Bộ tài liệu và bài tập Tiếng Anh lớp 8 theo chương trình mới – Chuyên đề READING (UNIT 1-6)

UNIT 7

G. READING

I. Read the passage and choose the best answer (A, B, C or D).

There are three main (1) ……………… of pollution: air pollution, water pollution and noise pollution. Air, which is the most important element of our environment for our (2)……………………, can be polluted in many ways. Smoke in the air from mills, factories and industry (3) …………………… carbon, monoxide, carbon dioxide, and methane, which are all poisonous gases. This leads (4) …………………… health problems like asthma and lung diseases, and the thinning of the ozone layer, which (5) ……………………us from harmful UV ray. China, the USA, Russia, India, Mexico and Japan are the world leaders in air pollution (6) ……………………Water is also polluted by the discharge of commercial and industrial waste. Sewage in drinking water is another (7) ……………………of water pollution as it contains germs and viruses. The noise of vehicles, mills, and factories can be really unbearable. This kind of constant sound also (8) ………………headaches, tension, (9) ……..………… stress and migraines. People living next to a building site where there is too much noise can become sick, as they cannot sleep or relax. This is (10)……………………noise pollution.

1. A. types B. kinds C. models D. both A & B

2. A. survival B. survive C. surviving D. survived

3. A. includes B. include C. contains D. contain

4. A. in B. into C. to D. from

5. A. prevents B. protects C. avoids D. hides

6. A. emissions B. emitted C. emission D. emitting

7. A. effect B. cause C. result D. consequence

8. A. causes B. leads to C. results in D. all are correct

9. A. brain B. mind C. head D. mental

10. A. told B. called C. said D. mentioned

 

II. Read the passage. Answer the questions below.

Scientists have discovered that the ozone layer is getting thinner. Some predict that the sun’s rays will cause a sharp increase in deaths from skin cancer over the next fifty years. These harmful rays can also damage the eyes, create wrinkles, and cause other health problems.

The stratosphere contains a form of oxygen called ozone. Ozone is a molecule composed of three oxygen atoms. The chemical formula of ozone is 03. Oxygen molecules make up about 21% of all gases in the Earth’s atmosphere. They consist of two atoms of oxygen and are labeled 02. Most ozone found in our atmosphere is formed by an interaction between oxygen molecules and ultraviolet radiation (UV) from the sun. When ultraviolet radiation hits an oxygen molecule, it may cause the molecule to break apart into single atoms of oxygen. These single atoms are very reactive, and a single oxygen atom can combine with a molecule of oxygen to form ozone.

1. What do people say about the rate of deaths from skin cancer in the future?

………………………………………………………………………………………….

2. How many oxygen atoms are there in a molecule?

………………………………………………………………………………………….

 

3. What elements participate in the formation process of ozone?

………………………………………………………………………………………….

4. What happens when an oxygen molecule and an ultraviolet radiation hit each other?

………………………………………………………………………………………….

5. What is the feature of single atoms?

………………………………………………………………………………………….

 

III. Read the following text and decide which answer best fits each numbered blank.

Industrialized countries (1) _____________ worked to reduce levels of sulphur dioxide, smog, and smoke in (2) _____________ to improve people’s health. But a result, not predicted until recently, is that (3) _____________ lower sulphur dioxide levels may actually (4) _____________ global warming worse. Just as sulphur dioxide (5) _____________ volcanoes can cool the planet by blocking sunlight, cutting the amount (6) _____________ the compound in the atmosphere lets more sunlight through, warming the Earth. This effect is exaggerated (7) _____________ elevated levels of other greenhouse gases in the atmosphere trap the additional heat.

Most people agree that to curb global warming, (8) _____________ variety of measures need to be taken. On a (9) _____________ level, driving and flying less, recycling, and conservation reduces a person’s "carbon footprint" – the amount of carbon dioxide a person is responsible for (10) _____________ into the atmosphere.

1. A. has B. have C. had D. having

2. A. direction B. demand C. instruction D. order

3. A. a B. an C. the D. one

4. A. make B. do C. go D. move

5. A. in B. within C. to D. from

6. A. on B. of C. with D. under

7. A. what B. when C. which D. where

8, A. a B. an C. the D. one

9. A. person B. people C. personal D. personally

10. A. to put B. put C. putting D. puts

 

 

IV. Read the following text and use the words given in the box to fill in the blanks.

us

different

nature

due to

waste

chemicals

and

why

However

dead

With the rise of concrete buildings and roads, one part of the Earth that we rarely see is the soil. It has many (1) _____________ names, such as dirt, mud and ground. However, it is definitely very important to (2) _____________. The plants that feed us grow in soil (3) _____________ keeping it healthy is essential to maintaining a beautiful planet. (4) _____________, like all other forms of nature, soil also suffers from pollution. The pollution of soil is a common thing these days, and it happens (5)_____________ the presence of man-made elements.

The main reason (6) _____________ the soil becomes contaminated is due to the presence of man-made waste. The waste produced from (7) _____________ itself such as (8) _____________ plants, carcasses of animals and rotten fruits and vegetables only adds to the fertility of the soil. However, our (9) _____________ products are full of (10) _____________ that are not originally found in nature and lead to soil pollution.

V. Read the following text and answer the questions below.

The effects of air pollution are alarming. They are known to create several respiratory and heart conditions along with Cancer, among other threats to the body. Several millions are known to have died due to direct or indirect effects of Air pollution. Children in areas exposed to air pollutants are said to commonly suffer from pneumonia and asthma.

Another direct effect is the immediate alterations that the world is witnessing due to Global warming. With increased temperatures worldwide, increase in sea levels and melting of ice from colder regions and icebergs, displacement and loss of habitat have already signalled an impending disaster if actions for preservation and normalization aren’t undertaken soon.

Harmful gases like nitrogen oxides and sulphur oxides are released into the atmosphere during the burning of fossil fuels. When it rains, the water droplets combine with these air pollutants, becomes acidic and then falls on the ground in the form of acid rain. Acid rain can cause great damage to human, animals and crops.

1. What problems does air pollution create?

____________________________________________________________________

2. How many people are known to have died due to effects of air pollution?

____________________________________________________________________

3. What is the reason for the increase in sea levels and melting of ice?

____________________________________________________________________

4. What gases can the burning of fossil fuel create?

____________________________________________________________________

5. How does acid rain form?

____________________________________________________________________

UNIT 8

G. READING

I. Read the following text and decide which answer best fits each numbered blank.

The City of London, the capital of United Kingdom is a year-round tourist destination. London is the (1) _____________ city in Europe and located astride the famous (2) _____________of Thames. This is the home for (3) _____________of the international organizations and the city is headed by the Lord Mayor of London. The city of London has its own police (4) ,

called City of London police.

London is considered as both business (5) _____________ tourist destination and (6) _____________by millions of people annually. The Heathrow Airport, London considered as the busiest airport (7) _____________the world. City of London provides many attractions for visitors. You can visit London: museums, see Royal palaces and activities, relax on London parks and (8) _____________more places for bed and dine. London is considered an expensive city in the world and (9) _____________ though its home for many foreign migrants, still keeping (10) _____________ traditional heritage and surrounding.

(http://www.londonguestguide.com/)

1. A. largest B. larger C. large D. largely

2. A. mountain B. river C. bridge D. road

3. A. little B. a little C. more D. most

4. A. team B. group C. force D. strength

5. A. or B. with C. and D. of

6. A. visit B. visited C. visiting D. to visit

7. A. in B. at C. on D. till

8. A. lot B. a lot C. much D. many

9. A. eve B. event C. ever D.even

10. A. it B. its C. they D. their

II. Read the following text and decide which answer best fits each numbered blank.

Historic Temple Square, in Downtown Salt Lake City, is one of Utah’s number one tourist (1)_____________ and world headquarters of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. Temple Square is (2) _____________ every day of the year from 9 a.m. – 9 p.m. with the help of hundreds of volunteers and missionaries (3) _____________ will make your experience more enjoyable. On your visit to the 35 acres of Temple Square you will be (4) to see, feel, taste, touch and experience Mormon culture and its pioneer heritage.

Guided tours and presentations feature historic (5) _____________ interactive exhibits, art displays, 70-mm films, parks and gardens. Also featured are the largest genealogy library of its (6)_____________ in the world and the renowned Mormon Tabernacle Choir and Orchestra at Temple Square, Enjoy all of this in the (7) _____________ of downtown Salt Lake City. Tours are available in (8) _____________ than 30 languages at some locations at no charge to you. Restaurants and catering facilities are available to (9) _____________ enhance your visit as well. Whether you are visiting for the first time (10) _____________ coming back to enjoy Temple Square again we welcome you!

(Source: https://reservations.visitsaltlake.com)

1. A. attract B. attractions C. attracting D. attractor

2. A. open B. important C. necessary D. close

3. A. where B. which C. whom D. who

4. A. enable B. disable C. able D. ability

5. A. areas B. categories C. items D. sites

6. A. size B. figure C. kind D. form

7. A. heart B. head C. chest D. shoulder

8. A. most B. more C. much D. many

9. A. carry B. bring C. want D. help

10. A. nor B. or C. even D. if

III. Read the passage. Fill in the gap with a suitable word.

Though I have experienced great success and enjoyment from languages other (1)……………… English, whether we like it or not, English is the (2)……………… useful language in the world. We may wish that Russian, French or Chinese were the international language, but the real situation is that wherever you go in the world, the (3)………………language is English. This is true even if you (4)……………… in a country where (5) ……………… is not an English- speaking person for many thousands of kilometers in any direction. Today we live in a very connected world, so that even if you live in an isolated(6)………………, it is very easy for you to (7) ……………… with people, movies, music, culture, or whatever you want (8) ……………… the Internet. You can of course do this in whatever language you are interested (9) ………………, but English is the most useful (10) ……………… more people speak it.

IV. Read the passage. Decide if the following statements are true (T) or false (F).

Living in Scotland

Scotland is the UK’s most northern country and has around 790 islands off its coasts – 130 of which have people living on them. Scotland is well known for its stunning landscapes, beautiful beaches and lochs, which are fresh water lakes. There are over 600 square miles of lochs in Scotland including the most famous one, Loch Ness.

It has a population of just over five million people which is about 8.5 per cent of the whole UK population. Over 2 million of these live in Glasgow and Edinburgh, and almost half of Scotland’s population live in the Central Belt, where both the largest city (Glasgow), and the capital city (Edinburgh) are located.

Scotland also hosts one of the biggest arts festivals in the world. This is commonly known as the Edinburgh Festival but is actually made up of a number of different festivals which happen at different times of the year, though many do take place in August and September. Many people have heard of the Fringe Festival, but there are also the International Festival, the Film Festival, the Children’s Festival and the Edinburgh Mela which is an intercultural festival.

Decide if the following statements are true (T) or false (F).

1. Scottish people inhabit on over 1/6 of its all islands. ………….

2. Scotland’s population is over 1/10 of the whole UK population. ………….

3. People in Scotland prefer living in other areas to big cities. ………….

4. There are 2 common months for Edinburgh Festival. ………….

5. There won’t be any special events exclusively for kids in this Festival .

 

UNIT 9

G. READING

I. Read the following text and use the words given in the box to fill in the blanks.

different

most

common

against

small

ago

region

storms

social

has

As South Texas continues to battle (1) _____________ Harvey’s record rainfall, the people of Louisiana are marking a tragic anniversary. Twelve years (2) _____________, on August 29, 2005, Hurricane Katrina made landfall near New Orleans. It was one of the (3) _____________ devastating natural disasters to ever hit the United States, and the (4) _____________still bears its scars.

Hurricane Harvey and Hurricane Katrina are (5) _____________ beasts, to be sure. Harvey’s lingering wrath is very different than Katrina’s swift and destructive turn, and the (6) _____________ and infrastructural collapses that followed. So far, Harvey (7) _____________ claimed a number of lives, but it is a (8) _____________ fraction of Katrina’s 1,800+ victims.

From a meteorological perspective, though, how do these (9) _____________compare? Other than timing – an interesting but easily explained coincidence – do they have anything in (10)_____________ other than adjacent chambers in the nation’s memory?

(Source: http://www. http://edition.cnn.com)

II. Read the following text and decide which answer best fits each numbered blank.

On April 25, 2015, a 7.8-magnitude earthquake rocked Nepal, caused buildings to collapse, set off avalanches (1) _____________ Mount Everest and catapulted the entire region (2) ____________ chaos. The worst earthquake in 80 years (3) _____________ nearly 9,000 people, injured thousands, destroyed or damaged at (4) _____________ 880,000 homes and more (5) _____________ 1,200 health facilities. Multiple aftershocks throughout the region hampered rescue operations, (6)_____________ survivors and added to the death and injury toll. Then the monsoon (7) _____________ compounded the misery as survivors sought shelter amidst ruined (8) ____________. AmeriCares immediately launched a (9)_____________relief effort sending aid workers, (10)_____________ teams, and emergency medicines and supplies to the disaster zone.

(Source: https://www.americares.org)

1. A. in B. before C. on D. after

2. A. into B. onto C. to D. in

3. A. kill B. kills C. killing D. killed

4. A. less B. least C. more D. most

5. A. than B. then C. until D. without

6. A. terrify B. terrifies C. terrified D. terrifying

7. A. area B. size C. time D. season

8. A. hills B. buildings C. rivers D. mountains

9. A. high-class B. short-term C. large-scale D. long-range

10. A. medicine B. medical C. medically D. medicate

III. Read the following text and do the following task.

A tornado is a violently rotating column of air that extends from a thunderstorm to the ground and is often – although not always – visible as a funnel cloud. Lightening and hail are common in thunderstorms that produce tornadoes. Tornadoes cause extensive damage to structures and disrupt transportation, power, water, gas, communications, and other services in its direct path and in neighbouring areas. Related thunderstorms can cause heavy rains, flash flooding, and hail.

About 1,200 tornadoes hit the United States every year and every state is at risk. Most tornadoes in the United States occur east of the Rocky Mountains with concentrations in the central and southern plains, the Gulf Coast and Florida.

Tornadoes can strike in any season, but occur most often in the spring and summer months. They can occur at all hours of the day and night, but are most likely to occur between 3 p.m. and 9 p.m.

(Source: https://www.rendy.gov)

a. Answer the following questions.

1. What is a tornado?

________________________________________________________________

2. What is common in thunderstorms that produce tornadoes?

________________________________________________________________

3. What can related thunderstorms cause?

________________________________________________________________

4. How many tornadoes hit the United States every year?

________________________________________________________________

5. Which seasons can tornadoes strike?

________________________________________________________________

b. Put True (T) or False (F) at the beginning of the statements below.

6. _____________ A tornado extends from thunderstorm to the ground.

7. _____________ Tornadoes cause slight damage to structures.

8. _____________ Every state in the US is at risk of being hit by tornadoes.

9. _____________No tornadoes in the United States occur east of the Rocky Mountains, the Gulf Coast and Florida.

10. _____________ Tornadoes occur between 3 p.m. and 9 p.m. only.

IV. Read the passage. Answer the questions below.

Hurricanes, cyclones, and typhoons are all the same weather phenomenon; we just use different names for these storms in different places. In the Atlantic and Northeast Pacific, the term “hurricane” is used. The same type of disturbance in the Northwest Pacific is called a “typhoon” and “cyclones” occur in the South Pacific and Indian Ocean. The ingredients for these storms include a pre-existing weather disturbance, warm tropical oceans, moisture, and relatively light winds. If the right conditions persist long enough, they can combine to produce the violent winds, incredible waves, torrential rains, and floods we associate with this phenomenon. In the Atlantic, hurricane season officially runs June 1 to November 30.However, while 97 percent of tropical activity occurs during this time period, there is nothing magical in these dates, and hurricanes have occurred outside of these six months.

1. Which name is used for very big storms in Northwest Pacific?

_________________________________________________________________

2. Where is the name “cyclones” used?

_________________________________________________________________

3. What are the features of the severe storms which occur within a long time?

_________________________________________________________________

4. When do hurricanes often occur?

_________________________________________________________________

5. Is it possible that hurricanes can occur even when it is not hurricane season?

_________________________________________________________________

 

V. Read the following text and decide which answer best fits each numbered blank.

Earth Day Network’s mission is to diversify, educate and activate the environmental movement worldwide. More (1) _____________1 billion people now participate in Earth Day activities (2) _____________ year. This can make it the largest observance in the world. Members of this organization (3)_____________ through a combination of education, public policy, and consumer campaigns.

The first Earth Day (4)_____________ April 22, 1970, activated 20 million Americans from all walks of life and is widely (5) _____________ with launching the modern environmental movement. The passage of the landmark Clean Air Act, Clean Water Act, Endangered Species Act and (6)_____________ other ground-breaking environmental laws soon followed. Twenty years (7)_____________, Earth Day went global, mobilizing 200 million people in 141 countries and lifting environmental issues onto the world stage. Now, this day is becoming (8) _____________and more popular in over the world.

1. A. of B. than C. then D. with

2. A. much B. many C. each D. other

3. A. to work B. works C. working D. work

4. A. on B. in C. at D. until

5. A. credit B. credits C. credited D. crediting

6. A. much B. many C. little D. few

7. A. later B. latest C. late D. lately

8. A. many B. much C. most D. more

VI. Read the following text and do the following tasks.

JAPAN EARTHQUAKE & TSUNAMI IN 2011

On March 11, 2011, there was a magnitude-9 earthquake in north- eastern Japan. This natural disaster was so terrible and lead to a lot of changes in Japanese’s life.

According to some newspaper, more than 120,000 buildings were destroyed, 278,000 were half-destroyed and 726,000 were partially destroyed. The Japanese government estimated that the direct financial damage from the disaster was about $199 billion dollars (about 16.9 trillion yen). The World Bank also estimated the total economic cost could be up to $235 billion. Therefore, it was considered to be one of the costliest natural disaster in world history. In Japan, residents have been still recovering from the disaster. Their effort to lead a new life is so amazing, although some people lost their property or even family members. They have continued to rebuild their houses, the road systems or factories. All the world looks up to those Japanese because of their considerable effort.

 

a. Answer the following questions.

1. When did the earthquake in Japan happen?

____________________________________________________________

2. Were 278,000 buildings destroyed totally?

____________________________________________________________

3. Who did estimate the financial damage of this earthquake?

____________________________________________________________

4. Was the cost of this natural disaster expensive?

____________________________________________________________

5. What did Japanese residents do after the disaster?

____________________________________________________________

b. Put True (T) or False (F) at the end of the statements below.

6. _____________ The World Bank also estimated the direct financial damage of the disaster was about $199 million.

7. _____________ The cost of the natural disaster is cheapest in the world history.

8. _____________ Japanese’s effort is so amazing.

9. _____________ They reconstruct their houses.

10. _____________ People in the world look up to Japanese residents

 

UNIT 10

G. READING

I. Read the following text and decide which answer best fits each numbered blank.

I’m Linh and now I (1) _____________ at a high school in the United States. My biggest challenge in the United States is the language (2) _____________. I (3)_____________ English for five years but I still face difficulties in communication. For all the time, I feel nervous to understand what other people were saying and why they were laughing. (4)_____________I go to see an American movie, I still can’t understand the actors. Maybe because spoken English has a lot of idioms

and communication (5)_____________ may happen due to cultural differences.

Leaving home and (6) _____________ to study in a new country can be a stressful experience. However, I have learned some ways to overcome my problem. First, I usually tell people that I am learning English in case they don’t understand me. Second, I listen (7)_____________. If I don’t understand something for the first time, I’m not afraid (8) _____________ questions as many times as it is necessary. Watching people speak also help me to add new words to my vocabulary. Finally, my big fear is public speaking, so I decided (9) _____________down what I want to speak. This is good because I already have some words and sentences in my mind, instead of (10) _____________ during the presentation.

1. A. am studying B. study C. studies D. will be studying

2. A. difficulties B. world C. barrier D. communication

3. A. study B. studies C. have studied D. studied

4. A. When B. Which C. Who D. Why

5. A. barrier B. breakdown C. interaction D. distance

6. A. travelling B. travel C. to travel D. travels

7. A. careful B. carefully C. careless D. carelessly

8. A. to raise B. raises C. raise D. raising

9. A. write B. to write C. writing D. writes

10. A. think B. to think C. thinks D. thinking

 

 

II. Read the following text and answer the questions by choosing the option A, B, C or D.

BENEFITS OF VIDEO CONFERENCING

Video conferencing is the technology that allows you to hold meetings with people who are in different places while seeing them and talking to them in real time. It is different from simple video calling, which is often one-to-one video communication. In the past, video conferencing needed complex and expensive equipment. Today, it’s easy to join in a video conference on your computer or smart phone with Internet connectivity. Moreover, video conferencing is also an important tool for people who work away from the office, often at home because it helps to save time and money for them.

Video conferencing can help teachers in teaching, too. Video conferencing is a great way of learning and sharing knowledge beyond distance. Courses can take place with the teacher and each different student living in a different location. This will help education spread even to remote mountainous areas.

1. Video conferencing helps people _____________.

A. send message B. send snail mail

C. send snail mail D. hold meetings

2. How does video conferencing help people?

A. It helps connect people in different places in real time.

B. It helps connect people in different places in future time.

C. It helps connect people in same places in real time.

D. It helps connect people in same places in future time.

3. What can people do with video conferencing?

A. People can see and touch each other.

B. People can see and use telepathy.

C. People can see and talk to each other.

D. People can talk and touch each other.

4. Which statement below is NOT TRUE?

A. Video calling is often one-to-one communication

B. Video conferencing can happen between many people.

C. In the past, video conferencing needed simple equipment.

D. Today, video conferencing only needs smartphone with Internet connectivity.

5. How can video conferencing help people who work away from the office?

A. It saves time. B. It saves money.

C. It saves time and money. D. None of them.

6. Who will get benefits from video conferencing?

A. farmer B. teacher

C. engineer D. housewife

7. What is the advantage of studying through video conferencing?

A. Teacher can start class late.

B. Teacher doesn’t know his/her students.

C. Teacher and students can be in same places.

D. Teacher and students can be in different places.

8. What does the word "mountainous" mean?

A. a place has rivers B. a poor place

C. a place has mountains D. a far place

 

III. Read the text below and choose the option A, B, C or D in each blank to complete it.

Nowadays, Facebook is the most popular (1) _____________ media which helps to connect people. Not only adults but also teenagers (2) _____________ using Facebook. There are many ways to communicate on Facebook. You can post messages to the public or to your friends. If you want a private conversation, you can send a direct message to a friend and start (3) _____________. If you want to meet new people with same interests, you can join in Facebook groups or Facebook pages.

When friends and family members move to a different place or even different country, Facebook can help you keep (4) _____________. In addition to communicating directly through posting and messaging, you can play games with them, making them seem closer (5) _____________ the distance.

Facebook can also help reduce or eliminate the (6) _____________ to meet new people. For example, if you feel (7) _____________ about asking someone in class about a homework assignment, you may feel more comfortable sending (8) _____________ to that person on Facebook. That way, you can think over what you write and can avoid any embarrassment in (9) ____________ meeting. That’s the reason why shy people spend (10) _____________ time on Facebook than sociable people.

1. A. social B. society C. sociable D. socialize

2. A. will B. is C. are D. were

3. A. chatted B. chatting C. chat D. chats

4. A. from touch B. in touch C. to touch D. touching

5. A. in spite B. despite C. although D. however

6. A. barriers B. connection C. breakdown D. communication

7. A. nervously B. nervous C. happy D. happily

8. A. snail mail B. meeting C. telepathy D. messages

9. A. cyber world B. face-to-face C. head-to-toe D. internet

10. A. less B. fewer C. few D. more

 

 

 

IV. Read the following text and answer the questions by choosing the option A, B, C or D.

FORMS OF NON-VERBAL COMMUNICATION

Non-verbal communication can take many forms. Effectiveness in communication depends on understanding what these forms might be and how their meanings may differ between countries.

Eye contact

In many Asian cultures, avoiding eye contact is seen as a sign of respect. However, those in Latin and North America consider eye contact important for showing equality among individuals. In Ghana, if a young child looks an adult in the eye, it is considered an act of a stubborn child.

Touch

A great number of cultural expressions are shown through touch. In America, for example, using a firm handshake is considered appropriate to greet a stranger or business partner. However, in France, it is common to kiss someone you greet on both cheeks. Touching children on the head is fine in North America. However, in Asia, this is considered inappropriate because the head is an important part of the body. In the Middle East, the left hand is often used to clean the body so using that hand to receive a gift or shake hands is considered very rude.

Facial Expressions

Winking is a facial expression which has different meanings. In Latin America, it is considered a romantic gesture while people in Nigeria wink at their children if they want them to leave the room.

Posture

In America, standing with hands on the hips may suggest power or pride, but in Argentina, it may suggest anger.

1. How many forms of non-verbal communication mentioned in the text?

A. 3 B. 4 C. 5 D. 2

2. People from which country think avoiding eye contact is a sign of respect?

A. Asian countries B. Ghana

C. North America D. European countries

3. Why do Latin and North America people think eye contact is important?

A. Because they think it shows respect.

B. Because they think it shows equality.

C. Because they think it shows importance.

D. Because they think it shows difference.

4. What does "a stubborn child" mean?

A. A child who listens to the adults

B. A child who doesn’t listens to the adults

C. A child who respects the adults

D. A lovely child

5. Is shaking hands to greet a stranger OK in America?

A. Yes, it is. B. No, it isn’t.

C. Not mentioned D. Not sure

6. What do you do to greet other people in France?

A. Shrug your shoulder. B. Shake hands.

C. Kiss on their cheeks. D. Raise your fists.

7. People from which country feel fine to touch children’s heads?

A. France B. Vietnam

C. China D. North America

8. Why people in Middle East don’t receive gifts with left hands?

A. Because the left hand is often used to clean the body.

B. Because the left hand is often used to touch children’s heads.

C. Because the left hand is often used to shake hands.

D. Because the left hand is often used to wear watch.

9. People in Nigeria wink at their children when _____________.

A. they want them to do house work

B. they want to show their love

C. they want them to leave the room.

D. they want them to leave the classroom.

10. What is the meaning of standing with hands on the hips in America?

A. Power B. Pride

C. Anger D. Both A & B

 

V. Read the passage. Fill in the gap with a suitable word.

The San Francisco earthquake of 1906 struck very (1) …………………in the morning. The first rumble, called a foreshock, occurred about 5:11 a.m. right along the San Andreas Fault. The San Andreas Fault is a crack in the earth that (2)………………about 800 miles through California. The weakness caused by this crack is a main (3)…………………why earthquakes occur in the California region. The main quake was (4) ………………… 5:12 a.m. and (5)…………………for almost a minute. The center of the quake was just outside of San Francisco proper. Buildings began to crumble immediately. The streets weren’t (6) …………………crowded as they would have been later in the day. Those who were (7) …………………their way to work were crushed (8) ………………the rain of falling brick.

 

 

 

VI. Read the passage.

Canadian Culture

July 1st is Canada Day. Canada Day is the (1) ……………… of the formation of the provinces into Canada, which was created in 1867. Canada became an (2) ……………… territory of England back on July 1st, 1867. Canada Day is also a Statutory Holiday. Canadians across the country celebrate in many (3) ………………The Government of Canada sponsors fireworks displays and celebrations at city halls across the country. In Ottawa, at the Parliament Buildings there is a noon show with the Prime Minister and the Governor General in attendance to (4) ………………performances of Canadian musicians and singers. Events continue throughout the day.

Many families go to parks and beaches and enjoy picnics and local events such as musical concerts, parades and fireworks. Many Canadians proudly (5) ………………the Canadian flag at parades to celebrate the birthday of the country. At many events, the National Anthem ‘O Canada’ is played and sung by everyone in attendance. For all Canadians, Canada Day marks the beginning of summer.

Choose the best answer.

1. A. ceremony B. party C. celebration D. occasion

2. A. dependent B. independent C. dependable D. undependable

3. A. methods B. roads C. paths D. ways

4. A. see B. watch C. look at D. witness

5. A. wave B. plug C. hold D. keep

Decide if the statements are true (T) or false (F).

1. The celebration falls on the very beginning of June. ………….

2. England used to be the colony of Canada. ………….

3. Some very important persons attend the celebration in Ottawa. ………….

4. It is not an event for family activities. ………….

5. Canada Day is celebrated when a new season has come. ………….

 

UNIT 11

G. READING

I. Read the following text and decide which answer best fits each numbered blank.

It seems entirely (1)_____________ to us that there are teams of scientists in universities and other institutions around the world attempting to (2) _____________ the way the world works. However, it hasn’t always been that (3) _____________. Although the scientific method is now four or five hundred years old, the ancient Greeks, for example, believed that they could work out the (4)_____________ of natural events just by the power of thought.

During the 17th century, more and more people began to realise that they could (5) _____________ their scientific ideas by designing a relevant (6)_____________ and seeing what happened. A lot of (7) _____________ was made in this way by individual scientists. These men and women often worked alone, carrying out (8) _____________ into many different areas of Science, and they often receive very little (9)_____________ for their hard work. At the start of the 20th century, though it became (10) _____________that science was becoming more complicated and more expensive. The individual scientist disappeared, to be replaced by highly qualified teams of experts. Modern science was born.

1. A. physical B. natural C. typical D. real

2. A. create B. invent C. construct D. discover

3. A. route B. method C. way D. technique

4. A. aims B. reasons C. causes D. impulses

5. A. calculate B. estimate C. measure D. test

6. A. experiment B. research C. attempt D. analysis

7. A. development B. movement C. progress D. evolution

8. A. research B. experiment C. discovery D. education

9. A. award B. prize C. gift D. reward

10. A. clear B. true C. accurate D. actual

II. Read the text below and write one word in each blank to complete it.

process

energy

elevator

into

warm

used

well

effect

reason

increase

Elevator air conditioning is fast becoming a popular concept around the world. The primary (1)_____________for installing an elevator air conditioner is the comfort that it provides while traveling in the (2)_____________. It stabilizes the condition of the air inside the elevator car. Some elevator air conditioners can be (3)_____________in countries with cold climates if a thermostat is used to reverse the refrigeration cycle to (4) _____________ the elevator car.

Heat generated from the cooling (5) _____________ is dissipated into the hoist way. The elevator cab (or car) is ordinarily not air-tight, and some of this heat may reenter the car and reduce the overall cooling (6) _____________.

The air from the lobby constantly leaks (7) _____________ the elevator shaft due to elevator movements as (8)_____________ as elevator shaft ventilation requirements. Using this conditioned air in the elevator does not (9) _____________ energy costs. However, by using an independent elevator air-conditioner to achieve better temperature control inside the car, more (10) _____________ will be used.

(Source: https://en.wikipedia.org)

 

III. Read the text below and write one word in each blank to complete it.

Elevator technology has evolved from rudimentary lifting devices driven by muscle power to complicated state-of-the-art machines (1) t _____________ offer "smart" controls. A modern elevator (2) u _____________ computer integration to assess and compensate for traffic patterns, and many elevators are furnished (3) w _____________ touch screens, air conditioning, and highly artistic designs in cabs and doors. What’s more the elevator industry (4) h _____________ changed our culture and the way we live. In the (5) p _____________, upper rooms of hotels and rooming houses were considered undesirable due to the need to climb stairs carrying (6)h _____________ baggage. With the advent of the passenger elevator, the penthouse suite and corner office with a sweeping (7) v _____________became prime real estate. In a rush to build upward, modern cities have grown into booming centres of commerce and culture. Mankind has come a long way, in the never-ceasing endeavour to accomplish a given task (8) m _____________ efficiently.

(Source: https://landmarkelevator.com/)

IV. Read the following text and decide which answer best fits each numbered blank.

Technology in education plays an important role (1) _____________ building on the educational skills and knowledge for people. This is very essential, especially those who need (2) _____________ their knowledge. (3)_____________ for them to achieve a successful life in the future. Technology in education is manifested through the use of computers. This is also a great help for teachers (4)_____________ they can already enhance their teaching skills and strategies every time they are facing their classes. There is a variety of benefits which technology brings back. Firstly, students can already learn (5) _____________ their own even without the (6) _____________ of their parents and teachers. They are just going to the Internet to (7) _____________ the lesson they need to study. Quick accessibility and being well-equipment with the skills and knowledge in operating a computer are very (8) _____________ for the students. Next, the need for heavy books to be brought back and forth from school and home is so longer needed technology. The book can stay in the classroom because the information that they need is easily accessed on a computer. Last but not least, along with lots of images, videos and other graphics and text (9)_____________ in computer, more students would feel excited (10)_____________ studying through the use of the gadget, which is very important to arouse their interest in studying.

1. A. on B. in C. at D. for

2. A. improve B. improving C. to be improved D. being improved

3. A. so that B. in order C. so in D. in order that

4. A. although B. so C. because D. hence

5. A. for B. at C. on D. in

6. A. assist B. assistant C. assisting D. assistance

7. A. look after B. look up C. look in D. look for

8. A. help B. helpful C. helpless D. helping

9. A. finding B. find C. found D. to find

10. A. in B. on C. with D. about

V. Read the following text and use the words given in the box to fill in the blanks.

transmitting

Although

principle

began

receiving

his

been

time

 

The telegraph and telephone are both wire-based electrical systems, and Alexander Graham Bell’s success with the telephone came as a direct result of his attempts to (1) _____________ the telegraph. When he (2) _____________ experimenting with electrical signals, the telegraph had (3)_____________ an established means of communication for some 30 years. (4)_____________a

highly successful system, the telegraph was basically limited to (5)_____________ and sending one message at a time.

Bell’s extensive knowledge of the nature of sound and (6) _____________ understanding of music enabled him to conjecture the possibility of (7) _____________multiple messages over the same wire at the same time. Although the idea of a "multiple telegraph" had been in existence for some (8)_____________, no one had been able to fabricate one – until Bell. His "harmonic telegraph" was based on the (9) _____________ that several notes could be sent simultaneously along the same wire if the notes or signals (10) _____________ in pitch.

(Source: https://www.thoughtco.com)

VI. Read the text below and write one word in each blank to complete it.

Many people think of computers as very modern inventions, products of our new technological age. But (1) a _____________, the idea for a computer had been worked out (2) o _____________ two centuries ago by a man (3) c _____________ Charles Babbage. Babbage was born in 1791 and (4) g _____________ up to be a brilliant mathematician. He drew up (5) p _____________ for several calculating machines which he called "engines". But despite the fact that he (6) s _____________ building some of these, he never finished any of them. Over the years people have argued (7) w_____________ his machines would ever work. Recently, however, the Science Museum in London has finished building (8) t _____________ engine based on one of Babbage’s designs. (9) i_____________ has taken six years to complete and more than four thousand parts have been specially made. Whether it works or not, the machine will be on show at a special exhibition in the Science Museum to (10) r _____________ people of Babbage’s work.

 

UNIT 12

G. READING

I. Read the following text and answer the questions below.

Mars is a planet. It is the fourth planet from the sun. It is the next planet beyond Earth. Mars is more than 142 million miles from the sun. The planet is about one-sixth the size of Earth. Mars is known as the Red Planet. It gets its red colour from the iron in its soil. Mars has two small moons. Their names are Phobos and Deimos.

Mars is very cold. The average temperature on Mars is minus 80 degrees Fahrenheit – way below freezing!

Mars is rocky with canyons, volcanoes and craters all over it. Red dust covers almost all of Mars. It has clouds and wind, just as Earth does. Sometimes the wind blows the red dust into a dust storm. Tiny dust storms can look like tornados, and large ones can cover the whole planet!

Mars has about one-third the gravity of Earth. A rock dropped on Mars would fall slower than a rock dropped on Earth. Things weigh less on Mars than they weigh on Earth. A person who weighs 100 pounds on Earth would only weigh about 37 pounds on Mars because of less gravity.

(Source: http://www.nasa.gov)

1. How far is it from Mars to the Sun?

____________________________________________________________________

2. What is the average temperature on Mars?

____________________________________________________________________

3. What covers almost all of Mars?

____________________________________________________________________

4. What can cover the whole planet?

____________________________________________________________________

5. What is your weight on Mars if you weigh 100 pounds on Earth?

____________________________________________________________________

 

 

 

II. Read the following text and use the words given in the box to fill in the blanks.

due to

about

depth

likely

of

surface

amounts

some

miles

more

 

The moon very (l) _____________ has a very small core, just 1 to 2 percent of the moon’s mass and roughly 420 (2) _____________ (680 km) wide. It likely consists mostly (3) _____________ iron, but may also contain large (4)_____________ of sulphur and other elements.

Its rocky mantle is (5) _____________ 825 miles (1,330 km) thick and made up of dense rocks rich in iron and magnesium. Magmas in the mantle made their way to the (6) _____________ in the past and erupted volcanically for (7)_____________ than a billion years – from at least four billion years ago to fewer than three billion years past.

The crust on top averages (8) _____________ 42 miles (70 km) deep. The outermost part of the crust is broken and jumbled (9) _____________ all the large impacts it has received, a shattered zone that gives way to intact material below a (10) _____________ of about 6 miles (9.6 km).

(Source: https://www.space.com)

 

III. Read the following text and decide which answer best fits each numbered blank.

In sunglasses and jumpsuits, a crew of European test astronauts is laying the groundwork for a Mars simulation in the barren expanse of the Omani desert, a terrestrial mission intended to pave the way to the red planet.

The "analogue astronauts" of (1) _____________ Austrian Space Forum — a volunteer-based collective – have (2) _____________ in Oman to begin preparations for a four-week simulation mission (3)_____________ to the begin of next year.

Touching down at Marmul Airport, a remote outpost used (4)_____________ oil workers, the five-person advance team loaded up on sunscreen and, with (5)_____________ Omani counterparts dressed in crisp white gowns and colourful turbans, boarded four-by-fours and plunged into the desert (6) _____________ the blazing sun.

Oil installations receded (7)_____________ the background and only rocky plateaus and ancient sandy riverbeds remained (8) _____________far as the eye could see. Maps were spread on the hoods of the vehicles.

"We want to simulate Mars (9) _____________ Earth and so we need a place that looks as much like Mars as possible. And we (10) _____________ it here in Oman," Alexander Soucek, the lead flight director of the AMADEE-18 mission, told AFP.

(Source: http://www.afp.com)

1. A. the B. a C. an D. x

2. A. come B. gone C. arrived D. reached

3. A. before B. after C. via D. due

4. A. with B. by C. through D. to

5. A. they B. them C. their D. theirs

6. A. under B. above C. inside D. outside

7. A. in B. to C. into D. onto

8. A. so B. as C. from D. to

9. A. from B. with C. on D. in

10. A. found B. did C. made D. brought

 

IV. Read the following text and answer the questions by choosing the option A, B, C or D.

Mercury is the smallest planet in our solar system. It’s just a little bigger than Earth’s moon. It is the closest planet to the sun, but it’s actually not the hottest. Venus is hotter.

Along with Venus, Earth, and Mars, Mercury is one of the rocky planets. It has a solid surface that is covered with craters. It has a thin atmosphere, and it doesn’t have any moons. Mercury likes to keep things simple.

This small planet spins around slowly compared to Earth, so one day lasts a long time. Mercury takes 59 Earth days to make one full rotation. A year on Mercury goes by fast. Because it’s the closest planet to the sun, it doesn’t take very long to go all the way around. It completes one revolution around the sun in just 88 Earth days. If you lived on Mercury, you’d have a birthday every three month!

A day on Mercury is not like a day here on Earth. For us, the sun rises and sets each and every day. Because Mercury has a slow spin and short year, it takes a long time for the sun to rise and set there. Mercury only has one sunrise every 180 Earth days! Isn’t that weird?

(Source: https://spaceplace.nasa.gov)

1. What does the passage mainly discuss?

A. Days on Mercury B. What Mercury is like

C. Sunrise on Mercury D. Length of a year on Mercury

2. According to the passage, Mercury _____________.

A. is the nearest to the Sun B. doesn’t have atmosphere

C. the hottest planet D. has many moons

3. The word "It" in paragraph 2 refers to _____________.

A. Earth B. Mercury C. Venus D. Mars

4. The word "spins" in paragraph 3 can be best replaced by _____________.

A. comes B. arrives C. appears D. moves

5. It can be inferred from the passage that a year on Mercury _____________.

A. has 59 days B. much longer than that on Earth

C. has 88 days D. has only 180 days

6. How often does the sun rise on Mercury?

A. The same as on Earth. B. Every 3 months.

C. Every 180 days. D. Sun never sets.

V. Write one word in each gap to complete the following sentences.

Pluto is a dwarf planet. A dwarf planet travels around, or orbits, the sun just like other (1) __________. But it is much smaller. Clyde Tombaugh discovered Pluto in 1930. He was an astronomer (2) _____________ the United States. An astronomer is a scientist who studies stars and other objects in (3) _____________. Venetia Burney named Pluto that same year. She was an 11-year-old girl from England.

Pluto is not (4) _____________ big. It is only half as wide as the United States. Pluto is smaller than Earth’s moon. This dwarf planet (5)_____________ 248 Earth years to go around the sun. If you lived on Pluto, you (6) _____________have to wait 248 Earth years to celebrate your first birthday. One day on Pluto is about 6 1/2 days (7) _____________Earth. Pluto is about 40 times farther from the sun than Earth is. Pluto is in am area of space (8) _____________ the Kuiper (KY-per) Belt. Thousands of small, icy objects like Pluto but smaller (9)_____________in the Kuiper Belt.

This dwarf planet has five moons. Its largest moon is (10) _____________ Charon (KAIR-ən). Charon is about half the size of Pluto. Pluto’s four other moons are named Kerberos, Styx, Nix and Hydra.

(Source: https://www.nasa.gov)

 

 

ANSWER KEYS

UNIT 7

F. READING

I. Read the passage and choose the best answer (A, B, C or D).

1. D. both A & B

2. A. survival

3. C. contains

4. C. to

5. B. protects

6. A. emissions

7. B. cause

8. D. all are correct

9. D. mental

10. B. called

II. Read the passage. Answer the questions below.

1. It will increase sharply./ There will be a sharp increase.

2. There are 3.

3. They are oxygen molecules and ultraviolet radiation from the sun.

4. The molecule breaks apart into single atoms of oxygen.

5. They are reactive.

III. Read the following text and decide which answer best fits each numbered blank.

1. B

2. D

3. C

4. A

5. D

6. B

7. B

8. A

9. C

10. D

IV. Read the following text and use the words given in the box to fill in the blanks.

1. different

2. us

3. and

4. However

5. due to

6. why

7. nature

8. dead

9. waste

10. chemicals

V. Read the following text and answer the questions below.

1. They are known to create several respiratory and heart conditions along with Cancer

2. Several millions are known to have died due to direct or indirect effects of Air pollution

3. Increased temperatures world wide

4. Harmful gases like nitrogen oxides and sulfur oxides

5. Water droplets combine with air pollutant, become acidic and then falls on the ground in the form of acid rain.

 

UNIT 8

F. READING

I. Read the following text and decide which answer best fits each numbered blank.

1. A

2. B

3. D

4. C

5. C

6. B

7. A

8. D

9. D

10. B

II. Read the following text and decide which answer best fits each numbered blank.

l. B

2. A

3. D

4. C

5. D

6. C

7. A

8. B

9. D

10. B

III. Read the passage. Fill in the gap with a suitable word.

1. than

2. most

3. common

4. live

5. there

6. place

7. connect

8. via/ through

9. in

10. because/since

IV. Read the passage. Decide if the following statements are true (T) or false (F).

1. T

2. F

3. T

4. T

5. F

 

 

UNIT 9

F. READING

I. Read the following text and use the words given in the box to fill in the blanks.

1. against

2. ago

3. most

4. region

5. different

6. social

7. has

8. small

9. storms

10. common

 

II. Read the following text and decide which answer best fits each numbered blank.

1. C

2. A

3. D

4. B

5. A

6. C

7. D

8. B

9. C

10. B

III. Read the following text and do the following task.

a. Answer the following questions.

1. It is a violently rotating column of air that is often visible as a funnel cloud.

2. Lightening and hail are common in thunderstorms that produce tornadoes.

3. Related thunderstorms can cause heavy rains, flash flooding, and hail.

4. About 1,200 tornadoes hit the United States every year.

5. Tornadoes can strike in any season, but occur most often in the spring and summer months.

b. Put True (T) or False (F) at the beginning of the statements below.

6.T 7. F 8. T 9. F 10. F

IV. Read the passage. Answer the questions below.

1. Typhoon

2. South Pacific and Indian Ocean

3. They produce the violent winds, incredible waves, torrential rains, and floods.

4. Between June 1 and November 30

5. Yes, it is.

V. Read the following text and decide which answer best fits each numbered blank.

1. B 2. C 3. D 4. A

5. C 6. B 7. A 8. D

VI. Read the following text and do the following tasks.

1. The earthquake in Japan happened on March 11, 2011

2. No, more than 120,000 buildings were totally destroyed.

3. That is the Japanese government.

4. Yes, it was.

5. They tried to recover from the disaster.

6. F 7. F 8. T 9. T 10. T

 

UNIT 10

F. READING

I. Read the following text and decide which answer best fits each numbered blank.

1. A

2. C

3. C

4. A

5. B

6. A

7. B

8. A

9. B

10. D

II. Read the following text and answer the questions by choosing the option A, B, C or D.

1. D

2. A

3. C

4. C

5.C

6. B

7. D

8.C

III. Read the text below and choose the option A, B, C or D in each blank to complete it.

l. A

2. C

3. B

4. B

5. B

6. A

7. B

8.D

9. B

10. D

IV. Read the following text and answer the questions by choosing the option A, B, C or D.

l. B

2. A

3. B

4. B

5. A

6. C

7. D

8. A

9. C

10. D

V. Read the passage. Fill in the gap with a suitable word.

1. early

2. runs

3. reason

4. at

5. lasted

6. as

7. on

8. by

VI. Read the passage.

1.

1. C

2. B

3. D

4. B

5. A

2.

1. F

2. F

3. T

4. F

5. T

 

UNIT 11

F. READING

I. Read the following text and decide which answer best fits each numbered blank.

1. B

2. D

3. C

4. C

5. D

6. A

7. C

8. A

9. D

10. A

 

II. Read the text below and write one word in each blank to complete it.

1. reason

2. elevator

3. used

4. warm

5. process

6. effect

7. into

8.well

9. increase

10. energy

III. Read the text below and write one word in each blank to complete it.

1. that

2. uses

3. with

4. has

5. past

6. heavy

7. view

8. more

IV. Read the following text and decide which answer best fits each numbered blank.

l. B

2. A

3. B

4. C

5. C

6. D

7. D

8. B

9. C

10. D

V. Read the following text and use the words given in the box to fill in the blanks.

1. improve

2. began

3. been

4. Although

5. receiving

6. his

7. transmitting

8. time

9. principle

10. differed

VI. Read the text below and write one word in each blank to complete it.

1. actually

2. over

3. called

4. grew

5. plans

6. started

7. why

8. the

9. It

10. remind

UNIT 12

F. READING

I. Read the following text and answer the questions below.

1. It’s about 142 million miles.

2. It is minus 80 degrees Fahrenheit.

3. Red dust covers almost all of Mars.

4. Large dust storms can cover the whole planet

5. It is about 37 pounds.

II. Read the following text and use the words given in the box to fill in the blanks.

1. likely

2. miles

3. of

4. amounts

5. about

6. surface

7. more

8. some

9. due to

10. depth

III. Read the following text and decide which answer best fits each numbered blank.

1. A

2. C

3. D

4. B

5. C

6. A

7. C

8. B

9. C

10. A

IV. Read the following text and answer the questions by choosing the option A, B, C or D.

l. B 2. A 3. B 4. D 5. C 6. C

V. Write one word in each gap to complete the following sentences.

1. planets

2. from

3. space

4. very

5. takes

6. would

7. on

8. called

9. are

10. named

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *