Bộ tài liệu và bài tập Tiếng Anh lớp 8 theo chương trình mới – Chuyên đề NGỮ ÂM (UNIT 7-12)

UNIT 7

A. PHONETICS

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group.

1. A. measure B. leather C. mean D. feather

2. A. treatment B. earplug C. hearing D. fear

3. A. poison B. visual C. measure D. pleasure

4. A. thermal B. litter C. permanent D. service

5. A. affect B. cholera C. pollutant D. radiation

6. A. artistic B. academic C. catholic D. dramatic

7. A. energetic B. majestic C. emphatic D. pathetic

8. A. critical B. logical C. medical D. biological

9. A. chemical B. brochure C. mechanical D. orchid

10. A. initial B. tactical C. topical D. critical

11. A. heroic B. government C. poetic D. radio

12. A. atmosphere B. national C. aquatic D. apartment

13. A. resident B. medical C. illustrate D. electric

14. A. symbolize B. continent C. introduce D. Japanese

15. A. paradise B. iconic C. official D. scientist

16. A. sharpen B. battery C. landline D. transmit

17. A. pollution B. earplug C. dump D. dust

18. A. untreated B. measure C. pleasure D. bread

19. A. physical B. visual C. music D. because

20. A. thermal B. thankful C. there D. thorough

21. A. plates B. cakes C. mates D. places

22. A. changed B. learned C. laughed D. arrived

23. A. emergency B. resident C. deposit D. prefer

24. A. wanted B. decided C. visited D. looked

25. A. prison B. limestone C. kind D. tribe

26. A. which B. who C. when D. where

27. A. carry B. hard C. card D. yard

28. A. twice B. flight C. piece D. mind

29. A. about B. around C. sound D. young

30. A. cover B. oven C. coffee D. company

===================================================

UNIT 8

A. PHONETICS

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group.

1. A. ideal B. item C. idiom D. identical

2. A. valentine B. imagine C. magazine D. discipline

3. A. knowledge B. flower C. coward D. shower

4. A. community B. common C. command D. complete

5. A. famine B. determine C. miner D. examine

6. A. played B. washed C. passed D. watched

7. A. market B. depart C. card D. scare

8. A. towel B. down C. window D. flower

9. A. food B. cook C. too D. pool

10. A. character B. Christmas C. church D. chemistry

11. A. object B. robot C. photo D. postcard

12. A. dead B. ahead C. ready D. break

13. A. loved B. missed C. watched D. washed

14. A. tasty B. small C. stadium D. change

15. A. much B. summer C. ruler D. just

16. A. high B. site C. this D. high

17. A. agreed B. helped C. listened D. cleaned

18. A. heat B. meat C. great D. seat

19. A. hall B. all C. ball D. land

20. A. thank B. the C. there D. this

21. A. gymnastic B. refugee C. journalist D. graduation

22. A. symbolize B. continent C. introduce D. Japanese

23. A. tropical B. property C. performance D. volcanic

24. A. happened B. attacked C. rescued D. damaged

25. A. earthquake B. theatre C. breathing D. healthy

26. A. wharf B. place C. volcano D. plane

27. A. fisherman B. ticket C. prisoner D. over

28. A. hotel B. postcard C. shore D. cold

29. A. included B. called C. phoned D. arrived

30. A. much B. teacher C. beach D. brochure

===================================================

UNIT 9

A. PHONETICS

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group.

1. A. myth B. thigh C. breath D. breathe

2. A. promised B. caused C. increased D. practiced

3. A. encourage B. garage C. shortage D. storage

4. A. chemist B. champagne C. chaos D. chiropodist

5. A. hobby B. comfort C. knowledge D. popular

6. A. issue B. tissue C. passion D. vessel

7. A. mould B. soul C. shoulder D. foul

8. A. nature B. change C. gravity D. basic

9. A. darkness B. warmth C. market D. remark

10. A. because B. nurse C. horse D. purpose

11. A. marriage B. massage C. collage D. shortage

12. A. breathe B. with C. thermal D. clothing

13. A. education B. individual C. procedure D. production

14. A. released B. pleased C. passed D. watched

15. A. helped B. struggled C. remarked D. watched

16. A. helped B. booked C. waited D. helped

17. A. cow B. how C. town D. grow

18. A. says B. looks C. laughs D. wants

19. A. brush B. chin C. washing D. machine

20. A. thin B. thank C. theme D. there

21. A. cause B. poison C. scatter D. disaster

22. A. icon B. loch C. official D. Scots

23. A. bury B. eruption C. mudslide D. untreated

24. A. volcano B. forest C. tornado D. ghost

25. A. earthquake B. breath C. thanks D. breathe

26. A. hands B. occasions C. associates D. others

27. A. frightened B. stamped C. walked D. laughed

28. A. fluoride B. lid C. arid D. hidden

29. A. stack B. slash C. swamp D. stamp

30. A. agent B. angine C. regard D. surgeon

===================================================

UNIT 10

A. PHONETICS

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group.

1. A. airports B. suitcases C. things D. calculators

2. A. chemist B. chicken C. church D. changeable

3. A. university B. unique C. united D. undo

4. A. faithful B. fairy C. failure D. fainted

5. A. sun B. sure C. success D. sort

6. A. affect B. algae C. aquatic D. accommodation

7. A. measure B. illustrate C. source D. awesome

8. A. contaminate B. contaminant C. pollutant D. poison

9. A. shake B. scatter C. trap D. collapse

10. A. healthy B. thermal C. northern D. earth

11. A. interact B. landline C. chat D. verbal

12. A. weight B. height C. eight D. vein

13. A. accurate B. accept C. accident D. success

14. A. rubbish B. cultural C. thunder D. furious

15. A. diving B. discover C. discipline D. divide

16. A. cotton B. bottle C. cold D. common

17. A. shout B. sugar C. share D. surgery

18. A. valentine B. imagine C. discipline D. magazine

19. A. drummer B. future C. number D. umbrella

20. A. host B. cost C. post D. most

21. A. other B. leather C. wealthy D. brother

22. A. television B. elephant C. section D. Swedish

23. A. explain B. current C. desire D. electric

24. A. threaten B. thread C. seat D. bread

25. A. deaf B. leaf C. meat D. heat

26. A. allow B. follow C. yellow D. fellow

27. A. exhaust B. hour C. honest D. house

28. A. mood B. moon C. soon D. good

29. A. Dutch B. Russian C. just D. use

30. A. descent B. dissent C. discontent D. continent

===================================================

UNIT 11

A. PHONETICS

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group.

1. A. gentle B. kennel C. generate D. genetics

2. A. chemist B. cholera C. machinery D. mechanic

3. A. drama B. mammal C. damage D. grammar

4. A. cherish B. chorus C. scholarship D. chaos

5. A. college B. privilege C. message D. collage

6. A. science B. technique C. benefit D. realistic

7. A. development B. effect C. relate D. technology

8. A. school B. archaeologist C. choose D. chemistry

9. A. leader B. great C. disease D. clean

10. A. bound B. around C. about D. cough

11. A. experiment B. energy C. negative D. expensive

12. A. summary B. satisfy C. happy D. physical

13. A. telephone B. solar C. robot D. explore

14. A. airports B. ways C. questions D. pictures

15. A. presentation B. nation C. question D. mention

16. A. explore B. improve C. positive D. possibility

17. A. power B. slow C. town D. how

18. A. language B. orange C. ginger D. gun

19. A. give B. smile C. drive D. blind

20. A. between B. sweet C. engineer D. employee

21. A. tool B. moon C. soon D. cool

22. A. crossed B. followed C. fluttered D. happened

23. A. tear B. bear C. hear D. fear

24. A. think B. through C. thing D. thumb

25. A. sew B. few C. drew D. news

26. A. community B. sensitive C. variety D. interactive

27. A. connect B. perfect C. select D. correct

28. A. verbal B. customer C. generous D. afternoon

29. A. connection B. creation C. information D. suggestion

30. A. table B. climb C. cube D. stab

===================================================

UNIT 12

A. PHONETICS

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group.

1. A. dynamic B. hypocrite C. typical D. cynicism

2. A. candy B. handy C. many D. sandy

3. A. clearing B. learning C. earning D. searching

4. A. accident B. action C. watch D. stamps

5. A. present B. recent C. decent D. absent

6. A. luggage B. fragile C. general D. bargain

7. A. coincide B. conception C. currency D. curriculum

8. A. chemistry B. which C. watch D. chimney

9. A. remembered B. sacked C. missed D. washed

10. A. honest B. honor C. heir D. hence

11. A. founded B. boundary C. account D. cough

12. A. possess B. business C. messy D. glass

13. A. champagne B. machine C. ship D. chalk

14. A. university B. uniform C. union D. cushion

15. A. died B. continued C. contented D. followed

16. A. sociable B. ocean C. receive D. special

17. A. answer B. always C. wrong D. write

18. A. page B. village C. luggage D. heritage

19. A. sugar B. sorry C. seaside D. summer

20. A. enough B. young C. country D. mountain

21. A. business B. community C. music D. humid

22. A. exhibition B. neighborhood C. hot D. humid

23. A. other B. leather C. wealthy D. brother

24. A. untreated B. measure C. pleasure D. bread

25. A. television B. elephant C. container D. Swedish

26. A. communicate B. oversleep C. role D. solar

27. A. channel B. technique C. archaeology D. technology

28. A. culture B. multimedia C. support D. underground

29. A. trick B. hire C. shift D. gift

30. A. science B. solve C. enormous D. Mars

===================================================

ANSWER KEYS

HỌC KỲ 2

 

A. PHONETICS

UNIT 7

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

1. C

7. C

13. C

19. B

25. A

2. A

8. D

14. A

20. D

26. B

3. A

9. B

15. C

21. D

27. A

4. B

10. A

16. A

22. C

28. C

5. D

11. B

17. A

23. B

29. D

6. A

12. D

18. A

24. D

30. C

===================================================

UNIT 8

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

1. C

7. D

13. A

19. D

25. C

2. A

8. C

14. B

20. A

26. A

3. A

9. B

15. C

21. D

27. B

4. B

10. C

16. C

22. A

28. C

5. C

11. A

17. B

23. D

29. A

6. A

12. D

18. C

24. B

30. D

===================================================

UNIT 9

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

1. D

7. D

13. C

19. B

25. D

2. B

8. C

14. B

20. D

26. C

3. B

9. B

15. B

21. C

27. A

4. B

10. A

16. C

22. C

28. A

5. B

11. B

17. D

23. A

29. C

6. D

12. C

18. A

24. B

30. C

===================================================

UNIT 10

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

1. A

7. A

13. A

19. B

25. A

2. A

8. D

14. D

20. B

26. A

3. D

9. A

15. A

21. C

27. D

4. B

10. C

16. C

22. C

28. D

5. B

11. D

17. D

23. B

29. D

6. B

12. B

18. A

24. D

30. B

===================================================

UNIT 11

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

1. D

7. C

13. D

19. A

25. B

2. C

8. C

14. A

20. C

26. C

3. A

9. B

15. C

21. D

27. B

4. A

10. D

16. B

22. A

28. A

5. D

11. A

17. B

23. B

29. D

6. A

12. B

18. D

24. A

30. B

===================================================

UNIT 12

I. Choose the words whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group

1. A

7. B

13. D

19. A

25. D

2. C

8. A

14. D

20. D

26. A

3. A

9. A

15. C

21. A

27. A

4. C

10. D

16. C

22. A

28. C

5. A

11. D

17. B

23. C

29. B

6. D

12. B

18. A

24. A

30. D

===================================================

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *