Bộ tài liệu và bài tập Tiếng Anh lớp 7 theo chương trình mới – Chuyên đề NGỮ ÂM (UNIT 1-6)

ENGLISH 7

A. PRONUNCIATION

HỌC KỲ 1

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

UNIT 1: HOBBIES

1. A. bird B. girl C. first D. sister

2. A. burn B. sun C. hurt D. turn

3. A. nurse B. picture C. surf D. return

4. A. neighbor B. favorite C. culture D. tourist

5. A. hobby B. hour C. hotel D. hot

6. A. prefer B. better C. teacher D. worker

7. A. bear B. hear C. dear D. near

8. A. collect B. concern C. concert D. combine

9. A. absent B. government C. dependent D. enjoy

10. A. future B. return C. picture D. culture

11. A. exciting B. excellent C. experience D. expensive

12. A. hobby B. cycle C. bye D. why

13. A. pottery B. collect C. melody D. monopoly

14. A. bird-watching B. children C. school D. challenge

15. A. future B. return C. picture D. culture

16. A. piano B. fish C. like D. badminton

17. A. arrange B. game C. make D. skate

18. A. mother B. some C. cold D. come

19. A. absent B. government C. dependent D. enjoy

20. A. telephone           B. post office         C. directory         D. moment

21. A. number B. Sunday C. excuse D. fun

22. A. second B. personal C. tomorrow D. movie

23. A. machine B. kitchen C. teacher D. children

24. A. city B. many C. country D. cry

25. A. book B. room C. stool D. school

26. A. soon B. see C. sure D. sorry

27. A. amazing B. orange C. table D. favorite

28. A. country B. journalist C. younger D. countryside

29. A. game B. arrange C. skate D. cake

30. A. hobby B. doll C. collect D. for

31. A. difficult B. unusual C. uncle D. result

32. A. piano B. fish C. like D. badminton

33. A. rest B. help C. garden D. identify

34. A. heard B. pearl C. heart D. earth

35. A. button B. circus C. suggest D. future

36. A. sofa B. away C. banana D. occasion

37. A. light B. fine C. knife D. principle 

38. A. farm B. card C. bare D. marvelous 

39. A. both B. bottle C. Scotland D. cotton 

40. A. park B. farm C. warm D. marmalade

41. A. nature B. pure C. picture D. culture

42. A. faithful B. failure C. fairly D. painted 

43. A. country B. cover C. economical  D. ceiling

44. A. new B. sew C. few D. nephew

45. A. with B. library C. willing D. if

46. A. ask B. angry C. manager D. damage

47. A. notebook B. hoping C. cock D. potato

48. A. engineer B. verb C. deer D. merely

49. A. theory B. therefore C. neither D. weather

50. A. shoot B. mood C. poor D. smooth

===================================================

 

UNIT 2: HEALTH

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

1. A. put B. adult C. junk D. sun

2. A. itchy B. riding C. sick D. swimming

3. A. chemical B. children C. headache D. architect

4. A. regularly B. identify C. really D. healthy

5. A. cycling B. doctor C. aerobics D. calories

6. A. coordinate B. triathlon C. allergy D. calorie

7. A. leaf B. life C. knife D. of

8. A. monopoly B. melody C. compound D. concentrate

9. A. paragraph B. cough C. although D. enough

10. A. vegetarian B. depression C. essential D. attention

11. A. myth B. cycling C. itchy D. allergy

12. A. headache B. spread C. health D. weak

13. A. fat B. leaf C. of D. safe

14. A. flu B. sunburn C. junk D. much

15. A. wash B. wear C. wake D. wrap

16. A. sick B. swimming C. itchy D. riding

17. A. really B. healthy C. regularly D. identify

18. A. bad B. tall C. dad D. sad

19. A. although B. enough C. paragraph D. cough

20. A. traditional B. essential C. audition D. picture

21. A. attract B. actor C. guitarist D. gallery

22. A. delicious B. special C. musical D. physician

23. A. answer B. further C. butter D. birth

24. A. burn B. collect C. alone D. neighbour

25. A. chimpanzee B. mechanic C. chemistry D. earache

26. A. of B. funny C. wife D. bookshelf

27. A. conquer B. cook C. centimeter D. key

28. A. pork B. support C. perform D. information

29. A. tuna B. tutor C. tofu D. unusual

30. A. purity B. burning C. cure D. durable

31. A. see B seen C. sportsman D. sure

32. A. pull B. sugar C. plural D. study

33. A. course B. court C. encourage D. cough

34. A. bark B. share C. dare D. bare

35. A. cotton B. bottle C. cold D. common

36. A. dear B. hear C. bear D. clear

37. A. bury B. curtain C. burn D. turn

38. A. folk B. work C. pork D. corn

39. A. shout B. sugar C. share D. surgery

40. A. about B. amount C. should D. ground

41. A. chain B. entertain C. bargain D. complain

42. A. saddle B. case C. chase D. basement

43. A. drummer B. future C. number D. umbrella

44. A. flame B. fame C. came D. manner

45. A. darkness B. warmth C. market D. remark

46. A. hunt B. pullover C. under D. funny

47. A. book B. floor C. hook D. cooker

48. A. figure B. bright C. fight D. sight

49. A. over B. rose C. cover D. chosen

50. A. baggage B. village C. manage D. stage

===================================================

 

UNIT 3: COMMUNITY SERVICE

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

1. A. near B. learn C. dear D. clear

2. A. knocked B. needed C. founded D. wanted

3. A. volunteer B. collage C. community D. doctor

4. A. provide B. individual C. situation D. children

5. A. tutor B. student C. university D. discuss

6. A. cough B. laugh C. enough D. high

7. A. collect B. clean C. city D. cracker

8. A. blanket B. donate C. calorie D. allergy

9. A. laugh B. cough C. bought D. tough

10. A. game B. gym C. girl D. bag

11. A. calorie B. labour C. community D. volunteer

12. A. environmental B. benefit C. service D. sick

13. A. danced B. helped C. watched D. enjoyed

14. A. architect B. church C. children D. armchair

15. A. general B. garden C. go D. get

16. A. cancel B. ceiling C. calling D. cupboard

17. A. calories B. carve C. collage D. center

18. A. unique B. mosquito C. mosque D. question

19. A. camping B. recycle C. vacumm D. community

20. A. giant B. target C. figure D. garbage

21. A. chemist B. school C. chance D. chaos

22. A. frog B. drag C. page D. mug

23. A. kite B. cookie C. hike D. knit

24. A. volunteer B. committee C. guarantee D. degree

25. A. chemistry B. chemical C. charity D. mechanic

26. A. architect B. church C. childhood D. change

27. A. collage B. cave C. cycle D. cancel

28. A. child B. provide C. mind D. think

29. A. blanket B. calorie C. donate D. allergy

30. A. help B. benefit C. elderly D. garden

31. A. volunteer B. collage C. community D. doctor

32. A. provide B. individual C. situation D. children

33. A. tutor B. student C. university D. discuss

34. A. butter B. put C. sugar D. push

35. A. few B. new C. threw D. knew

36. A. pretty B. get C. send D. well

37. A. grew B. threw C. knew D. flew

38. A. close B. chose C. lose D. rose

39. A. cough B. laugh C. enough D. high

40. A. are B. fair C. there D. wear

41. A. reliable B. living C. revival D. final

42. A. hate B. play C. nation D. international

43. A. bead B. read C. dead D. recede

44. A. nature B. change C. gravity D. basis

45. A. discipline B. vision C. cylinder D. muscle

46. A. office B. promise C. service D. expertise

47. A. suitable B. biscuit C. guilty D. building

48. A. however B. vehicle     C. helicopter       D. ahead

49. A. wished B. produced C. performed D. liked

50. A. many                 B. parade     C. great         D. gravy

===================================================

 

UNIT 4: MUSIC AND ARTS

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

1. A. collection B. tradition C. exhibition D. question

2. A. version B. pleasure C. usual D. design

3. A. closure B. sure C. pleasure D. leisure

4. A. ocean B. concert C. musician D. official

5. A. so B. expensive C. saxophone D. music

6. A. treasure B. closure C. exposure D. ensure

7. A. happy B. hard C. similarity D. talent

8. A. chorus B. brochure C. machine D. chef

9. A. treasure B. vision C. discussion D. decision

10. A. exhibition B. action C. question D. tradition

11. A. collect B. clean C. city D. cracker

12. A. pottery B. melody C. modal D. profit

13. A. near B. clear C. dear D. learn

14. A. knocked B. needed C. founded D. wanted

15. A. spring B. swimming C. think D. realize

16. A. country B. hungry C. fly D. every

17. A. why B. who C. when D. what

18. A. finished B. reported C. landed D. succeeded

19. A. celebrate B. lazy C. vacation D. mechanic

20. A. conclusion B. ensure C. rush D. mission

21. A. student B. study C. dust D. must

22. A. father B. date C. hard D. last

23. A. chapter B. rich C. cheese D. chemist

24. A. watches B. boxes C. buses D. tables

25. A. pleasure B. sound C. same D. best

26. A. foot B. pool C. moon D. food

27. A. birth B. their C. myth D. fifth

28. A. trays B. says C. bays D. days

29. A. companion B. company C. comparison D. compartment

30. A. naked B. wicked C. beloved D. confused

31. A. plumber B. doubt C. debt D. herbage

32. A. clothes B. gone C. drove D. ghost

33. A. hear B. clear C. swear D. ear

34. A. heat B. great C. beat D. teach

35. A. nearest B. head C. bread D. health

36. A. sign B. mistake C. triangle D. drive

37. A. noon B. tool C. blood D. spoon

38. A. plays B. looks C. wants D. helps

39. A. decided B. played C. listened D. enjoyed

40. A. feed B. heat C. meat D. pleasure

41. A. dear B. fear C. hear D. heart

42. A. stupid B. studio C. study D. student

43. A. brother B. thick C. they D. that

44. A machine B. parachute C. champagne D. cheer

45. A. doctor B. hospital C. pollution D. tomorrow

46. A. cough B. laugh C. enough D. high

47. A. collect B. clean C. city D. cracker

48. A. pottery B. melody C. modal D. profit

49. A. near B. clear C. dear D. learn

50. A. knocked B. needed C. founded D. wanted

===================================================

 

UNIT 5: VIETNAMESE FOOD AND DRINK

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

1. A. wash B. warm C. wall D. walk

2. A. pan B. bag C. water D. add

3. A. sauce B. aunt C. caught D. daughter

4. A. document B. naughty C. audience D. water

5. A. one B. bottle C. coffee D. pot

6. A. morning B. what C. problem D. yogurt

7. A. talk B. salt C. sausage D. cause

8. A. pork B. flower C. cow D. flour

9. A. noodle B. food C. soon D. cook

10. A. apple B. fragrant C. fragile D. traffic

11. A. bitter B. delicious C. diet D. music

12. A. pepper B. vegetarian C. shelter D. pen

13. A. food B. tooth C. noodles D. flood

14. A. sunburn B. tuna C. tutor D. unusual

15. A. warm B. wash C. wall D. walk

16. A. pan B. bag C. wash D. add

17. A. sauce B. daughter C. caught D. aunt

18. A. monthly B. homework C. closer D. poem

19. A. notebook B. borrow C. other D. follow

20. A. cupboards B. chopsticks C. tourists D. laptops

21. A. windows B. tables C. apartments D. pictures

22. A. climb B. busy C. because D. biscuit

23. A. butter B. put C. sugar D. push

24. A. great B. bread C. break D. steak

25. A. weight B. height C. eight D. vein

26. A. too B. food C. soon D. good

27. A. would B. about C. round D. out

28. A. enough B. cough C. though D. rough

29. A. few B. sew C. knew D. new

30. A. chooses B. houses C. rises D. horses

31. A. suit B. seven C. sugar D. sun

32. A. accurate B. accept C. accident D. success

33. A. lazy B. lapel C. label D. labourer

34. A. while B. which C. who D. white

35. A. come B. roll C. comb D. grow

36. A. blood B. prove C. rude D. souvenir

37. A. hour B. honest C. heir D. hospital

38. A. dealt B. dreamt C. heal D. jealous

39. A. post B. close C. police D. phone

40. A. umbrella B. union C. usage D. university

41. A. taught B. cause C. laugh D. audience

42. A. world B. morning C. short D. fork

43. A. bargain B. warm C. farm D. carp

44. A. warm B. wash C. wall D. walk

45. A. pan B. bag C. wash D. add

46. A. tofu B. opera C. hot D. bottle

47. A. taught B. water C. sandwich D. author

48. A. apple B. pancake C. snack D. salt

49. A. torch B. pot C. omelette D. rock

50. A. vacation B. nation C. question D. exhibition

===================================================

 

 

 

 

UNIT 6: THE FIRST UNIVERSITY IN VIET NAM

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

1. A. theater B. health C. bath D. father

2. A. storage B. advantage C. message D. garage

3. A. feature B. chapter C. literature D. culture

4. A. language B. passage C. danger D. angry

5. A. student B. graduate C. gradual D. soldier

6. A. chocolate B. marching C. chemistry D. speech

7. A. chair B. child C. cheese D. architect

8. A. stopped B. carried C. looked D. watched

9. A. gift B. region C. geography D. germ

10. A. children B. chili C. chaos D. chicken

11. A. result B. unusual C. uncle D. difficult

12. A. piano B. fish C. like D. badminton

13. A. rest B. help C. garden D. identify

14. A. game B. arrange C. skate D. cake

15. A. yogurt B. doll C. collect D. hobby

16. A. eggs B. cups C. cartons D. noodles

17. A. soup B. salt C. sauce D. sugar

18. A. fridge B. rice C. spinach D. milk

19. A. pagoda B. blanket C. academy D. tablet

20. A. children B. scholar C. teacher D. lunch

21. A. question B. nation C. education D. recognition

22. A. visited B. founded C. decided D. developed

23. A. heritage B. historic C. recognise D. literature

24. A. food B. cook C. soup D. noodle

25. A. spicy B. fry C. shy D. try

26. A. salt B. tablet C. ham D. pancake

27. A. musician B. sugar C. ocean D. television

28. A. scholar B. architect C. machine D. school

29. A. distance B. family C. different D. library

30. A. truck B. unload C. turn D. lunch

31. A. policeman B. sign C. bike D. spider

32. A. dangerous B. travel C. man D. traffic

33. A. knife B. rocket C. desk D. bookshelf

34. A. vacation B. America C. about D. actor

35. A. few B. left C. of D. flu

36. A. school B. architect C. chemist D. kitchen

37. A. university B. thirsty C. bird D. girl

38. A. shiny B. shampoo C. machine D. research

39. A. chef B. chance C. chair D. cheek

40. A. station B. information C. equation D. destination

41. A. education B. calendar C. imagine D. soldier

42. A. heart B. earn C. heard D. learn

43. A. fear B. near C. clear D. pear

44. A. enough B. account C. surround D. outdoor

45. A. phoned B. called C. cooked D. climbed

46. A. can B. cell C. call D. cold

47. A. enough B. courage C. encounter D. nourish

48. A. machine B. cheap C. teacher D. child

49. A. easy B. seat C. learn D. eat

50. A. prepare B. engine C. invention D. electricity

 

===================================================

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANSWER KEYS

HỌC KỲ 1

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

UNIT 1: HOBBIES

1. D

11. A

21. C

31. A

41. B

2. B

12. A

22. D

32. C

42. C

3. B

13. A

23. A

33. C

43. D

4. D

14. C

24. D

34. C

44. B

5. B

15. A

25. A

35. A

45. B

6. A

16. C

26. C

36. D

46. A

7. A

17. A

27. B

37. D

47. C

8. C

18. C

28. B

38. C

48. B

9. D

19. D

29. B

39. A

49. A

10. B

20. C

30. C

40. C

50. C

===================================================

ANSWER KEYS

UNIT 2: HEALTH

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

1. A

11. B

21. C

31. D

41. C

2. B

12. D

22. C

32. D

42. A

3. B

13. C

23. D

33. C

43. B

4. B

14. A

24. A

34. A

44. D

5. A

15. D

25. A

35. C

45. B

6. A

16. D

26. A

36. C

46. B

7. D

17. D

27. C

37. A

47. B

8. D

18. B

28. D

38. B

48. A

9. C

19. A

29. C

39. D

49. C

10. B

20. D

30. B

40. C

50. D

===================================================

ANSWER KEYS

UNIT 3: COMMUNITY SERVICE

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

1. B

11. D

21. C

31. C

41. B

2. A

12. A

22. C

32. A

42. D

3. C

13. D

23. D

33. D

43. C

4. A

14. A

24. A

34. A

44. C

5. D

15. A

25. C

35. C

45. B

6. D

16. B

26. A

36. A

46. B

7. C

17. D

27. C

37. C

47. C

8. B

18. A

28. D

38. C

48. B

9. C

19. B

29. C

39. D

49. C

10. B

20. A

30. D

40. A

50. A

===================================================

ANSWER KEYS

UNIT 4: MUSIC AND ARTS

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

1. D

11. C

21. A

31. D

41. D

2. D

12. B

22. B

32. B

42. C

3. B

13. D

23. D

33. C

43. B

4. B

14. A

24. D

34. B

44. D

5. D

15. D

25. A

35. A

45. C

6. D

16. C

26. A

36. B

46. D

7. B

17. B

27. B

37. C

47. C

8. A

18. A

28. B

38. A

48. C

9. C

19. D

29. B

39. A

49. D

10. C

20. A

30. D

40. D

50. A

===================================================

ANSWER KEYS

UNIT 5: VIETNAMESE FOOD AND DRINK

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

1. A

11. C

21. C

31. C

41. C

2. C

12. B

22. A

32. A

42. A

3. B

13. D

23. A

33. B

43. B

4. A

14. A

24. B

34. C

44. A

5. A

15. A

25. B

35. A

45. C

6. A

16. C

26. D

36. A

46. A

7. C

17. D

27. A

37. D

47. C

8. A

18. A

28. C

38. D

48. D

9. D

19. C

29. B

39. C

49. C

10. B

20. A

30. D

40. A

50. C

===================================================

ANSWER KEYS

UNIT 6: THE FIRST UNIVERSITY IN VIET NAM

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

1. D

11. D

21. A

31. A

41. B

2. D

12. C

22. D

32. A

42. A

3. B

13. C

23. C

33. A

43. D

4. C

14. B

24. B

34. D

44. A

5. A

15. C

25. D

35. C

45. C

6. C

16. B

26. B

36. D

46. B

7. D

17. D

27. D

37. A

47. C

8. B

18. B

28. C

38. D

48. A

9. A

19. A

29. D

39. A

49. C

10. C

20. B

30. C

40. C

50. A

===================================================

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *