

6…………

7…………

8………..

9………..

10…………..

VII. Complete the following passage with an appropriate form of the word in BLOCK CAPITAL. (0) has been done as an example. (10 x 0,2 = 2.0 pts)

0. You must be careful when you open that door. (CARE)

1. We can’t sit on this chair because it’s really ___________. COMFORT

2. This city has over half a million _________. INHABIT

3. Our state is trying best to help ________ people to apply for jobs. EMPLOY

4. John’s _______ of history is amazing for a boy of his age. KNOW

5. The child should be pulished because of his rude _________. BEHAVE

6. _____________, my grandfather has a hearing problem and he FORTUNE

couldn’t hear what they were saying at the party.

7. Nowadays, viewers can watch a ___________ of local and

international programs on different channels . VARIOUS

8. When my first coming to Singapore, I was __________ by IMPRESS

the cleaness and the beauty of the city . 9.His sudden ________ must be a shock to your family. DIE

10.You don’t have to do that work. In other words, it’s ________ for you. NECESITY

-> Your answers:

 

1………….

2…………

3………..

4………..

5……………

6…………

7…………

8………..

9………..

10…………..

VIII. Complete the sentences from 1 to 7 with the right from of the verb given in brackets. ( 10 x 0,2 = 2,0 pts)

1. This is the first time I (read) ________(1)_______ a novel (write) ______(2)______ by an English novelist.

2. Seldom we (go) __________(3)_______ _ to the concert these days. 3. If she wins the prize, it (be) ___(4)_____ __ because she writes very well.

4. George as well as John and Paul (like) ________(5)_________ modern music.

5. Just as I (get) ________(6)________ to an interesting part of the story, the doorbell rang.

6. (Operate) _________(7)____________this machine, press the red button first.

7. The goods that you want can (buy) ________(8)_______________ at this shop.

8. (lie) _____(9)________ on this beautiful beach is much more pleasant than (sit) __________(10)_______ in the stuffy office with a lot of work.

1………….

2…………

3………..

4………..

5……………

6…………

7…………

8………..

9………..

10…………..

PART FOUR: READING(4.0pts)

IX. Read the passage and circle the best option A, B, C or D to complete the passage:(10 x 0,1 = 1,0pt)

Plants

Plants grow in almost (1)______part of the world. We see (2)______ plants as flowers, grass, and trees nearly every day. Plants grow high on mountain-tops, far in the oceans, and in many deserts and (3)______ regions.

Without plants, there could be no life on earth. Man could not live without air or food, and so he couldn’t live without plants. The oxygen in the air we breathe comes from plants. The food we eat also comes from plants or from animals that eat plants. We build houses and make many useful (4)______ from lumber cut from trees. Much of our clothing is made (5)______ the fibers of the cotton plant.

Scientists believe there are more than 350000 species of plants, but no one knows for (6)______. Some of the smallest plants, called diatoms, can be seen only with a (7)______. A drop of water may hold as many as 500 diatoms. The largest living things are the giant sequoia trees of California. Some of them stand more than 290 feet high and measure over 30 feet wide

Scientists (8)______ all living things into two main groups – plants and animals. It is usually easy to tell the two (9)______. Almost all kinds of plants stay in one place, but nearly all species of animals move about under their own power. Most plants make  their own food from air, sunlight, and water. Animals cannot make their own food. The basic units of all life, called cells, are also different in plants and animals. Most plants have thick walls that (10)______ a material called cellulose. Animal cells do not have this material.

1. A. all B. each C. every D. total

2. A. these B. those C. all D. such

3. A. polar B. polarized C. poled D. pole

4. A. products B. activities C. games D. plays

5. A. in B. up C. by D. from

6. A. certainty B. guarantee C. sure D. certainly

7. A. telescope B. periscope C. stethoscope D. microscope

8. A. part B. separate C. divide D. sort

9. A. difference B. apart C. distinctly D. separately

10. A. contain B. maintain C. stock D. incorporate

 

1………….

2…………

3………..

4………..

5……………

6…………

7…………

8………..

9………..

10…………..

X. Fill in each numbered blank with a suitable word: (10 x 0,2 = 2.0 pts)

In Britain there is a (1)_________ now which people call Mother’s Day. In the old days many girls from working-class families in towns and cities and from farmers’ families in the country worked in rich houses. They had to do all the (2)_________ and their working day was usually very long, they often (3)_________ on Sundays, too. Once a year, it was usually one Sunday in March, they could (4)_________ their mothers. They went home on that day and (5)_________ presents for their mothers and for (6)_________ members of their families. They could stay at home only one day, and then they went back (7)_________their work. People call that day Mothering Day (8)_________Mothering Sunday.

Later workers at the (9)_________ and girls who worked in the houses of rich families received one free day a week, and Mothering Day became Mother’s Day. It is (10)_________ last Sunday in March.

-> Your answers:

 

1………….

2…………

3………..

4………..

5……………

6…………

7…………

8………..

9………..

10…………..

 

XI. Read the following passage and answer the questions from 1 to 5 by choosing A, B, C or D. (5 x 0,2= 1,0 pt)

Charlie Chaplin was an English actor, director, productor, and a composer. He is known as the most creative person of the silent-film era. Charlie Chaplin’s portrayal of the tramp won the hearts of people all over the world. Charlie was born in London on the 16th of April, 1889. He spent his childhood in Poverty and hardship. In 1910 he began to perform pantomime in the United States. He firstappeared on screen in 1914. He created his world-famous character, the Tramp, and he played this classic role in more than 70 films during his career. He also composedbackground music for most of his films. In 1972 Chaplin received an Honorary Academy Award for ‘ the incalculable effect he has had in making motion picrures the art form of this century’. Chaplin died on the 25th of December, 1977, at his home in Switzerland.

 

1. In 1910 he began to perform pantomime in __________________.

A. the US B. London C. Switzerland D. England

2. When did he start appearing in films?

A. in 1910 B. in 1914 C. in 1972 D. in 1977

3. Charlie Chaplin is very famous for _______________.

A. his state performance B. his background music

C. his character “the Tramp” D. his composing background music

4. Which of the following is not true?

A. Charlie Chaplin was an English artist B. He played classical music

C. Charlie Chaplin died at the age of 88 D. He received an award in 1972.

5. The word “carrer” is the closest meaning to ________________

A. pantomime B. play C. life D. life-work

1……………..

2……………..

3……………..

4……………..

5……………..

 

PART FIVE:WRITING(4.5pts)

XII. Rewrite the sentences without changing the meaning. (5 x0,2 = 1,0 pt)

1. David may not be very well but he still manages to enjoy life.

David’s …………………………………………………………..

2. Thanks to his aunt’s legacy of £10.000 he was able to buy the house he wanted.

Had his ……………………………………………………………

3.The workers only called off the strike after a new pay ofter.

Only after ……………………………………………………

4. Mary was the only student absent from class.

Apart ……………………………………………………………

5. It’s difficult for older people to learn a language.

Older people have ………………………………………………………

XIII. Rewrite the sentences without changing the meaning. 5 x 0.2 =1.0 pts)

1. Susan regrets not going to the airport to say goodbye to her friend. (WISHES)

Susan …………………………… the airport to say goodbye to her friend.

2. Despite his age, he’s still working. (RETIRED)

→ He still ………………………….…… despite his age.

3. Despite knowing the area well, I got lost. (EVEN)

I got lost ………………………………..the area well.

 

4. I do not intend to tell you my plans. (OF)

I have……………………………………………. you my plans.

5. Graham spends all his time doing research. (DEVOTED)

→ Graham has …………………………… doing research.

XIV. Write a short paragraph about 150 – 200 words to show your opinions. (2.5pts)

“ What should you do to improve your English?”.(10 points)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

————————— Hết ————————-

Lưu ý: Giám thị coi thi không giải thích gì thêm

Họ và tên thí sinh:………………………………………………….. Số báo danh:………………..

 

 


HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9 NĂM HỌC: 2015– 2016

MÔN: TIẾNG ANH (VÒNG 1)

PART ONE: LISTENING (0,2×15= 3.0pts)

I. Listen the following announcement about the missing girl and fill in each gap with one missing word. Number 0 has been done for you. (5 x 0.2=1.0 point).

Attention please! (0) _____Here_______ is a special announcement. A (1)____little____ girl is reported missing. She was last seen (2)__Twenty /20__ minutes ago near the main entrance to the Car Fair. Her name’s Mary and she is 3 years old has (3)___short____ dark hair. She is wearing short – blue shorts and a long – sleedved white blouse. She’s wearing a (4)_____pair_____ of shoes – brown shoes. She may be carrying a large doll. If you see Mary, bring her to the (5)__Information__ Desk. Her father is waiting for her there. Thank you.

II. Listen to the passage and fill in the blank with ONE missing word (2.0 points):

1. polluted 2. means 3. directly 4. garbage 5. accident 6. kills

7. from 8. leads 9. finally 10. carelessness

PART TWO:PHONETICS (0.2×10 =2.0 pts)

III. Choose one word that has the unđerhned part pronounced differently from tbe others by circling A, B, C, or D: (5 x 0,2 = 1,0 pt)

 

1. A

2. C

3. B

4. B

5. A

IV. Choose the word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C, or D. (0.2 x 5 = 1.0pt)

1. A

2. B

3. D

4. C

5. B

PART THREE: VOCABULARY AND GRAMMAR: 0,2 x30 =6.5 pts

V. Circle the best answer A, B, C or D to complete the sentences: (15 x 0,1 = 1,5 pts)

1.A. living

2. B. whom

3. A. do they

4. A. access

5 . B. nominated

6. D. whose

7. C. ten-year-old

8. B. reason

9. D. to

10. A. two small black

11. D had we arrived

12. A. did

13. C. disappointed

14. A. to go

15 C. unless

 

 

VI. Complete the following sentences from 1 to 10 with the correct preposition.( 10 x 0,1 = 1,0 pt)

1.on

2. to

3. off

4.of

5.for

6.to

7.on

8.at

9.since

10.for

VII. Complete the following passage with an appropriate form of the word in BLOCK CAPITAL. (0) has been done as an example. (10 x 0,2 = 2,0pts)

1.uncomfortable

2. inhabitants

3.unemployed

4. knowledge

5. behavior

6.Unfortunately

7. variety

8. impressed

9.death

10.unnecessary

VIII. Complete the sentences from 1 to 8 with the right form of the verbs given in brackets.( 10 x 0,2 = 2,0 pts)

1. have read

2. written

3. do we go

4. will be

5. likes

6. was getting

7. To operate

8.can be bought

9. Lying

10.sitting

PART FOUR: READING(4.0pts)

IX. Read the passage and circle the best option A, B, C or D to complete the passage:(10 x 0,1 = 1,0pt)

Questions

1.

2.

3.

4.

5.

6

7

8

9

10

Answers

C

D

A

A

D

C

D

C

B

A

 

X. Fill in each numbered blank with a suitable word: (10 x 0,2 = 2.0 pts)

1. holiday

2. housework

3. worked

4. visit/ meet/ see

5. brought/bought

6. other

7. to

8. or

9. factories

10. the

 

XI. Read the following passage and answer the questions from 1 to 5 by choosing A, B, C or D. (5 x 0,2= 1,0 pt)

1. A

2. B

3. C

4. B

5. D

PART FIVE:WRITING(4.5 pts)

XII. Rewrite the sentences without changing the meaning. (5 x0,2 = 1,0 pt)

1. David ‘s poor health doesn’t prevent him from enjoying life.

2.Had his aunt not died and left him her legacy of £10.000, he wouldn’t have been able to buy the house he wanted.

3.Only after a new pay offer, did the workers call off the strike.

5.Apart from Mary every students was present in class.

6.Older people have difficulty in learning a language.

 

XIII. Rewrite the sentences without changing the meaning. 5 x 0.2 =1.0 pt)

1. Susan wishes she had gone to the airport to say goodbye to her friend.

2.He still has not retired despite his age.

3. I got lost even though I knew the area well.

4. I have no intention of telling you my plans.

5. Graham has devoted all his time to doing research.

XIV. Write a short paragraph about 150 – 200 words to show your opinions. (2.5pts)

Bài viết phải đảm bảo có được những phần và chi tiết sau:

1- Organization: (Bố cục bài luận rõ ràng, đầy đủ 3 phần: mở bài, thân bài, kết luận) (2,0 đ)

2- Discourse: (Thể hiện khả năng viết mạch lạc, chặt chẽ; nối kết câu, chuyển mạch) (2,0 đ)

3- Sentence structure (morphology, vocabulary, spelling): Cấu trúc câu, ngữ pháp, từ vựng; câu linh hoạt (đơn, phức..) (2,0 đ)

4- Ideas: (Ý hay, phong phú, nội dung liên quan chặt chẽ với chủ đề của đề thi) (2,0đ)

5- Length: (Đảm bảo đủ số lượng từ qui định: không quá dài hoặc quá ngắn, viết đúng chính tả, chấm câu phù hợp. (2,0đ)

 

 

 

 

 

KỲ THI HỌC SINH GIỎI LỚP 9

(VÒNG 1)

Năm học:

 

Họ tên, chữ ký của người coi thi

 

– Giám thị số 1: ………………………

………………………

– Giám thị số 2: ………………………

………………………

MÔN THI: TIẾNG ANH

 

Ngày thi: ……….tháng……….năm …. Số báo danh: ……….

Họ và tên thí sinh: ………………………………………………………..

Sinh ngày: ……….tháng……….năm ……….

Nơi sinh:…………………………………………………… Nam (nữ)……….

Học sinh trường THCS………………………………………………………

 

 

Chú ý:

– Thí sinh phải ghi đầy đủ các mục ở phần trên theo sự hướng dẫn của giám thị.

– Thí sinh không được ký tên hay dùng bất cứ ký hiệu gì để đánh dấu bài thi (ngoài việc làm bài theo yêu cầu của đề thi).

– Bài thi không được viết bằng mực đỏ, bút chì, không được viết bằng hai thứ mực.

– Phần viết hỏng, ngoài cách dùng thước để gạch chéo, không được tẩy xóa bằng bất kỳ cách gì khác (kể cả bút xóa).

– Trái với các điều trên, bài làm của thí sinh sẽ bị loại.

 

 

Full name:…………………….……… WRITTEN TEST FOR GOOD SS. ENGLISH 9 – No 10

PART TWO: PHONETICS: (0.2 x 10 = 2.0pts)

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest in each group. (0.2 x5 = 1.0pt)

1. A. took B. school C. food D. choose

2. A. southern B. northern C. with D. breath

3. A. massage B. voyage C. marriage D. carriage

4. A. cough B. rough C. though D. laugh

5. A. sociable B. ocean C. receive D. special

Write your answers here:

1……………..

2……………………

3………………………

4………………………

5………………

 

II. Choose the word that has the stress pattern different from that of the other words. (0.2 x5 = 1.0pt )

1. A. children B. decorate C. fortunate D. technique

2. A. generally B. particularly C. readily D. lately

3. A. thunderstorm B. temperature C. consolidate D. spacecraft

4. A. community B. architect C. simplify D. comfortable

5. A. concentrate B. emergency C. impression D. expect

Write your answers here:

1……………

2……………….

3……………..

4………………

5………………

 

PART THREE: VOCABULARY AND GRAMMAR: (0.2 x 30 = 6.0pts)

I. Choose the best answer to complete the following sentences. (0.2 x 10 = 2.0pts)

1.The children won’t go to sleep……………..we leave a light on outside their bedroom.

A. except B. otherwise C. unless D. but

2. I hope you don’t mind me………………so late at night.

A. telephoning B. to telephone C. telephone D. to have telephoned

3. The bus ………………from my house to school is 10,000 dong.

A. cost B. fare C. payment D. charge

4. Let’s go out now,……………….? The weather is so nice!

A. won’t you B. shan’t we C. will you D. shall we

5. I read an interesting…………………in the paper the other day.

A. article B. information C. news D. reporting

6. If I had more time, I would…………………….golf as a hobby.

A. take to B. take on C. take over D. take up

7.We must make……………our mind about where to go out for our picnic.

A. out B. up C. off D. on

8. A ________ is being offered for information leading to the arrest of the bank robber.

A. prize B. reward C. notice D. repayment

9. Who was the first American person ________ on the moon?

A. walking B. who walked C. walked D. to walk

10. Neither the students nor the teacher ________ come.

A. has B have C. is D. are

II. Give the correct forms of the words given in brackets. (0.2 x 10 = 2.0pts)

1. She has……………………………….of her bad behaviour at the party.( shame)

2. ………………………………..makes you tired all day.( Sleep)

3. Don’t be………………………………….. for what you do. ( responsibility)

4. She has a lot of………………………………….living in Hanoi Capital.( relation)

5. It was………………………………of him to force her to type the letter.( reason)

6. She bought me an ………………………………dictionary last week.( inform)

7. I’m sure you will overcome your………………………………..problems soon.( finance)

8. The ………………………could answer my question but I refused to accept her.(interview)

9. The necklace is not valuable, in fact it is almost……………………………….( worth)

10. Thousands of……………………………..have been homeless for five days.( inhabit)

III. Give the correct forms of the verbs given in brackets. (0.2 x 5 =1.0pt)

1. Jack spent his money as if he (win)………………………… a lottery.

2. My cousin, along with my aunt and uncle, (work)…………………………………….in my grandpa’s firm now.

3. The number of students in my school (be)……………………….. four hundred.

4. He wrote dark glasses to avoid (be)…………………….recognized.

5. Tony would rather that he (visit)……………………………many countries some day.

IV. Fill each gap of the following sentences with a suitable preposition:

( 0.2 x 5 = 1.0pt)

1. She was confused………….(1)…………..the dates.

2. Don’t make a fuss …………….(2)…………..such trifles.

3. Her children are very quick …………….(3)………….computer games.

4. Many people are involved …………(4)………….the use of English.

5. The forest fire went………..(5)………..after two days.

PART FOUR: READING:

I. Read the text carefully and choose the correct answer A,B,C or D:

Because writing has become so important in our (1)……………, we sometimes think of it as more real than speech. A little thought, (2)……………, will show why speech is primary and writing secondary to language. Human beings have been writing for (3)………….5000 years; but they have been talking for much longer, doubtless ever since there have been human (4)……………….. .

When writing (5)……………… develop, it was derived (6)………………. and represented speech, albeit imperfectly. Even today there are spoken languages that have no written form. (7)………………, we all learn to talk well before we learn to write; any human child who is not severely handicapped physically or mentally will learn to talk: a normal human being can not be prevented from doing so. (8)……………., it takes a special (9)…………….. to learn to write; in the past many intelligent and useful members of society didn’t acquire the skill, and even today many who speak languages with writing (10)……………… never learn to read or write , while some who learn the rudiments of those skills do so only imperfectly.

1.A. culture

B. education

C. training

D. competition

2.A. though

B. nevertheless

C. however

D. furthermore

3.A. at least

B. at last

C. totally

D. finally

4.A. people

B. personality

C . beings

D. being

5.A. rather

B. quite

C. has

D. did

6.A. with

B. of

C. about

D. from

7.A. However

B. Otherwise

C. Furthermore

D. But

8.A. On behalf of

B. On the other hand

C. Another way

D. By the way

9.A. affect

B. affair

C. effort

D. effect

10.A. sign

B. signal

C. systems

D. net

II. Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only ONE word in each space.

Many people think of computers (1) ________ very modern inventions, products of our technological (2) ________. But actually the idea for a computer was worked out over two centuries ago by a man (3) ________ Charles Babbage.

Babbage was born in 1791 and grew up to be a brilliant mathematician. He drew up plans for several calculating machines(4) ________ he called "engines". But (5) ________ the fact that he started building some of these, he never finished (6) ________ of them. Over the years people have argued (7) ________ his machines would ever work. Recently, however, the Science Museum in London has finished building an engine based (8) ________ one of Babbage’s designs. It has(9) ________ six years to complete and more than four thousand parts have been specially made. Whether it works or not, the machine will be on show at a special exhibition in the Science Museum to(10) ________ people of Babbage’s work.

III. Read the following passage and choose the correct answer for each of the questions:

During the teenage years, many young people can at times be difficult to talk to . They often seem to dislike being questioned. They may seem unwilling to talk about their work in school. This is a normal development at this age , though it can be very hard for parents to understand. It is part of becoming independent of teenagers trying to be adult while they are still growing up . Young people are usually more willing to talk if they believe that questions are asked out of real interest and not because people are trying to check up on them .

Parents should do their best to talk to their sons and daughters about school work and future plant but should not push them to talk if they don’t want to . Parents should also watch for the danger signs: some young people in trying to be adult may experiment with sex, drugs, alcohol, or smoking. Parents need to watch for any signs of unusual behaviour which may be connected with these and get help if necessary.

1.This passage is taken from a

A. handbook for parents B. school timetable

C. teenage magazine. C. book for children

2. Why do adults sometimes find teenagers difficult to talk to?

A. because most teenagers are quiet

B. because teenagers don’t want to talk to other people.

C. because teenagers think adults are not honest

D. because most teenagers hate being questioned.

3. When can you expect young people to be more talkative than usual?

A. When people talk to them because they are really interested and not just checking on them.

B. When adults give them a lot money to spend.

C. When adults talk to them about something other than their work in school.

D. When adults talk to them about sex, alcohol and drugs.

4. Some teenagers experiment with drinking bad smoking because

A. cigarettes and alcohol are available everywhere.

B. cigarettes and alcohol are cheap

C. women like smoking and drinking as men

D. they regard them as a mark of adulthood

5. The word behaviour in the passage most nearly means

A. feeling B. manners

C. activities D. reaction.

PART FIVE: WRITING: ( 5pts)

I. Complete the sentence using the words given. Make all the changes and additions if necessary. (0.2 x 5 =1.0 pt)

1. You/ not pass/ coming exam/ unless/ work/hard.

…………………………………………………….. ……………………………………………………………….

2. James Watt/ Scottish scientist/ invent/ steam engine.

………………………………………………………………………………………………………………………….

3. sometimes/ a country/ refuse/ take part/ the Olympics.

…………………………………………………………… ……………………………………………………….

4. I/apologise/him/not able/arrive/on time.

………………………………………………………………………………………………………………………..

5. Mars/ be /140 million miles/ know/ red planet.

………………………………………………………………………………………….

II. Complete each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (0.2 x 5 =1.0 p)

1. Keeping calm is the secret of passing your final test.

-> So………………………………………………………………………………………………..

 

2. She left for Hanoi Capital, but right after that it began to rain.

-> Hardly …….. ……………………… …………………………… ………………………………….

3. He doesn’t like coffee and neither do his friends.

->Neither he …………………………………………………………….. ……………………………………

4. I realized how much I loved my country only after I had left it.

->Only ……………………………….. ……………………… ……………………………………………….

5. It was careless of you to leave the door open last night.

-> You shouldn’t ……………………………………………………………………………. ……………….

6. I couldn’t have solved the problem if my father hadn’t helped me.

->If it…………………………………………………………………………………………………………………

7. It’s worthless painting the room.

-> There is………………………………………………………………………………………………………….

8. If only I had asked her for advice.

-> I regretted……………………………………………………………………………………………………….

9. We were too late to do anything.

-> Everything………………………………………………………………………………………………………

10. " I wasn’t there last night," she said.

-> She denied………………………………………………………………………………………………………..

III.In about 200 words, write about the benefits of the Internet. (2 pts)

 

……………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

PHÒNG GD& ĐT THANH OAI

TRƯỜNG THCS THANH MAI

HƯỚNG DẪN CHẤM THI

CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP HUYỆN LỚP 9

NĂM HỌC: 2015-2016

Môn: Tiếng Anh

(Hướng dẫn chấm gồm: 02 trang)

PART ONE: LISTENING: Listen to a song and fill in the missing verbs (2.0 pts)

1. falling

2. make

3. walk

4. shine

5. pray

6. see

7. breaking

8. tried

9. learn

10. believe

PART TWO: PHONETICS: (0.2 x 10 = 2.0pts)

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest in each group. (0.2 x5 = 1.0pt)

1. A

took

2. D

breath

3. A

massage

4. C

though

5. C

receive

II. Choose the word that has the stress pattern different from that of the other words. (0.2 x5 = 1.0pt )

1. D

technique

2. B

particularly

3.C

consolidate

4. A

community

5. A

concentrate

PART THREE: VOCABULARY AND GRAMMAR: (0.2 x 30 = 6.0pts)

I. Choose the best answer to complete the following sentences. (0.2 x 10 = 2.0pts)

1. C

unless

2. A

telephoning

3. B

Fare

4. D

shall we

5. A

article

6. D

take up

7. B

up

8. B

Reward

9. D

to walk

10. A

has

II. Give the correct forms of the words given in brackets. (0.2 x 10 = 2.0pts)

1. ashamed

2. Sleeplessness

3. irresponsible

4. relatives

5. unreasonable

6.informative

7.financial

8.interviewee

9.worthless

10.inhabitants

III. Give the correct forms of the verbs given in brackets. (0.2 x 5 =1.0pt)

1. had won

2. is working

3. is

4. being

5. visit

IV. Fill each gap of the following sentences with a suitable preposition:

( 0.2 x 5 = 1.0pt)

1.about

2.over/of

3.at

4.in

5.out

 

PART FOUR: READING: ( 0.2 x 25 = 5.0pts)

I.Read the passage and choose one correct answer to fill in each blank:

(10 x 0,2 = 2 pts)

1.A

2.C

3.A

4.C

5.D

6.D

7.C

8.B

9.C

10.C

 

 

 

II. Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only ONE word in each space. (0.2x 10 =20 pts)

1. as

 

2. age

 

3. called

 

4. which

 

5. despite

 

6. any

 

7.whether/ if

 

8. on

 

9. taken

 

10. remind

 

III.Read the following passage and choose the correct answer for each of the questions: (5 x 0.2 = 1pt)

1. A

 

2. D

 

3. A

 

4. D

 

5. B

 

 

PART FIVE: WRITING: ( 5pts)

I. Complete the sentence using the words given. Make all the changes and additions if neccessary. (0.2 x 5 =1.0 pt)

1. You won’t pass the/your coming exam unless you work hard.

2. James Watt, (who was) a Scottish scientist, invented the steam engine.

3. Sometimes a country refuses to take part in the Olympic.

4. I apologised to him for being not able to arrive on time.

5. Mars, which is 140 million miles, is known as the red planet.

 

II. Complete each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (0.2 x 10 =2.0 pts)

1. So long as you keep calm, you will pass your final test.

2. Hardly had she left for Hanoi Capital when it began to rain.

3. Neither he nor his friends like coffee.

4. Only after I had left my country did I realize how much I loved it.

5. You shouldn’t have left the door open last night.

6. If it hadn’t been for my father’s help, I couldn’t have solved the problem.

7. There is no point in painting the room.

8. I regretted not having asked her for advice.

9. Everything was too late to be done.

10. She denied having been there the night before.

 

III.In about 200 words, write about the benefits of the Internet. (2 pts)

Bài viết đảm bảo được những nội dung sau:

       Đúng chủ đề.

       Đảm bảo nội dung.

       Đúng chính tả và ngữ pháp.

       Diễn đạt ý trôi chảy có kết nối ý.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *