Bộ tài liệu và bài tập Tiếng Anh lớp 7 theo chương trình mới – Phần 11: TRAVELLING IN THE FUTURE

UNIT 11: TRAVELLING IN THE FUTURE

A. TỪ VỰNG:

1. safety (n) /’seɪfti/: Sự an toàn

2. pleasant (a) /’pleznt/: Thoải mái, dễ chịu

3. imaginative (a) /ɪˈmædʒɪnətɪv/: Tưởng tượng

4. traffic jam (n) /’træfɪk dʒæm/: Sự kẹt xe

5. crash (n) /kræʃ/: Va chạm xe, tai nạn xe

6. fuel (n) /fju:əl/: Nhiên liệu

7. eco-friendly (adj) /’i:kəu ‘frendli/: thân thiện với hệ sinh thái, thân thiện với môi trường

8. float (v) /fləut/: Nổi

9. flop (v) /flɔp/: Thất bại

10. hover scooter (n) /’hɔvə ‘sku:tə/: một loại phương tiện di chuyển cá nhân trượt trên mặt đất

11. monowheel (n) /’mɔnouwi:l/: một loại xe đạp có một bánh

12. pedal (v,n) /’pedl/: đạp, bàn đạp

13. segway (n) /’segwei/: một loại phương tiện di chuyển cá nhân bằng cách đẩy chân để chạy bánh xe trên mặt đất

14. metro (n) /’metrəʊ/: Xe điện ngầm

15. skytrain (n) /skʌɪ treɪn/: Tàu trên không trong thành phố

16. gridlocked (adj) /’grɪdlɑːkt/: Giao thông kẹt cứng

17. pollution (n) /pə’lu:ʃ(ə)n/: Ô nhiễm

18. technology (n) /tek’nɒlədʒi/: Kỹ thuật

B. NGỮ PHÁP:

WILL FOR FUTURE PREDICTIONS

(WILL DÙNG CHO DỰ ĐOÁN TƯƠNG LAI)

– Chúng ta thường dùng will để thực hiện một dự đoán về tương lai.

Cấu trúc:

– Khẳng định:                        S+ will + V-infinitive

– Phủ định:                             S + will not (won’t) + V-infinitive

– Câu hỏi:                               Will + S + V-infinitive?

 Ví dụ : 

         One day people will travel to Mars.

         (Một ngày nào đó con người sẽ lên Sao Hỏa.)

 

POSSESSIVE PRONOUN

(ĐẠI TỪ SỞ HỮU) 

Đại từ sở hữu dùng để thay thế cho tính từ sở hữu và danh từ khi không muốn lặp lại danh từ.

Subject

Possessive pronoun

I

Mine

You

Yours

we

Ours

They

Theirs

She

Hers

He

His

It

its

 Ví dụ:

          I gave it to my friends and to yours. (= your friends)

          (Tôi đưa nó cho bạn của tôi và bạn của bạn.)

          Her shirt is white, and mine is blue. (= my shirt)

          (Áo cô ta màu trắng còn của tôi màu xanh.)

C. BÀI TẬP:

❶. PHONETICS

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group.

1. A. doctor B. hospital C. pollution D. tomorrow

2. A. foot B. scooter C shoot D. food

3. A. champagne B. parachute C. cheer D. machine

4. A. traffic B. abundant C. band D. biogas

5. A. played B. decided C. listened D. enjoyed

6. A. dear B. heart C. hear D. fear

7. A. stupid B. studio C. study D. student

8. A. brother B. thick C. they D. that

9. A. cheer B. parachute C. champagne D. machine

10. A. doctor B. hospital C. pollution D. tomorrow

11. A. flood B. typhoon C. groom D. balloon

12. A. hobby B. hour C. humor D. hole

13. A. dynamite B. terrify C. deny D. symbol

14. A. thunder B. earthquake C. gather D. healthy

15. A dump B. nuclear C. bulb D. plumber

16. A. new B. sew C. few D. knew

17. A. noon B. tool C. blood D. spoon

18. A. plays B. looks C. wants D. helps

19. A. decided B. played C. listened D. enjoyed

20. A. feed B. heat C. meat D. pleasure

21. A. dear B. fear C. hear D. heart

22. A. stupid B. studio C. study D. student

23. A. brother B. thick C. they D. that

24. A machine B. parachute C. champagne D. cheer

25. A. doctor B. hospital C. pollution D. tomorrow

26. A. cough B. laugh C. enough D. high

27. A. collect B. clean C. city D. cracker

28. A. pottery B. melody C. modal D. profit

29. A. near B. clear C. dear D. learn

30. A. knocked B. needed C. founded D. wanted

II. Choose the word whose main stressed syllable is placed differently from that of the other in each group.

1. A. avoid B. exist C. support D. notice

2. A. spacious B. hungry C. disease D. danger

3. A. available B. environment C. electrical D. volunteer

4. A. appearance B. pollution C. personal D. opinion

5. A. wonderland B. favorite C. driverless D. expensive

6. A. harvest B. parade C. music D. pumpkin

7. A. offer B. prefer C. abroad D. arrive

8. A. famous B. joyful C. usual D. alone

9. A. exist B. avoid C. support D. notice

10. A. hungry B. disease C. spacious D. danger

11. A. favourite B. pollution C. imagine D. exhausted

12. A. energy B. plentiful C. disappear D. celebrate

13. A. recycle B. description C. contribute D. atmosphere

14. A. prefer B. finish C. complete D. begin

15. A. dangerous B. important C. enormous D. convenient

❷. MULTIPLE CHOICE

Choose the best answer to complete each of the following sentences.

1. When he was 8 years old, he had an accident and broke __________leg.

A. mine B. he C. his D. him

2. The teacher gave the students __________ homework.

A. they B. their C. theirs D. them

3. This is a picture of Picasso. Do you like __________?

A. them B. their C. theirs D. they

4. This isn’t your chairs. It’s __________

A. my B. me

5. I want to find __________ key. I can not go home without it.

A. me B. my C. I D. mine

6. How many people are there in __________ family?

A. you B. your C. yours D. you’re

7. My jacket is on the chair, __________ is on the table.

A. she B. her C. hers D. she’s

8. This is Mr and Mrs. Simth, those are __________ children.

A. they B. them C. theirs D. their

9. That isn’t __________ mobile phone.

A. Lan B. Lan’s C. Lans D. Lan is

10. I will present __________ idea to the company tomorrow.

A. mine B. my C. me D. I

11. The mother cat and __________ kittens napped in the sunshine.

A. his B. your C. hers D. her

12. I like cream cheese on __________ bagels.

A. my B. mine C. your D. our

13. __________ grandfather used to take us fishing.

A. Mine B. My C. Our D. Ours

14. Elaine bought __________ dress at the mall.

A. yours B. mine C. her D. hers

15. The car lost __________ rear bumper in an accident.

A. it’s B. its C. his D. her

16. The horse swished __________ tail to keep flies away.

A. it’s B. its C. its’ D. the

17. This dessert is __________ but you can have it.

A. my B. mine C. yours D. delicious

18. Please return __________ money at once.

A. mine B. your C. my D. its

19. __________ car is so dirty I can’t even tell what color it is.

A. Your B. Yours C. Hers D. Ours

20. When the cat saw the dog, it stopped in __________ tracks.

A. my B. its C. his D. hers

21. I think we__________ have electric taxis very soon.

A. may B. might C. will D. would

22. With teleportation, you disappear at a place, and then__________ in another place seconds later.

A. appears B. appeared C. reappear D. reappears

23. Every day over1,000 new cars add to the city and the city of over 20 million people is getting more and more__________.

A. expensive B. famous C. difficult D. gridlocked

24. My brother and I often come to school__________ foot.

A. at B. in C. by D. on

25. Skycycling tubes will be easy__________.

A. drive B. to drive C. ride D. to ride

26. The white cat is Helen’s, and the black cat is__________.

A. my B. I C. mine D. of mine

27. We try to make the future green by using vehicles or kinds of energy that are__________.

A. environmentally friendly B. environment friendly

C. environmentally friendship D. environmental friendly

28. This is Linda’s hat, and those shoes are__________, too.

A. her B. hers C. our D. their

29. It will be__________ to ride a jet pack in bad weather because it doesn’t have a roof.

A. enjoyable B. pleasant C. unpleasant D. comfortable

30. A sky safety system can help cars to__________ traffic jams and crashes.

A. prevent B. have C. use D. take

31. People won’t use flying cars__________ the year 2050.

A. before B. after C. during D. until

32. Is__________ the most serious problem?

A. pollution B. polluted C. pollute D. pollutant

33. We believe that urban transport pods can travel around 30kph.

A. with B. at C. in D. on

34. Do you think the__________ price will increase next month?

A. fossil fuels B. gases C. fuel D. natural gases

35. We will use more__________ energy in the future.

A. solar B. sunny C. sun D. sunlight

36. A jet pack doesn’t__________ a lot of space.

A. have B. bring C. take D. occur

37. Which__________ of transport do you think will be used in the future?

A. mean B. meaning C. meanings D. means

38. We are looking for types of vehicles that help us to avoid .

A. traffic B. traffic jams C. rush hours D. walking

39. The Segway, which is a__________ vehicle, will be a success.

A. two-wheels B. two wheels C. two wheel D. two-wheel

40. With the Segway, the driver pulls the handle to go back or pushes it to go.

A. forward B. backward C. round D. fly

41. __________ books are here. __________ are there.

A. Theirs – ours B. Their – our C. Theirs – our D. Their – ours

42. __________ is a single-wheel bike.

A. Mono wheel B. Hover scooter C. Segway D. Teleporter

43. Choose the word having different stress from the others.

A. harvest B. parade C. music D. pumpkin

44. __________ the film was gripping, Tom slept from beginning to end.

A. Therefore B. Despite C. However D. Although

45. You should look right and left when you go __________ the road.

A. down B. across C. up D. along

46. You found the plot of the film __________

A. boring B. bored C. interested D. acting

47. A lot of dancers go to Rio de Janeiro to __________ the Carnival.

A. attend B. join C. perform D. appear

48. Nuclear power __________ in the future.

A. will replace B. replaced C. will be replaced D. replaces

49. Wind, hydro and solar are __________ resources.

A. modern B. renewable C. non-renewable D. new

50. It’s really difficult to __________ a bicycle up the hill.

A. fly B. drive C. pedal D. sail

❸. WORD FORMS

Give the correct form of the word given to complete the sentences.

1. My big brother rode his bike ____________and had an accident. (care)

2. We couldn’t see the airplane because it ____________behind the cloud. (appear)

3. If it doesn’t rain soon, there’ll be a great ____________of water. (short)

4. I don’t think it will come true soon; however, your idea is really _______________. (imagine)

5. Thomas Edison is one of the greatest ____________in history. (invent)

6. The hover scooter is our new ____________. (create)

7. John likes traveling by bicycle, but it is ____________in bad weather. (please)

8. It is a sky ____________system; it’ll stop everyone from crashing. (safe)

9. He feels very tired after two continuous nights of ____________. (sleep)

10. Various roads will be ____________at the beginning of next year. (wide)

11. We want to buy ____________ that will save money. (product)

12. These ____________will conserve the earth’s resources. (innovate)

13. D.E Huges was the____________ of microphone. (invent)

14. The price of____________ has gone up again. (electric)

15. People in the countryside is____________. (friend)

16. If it doesn’t rain soon, there’ll be a great____________ of water. (short)

17. Environmental ____________ is every body’s responsibility. (protect)

18. Taxi drivers have to have good____________ on the street names. (know)

19. In the future, many buildings will be____________ by solar energy. (hot)

20. My brother can repair electric ____________ very well. (apply)

❹. VERB FORM

I. Complete the sentences with will or will not (won’t) and a suitable verb to make them true in your opinion.

1. In ten years people on other planets.

2. One day people on holiday on the moon.

3. Flying cheaper in the future.

4. People in the future in cities under the sea.

5. There more wars in the future, and we will live in a peaceful world.

6. In twenty years’ time, there more traffic than now.

7. Our children and grandchildren until they are over one hundred.

8. Driverless cars cheap so that many people can afford them.

9. Flying cars that can change into helicopters a runway to take off.

10. Future planes faster than the speed of sound.

II. Complete the sentence with the correct form of the words in brackets.

1. I don’t think he (win) the next election.

2. I’m sure they (not score) another goal.

3. The airport (be) busy in August.

4. (it snow) this year?

5. (you/ able) find a good job when you leave school?

6. Who do you think (win) the next World Cup?

7. Please remind me of my visit to the dentist tomorrow. (I/certainly/ forget)

8. The bus is late. I have a feeling. (not arrive) before 5 o’clock.

9. Let’s purchase at the supermarket. (Coke/ cheaper)

10. Jane knows math well. (she/ help) you.

III. Give the correct form of the verbs in brackets in simple future.

1. If you do that again, I (tell) . your mum.

2. I’m hungry! Well I (get) you something to eat.

3. I don’t think that we (have) a barbecue today.

4. In 2300 the world (be) full of robots.

5. She (not/ stay) , if you’re not here.

6. We (have) any time to go shopping?

7. We probably (not/ see) any tigers at the zoo today.

8. In the future air pollution (be) worse than it is today.

9. I’m sure that we (see) . the Queen today.

10. You (be) 11 years old next month.

❺. CORRECTION:

1. He hopes he will become a pilot to sail a plane to many countries.

A B C D

2. She goes to the bakery by foot, but sometimes she goes there by bicycle.

A B C D

3. It takes me fifteen minutes going to school by bus.

A B C D

4. They hope the road will fix soon after the heavy rain.

A B C D

5. She thinks go by bicycle is an effective way to reduce traffic jams and

A B C

exhaust fumes.

D

6. Renewable energy is a practical solution of our electricity needs.

A B C D

7. By increasing renewable energy, we can reduce air pollution and cutting global

A B C

warming emissions.

D

8. In six years’ time, we will be travelled across town by flying taxi.

A B C D

9. People from the countryside move to city to find work and a better standard of living.

A B C D

10. When you were a child, you used to go to school on foot, weren’t you?

A B C D

II. There is one mistake in each sentence. Underline and correct the mistake.

Sentences

Correction

1. Everyday I go to work by foot, but she goes to work by bus.

2. I think more people will be using public transportation in the future

3. I’m in a bus to Binh Dinh to join in a meeting there.

4. My brother will pedal his mo now heel to work at this time next week

5. Will we traveling in driverless and high-speed cars in the future?

6. I have seen that motorbike so far. It is his uncle.

7. I can see my new album here, and the nice pictures are it.

8. Friday night, a friend of our from college came up to see us.

9. Another Japanese city, Osaka, also has a very large population with 20.5 million.

10. The fewer furniture that you have in your bedroom, the bigger it will look.

___________

___________

___________

___________

___________

___________

___________

___________

___________

___________

❻. READING

I. Read the text, and then fill in the blanks with the correct words. Use the words in the box.

will won’t than from ready

expensive plane called takes fly

It is a computer drawing of the (1) __________ of the future. British engineers and scientists have published plans for a new hypersonic plane (2) __________ the A2. It will be very fast. At the moment, a flight from London in the UK to Sydney in Australia (3) __________ about twenty-one hours but with the A2 the same flight will take about four hours.

The flight will (4)__________at 4,5000 kilometres per hour and will fly at an altitude of over 10,000 metres.

It will carry 300 passengers but it (5)__________ have any windows because scientists haven’t found glass that is strong enough. It (6)__________ be better for the environment (7)__________other planes because the engines won’t produce gases that cause pollution.

In the future, will people travel (8) __________ London to Australia for the Weekend? – It’s possible! But how much will a ticket cost? The planners say that it won’t be very (9)__________ about £2,000. The A2 will be (10)__________for its first flight in 2020.

II. Read the email. Choose the correct answers.

Dear Peter,

My name is Helen and I want to be (1)__________ pen-pal. I am seven years old and I am from England. My parents are doctors. I (2)__________ brothers. They are students at the University of London. Have (3)__________ got any brothers or sisters? In my free time, I go to the cinema with my brothers or hang out with my friends. My best friend (4)__________ Laura; (5) __________ mother is from Thailand and her father is from Australia. Please write soon and tell (6)__________ all about your family and friends.

Best wishes,

HELEN

1. A. you B. your C. yours D. yourself

2. A. have got B. do C. be D. can

3. A. your B. yourself C. yours D. you

4 A. am B. are C. is D. were

5. A. Her B. hers C. herself D. she

6. A. I B. my C. mine D. me

III. Read and complete the sentences with suitable words/ phrases in the text.

LONDON TAXI

Robert is a taxi driver in London. He works six days a week. He can starts and finishes his work at any time he wants, as long as he works enough hours during the day. As London is a very busy city, sometimes he works overtime on a Saturday, which is good as it means extra money. Driving a taxi is difficult and dangerous. Traffic in the city is often slow because of accidents and construction sites which drivers have to go around. When it rains or snows, the roads are very difficult to drive on. Robert sometimes never gets paid especially when he has to deal with drunk passengers. Most of Robert’s passengers are friendly and tip him generously. Robert likes his job, but lately he has been suffering with backache. He is wondering if he is old.

1. Robert is working as a …………………….

2. Robert starts and ends his work at ……………………. he wants.

3. When working overtime, Robert gets …………………….

4. Taxi-driving in London is difficult and …………………….

5. Traffic in London is low because the taxi drivers have to ……………………. the accidents and construction sites.

6. When Robert deals with ……………………., he does not get paid.

7. Robert is tipped generously by his …………………….

8. Recently, Robert has been suffering with …………………….

IV. Read the passage.

A rocket uses fuel to make power for the engine. The fuel is set on fire inside the rocket. As the fuel burns, it creates gases that have great pressure. These gases are blasted out of the rocket engines.

These gases all go out the bottom of the rocket engine where it is open. They come out so fast and with so much power that the rocket is pushed up. It is pushed up so hard that the rocket overcomes the force of gravity, which tries to keep everything on the ground. The force that pushes up against the front of the rocket is called thrust.

Unlike an airplane, a rocket does not use wings to help it fly. It just uses the power and force created by the burning fuel to make enough thrust.

Decide whether the statements are True (T) or False (F).

1. A rocket uses the energy from wind to make power for the engine.

2. When the fuel burns, it creates gases that have great pressure.

3. These gases come so fast but they have little power.

4. The rocket is pushed up because it overcomes the force of gravity.

5. The rocket has two wings which help it fly.

V. Read the passage and answer the questions given.

It takes you about 16 hours to travel from New York to Beijing. Beside, you also have to wait at the airport, and sometimes you have to transfer onto a different airplane. If you add all of that extra time, the trip will take at least 20 hours. But in the future, this trip might only take 2 hours.

Nowadays, a private company is developing something called ET3 which stands for “evacuated tube transport technology”. Here is how it works. A tube goes all way from New York to Beijing. The tube is only a few meters wide. Capsules use move through the tube. Six people can sit in one capsule. The capsules use electricity instead of gasoline. The capsules can travel about 6.500 kilometers per hour. That is much faster than airplane – most modern airplanes usually only fly at about 800 kilometers per hour.

So how is this possible? How can these capsules travel so fast? The answer is that there is no air inside the tube. When airplanes fly, they have to move through the air. The air slows the airplanes down. Because there is no air in the ET3 tubes, the capsules are able to move at a very high speed. Besides, the capsules are quite light. They only weigh 183 kilograms.

It is exciting to think of how ET3 will change in the future. Maybe someday, you will be able to have lunch in New York and dinner in Beijing.

Answer the questions:

1. How long will it take to travel from New York to Beijing if you travel by ET3?

 

2. What does ET3 stand for?

 

3. What does ET3 use to make engine?

 

4. How far does the most modern airplane usually fly in one hour?

 

5. Why does ET3 can travel that fast?

 

❼. WRITING

I. Rewrite the sentences so that they have the same meaning as the original ones.

1. We will use renewable energy in the future.

Renewable energy

2. This is our school.

This school is

3. What is the distance between Vinh and Ha Noi city?

How

4. I often walked to school when I was a student.

I used

5. Although they are short, they still love playing sports.

In spite of

6. They will use solar energy to protect the environment.

Solar energy

7. Although she eats lots of food, she is still very slim.

In spite of

8. What is the distance between Hanoi and HCM city?

How far

9. I find English interesting.

I am

10. Our roof will be fixed tomorrow.

They

II. Rewrite the sentences so that the meaning stays the same to the first.

1. The café has a lot of tables.

There

2. Theatre programmes usually have lots of information.

There is

3. London has more than thirty theaters.

There are

4. The garden has a swimming pool.

There

5. The system has both private and state schools.

There

6. I accomplished this task in three months.

It took

7. Jane spent three hours a week sorting out stamps.

Sorting out her stamps

8. The pictures that are taken will have to travel for three minutes before they reach the earth.

The pictures will take

9. She wrote the letter in thirty minutes.

It took

10. John finished his essay in two hours.

It took ____________________________________________

III. Make sentences using the words and phrases given.

1. The traffic/ a nightmare/ visitors/ Viet Nam/ the first time.

…………………………………………………………………………………

2. There/ transport rules/ but/ many people/ not seem/ really interested/ follow/ them.

…………………………………………………………………………………

3. Three or four people/ one motorbike/ a common sight/ particularly/ young people.

…………………………………………………………………………………

4. The traffic/ worst/ rush hours/ when/ everyone/ try/ get to work/ get home quickly.

…………………………………………………………………………………

5. Some people/ ride/ motorbikes/ the pavements/ rather than/ waiting/ a traffic jam.

…………………………………………………………………………………

6. Pedestrians/ get injured/ hit easily/ when/ they/ walk/ the pavements/ cross the roads/ such times.

…………………………………………………………………………………

7. Road users/ very impatient/ quite aggressive/ constantly using their horns/ even shouting/ others.

…………………………………………………………………………………

8. Some people/ install/ air horn/ their motorbikes/ this/ really annoying/ other people/ sometimes/ it/ cause/ accidents.

…………………………………………………………………………………

9. Another problem/ the increase/ the number/ cars/ the road.

…………………………………………………………………………………

10. More people/ own/ private cars/ it/ make/ the problem/ the traffic jams/ worse.

…………………………………………………………………………………

IV. Write a short paragraph about a future means of transport, using the cues given.

Safe, environmentally friendly cars

1. Cars/ the future/ do less damage/ the environment/ and/ be equipped/ better safety devices/ limit/ number/ accidents and deaths.

 

 

2. Engines/ be powered/ by/ rubbish-fuelled reactor/to make use/ all the waste we produce.

 

3. Petrol/ be replaced/ fuel cells/ separate hydrogen/ oxygen/ water.

 

4. Cars/ have sensors/ detect pedestrians/ other cars/ and/ have/ air cushions.

 

5. Vehicles/ “talk”/ each other/ regulate flow/ it/ mean/ end/ traffic jams.

 

6. Cars/ powered by fuel cells/ already developed.

 

7. We/ see/ this type of cars/ the roads/ twenty years.

 

8. Environmental and safety improvements/ popular soon.

 

 

=================================================

ANSWER KEYS

UNIT 11

❶. PHONETICS

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

1. C

7. C

13. D

19. A

25. C

2. B

8. B

14. C

20. D

26. D

3. C

9. A

15. B

21. D

27. C

4. B

10. C

16. B

22. C

28. C

5. B

11. A

17. C

23. B

29. D

6. B

12. B

18. A

24. D

30. A

II. Choose the word whose main stressed syllable is placed differently from that of the other in each group.

1. D

4. C

7. A

10. B

13. D

2. C

5. D

8. D

11. A

14. B

3. D

6. B

9. D

12. C

15. A

❷. MULTIPLE CHOICE

Choose the best answer to complete each of the following sentences.

1. C

11. D

21. C

31. D

41. D

2. B

12. A

22. C

32. A

42. A

3. A

13. C

23. D

33. B

43. B

4. D

14. C

24. D

34. C

44. D

5. B

15. B

25. B

35. A

45. B

6. B

16. B

26. C

36. C

46. A

7. C

17. B

27. A

37. D

47. B

8. D

18. C

28. B

38. B

48. C

9. B

19. A

29. C

39. D

49. B

10. B

20. B

30. A

40. A

50. C

❸. WORD FORMS

Give the correct form of the word given to complete the sentence.

1. carelessly

6. creation

11. products

16. shortage

2. disappeared

7. unpleasant

12. innovations

17. protection

3. shortage

8. safety

13. inventor

18. knowledge

4. imaginative

9. sleeplessness

14. electricity

19. heated

5. inventors

10. widened

15. friendly

20. appliances

❹. VERB FORM

I. Complete the sentences with will or will not (won’t) and a suitable verb to make them true in your opinion.

1. will not live

2. will go

3. will be/ become

4. will live

5. will not be

6. will be

7. will live

8. will be/ become

9. will not need

10. will fly/travel

II. Complete the sentence with the correct form of the words in brackets.

1. will win

6. will win

2. won’t score

7. I will certainly forget

3. will be

8. it won’t arrive

4. Will it snow

9. Coke will be cheaper

5. Will you be able to

10. She will help

III. Give the correct form of the verbs in brackets in simple future.

1. will tell

6. Will we have

2. will get

7. will probably not see

3. will have

8. will be

4. will be

9. will see

5. will not stay

10. will be

 

❺. CORRECTION

I. Choose the underlined word or phrase (marked A, B, C or D) in each sentence that needs correcting.

1.B

2.A

3.C

4.B

5.A

6.C

7.C

8.B

9.B

10.D

II. There is one mistake in each sentence. Underline and correct the mistake.

1.by foot→ on foot

6. his uncle→ his uncle’s

2. will be using→ will use

7. it→ its

3. in a bus→ on a bus

8. our → ours

4. will pedal→ will be pedaling

9. with → of

5. traveling→ travel

10. fewer→ less

❻. READING

I. Read the text, and then fill in the blanks with the correct words. Use the words in the box.

1. plane

2. called

3. takes

4. fly

5. won’t

6. will

7. than

8. from

9. expensive

10. ready

II. Read the email. Choose the correct answers.

1. B

2. A

3. D

4. C

5. A

6. D

III. Read and complete the sentences with suitable words/ phrases in the text.

1. taxi driver

3. extra money

5. go around

7. passengers

2. anytime

4. dangerous

6. drunk passengers

8. backache

IV. Read the passage.

1. F

2. T

3. F

4. T

5. F

V. Read the passage and answer the questions given.

1. In the future, it will take only 2 hours to travel from New York to Beijing.

2. ET3 stands for “evacuated tube transport technology”

3. It uses electricity instead of gasoline

4. The most modern airplanes usually only fly at about 800 kilometers per hour.

5. Because it has no air inside the tube.

❼. WRITING

I. Rewrite the sentences so that they have the same meaning as theoriginal ones.

1. Renewable energy will be used in the future.

2. This school is ours.

3. How far is it from Vinh to Hanoi city?

4. I used to walk to school when I was a student.

5. In spite of being short, they still love playing sports.

6. Solar energy will be used to protect the environment.

7. In spite of eating lots of food, she is still very slim.

8. How far is it from Hanoi to HCM city?

9. I am interested in English.

10. They will fix our roof tomorrow.

II. Rewrite the sentences so that the meaning stays the same to the first.

1. There are a lot of tables in the café.

2. There is much information in the theatre programmes.

3. There are more than thirty theatres in London.

4. There is a swimming pool in the garden.

5. There are both private and state schools in the system.

6. It took me 3 months to accomplish this task.

7. Sorting out her stamps took Jane 3 hours a week.

8. The pictures will take 3 minutes to reach the earth.

9. It took her 30 minutes to write the letter.

10. It took him 2 hours to finish his essay.

III. Make sentences using the words and phrases given.

1. The traffic can be a nightmare for visitors to Viet Nam for the first time.

2. There are transport rules but many people don’t seem really interested in following them.

3. Three or four people on one motorbike is a common sight, particularly with young people.

4. The traffic is worst during rush hours when everyone is trying to get to work or get home quickly.

5. Some people ride their motorbikes on the pavements rather than waiting in a traffic jam.

6. Pedestrians can get injured or hit easily when they walk on the pavements or cross the roads at such times.

7. Road users become very impatient or quite aggressive, constantly using their horns or even shouting at others.

8. Some people install air horn on their motorbikes, and this is really annoying for other people and sometimes it causes accidents.

9. Another problem is the increase in the number of cars on the road.

10. More people own private cars and it makes the problem of the traffic jams become worse.

IV. Write a short paragraph about a future means of transport, using the cues given.

Safe, environmentally friendly cars

1. Cars of the future will do less damage to the environment and will be equipped with better safety devices to limit the number of accidents and deaths.

2. Engines could be powered by a rubbish-fuelled reactor – to make use of all the waste we produce.

3. Petrol may be replaced by fuel cells which separate hydrogen from oxygen in water.

4. They will have sensors to detect pedestrians and other cars and will have air cushions inside and out.

5. Vehicles can “talk” to each other to regulate flow; it means the end of traffic jams.

6. Cars powered by fuel cells are already being developed.

7. We will see this type of cars on the roads in twenty years.

8. Environmental and safety improvements will become popular soon.

=================================================

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *