Bộ đề thi tiếng Anh ôn vào lớp 10 và ôn thi HỌC SINH GIỎI – Phần 4

Full name:…………………….……… WRITTEN TEST FOR GOOD SS. ENGLISH 9 – No 11

PART TWO: PHONETICS (0.2 x 10 = 2.0 pts)

I.   Choose the word whose underlined part pronounced differently from that of the others by circling A, B, C or D (0.2 x 5 = 1.0 pt)

1. A. nets

B. kicks

C. coughs

D. scissors

2. A. king

B. know

C. knock

D. kneel

3. A. honour

B.house

C. hand

D. hat

4. A. pulish

B.surf

C. plumber

D. summer

5. A. garbage

B. age

C. damage

D. advantage

II.   Choose the word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C or D (0.2 x 5 = 1.0 pt)

1.

A. father

B. flower

C. valley

D. canal

2.

A. officer

B. property

C. honest

D. police

3.

A. knowledge

B. landscape

C. memorize

D. machine

4.

A. necessary

B. ordinary

C. chemistry

D. documentary

5.

A.community

B. architect

C. simplify

D. comfortable

PART THREE: VOCABULARY AND GRAMMAR (6.5 pts)

I. Choose the best answer to complete the following sentences. (0.15 x 10 = 1.5 pts)

1.       We don’t think the white shirt ………..him.

A. matches B. suits C. agrees D. gets on

2.       The dentist told him to open this mouth ……….

A. wide B. broad C. greatly D. large

3.       Hardly ………the door when the telephone rang.

A. he had opened B. did he open C. had he opened D. has he opened

4.       I’m sorry. I have forgotten ………the letter for you.

A. to send B. sending C. having sent D. to be sent

5.       She prefers ……..TV ……..to music.

A. to watch/ to listen B. watch/ listen

C. watching/ to listening D. watching/ to listen

6.       Mai and Hung were ill, so ……went to school today.

A. neither them B. either one of them C. both of them D. neither of them

7.       No longer ……….their housework as they used to.

A. the housewives do B. had the housewives do

C. do the housewives do D. have the housewives done

8.       Fortunately I arrived ……….to save the boy.

A. on time B. in time C. by time D. before time

9.       They don’t have their own houses. They are the ………

A. housekeepers B. housewives C. homeless D. conductors

10.    My father ……….me to lock the door before going to bed.

A. remembered B. warned C. threatened D. reminded

Write your answers here:

1 …………..

2……………………

3……………………

4……………………

5…………………..

6 …………..

7……………………

8……………………

9……………………

10…………………

 

II. Fill in each gap with ONE suitable preposition:(0.1 x 10=1.0 pt)

 

Dear Sir,

I saw your advertisement (1)……………English classes (2) …………… Sunflowers magazine and I am interested (3) ……………coming (4) ……………your Foreign Language Center this summer.

I have learnt English (5) ……………2 years but I have never been (6) …………… England and I feel that it is now necessary, especially to improve my pronunciation. Could you please send me more information (7) …………… your courses and an application form? I would also like some information about accommodation. I can do your tests (8) ……………attending your course if necessary.

I look forward (9) ……………hearing (10) ……………you as soon as possible.

Yours faithfully, J.B.John

Write your answers here.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

III. Use the words given in brackets to form a word that fits in the space.

(0.2×10=2.0 pts)

1. Hanoi is much more ……………………… from Kuala Lumpur. (DIFFERENCE)

2. Mr John caused an accident yesterday. He drove very ………………………. (CARE)

3. Nowadays, many people are interested in saving money and ……………………… resources.(NATURE)

4. Ba is the ……………………… student in his class. (GOOD)

5. The ……………………… told us not to take reference books out of the school library. (LIBRARY)

6. Last Sunday afternoon, the students in class 9A walked up the ……………………… to visit the shrine of a Vietnamese hero (MOUNTAINOUS)

7. The consumers want products that will work …………………. and save money. (EFFECT)

8. Lan Anh is ……………………… because she misses her parents and friends very much.

(HAPPY)

9.Long is one of the ………….….on a boat trip on Lake Michigan. (PARTICIPATE)

10.Tim received a letter of………….………….. from the airport. (CONFIRM)

 

IV: Give the correct form of the verbs in brackets.( 0,2 x 10 = 2 pts)

1.     He had no sooner (reach) ­­(1)………….……… the door than he (come) (2)………….……… back.

2.     I (be) (3) ………….……… very careful not to hint or remind her in any way of what she (tell) (4) ………….……… me.

3.     While he (learn) (5)………….……… to drive he (have) (6) ………….……… twenty five accidents.

4.     The man at the corner table (glance) (7) ………….……… my way to see if I (listen) (8)………….……….

5.     When I (look) (9)………….……… at my suitcase, I could see that somebody (try) (10)………….……… to open it.

Write your answers here.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

PART FOUR: READING (4.0 pts)

I. Circle best option A, B, C or D to complete the following passage. (0.1 x 10 = 1.0 pt)

EDUCATION IN ENGLAND

(1) ……….Child in Great Britain (2) ……..the age of five and fifteen must attend school. There are three main types of education institutions: primary schools, secondary schools, and universities.

State schools are free, and (3) ……is compulsory. Morning school begins at nine o’clock and (4) …..for three hours, (5) …….half past four. School is opened five days a week. On Saturdays and Sundays there are no (6) …….. There are (7) ……..at Chrismas, Easter and in summer. In London as in all cities there are two grades of (8) ……….schools for those who will go to work at fifteen: primary schools (9) …….boys and girls between the ages of five and eleven, and secondary schools for children from eleven (10)…… fifteen years.

1.    A. Most B. Almost C. A A. Every

2.    A. among B. middle C. between D. beside

3.    A. children B. attention C. applicants D. attendance

4.    A. takes B. lasts C. brings D. hold

5.    A. when B. until C. while D. not until

6.    A. homework B. housework C. lessons D. training

7.    A. vacation B. day off C. holidays D. recess

8.    A. state B. compulsory C. private D. personal

9.    A. with B. by C. about D. for

10.A. from B. and C. to D. about

II. Fill in each blank with ONE suitable word to complete the passage.

(0.2x 10=2.0 pt)

(1)        ………………. I have a car, I prefer to travel by train, especially if I have to make a long (2) ………………… As the train travels at speed (3) ………………….the countryside, I can (4) …………………….., drink a cup of coffee, read a book or just gaze out (5) ……………………the window. Sometimes, the movement of the train makes me fall (6) …………………, something you couldn’t do (7) ……………………..driving a car.The(8) …………………….is that I hate waiting on cold (9) ……………………….and I get angry when I have to waste time (10) …………………..for a taxi or a bus at the beginning or end of my journey.

Write your answers here.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

III. Read the passage carefully and then answer the questions below it:

(5 x 0.2 = 1.0pt)

People who know Salley Ride say she is intelligent and confident. She also thinks deeply about things, but she is not always serious. She is fun and enjoys humor but she is in a hurry to get on to more important things.

At high school she became interested in science. At university she studied English and Physics. After completing her studies at Stanford University, she worked as a researcher. In 1977, she was one of the 1000 women and 7000 men who applied for the astronaut training program when she was 25. She was one of the 35 women who were accepted to start the program in 1978. As part of her training, she learnt to be a jet pilot and a flight engineer. She married during her training. Her husband, Havley, is also an astronaut. They do not plan to have any children yet.

1.     How old is Salley Ride now?

…………………………………………………………………………….

2.     Who did she marry?

…………………………………………………………………………….

3.     What did she do in 1977?

…………………………………………………………………………….

4.     Have they got any children?

…………………………………………………………………………….

5.     Give the fact from the text to prove that Salley Ride is intelligent.

……………………………………………………………………………

PART FIVE: WRITING (4.5pts)

I. Finish the second sentence in such a way that is similar to the original one.

(0.2×5=1.0 pt)

1.         I wish I had visited the city.

à It is a …………………………………………………….

2.         Due to the weather condition, the football match was cancelled.

à If it ……………………………………………………………….

3.         “Don’t forget to send the message,” he said to me.

à He reminded ………………………………………………………….

4.         He was punished because of his bad behaviour

à Had he ………………………………………………………..

5.         I really don’t want to hear your complaint about the matter.

à I am fed ……………………………………………………………..

II. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, using the word given in brackets. Do not change the words in any way. (0.2 x 5 =1.0 pt)

1. France hasn’t won a gold medal in this sport for ages. (time)

-> It’s a……………………………………………………………medal in this sport.

2. She liked Paris very little and Rome less. (worse)

-> She thought ……………………………………..…………………………………..

3. Please don’t repeat everything I say. (mind)

-> Would………………………………………………………………….……I say.

4. I never have enough time these days. (short)

-> I ……………………………………………………………………………..days.

5. The final question in part 8 wasn’t answered correctly by anyone. (answer)

-> Nobody……………………………………………the final question in part 8.

III. Write the benifit of watching TV (about 150 – 200 words) You can follow the outline. (2.5pts)

– The TV as a source of information (new, weather forecast, etc.)

– The TV as a source of entertainment (music, movies, etc.)

– The TV as a mean of education (teaching lesson, etc.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ĐÁP ÁN ĐỀ THI HSG MÔN TIẾNG ANH 9

Năm học: 2015-2016

PART ONE: LISTENING (0.3 x 10 = 3.0 pts)

1.C. pleasanter

2. A. Some

 

3. D. built

 

4. A. so that

5. B. alike

6. B. from

 

7. C. Almost

 

8. A. churchyard

 

9. A. fairly

 

10. B. that

 

 

PART TWO: PHONETICS (0.2 x 10 = 2.0 pts)

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others by circling a, b, c or d. (0.2 x 5= 1.0 pt)

1. D. scissors

2. A. king

3. A. honour

4. B.surf

5. B. age

 

II. Choose the word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C or D (0.2 x 5 = 1.0 pt)

1. D. canal

2. D. police

3. D. machine

4. D. documentary

5. A.community

 

PART THREE: VOCABULARY AND GRAMMAR (6.5 pts)

I. Choose the best answer to complete the following sentences. (0.15 x 10 = 1.5 pts)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

B

A

C

A

C

D

C

B

C

D

II. Fill each gap of the following sentences with a suitable preposition.(0.1 x 10 = 1.0pt)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Of

in

in

to

for

to

about

Before

to

from

 

III. Use the words given in brackets to form a word that fits in the space. (0.2×10=2.0 pts)

1. different

2. carelessly

3. natural

4. best

5. librarian

6. mountain

7. effective

8. unhappy

9. participants

10. confirmation

 

IV: Put each verb in brackets into an appropriate form. (0.2 x 10 = 2.0 points).

1.     reached – came.

2.     was – had told.

3.     was learning – had.

 

4.     glanced – was listening.

5.     looked – had tried.

PART FOUR: READING (4.0 pts)

I. Circle the best option A, B, C or D to complete the passage: (0.1 x 10 = 1.0 pt)

1. D. every

2. C. between

3. D. attendence

4. B. lasts

5. B. until

6. C. lessons

7. C. holidays

8. A. state

9. D. for

10. C. to

 

II. Fill in each blank with ONE suitable word to complete the passage.

(0.2 x10=2.0 pt)

1. Although

2. journey

3. through

4. relax

5. of

6. asleep

7. while

8. trouble

9. stations

10. looking

 

III. Read the passage and answer following question. (5 x 0.2 = 1pt)

1. She is 63.

2. She married Havley.

3. She applied for the astronaut- training program.

4. No, they haven’t.

5. She always thinks deeply about things.

 

PART FIVE: WRITING (4.5)

I. Finish the second sentence in such a way that is similar to the original one.

(0.2 x 5=1.0 pt)

1.     It is a pity I didn’t visit the city.

2.     If it hadn’t been for the weather condition, the football match wouldn’t have been cancelled.

3.     He reminded me not to forget to send the massage.

4.     Had he not behaved badly, he wouldn’t have been punished.

5.     I am fed up with your complaint about the matter.

 

II. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, using the word given in brackets. Do not change the words in any way. (0.2 x 5 =1.0 pt)

1. It’s a long time since France won a gold medal in this sport.

2. She thought Rome was even worse than Paris.

3. Would you mind not repeating everything I say.

4. I am (always) short of time these days.

5. Nobody could corectly answer the final question in part 8.

 

III. Write about 150 words. (2.5pts)

Bài viết phải đảm bảo có được những phần và chi tiết sau:

1. Mở bài: (được 0,5 pt)

– Nêu ra được chủ đề của bài viết về lợi ích của việc xem tivi.

2. Thân bài: (1.5pt)

– Nói được tivi là một kho tàng thông tin về……..

– Nói được tivi là một phương tiện giải trí.

– Nêu ra và chứng minh tivi là phương tiện phục vụ cho giáo dục (Có thể nêu một vài ví dụ bổ sung…).

3. Kết luận: (được 0,5 pt)

– Tóm tắt được ba lợi ích trên.

* Chú ý: Các câu viết đúng ngữ pháp mới cho điểm tối đa.

 

 

 

 

 

 

 

Full name:…………………….……… WRITTEN TEST FOR GOOD SS. ENGLISH 9 – No 11

Question I: Choose the word that has the underlined parts pronounced differently from the others:

1. A. photo

B. below

C. wonder

D. lotus

2. A. forest

B. resort

C. reason

D. visit

3. A. health

B. speak

C. each

D. seat

4. A. thirsty

B. guitar

C. dirty

D. listen

5. A. sundeck

B. garden

C. weekend

D. event

Question II. Choose the words that has different stress pattern from the others

1. A. accomplish

B. examine

C. imagine

D. chemistry

2. A. desire

B. mountain

C. plateau

D. constant

3. A. industry

B. interest

C. suburb

D. equality

4. A. medicine

B. decide

C. distance

D. patient

 

5. A. arrangement

B. relationship

C. scientist

D. improve

 

B. GRAMMAR – VOCABULARY:

Question I. Choose the word or phrase that best completes each sentence:

1. ……….. he comes in half an hour, we shall go alone

A. Because

B. If

C. Unless

D. When

2. I don’t believe a word she says , I think she …………… .

A. lied

B. I laying

C. is telling lie

D. is lying

3. ………………, a bat sends out a series of signals, which bounce off any object in its path.

A. When in flying

B. While it is flying

C..When they are flying

D. Once flying

4. Mr John does not know …………….. the lawn mover after they had finished using it .

A. where did they put

B. where they did put

C. where they put

D. where to put

5. The ………….. noise startled the woman .

A. frightened

B. frighten

C. frightening

D. fright

6. Jack’s shoes are very dirty . They need …………..

A. cleaning

B. cleaner

C. to clean

D. clean

7. His pronunciation causes me a lot of ……………… .

A. difficulties

B. difficult

C. difficulty

D. difficultly

8. We lived in that ……………. on the corner.

A. old house brick small .

C. small old brick house

B. brick small old house.

D. house brick small old

9. …………. around us gives us vital information about our environment

A. The sounds are heard.

C. Hearing the sounds .

B. That the hearing of sound.

D. Whatever the sounds are heard .

10. He took his seat quietly ,………… .

A. in order that not to disturb their conversation.

C. in order not disturb their conversation .

B. so as to disturb their conversation

D. so as not to disturb their conversation .

II. Provide the correct form of the words given:

The environment – our responsibility

These days it is (0). impossible….. to open a newspaper without reading about the damage we are doing to the environment. The earth is being (1) …………. and the future looks bad . What can each of us do ?

We cannot clean up our (2) ………….. rivers and seas overnight. Nor can we stop the (3) ………….. of plants and animals. But we can stop adding to the problem while (4)…………… search for answers, and laws are passed in nature’s (5) ……………….. .

It may not be easy to change your lifestyle (6) ………………, but some steps are easy to take : cut down the amount of (7)………….. …you do, or use as little plastics as possible .

It is also easy to save energy, which also reduces (8)……………. bills. We must all make a personal (9)……………. to work for the future of our planet if we want to (10)…………… a better world for our grand – children .

0. possible

 

1. threat

2. pollution

3. appear

4. science

5. defend

6. complete

7. drive

 

8. house

9. decide

10. sure

 

III. Use the correct form of verbs in the brackets.

1. The children (1. make)________a lot of noise now. I (2. be) ________ afraid that they (3. wake up) ________ my father, who (4. sleep) ________ in the next room.

2. Peter: Where is Paul?

Nam: I (5. not see) ________ him today.

IV. Complete the sentences below by choosing the correct prepositions.

1. Jane is arriving (at/ in/ on/ until/ NO PREP) January 26 

2. It snows here every year  (at/ in/ on/ until/ NO PREP) December.

3. Michael is leaving  (at/ in/ on/ until/ NO PREP) Friday 

4. Frankie started working for her law firm (at/ in/ on/ until/ NO PREP) 1995.

5. Franklin began working on the project (at/ in/ on/ until/ NO PREP) yesterday.

READING:

I. Choose the word or phrase which best completes each blank in the following passage:

My home is in the air – I do an enormous amount of travelling . It is a fast life and (1)…….. of work , but I like it and that is the only way (2)…………. me .

Everything is tiring – music, travelling- but what can I do ? I am not (3)………. to complaining . It is hard to imagine now (4)……….. I will ever be very long in one place . My home town is on the Caspian Sea . There is sea, wind, sun, and (5)………. many tourists and hotels . I have my own flat with four or five rooms , but I am seldom there . If I am there for a day or two I prefer to (6)………. with my mother and grandmother . They live in a small house , (7)……… it is very comfortable and my mother cooks for me . I like good, simple food.

I have no wife , no brothers or sisters and my father (8)………. when I was seven . He was an engineer and I don’t (9)……… him very well . He liked music very much and wanted me to(10)………. a musician.

1. A. most

B. full

C. complete

D. more

2. A. for

B. to

C. in

D. by

3. A. wanted

B. taken

C. used

D. known

4. A. and

B. so

C. while

D. that

5. A. far

B. too

C. much

D. more

6. A. stay

B. go

C. do

D. spend

7. A. but

B. since

C. even

D. which

8. A. killed

B. gone

C. passed

D. died

9. A. know

B. remember

C. remind

D. see

10. A. become

B. turn

C. develop

D. grow

II. Fill each the numbered blanks in the following passage with ONE suitable word:

Food plays an important part in the development of nations. In countries where food is (1)….. people have to spend most of their time getting enough to eat . This usually slows down progress, because men have little time to (2)…………. to science, industry, government, and art . In nations where food is (3)…………… and easy to get , men have more time to spend in activities that lead to progress and (4)………….. of leisure . The problem of (5)………….. good food for everybody has not yet been solved . Many wars have been (6) …………… for food . But it is no longer necessary to go to war for food . Nations are beginning to put (7)…………….. knowledge to work for a (8 )……………. of their food problems . They work (9)…………… in the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) to help hungry nations (10)…………….more food.

III. Read the following passage and answer the questions.

The world’s oceans are so vast that they can cope with the present levels of pollution. However, little is known about the long-term effects of such slow poisoning. The most serious problem of modern time is that man is destroying the earth’s natural resources and transforming huge areas into waste land. As a result, it is becoming extremely difficult to grow enough to feed the world’s rapidly increasing population. A way of protecting all wild life on the earth must also be found as many species are in danger of disappearing completely from the face of the earth. The smoke in the atmosphere, for example, is increasing so much that the amount of sunlight has been reduced in many cities. Man’s whole environment is being changed in a serious way.

1) What is the process of making something dirty ?

…………………………………………………………………………………………………………………………………

2) Find a word or phrase from the passage with the same meaning as the air, water and land in which we live?

…………………………………………………………………………………………………………………………………

3) What is the air surrounding the earth called ?

…………………………………………………………………………………………………………………………………

4) What could be best replaced wealth, goods or products people can use ?

…………………………………………………………………………………………………………………………………

5) What is a difficulty which needs attention and thought ?

………………………………………………………………………………………………………………………………

WRITING:

I. There is one mistake in each of the following sentences. Find and correct it.

1.    During The Second World War, almost a third of a million people was killed.

2.    Their father often takes them to the park for pleasure in Sunday mornings.

3.    He is the only person which helped me a lot when I lived in Ky Son.

4.    Life in the city is often noisy than in the country.

5.    Lucky, Nga still had enough time to finish her test.

 

II: Complete the second sentence in such a way that it is almost the same as the first

1. “ You’d better not lend that man any more money, Mary” – said John.

John advised…………………………………………………………………………………………………

2. Although he took a taxis, Bill still arrived late for the concert .

Despite …………………………………………………………………………………………………………

3. “It is ages since Alan visited his parents.

Alan …………………………………………………………………………………………………………….

4. Handicapped people find shopping in supermarkets difficult.

It is ……………………………………………………………………………………………………………….

5. “You’d better go to the doctor if you’ve got a pain in your back, Anne”- Herry said.

Herry suggested ………………………………………………………………………………………….

6. “ Could I borrow five pounds from you, Jane ?”- asked Nick.

Nick asked Jane if ………………………………………………………………………………………….

7. It isn’t necessary to book tickets for the show in advance.

You need ………………………………………………………………………………………………………..

8. Don’t you regret not learning to swim ?

Don’t you wish ………………………………………………………………………………………………..?

9. We got lost because we didn’t have a map.

Had …………………………………………………………………………………………………………………

10. They manage to finish the project in time for the presentation.

They succeeded ………………………………………………………………………………………………….

III. In about 150 words write about the advantages and disadvantages of the internet.

 

 

– Hết –

 

ĐÁP ÁN

A. phonetics :

Question I: 1.C 2.A 3.A 4.D 5. B

QuestionII: 1.A ; 2.A; 3.D; 4.B; 5.C;

b. Grammar – vocabulary

I.

1.C 2.D 3.B 4.D 5. C 6. A 7. A 8. C 9.C 10.D

 

II.

1. threatened 2. polluted 3. disappearance 4. scientists 5. defence

6. completely 7. driving 8. household 9. decision 10. ensure .

 

III.

1. are making

2. am

3. will wake up

4. is sleeping

5. haven’t seen

 

IV. preposition

1. On

2. In

3. On

4. In

5. No pre

READING:

I.

1.B ; 2.A ; 3.C ; 4.D ; 5.B ; 6.A ; 7.A ; 8.D ; 9.B ; 10.A .

II.

 

1. scare

2. devote

3. plentiful

4. enjoyment

5. providing

6. fought

7. scientific

8.solution

9. together

10. produce.

III.

1) The process of making something dirty is pollution / hoặc trả lời ngắn: pollution.

2) A word or phrase with the same meaning as the air, water and land we live is environment / hoặc trả lời ngắn: environment.

3) The air surrounding the earth is called atmosphere/ hoặc trả lời ngắn: atmosphere.

4) Resources could be best replaced wealth, goods or products people can use / hoặc trả lời ngắn: Resources.

5) A difficulty which needs attention and thought is problem / hoặc trả lời ngắn: problem.

 

WRITING:

I.

Mistake

Correction

Mistake

Correction

1. was

Were

4. noisy

noisier

2. in

On

5. Lucky

Luckily

3. which

Who

 

 

 

II.

1.    John advised Mary not to lend that man any more money.

2.    Despite (his)taking/ having taken a taxi, Bill still arrived late for the concert.

3.    Alan has not visited his parents for ages.

4.    It’s difficult for handicapped people to shop/ go shopping.

5.    Herry suggested that Anna went/ should go… to the doctor .

6.    Nick asked Jane if she could lend him five pounds.

7.    You need not book tickets for the show in advance.

8.    Don’t you wish you had learnt to swim ?

9.    Had we had a map, we wouldn’t have got lost.

10. They succeeded in finishing the project in time for the presentation

 

 

 

 

 

Full name:…………………….……… WRITTEN TEST FOR GOOD SS. ENGLISH 9 – No 13

 

Question I: Choose the word that has the underlined parts pronounced differently from the others (1p):

1. A. equal

B. fashion

C. champagne

D. match

2. A. economy

B. occasion

C. freedom

D. logical

3. A. invite

B. river

C. shrine

D. primary

4. A. encourage

B. proud

C. enough

D. young

5. A. invited

B. arrived

C. mentioned

D. loved


Question II.
Choose the words that has a different stress pattern from the others (1p):

1.A. practical

B. designer

C. minority

D. occasion

2.A. consist

B. fashion

C. design

D. collect

3.A. enjoyment

B. pagoda

C. collection

D. business

4.A. economical

B. federation

C. itinerary

D. complication

5.A. advertise

B. deposit

C. candidate

D. institute

Question III. Choose the word or phrase that best completes each sentence (2p):

1. She speaks Chinese as ______ as I do

A. good

B. better

C. very good

D. well

2. Jim is five centimeters ______ than Tom.

A. taller

B. tallest

C. high

D. tall

3. The harder she works, the _______ money she earns

A. better

B. much

C. more

D. less

4. Lucy answered the questions _______ than Sarah.

A. intelligent

B. more intelligently

C. most intelligent

D. more intelligent

5. I knew they were talking about me ______ they stopped when I entered the room.

A. because

B. so that

C. despite

D. therefore

6. The librarian told us not ______ reference books out of the library.

A. to take

B. taking

C. take

D. took

7. When I came to visit her last night , she ______ a bath .

A. had

B. was having

C. were having

D. is having

8. He has really worked hard so far, ______ he?

A. does

B. has

C. doesn’t

D. hasn’t

9. Nobody liked the film, ______ ?

A. does he

B. doesn’t he

C. did they

D. didn’t they

10. ______ the students in my class enjoy taking part in social activities.

A. Many

B. Most

C. Most of

D. The number of

Question IV. Provide the correct form of the words in brackets (2p):

1. It’s very _______ ( HEALTH ) to live in damp room.

2. I’m not used to ______ (DRIVE ) on the left.

3. He was punished for his ______ (LAZY).

4. We had a very ______ (ENJOY) evening in Lon don last month

5. I believe you because I know you are ______ (TRUTH).

6. Nam is very _______ (INTEREST) in computer.

7. He drives so _______ (CARE ) that he is sure to have an accident.

8. I am ______ (CONFIDENCE) he will succeed in his chosen career.

9. Ba has a large _______ ( COLLECT ) of foreign stamps.

10. The ______ ( PERFORM ) she gave last night was marvelous.

 

Question V. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs correcting (2p):

1.    She was waiting nervous in the waiting room for the interview.

A B C D

2.    The children are very boring and they don’t know what to do .

A B C D

3.    I haven’t come back to London for my father last visited me.

A B C D

4.    They asked me what did happen last night, but I was unable to tell them.

A B C D

5.    Do you know how getting to the post office from here?

A B C D

6.    Tom wishes his neighbors don’t make so much noise.

A B C D

7.    Mary and Henry always goes out for a meal on their wedding anniversary.

A B C D

8.    Bill asked me if I was going to visit my aunt the day before.

A B C D

9.    The policeman told her not to driving her car so fast again.

A B C D

10. I will lend you this money if you will promise to pay it back.

A B C D

Question VI : Read the passage and decide which answer A, B, C or D best fits each space.(2p)

I live in a small village (1)____ Henfield – there are about 500 people here. I love it because it is (2) ____ and life is slow and easy. You never (3) ____ queue in shops or banks. The village is clean – people (4) ____ it and don’t throw their rubbish in the streets. The air is also (5) ____ because there’s not much heavy traffic. It’s much more (6) ____ here than in a city . Everyone knows everyone and (7) ____ someone has problem, there are always people who can help .There aren’t (8) ____ things I don’t like about Henfield. One thing is that there’s not much (9) ____ in the evening – we haven’t got any cinemas or theaters. Another problem is that people always talk about (10) ____ and everyone knows what everyone else is doing. But I still prefer village life to life in a big city./.

1. A. was

B. is

C. called

D. name

2. A. quietly

B. quiet

C. noisy

D. noisily

3. A. had

B. should

C. wait

D. have to

4. A. look after

B. find

C. think

D. look for

5. A .dirty

B. not clean

C. clean

D. dizzy

6. A . friendly

B. unfriendly

C. boring

D. uninteresting

7. A .if

B. and

C. so

D. but

8. A. much

B. a little

C. a few

D. many

9. A. doing

B. to do

C. jobs

D. things

10. A. another

B. every one

C. each other

D. any one

Question VII: Read the passage and choose the best answer (1p):

Out in the Pacific Ocean, 3,700 kilometers from Los Angeles, are the islands of Hawaii, the fiftieth state of the United States, with its area of 16,700 square kilometers.

The first Hawaiians arrived from other Pacific islands sometime around 100 AD. Then in 1778, Captain Cook visited Hawaii. He put the islands on his maps of the Pacific Ocean. Then more ships knew Hawaii and began stopping there for supplies.

In 1820, a small group of people from the eastern United States came to teach the Hawaiian people about Christianity. They started farms to grow sugar cane and pineapples. Because there were not enough people to do all the farm work, farm owners brought in Asians – Chinese, Japanese, and Filipinos.

Later Koreans, Portuguese, and Puerto Ricans also came. More people came from the US mainland and from other Pacific islands, and Hawaii became an island with traditions from several countries. People from the various nation groups have married each other, so today the groups are partly mixed.

Hawaiians are very friendly and always welcome visitors. They celebrate traditional Chinese, Japanese, and Filipino holidays as well as holidays from The United states. Hawaii is known as the Aloha State. “Aloha” mean “hello”, “goodbye”, and “I love you” in Hawaiian. /.

1. Hawaii is …………… square kilometers in area.

A. 3,700 B. 1,820 C. 16,700 D. 2,500

2. More ships knew Hawaii through ………. and stopped there for supplies.

A. Japanese visitors. B. Christopher Columbus.

C. Captain Cook’s maps D. Christians.

3. In the early 19th century, many Asians were taken to Hawaii …………

A. to go fishing B. to be holidaymakers

C. to visit attractions D. to do the farm work.

4. Today the various national groups are ………….

A. completely mixed B. living in different societies.

C. partly mixed D. completely separated.

5. According to the passage, which of the following statements is NOT true?

A. Captain Cook came to Hawaii in 1778.

B. All Hawaiian people have come from Asia .

C. Hawaii is the fiftieth state of the United States.

D. Hawaii is in the Pacific Ocean 3,700 kilometers from Los Angeles./.

Question VIII : A, B, C and D are 4 sentences which are written using the give words below. Choose the most appropriate sentence (2p) :

1. It / take / he / two months / get over / his illness.

A. It took two months to him to get over his illness.

B. It took him two months to get over his illness.

C. It took to get over his illness in two months.

D. It took two months for his illness to get over.

2. city / destroy / earthquake / 375 / and / again / 551.

A. The city destroyed an earthquake in 375 and again in 551.

B. The city had destroyed by an earthquake in 375 and again in 551.

C. The city was destroyed by an earthquake in 375 and again in 551.

D. The city was destroyed in an earthquake from 375 and again in 551.

3. school / subject / of/ all / the/ prefer/ subjects/ because/ at/ an/ I / English/ it/ is/ interesting.

A. Of all the subjects at school, I prefer English because it is an interesting subject.

B. Of all at school, I prefer the interesting subjects because it is an English subject.

C. I prefer it at school because English is an interesting subject of all the subject.

D. English is an interesting subject of all the subjects at school because I prefer it.

4. school / I / used / now/ foot / to/ go / but / to/ on / I / no longer.

A. I used to go to school but I no longer on foot now.

B. I no longer go to school on foot but I used to now.

C. No longer I go to school now but I used to on foot.

D. I used to go to school on foot but no longer now.

5. I / ask / some boys / where/ go/ but / no one / answer/ me.

A. I asked some boys about where going, but no one answered me.

B. I asked some boys for where I went but no one answered me.

C. I asked some boys where to go, but no one answered me.

D. I asked some boys about where going to, but no one answered me

Question IX : Make all the changes and additions necessary to produce from the following sets of words and phrases that together make a complete paragraph (2p).

  1. Bill Gates / born/ 1995/ Washington State . He/ grow up/ rich family.
  2. His parents/ send/ he/ private school .There/ he/ meet/ business partner/ Paul Allen.
  3. When/ they/ be/ 8th grade, they/ write/ programs/ business/ computers.
  4. 1973/ Gates/ be accepted/ Harvard University. Parents/ happy.
  5. Two years later/ Gates/ drop out/ of Harvard/ work/ computer program/ his friend Allen.
  6. 1975 / they/ create / company/ Microsoft/ sell/ their product.
  7. A few years later/ Microsoft/ become/ giant company.
  8. By 1990/ Gates/ the youngest/ billionaire/ the United States/ age of 34 .
  9. He/ achieve/ success/ a lot of hard work . He/ be/ “ King of Software ”
  10. By 1997, he/ the richest/ man/ United States.

Question X: Complete the second sentence in such a way that it is almost the same as the first (2p):

1. The last time I saw him was in 1995.

I haven’t ……………………………………………………

2. We couldn’t drive because of the fog.

The fog prevented ………………………………….

3. How long is it since they bought the house?

When ………………………………………………….. ?

4. It was such a boring film that she fell asleep.

The film was so …………………………………………..

5. The furniture was so expensive that I didn’t buy it .

The furniture was too …………………………………………

6. She knows a lot more about it than I do .

I don’t know ………………………………………………………………

7. Unless he phones immediately he won’t get any information.

If ………………………………………………………………………….

8. “I’m sorry I didn’t phone you earlier ” Jane said to you

Jane apologized…………………………………………………………….

9. "You’d better do morning exercise, Minh", said I.

I advised ………………………………………………………………………

10. “ Would you like to go with me to the market , Mai ? ”- Ha said

Ha invited ……………………………………………………………..

Question XI: Last summer you had a holiday by the sea. Write a passage (100 – 120 words) about your holiday. The following questions may help you (3p):

       When and where did you go ?

       Who did you go with ?

       How did you go there ?

       What did you do there?

       How did you feel afterwards?

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

———– The end ——–

 

 

 

 

PHÒNG GD & ĐT THANH OAI

TRƯỜNG THCS XUÂN DƯƠNG

HƯỚNG DẪN CHẤM THI HSG TIẾNG ANH 9

Năm học : 2015 – 2016

 

 

Question I : 1 points (0,2p for each correct answer)

1. A 2. C 3. B 4. B 5. A

Question II : 1 points (0,2p for each correct answer)

1. A 2. B 3. D 4. C 5. B

Question III : 2 points (0,2p for each correct answer)

1. D 2. A 3. C 4. B 5. A 6. A 7. B 8. D 9.C 10. C

Question IV : 2 points (0,2p for each correct answer)

1. unhealthy 2. driving 3. laziness 4. enjoyable 5. truthful 6. interested 7. carelessly 8. confident

9. collection 10. performance .

Question V : 2points (0,2p for each correct answer)

    1. B 2. B 3. C 4. B 5. B 6. C 7. B 8.D 9. B 10. D

Question VI : 2points (0,2p for each correct answer)

1. C 2. B 3. D 4. A 5. C 6. A 7. A 8. D 9. B 10. C

Question VII : 1 points (0,2p for each correct answer)

1/ C 2/ C 3/ D 4/ C 5/ B

Question VIII : 2 points (0,2p for each correct answer)

1/ B 2/ C 3/ A 4/ D 5/ C

Question IX : 2 points (0,2p for each correct answer)

  1. Bill Gates was born in 1955 in Washington State. He grew up in a rich family.
  2. His parents sent him to a private school. There he met his business partner, Paul Allen.
  3. When they were in the eighth grade, they were writing programs for business computers
  4. In 1973, Gates was accepted at Harvard University. His parents were happy.
  5. Two years later, Gates dropped out of Harvard to work on a computer program with his friend Allen.
  6. In 1975, they created a company called Microsoft to sell their product.
  7. A few years latter Microsoft became a giant company.
  8. By 1990, Gates was the youngest billionaire of the United States at the age of thirty – four,
  9. He achieved his success with a lot of hard work. He was the “ King of Software ”.
  10. By 1997, he was the richest man in the United States.

Question X : 2 points (0,2p for each correct sentence: 0,5p for correct verb tense, 0,5p for the rest)

  1. I haven’t seen him since 1995.
  2. The fog prevented us from driving.
  3. When did they buy the house ?
  4. The film was so boring that she fell asleep.
  5. The furniture was too expensive for me to buy.
  6. I don’t know as much about it as she does.
  7. If he doesn’t phone immediately, he won’t get any information.
  8. Jane apologized for not phoning me earlier.
  9. I advised him/ Minh to do morning exercise .
  10. Ha invited Mai to go with her to the market.

Question XI :3 points (1,5p for each correct answer).

    1. Content: Cover all suggested ideas and add some more ideas

 

    1. Language : correct grammar (tense, prep, articles….)

– vocabulary (wide range of vocabulary, spelling/ use suitable connectives……..)

TOTAL: 20 points

================

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *