Bộ tài liệu và bài tập Tiếng Anh lớp 8 theo chương trình mới – Chuyên đề NGỮ ÂM (UNIT 1-6)

ENGLISH 8

A. PRONUNCIATION

HỌC KỲ 1

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group.

UNIT 1: LEISURE ACTIVITIES

1. A. flat B. hat C. casual D. equal

2. A. question B. location C. nation D. animation

3. A. design B. side C. picnic D. advice

4. A. gum B. hunt C. tunnel D. tunic

5. A. learned B. dressed C. guided D. wanted

6. A. origami B. prize C. divide D. like

7. A. comedy B. leisure C. cinema D. celebration

8. A. adore B. fancy C. attract D. alive

9. A. bread B. read C. meat D. peach

10. A. school B. church C. children D. watch

11. A. sound B. out C. found D. enough

12. A. bracelet B. favourite C. craft D. game

13. A. leisure B. sure C. shopping D. socialise

14. A. trick B. kit C. addict D. virtual

15. A. satisfied B. hooked C. bored D. socialised

16. A. sound B. cloud C. found D. favorite

17. A. tool B. noon C. door ` D. school

18. A. know B. show C. now D. low

19. A. crafts B. teenagers C. streets D. stamps

20. A. mention B. suggestion C. action D. education

21. A. leisure B. eight C. celebrate D. penalty

22. A. fun B. sun C. surf D. cut

23. A. bracelet B. cake C. make D. hat

24. A. although B. laugh C. paragraph D. enough

25. A. comedy B. novel C. princess D. cinema

26. A. addicted B. virtual C. kit D. active

27. A. communicate B. produce C. computer D. summer

28. A. pressure B. especial C. prepare D. helpful

29. A. hooked B. book C. school D. foot

30. A. wanted B. booked C. hooked D. stopped

 

===================================================

 

 

UNIT 2:

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group.

1. A. fruit B. building C. juice D. suitable

2. A. village B. cottage C. marriage D. massage

3. A. about B. today C. apart D. alive

4. A. although B. plough C. country D. though

5. A. architect B. change C. children D. watch

6. A. country B. cloud C. loudly D. mouse

7. A. camel B. cattle C. paddy D. buffalo

8. A. populated B. loaded C. harvested D. lived

9. A. fields B. flowers C. lemons D. parks

10. A. normal B. visitor C. transport D. chore

11. A. ride B. excite C. ridden D. beehive

12. A. pasture B. vast C. brave D. farm

13. A. cattle B. circular C. country D. collect

14. A. generous B. ger C. grassland D. guess

15. A. worked B. watched C. relaxed D. crowded

16. A. sentence B. semester C. resemble D. member

17. A. public B. slice C. televise D. hike

18. A. mended B. needed C. invented D. called

19. A. mother B. health C. theme D. think

20. A. loudly B. sound C. touch D. amount

20. A. problem B. clothing C. climate D. cloudy

21. A. neighbor B. cough C. although D. drought

22. A. entertain B. rain C. air D. strain

23. A. try B. facility C. typhoon D. supply

24. A. supermarket B. ruler C. pollution D. urban

25. A. nature B. migrant C. facility D. away

26. A. traffic B. relative C. tragedy D. jam

27. A. apartment B. offer C. prefer D. another

28. A. nature B. pressure C. urban D. supply

29. A. create B. peaceful C. increase D. easily

30. A. accessible B. pressure C. illness D. success

===================================================

 

 

UNIT 3:

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group.

1. A. leisure B. pleasure C. ensure D. measure

2. A. community B. computer C.museum D. curious

3. A. minority B. ethinic C. tradition D. religion

4. A. recognised B. desighned C. displayed D. entered

5. A. education B. question C. pollution D. collection

6. A. school B. skull C. scenery D. sky

7. A. visited B. recommended C. wanted D. hoped

8. A. important B. boring C. minor D. northern

9. A. community B. custom C. costume D. museum

10. A. ethnic B. gather C. though D. clothing

11. A. vast B. cart C. craft D. paddy

12. A. scarf B. school C. science D. scare

13. A. terraced B. satisfied C. hooked D. relaxed

14. A. ethnic B. unique C. basic D. diverse

15. A. sure B. soundly C. simple D. stilt

16. A. stopped B. agreed C. listened D. cleaned

17. A. meat B. seat C. great D. mean

18. A. call B. land C. fall D. ball

19. A. rather B. them C. neither D. think

20. A. tasty B. mall C. stadium D. change

21. A. grocery B. month C. comfort D. money

22. A. just B. summer C. much D. ruler

23. A. around B. delicious C. house D. ground

24. A. exhibition B. neighborhood C. hot D. humid

25. A. wanted B. played C. stayed D. opened

26. A. earth B. thing C. they D. theatre

27. A. around B. about C. proud D. would

28. A. problem B. love C. hobby D. box

29. A. market B. part C. card D. scare

30. A. slippery B. sure C. simply D. singer

===================================================

 

UNIT 4:

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group.

1. A. strike B. stripe C. sprite D. spring

2. A. food B. book C. goods D. cook

3. A. custom B.bus C. cushion D. custard

4. A. puzzle B. pizza C. dizzy D. buzzer

5. A. taboo B. bamboo C. candle D. captain

6. A. stripe B. string C. spring D. trip

7. A. honey B. donkey C. money D. survey

8. A. suitable B. situation C. regulation D. customer

9. A. youth B. cloth C. bathe D. month

10. A. washed B. handed C. laughed D. helped

11. A. sound B. touch C. down D. account

12. A. design B. preserve C. basic D. physical

13. A. occupation B. occasion C. shake D. miraculous

14. A. concerned B. received C. attached D. concealed

15. A. teacher B. clear C. reason D. mean

16. A. letter B. twelve C. person D. sentence

17. A. included B. received C. remembered D. annoyed

18. A. enough B. young C. country D. mountain

19. A. speech B. March C. machine D. children

20. A. face B. commercial C. center D. city

21. A. website B. violent C. access D. internet

22. A. control B. open C. sold D. document

23. A. mouth B. shout C. through D. house

24. A. heavy B. ready C. health D. appear

25. A. pull B. under C. trust D. erupt

26. A. washed B. laughed C. overlooked D. sacred

27. A. exhibition B. exhibit C. exciting D. expensive

28. A. heat B. overhead C. team D. speak

29. A. curious B. purpose C. burning D. surfer

30. A. responsible B. design C. beneficial D. redo

===================================================

 

UNIT 5:

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group.

1. A. lantern B. invader C. nation D. race

2. A. carnival B. command C. ceremony D. encourage

3. A. tradition B. question C. procession D. preservation

4. A. performed B. worshipped C. prayed D. offered

5. A. sound B. crowd C. found D. court

6. A. end B. pencil C. open D. bench

7. A. wanted B. washed C. liked D. stopped

8. A. sound B. cloud C. found D. favourite

9. A. pictures B. watches C. buses D. brushes

10. A. rest B. different C. ethnic D. question

11. A. polluted B. established C. finished D. watched

12. A. crafts B. stops C. opens D. months

13. A. what B. where C. who D. when

14. A. wanted B. washed C. decided D. needed

15. A. although B. laugh C. paragraph D. enough

16. A. stroll B. oversea C. remove D. go

17. A. lucky B. structure C. push D. struggle

18. A. rebooked B. overcooked C. opened D. latched

19. A. southern B. south C. synthetic D. fourth

20. A. fang B. slang C. angry D. dangerous

21. A. when B. which C. whole D. what

22. A. environment B. comment C. development D. improvement

23. A. great B. fate C. seat D. hate

24. A. sugar B. since C. sight D. song

25. A. change B. chocolate C. chip D. schedule

26. A. ordered B. developed C. touched D. escaped

27. A. washes B. handles C. courses D. teaches

28. A. happiness B. homework C. honour D. hungry

29. A. dead B. leader C. feast D. heating

30. A. thorn B. thong C. there D. theatre

===================================================

 

UNIT 6:

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group.

1. A. greedy B. cheerful C. engineer D. volunteer

2. A. buddha B. hare C. horse D. neighborhood

3. A. giant B. generous C. ogre D. generation

4. A. brave B. fable C. buddha D. tale

5. A. knight B. evil C. lion D. child

6. A. fable B. brave C. dragon D. tale

7. A. scream B. read C. reach D. hear

8. A. walked B. filled C. swallowed D. screamed

9. A. giant B. witch C. knight D. kind

10. A. eyes B. ogres C. stories D. cakes

11. A. sticky B. fairy C. story D. reply

12. A. honest B. human C. hero D. historian

13. A. looked B. stopped C. screamed D. missed

14. A. character B. church C. choose D. cheerful

15. A. washed B. handed C. laughed D. helped

16. A. school B. architect C. change D. chemical

17. A. buffalo B. minority C. gold D. close

18. A. end B. pencil C. open D. bench

19. A. wanted B. washed C. watched D. stopped

20. A. remote B. explore C. relax D. diverse

21. A. match B. pan C. transmit D. safety

22. A. equipment B. upset C. end D. help

23. A. folk B. mother C. photo D. neighbor

24. A. fairy B. train C. afraid D. wait

25. A. excited B. prince C. once D. escape

26. A. south B. sound C. mouth D. touch

27. A. nice B. wife C. children D. knife

28. A. fair B. straight C. awake D. moderate

29. A. tall B. ball C. call D. adjective

30. A. worked B. looked C. naked D. cooked

===================================================

 

ANSWER KEYS

HỌC KỲ 1

A. PHONETICS

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

1. D

7. C

13. A

19.B

25.B

2. A

8. B

14. D

20. B

26. B

3. C

9. A

15. B

21. B

27. D

4. D

10. A

16. D

22. C

28. C

5. B

11. D

17. C

23. D

29. C

6. A

12. C

18. C

24. A

30. A

 

UNIT 2:

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group.

1. A

7. D

13. B

19. A

25. A

2. C

8. D

14. A

20. C

26. B

3. B

9. D

15. D

21. B

27. B

4. C

10. B

16. B

22. C

28. C

5. A

11. C

17. A

23. B

29. A

6. B

12. C

18. D

24. D

30. B

 

===================================================

 

UNIT 3:

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group.

1. C

7. D

13. B

19. D

25. A

2. D

8. C

14. D

20. B

26. C

3. A

9. B

15. A

21. A

27. D

4. A

10. A

16. A

22. D

28. B

5. B

11. D

17. C

23. B

29. D

6. C

12. C

18. B

24. A

30. B

===================================================

 

UNIT 4:

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group.

1. D

7. D

13. D

19. C

25. A

2. A

8. D

14. D

20. B

26. D

3. C

9. C

15. C

21. B

27. A

4. B

10. B

16. C

22. D

28. B

5. A

11. B

17. A

23. C

29. A

6. A

12. C

18. D

24. D

30. C

 

===================================================

 

UNIT 5:

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group.

1. A

7. A

13. C

19. A

25. D

2. C

8. D

14. C

20. D

26. A

3. B

9. A

15. A

21. C

27. B

4. B

10. A

16. C

22. B

28. C

5. D

11. A

17. C

23. C

29. A

6. C

12. C

18. C

24. A

30. C

 

===================================================

 

UNIT 6:

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group.

1. A

7. D

13. C

19. A

25. D

2. A

8. A

14. A

20. D

26. D

3. C

9. B

15. B

21. D

27. C

4. C

10. D

16. C

22. A

28. A

5. B

11. D

17. B

23. B

29. D

6. C

12. A

18. C

24. A

30. C

 

===================================================

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *