Bộ tài liệu và bài tập Tiếng Anh lớp 8 theo chương trình mới – Chuyên đề READING (UNIT 1-6)

UNIT 1. LEISURE ACTIVITIES

G. READING

I. Choose the correct word A, B or C for each gap to complete the following passage.

I go on the Internet every day, but I’ve never (1) ______ more than an hour at a time online. I’ve got laptop and also a smartphone, so I can (2) _________ the internet anywhere. Today, for instance, I’ve been (3) ______ three times.

Mainly I just (4) _________ my friends. I read online magazines and I look (5) ______ information, too. I also compare prices of thing, (6) __________ I’ve never bought anything online because I don’t think it’s safe.

I’m not an Internet addict, but some of my friends (7) _________. One friend of mine always looks (8) ________ because he spends all night online. Although he’s got a bad marks for the exams, he hasn’t (9) _____ his habits.

In my experience, it’s very useful for people who use the Internet(10) _______.

1. A. spend B. spending C. spent

2. A. have B. use C. play

3. A. online B. internet C. computer

4. A. write B. email C. send

5. A. at B. in C. for

6. A. because B. but C. although

7. A. is B. were C. are

8. A. tired B. hard C. happily

9. A. change B. to change C. changed

10. A. sensible B. sensibly C. sensibleness

II. Read the passage and choose the correct answers.

Most people watch TV in their leisure time. A television is considered essential in every household. It can be the source of entertainment for all members in the family. There are always programmes suitable for different ages, genders and interests… Watching TV is a great way to spend time and bond with your family. Besides the entertainment value, TV shows can also be educational with cooking programmes, documentaries…TV is also a way to expand your mind and see places you couldn’t in real life. However, spending too much time in front of the TV makes you a couch potato, lazy person who watches TV a lot. It can negatively affect your physical health because you are less likely to exercise. You creativity and imagination can also be limited because of television.

1. Which of the following would be the best title of the passage?

A. Television and Household.

B. Entertainment for family members.

C. Advantages and Disadvantages of watching TV.

D. Imagination from Television.

2. What proves that television serves all members in the family?

A. TV programmes are designed for different genders.

B. TV programmes are designed for all ages.

C. TV programmes are designed for various interests.

D. All are correct.

3. According to the writer, what are the advantages of watching TV?

A. Connecting family members. C. Opening your mind.

B. Providing knowledge. D. All are correct.

4. According to the writer, what are the disadvantages of watching TV?

A. Improving your physical health. C. A and B are incorrect.

B. Encouraging your imagination. D. A and B are correct.

5. Which of the following is NOT mentioned in the passage?

A. It costs much money to own a television.

B. People watch TV for entertaining.

C. A couch potato may had bad physical health.

D. There are cooking programmes and documentaries on TV.

 

III. Read the conversation and answer the questions.

Hoa: Well, everybody … What shall we do today? Any idea?

Mary: I’m not sure … it depends on the weather. Is it sunny outside?

Hoa: Just a minute … oh, it’s raining again.

Mai: Oh, no! I don’t want another boring day like yesterday. Is there anything interesting we can go and see?

Mark: I know what can do. I’ll have a look at the guide book. I’m sure we can do. I’ll have a look at the guide book. I’m sure we can find some ideas in there.

Mary: All right. Where is the guide book?

Mark: It’s there. On the shelf.

Mary: Let’s see … well, there’s the Museum of Country Life.

How about that?

Hoa: Is there anything more exciting?

Mary: Well. There’s Aqua World. It’s Sea Life centre.

Hoa: Yes, that sounds better. Why don’t we go there?

Mai: Ok then, if you like.

Mark: Shall I phone them to see what time it opens?

Mary: Good idea! So everybody’s happy, then.

Questions:

1. How many people are there altogether?

_______________________________________________________________.

2. Can they do some leisure activities outside today ?/ Why (not)?

_______________________________________________________________.

3. Did they have an exciting yesterday?

_______________________________________________________________.

4. Is there anything interesting they can go and see?

______________________________________________________________.

5. What will they do at last?

______________________________________________________________.


UNIT 2. LIFE IN THE COUNTRYSIDE

G. READING

I. Reading the following paragraph and complete it with one suitable word in each blank.

My grandmother told me that our village (1) ____very poor many years ago. The villagers had to work hard in the fields all days but they could not earn enough for their living. Their lives were very simple. Many people had to (2) _____in houses made of straw and mud. Nowadays my village has (3) _____ a lot. People live in big brick houses. In the evening, they can listen to the (4) ______. on the radio or watch TV for entertainment. All people in my village try their best to make their living better. They raise and resurface the roads (5) ______ the roads will not be muddy and flooded after it rains. They widen the roads so cars and lorries can get to the village easily. They build a medical centre so people’s health can be looked (6) _____at any time. They build a new school so their (7) ______ have better learning conditions. They build a bridge (8) ______ the river so villagers have a shorter way to town. They also build a football ground so their children can (9) ____ sports. And they grow cash crops so people can export the crops and have more money. I would like to become an agricultural engineer in the future so I can apply new technology to our farming and do more for the village (10) _____ our parents did.

II. Read the text and answer the questions below.

Last week Nick and some his classmates went to the countryside. They went to visit a farm of Nick’s uncle.They left early in the morning and went there by bus. Nick’s uncle, Mr Brown met them at the bus stop and took them to their farm. On the way, Uncle Brown showed them the field of wheat (lúa mì) and vegetables where some tractors (máy kéo) were running up and down, ploughing and breaking soil, distributing manure (rải phân) and planting potatoes.After lunch, they all went for a walk. In the large yard of the farm they saw some farm machines. Among them is the biggest machine which is called a combine harvester (máy gặt đập). They were told that this machine can cut and thresh corn at the same time.In the afternoon they went to the place where cattle such as horses, sheep and cows were raised. They were very excited to see how cows were milked by the worker there. Uncle Brown also spoke about many interesting things in the countryside. After having some fruits and cakes, they said goodbye and went home.

1.    How did Peter and his classmates go to Uncle Brown?

……………………………………………………………………………

2.    What does his uncle grow on his farm?

……………………………………………………………………………

3.    What can a tractor do?

………………………………….………………………………………….

4.    What is typical of a combine harvester?

………………………………………………………………………………

5.    Which kinds of cattle are raised in Uncle Brown’s farm?

……………………………………………………………………………….

III. Choose the correct answer for each gap to complete the following passage.

My parents are farmers. They work very (1) ______ on the paddy fields. They usually get (2) ______Very early in the morning. After (3) _____ breakfast, they feed the buffaloes, pigs, chickens, ducks and they (4) _____ the eggs. From about eight, they work on the field. They (5) ______ rice but their (6) ______ is vegetables. From eleven thirty to one thirty, they rest and have lunch. They continue to work until five in the afternoon then they come back home. My mother (7) ______the animals again while my father (8)______ the buffalo shed and the chicken coop. They usually finish their work at about six thirty. Twice a week, my mother (9) _______the vegetables and eggs to the town market to sell them then she often buys the things we need for our daily life. She also (10) _____ me a small present each time.

1.    A. hard B. hardly C. harder D. hardest

2.    A. on B. off C. up D. in

3.    A. to have B. having C. have D. had

4.    A. take B. see C. have D. collect

5.    A. plant B. water C. grow D. cut

6.    A. period B. crop C. time D. harvest

7.    A. leads B. feeds C. gives D. calls

8.    A. cleans B. washes C. polishes D. clears

9.    A. makes B. takes C. carries D. brings

10.A. buying B. buys C. to buy D. bought

 

 

UNIT 3.PEOPLES OF VIET NAM

G. READING

I. Read the passage and choose the correct answers.

Ruou can, also known as tube wine in English, is a unique drink that can be found in the mountainous regions of Central Vietnam like Tay Nguyen. It’s made from rice and other herbs. The recipe differs in various ethnic minorities groups depending on what is available in their surroundings. The ingredients are kept in a ceramic jar for a month. Using a thin bamboo straw, people drink ruou can directly from the jar. This drink is commonly served during a special celebration such as weddings, New Year festivals…. People often gather around the wine jar and drink together while singing and dancing. It’s considered an honour in many ethnic groups to be offered this kind of rice wine.

1. What does the writer call ruou can in the passage?

A. Tune wine. C. A and B are correct

B. A kind of rice wine. D. A and B are incorrect.

2. What are the ingredients of ruou can?

A. Medical herbs. C. Rice and some local plants.

B. Some kinds of rice. D. Rice and woody plants.

3. Which of the following is TRUE about the recipe ofruou can?

A. This kind of wine is made in one month.

B. The ingredients are kept in a jar made of metal.

C. The recipe of ruou can in every area is the same.

D. People have to buy ingredients from other regions to make ruou can.

4. According to the writer, when do mountainous residents drink ruou can?

A. Before singing and dancing. B. Every one month.

C. When they climb to a mountain. D. When they celebrate special events.

5. Which of the following is NOT stated in the passage?

A. People drink ruou can from the same jar.

B.Ruou can is sold around the country.

C. Ruou can is usually made in mountainous regions.

D. Being served ruou can is an honour.

 

II. Read the text and then choose the best answer A, B, C or D.

In Viet Nam, a market is’ a trading place, but many markets are not only about buying and selling things. They reflect the life of the community. A traditional market is a social gathering point for people of all ages and it is a new and exciting experience for children, a trading place for local craflsmen, and a chance for young people to meet. People go to the traditional market not only to buy and sell things but also to eat, drink, play games and socialize. For example, if you go to Sa Pa Market, it is the highlands in the north of Viet Nam, you can see people wear their nicest clothes and spend all day long at the market. They buy things, play the flute, dance and sing. This is also a time to meet, make friends or look for lovers. That is why this kind of gathering is also called “love market". Some other countryside market in the Mekong Delta are held on boats. Most of the goods are sold et a floating market. The most exciting time is in the early morning, When boats arrive

loaded up with agricultural products.

1. In Viet Nam, all markets are_______

A. only trading places B. only about buying things

C. only about selling things D. not only about buying and selling things

2. A traditional market is a social gathering point for ________

A. young people B. people of all ages

C. local craftsmen D. children

3. What can people do at the traditional market?

A. Sell and buy things only.

B. Buy and sell things, eat, drink and play games.

C. Buy things and eat.

D. Buy and sell things, eat, drink, play games and socialize.

4. What do the ethnic people who go to Sa Pa Market do?

A. They wear their nicest clothes, buy things, play the flute, dance and sing

B. They ride on a horse and sing.

C. They drink a lot of wine and dance.

D. They buy the nicest clothes at the market and look for lovers.

5. Some of the markets in the Mekong Delta are held _____ are called floating markets.

A. along the roads B. on the paddy fields

C. on boats D. in the morning

III. Read the conversation and answer the questions.

Mary: Hi, Hoa

Hoa: ‘Hi, Mary.

Mary: Where did you go last Sunday, Hoa?

Hoa: I went to Sa, Pa with my family.

Mary: Really? Where is it?

Hoa: It’s in Lao Cai. Province, it’s in the north of Viet Nam.

Mary: How did you go there?

Hoa: We went by car. It took us only 3 hours to get there. We went by new road from Ha Noi to Lao Cai. It’s really good road.

Mary: What did you do there?

Hoa: We visited the villages where the minority people live, the beautiful scenery there and at last we visited Sa Pa Market.

Mary: What is the market like?

Hoa: , Oh, it is an open-air market. Local people in colourful clothing are smiling as they sell their local products. The goods there are diverse.

Mary: That sounds really interesting.

Hoa: You can also buy a nice costume of the ethnic group.

Mary: I’d like to go there one day.

Questions:

1.    Where did Hoa go last Sunday?

_______________________________________________________________

2.    How long does it take Hoa to go to Lao Cai by car?

_______________________________________________________________

3.    What did Hoa do in Sa Pa?

_______________________________________________________________

4.    What can people buy at Sa Pa Market?

_______________________________________________________________

5.    When would Mary like to go there?

_______________________________________________________________

 


UNIT 4. OUR CUSTOMS AND TRADITIONS

G. READING

I. Read the passage below then Fill one suitable in each blank to complete passage.

Jeans are very popular with young people all (1) ______ the world. Some people say that jeans are the “uniform’’ of youth but they haven ‘t always been (2)_____. The story of jeans started almost two hundred years (3)________.People in Genoa, Italy made pants. The cloth made in Genoa (4)______ called “jeanos”. The pants were called “Jeans” . In 1850, a salesman in California began selling pants made (5)______ canvas. His name was Levi Strauss. Because they were so strong, “Levis’s pants” became popular ( 6)__________ gold miners., farmers and cowboys. Six years (7)________, Levis began making his pants with blue cotton clothes (8)__________denim. Soon after, factory workers (9)_________the United States and Europe began (10)_______ Jeans. Young people usually didn’t wear them.

II.Read the passage and then decide whether the statements are true (T) or false (F).

In Japan, take off your shoes at the entrance to all homes, and most businesses and hotels. Usually a rack will be provided to store your shoes, and pair of guest slippers will be put nearby; many Japanese bring a pair of indoor slippers just in case, though.

Never wear slippers when you need to step onto a tatami mat (used in most Japanese homes and hotels), and be careful to remove the toilet slippers waiting for you in the bathroom. It is extremely bad form, for example, to reenter the main room of a house wearing slippers that have been running across a dirty area.

Unlike in western cultures, the Japanese bath is used after you have washed and rinsed and feel like soaking in extra-hot water for 10, 20, 30 minutes. If you happen to be invited into a Japanese household, you will be given the honor of using the bath first, usually before dinner. Be extra careful so as not to dirty the water in any way because of its importance.

T F

1.Only take off your shoes when you enter a Japanese house.

2.Be careful with your slippers when you come back to the main room.

3.You mustn’t wear slippers stepping onto a tatami mat.

4.The Japanese bath is also used for washing and rinsing.

5.The bath plays an important part in the Japanese life.

 

III. Read the passage about ancestor worship, and do the tasks that follow.

Ancestor Worship

Ancestor worship is a religious practice based on the belief that one’s ancestors possess supernatural powers, such as gods, angels, saints, or demons.

Ancestor worship in some cultures honors the deeds, memories, and sacrifice of the deal. Much of the worship includes visiting the ancestors at their graves, making offerings to them to provide for their welfare in the afterlife.

Spirit money (also called Hell Notes) is sometimes burned as an offering to ancestors as well for the afterlife. The living may regard the ancestors as“guardian angels” to them, perhaps in protecting them from serious accidents, or guiding their path in life.

Families burned incense every day on the domestic ancestral altar. In China, the family altar house the family spirit tablets. On the outer surface of the spirit tablet is engraved the year of the death, his full name, and the name of the son who erects the tablet.

Anniversary rites take place the death date of each major deceased member of the family every year.Sacrificial food is offered, and living members of the family participate in the ceremony in ritual order based on age and generation.

Task 1: Match a word in column A with definition in column B, writing the answer in each blank.

A

B

1. practice

2. deed

 

3. afterlife

4. incense

5. rite

A.the life which some people believe begins after death

B.substance that produces a sweet smell when burned, especially in religious ceremonies

C.an action

D.a ceremony, often for religious purposes

E.doing something many times

Task 2: Read the passage again, and then answer the following questions

6.Why does ancestor worship become a religious practice?

_____________________________________________________________________

7.What are the activities of the worship?

_____________________________________________________________________

8. Why do people burn spirit money for their dead ancestors?

_____________________________________________________________________

9. What can we see on the spirit tablet?

_____________________________________________________________________

10.When do anniversary rites for the major deceased member of the family take place?

_______________________________________________________________________

 

UNIT 5. FESTIVALS IN VIET NAM

G. READING

I. Read the passage and decide which statements are true (T) or false (F).

Mid-Autumn Festival

In Viet Nam, Tet Trung Thu or the Mid-Autumn Festival is one of the most popular family holidays. It is held on the 15th day of the August lunar month. Vietnamese families plan their activities around their children on this special day. In a Vietnamese folklore, parents were working so hard to prepare for the harvest that they left the children playing by themselves. To make up for lost time, parents would use the Mid-Autumn Festival as an opportunity to, show their love and appreciation for their children. Appropriately the Mid-Autumn Festival is also called the Children’s Festival. In the United States, this tradition continues in many Vietnamese – American communities. Trung Thu activities are often centered on children and education. Parents buy lanterns for their children so that they can participate in a candlelit lantern procession at dawn. Lanterns represent brightness while the procession symbolizes success in school. Vietnamese markets sell a variety of lanterns, but the most popular children’s lantern is the star lantern. Other children’s activities include arts and crafts in Which children make face masks and lanterns. Children also perform traditional Vietnamese dances for adults and participate in contests for prizes and scholarships. Unicorn dancers are also very popular in Trung Thu festivities.

Like the Chinese, Vietnamese parents tell their children fairy tales and serve mooncakes and other special treats under the silvery moon. A favorite folklore is about a carp that wanted to become a dragon. The carp worked and worked and eventually transformed itself into a dragon. This is the story-behind the mythical symbol, Cá Hóa Rồng. Parents use this story to encourage their children to work hard so that they can become whomever they want to be.

1. In Viet Nam, the Mid-Autumn Festival is held on the 15th day of every month.

2. To make up for lost time, parents would use the Mid-Autumn Festival as an opportunity to show their love and appreciation for their children.

3. Lanterns represent brightness while the procession symbolizes success in school.

4. It’s difficult for children to buy lanterns in Vietnamese markets.

5. In Mid-Autumn Festival, Vietnamese parents tell their children fairy tales and serve mooncakes and other special treats under the silvery moon.

II. Read the passage and choose the best option A, B, C or D to complete it.

The Rice-cooking Festival

The Rice-cooking (1) ______was held in the communal house yard about one kilometer a way from a (2) ______ There were three (3)_____ water fetching, fire-making and rice-cooking. The festival (4)______one day. In the water-fetching (5) _____, one person from each team had (6)_____to the river to get the (7) _____ In the fire-making contest, two team members had to make fire in the (8) _____way. They tried to rub pieces of (9) _____together to make the fire. Six people from each team (10)______in the Rice-cooking Festival. They had to separate the rice from the husk and then cook the rice.

1. A. holiday B. contest C. festival D. competition

2. A. mountain B. city C. house D. river

3. A. holidays B. contests C. festivals D. competitions

4. A. takes B. took C. taking D. take

5. A. contest B. contests C. test D. tests A

6. A. to run B. run C. ran D. running

7. A. bamboo B. rice C. fire D. water

8. A. strange B. tradition C. traditional D. tradition

9. A. bamboo B. rice C. fire D. water

10. A. participates B. participate C. participating D. participated

III.Read the passage about Chol Chnam Thmay Festival, and answer the questions.

Chol Chnam Thmay Festival

This holiday is the New Year festival in ancient calendar of Khmer people. Held in mid-April, the festival occurs in 3 days (4 days for the leap year). People prepare new clothes, food and drinks for whole festival days. They also repair, clean and decorate their house. Everyone is excited to care for holiday.

At night of New Year’s Eve, every family prepares a lavish meal, burns incense and candles to welcome the new god, farewell the old god. On the altar, they present 5 flower branches, 5 candles, 5 incense, 5 cereal seeds and fruit crops. They pray for health and luck in the New Year.

On the first New Year – Chol Sangkran Chmay, major activities are bathing, dressing nice, bringing sacrifice gifts to the temple in good time which has been selected.
On Wonbof day – the second day, they make rice offerings and cover the sand mountain. People cook rice and bring it to the temple in the morning and the afternoon.

On Lom Sak day – the third day, they do Buddha bathing and monk-bathing ceremony. In the morning. people bring breakfast to monks and listen to the sermon. At noon, they burn the lamps, offer sacrifice gifts and bring fragrant water to bathe Buddha statues. After the ceremony at the temple, the monks go to the grave to pray for the souls of those who died.

1.What is the festival?

_____________________________________________________________________

2. When is it held? And how long does it last?

_____________________________________________________________________

3.What do people prepare to celebrate the festival?

_____________________________________________________________________

4.How do Khmer people prepare the altar at night of New Year’s Eve?

_____________________________________________________________________

5.What do people do on the first New Year Day?

_____________________________________________________________________

6.When do people cook rice and bring it to the temple?

_____________________________________________________________________

7.When do they do Buddha bathing and monk-bathing ceremony?

_____________________________________________________________________

8.What do the monks do after doing Buddha bathing and monk-bathing ceremony?

__________________________________________________________________

UNIT 6. FOLK TALES

G. READING

I. Read the passage and choose the correct answers.

Once upon a time, in an underwater kingdom, there was a mermaid princess. On her 18th birthday, the mermaid was allowed to come up to the surface. While she was enjoying the new view, she saw and rescued a handsome prince from drowning. The little mermaid returned to her kingdom but she still longed for the surface. Desperately, she sought out the Sea Witch who gave her a human form in exchange for her voice. She must also win the prince’s love, otherwise she would die.When the mermaid met the prince, he didn’t recognise her at all. Unfortunately, the prince didn’t know that she onced saved him and was in love with someone else. The only way to stay alive now was to kill the prince. Not able to do such a cruel act, the mermaid returned to the sea and waited for her death. However, thanks to her selflessness, she was returned into an immortal spirit.

1. What happened on the mermaid princess’s birthday?

A. She first came up to the surface. B. She first met the prince.

C. A and B are correct. D. A and B are incorrect.

2. What can be inferred from the fact that the mermaid still longed for the surface?

A. She missed the prince.

B. She wanted to enjoy the view of the surface again.

C. She preferred leaving her underwater kingdom.

D. She waited for her next birthday.

3. What did the little mermaid do to meetthe prince?

A. She gave up her voice to receive a human form.

B. She accepted the risk of death.

C. A and B are correct.

D. A and B are incorrect.

4. Why does the writer say the mermaid princess was selfless?

A. Because she exchanged her voice for the human body.

B. Because she loved the prince.

C. Because she finally returned to the sea.

D. Because she didn’t kill the prince.

5. Which of the following is NOT mentioned in the passage?

A. The mermaid first saw the surface on her 18th birthday.

B. The mermaid couldn’t live another life after her death.

C. The Sea Witch helped the princess become human.

D. The prince didn’t realise the mermaid when they met again.

 

II. Read this fable, and choose the correct answer A, B, C or D for each gap.

Wisdom

A farmer was ploughing his field. Sometimes, he shouted at and beat the buffalo that was (1) the plough. A tiger happened to stroll along the edge of the field.

"Buffalo, you are so big. (2) do you let this weak man beat you?”, he asked.

The buffalo answered, "The man is small (3) his wisdom is big.”

The tiger did not understand what wisdom was (4) he shouted at the man. "Hey you, man, what is wisdom? Let me see it."

"Wisdom? Oh, my wisdom (5) at home”, replied the man, looking at the tiger’s teeth and claws.

“Go home (6) get it. Bring it here so that l can see it”, the tiger ordered.

"Oh, no! I am afraid that you will eat my buffalo (7) I am gone. (8) youagree to be tied with rope. I will run home and fetch my wisdom.”

The tiger agreed. (9) fastening the tiger, the farmed beat its back.

“(10) is my wisdom. This is my wisdom", he explained.

1. A.pull B.pulling C.pulled D.to pull

2. A.What B.How C.When D.Why

3. A.and B.but C.so D.or

4. A.and B.but C.although D.so

5. A.is B.are C.was D.were

6. A.but B.and C.so D.yet

7. A.why B.while C.although D.if

8. A.While B.Because C.Although D.If

9. A.Before B.After C.Because D. But

10. A.Here B.There C.She D.That

 

III. Read this legend, then answer the following questions..

Kitchen Gods

Once upon a time, there was a childless couple. The wife was faithful and loved the husband passionately while the husband was treated his wife badly. One day he beat the poor wife with a stick and dismissed her from home. The women had come to another place. She then got married with a kind man, and they 1ived in harmony.

One afternoon when her husband had gone for hunting, a beggar came and asked for some food. The woman was kind; filled the poor beggar’s bag and recognized that the beggar was her former husband. The man also recognized his wife then. She felt sorry for the man when hearing that from the day he dismissed her, he was deeply sad and regretful. So he decided to go away to find her until he spent all money and became a beggar.

After being offered a big meal, the man was drunk so the woman had to drag him out and hid him in a stack of straw because it was time for her recent husband to come back from the forest.

After a while, there was a knock at the door, the hunter appeared with a deer on his back. He then happily asked the woman to go to the market to prepare for the dinner.When the women came back, she found that the stack of straw, where her drunk former husband was sleeping, had been burned with a deer roasted. She cried painfully, and then jumped into the fire. The hunter didn’t know what had happened and what to do but jumped into the fire to die beside his wife.

At that moment, God was in the heaven, he was moved by the story so he turned three of them into three parts of the earthen tripod so that they could live side foreverand conferred them with the title of Kitchen God to oversee all the cooking of people. Every year, they all together came back to the heaven on the 23rdof the 12th lunar month to report to God.

1. Why did the wife have to leave for another place?

_____________________________________________________________________

2. What did the former husband do after dismissing his wife from home?

_____________________________________________________________________

3. Why did the wife jump into the fire?

_____________________________________________________________________
4. What did the hunter do then?

_____________________________________________________________________

5. Why did God turn them into three parts of the earthen tripod?


ANSWER KEYS

UNIT 1 MY HOBBIES

G. READING

I. Choose the correct word A, B or C for each gap to complete the following passage.

1.C

2.B

3.A

4.B

5.C

6.B

7.C

8.A

9.C

10.B

II. Read the passage and choose the correct answers.

1.C

2.D

3.D

4.C

5.A

 

III. Read the conversation and answer the questions.

1. There are four

2. No, they can’t. Because it’s raining

3. No, they didn’t

4. Yes, there is

5. They will go to the Aqua World ( Sea Life Centre).

UNIT 2. LIFE IN THE COUNTRYSIDE

G. READING

I. Read the following paragraph and complete it with one suitable word in each time.

1. was

2. live

3. changed

4. new

5. so

6. after

7. children

8. over

9. play/do

10. than

II. Read the text and answer the question below.

1. They went there by bus

2. He grows wheat, vegetables and potatoes.

3. It can plough and break soil, distribute manure and plant potatoes.

4. A combine harvester can cut and thresh corn at the same time

5. The cattie such as horses, sheep and cows are raised in Uncle Brown’s farm.

III. Choose the correct word A, B, C or D for each gap to complete the following passage.

1. A

2. C

3. B

4. D

5. C

6. B

7. B

8. A

9. B

10. B

 

UNIT 3.PEOPLES OF VIET NAM

G. READING

I. Read the passage and choose the correct answers.

1.C

2.C

3.A

4.D

5.B

II. Read the text and then choose the best answer A, B, C or D.

1.D

2.B

3.D

4.A

5.C

III. Read the conversation and answer the questions.

1. She went to Sa Pa

2. It took her only three hours

3. She visited the villages where the minority people live, the beautiful scenery there and at last she visited Sa Pa Market.

4. People can buy local products and nice costumes of the ethnic group.

5. She would like to go there one day

UNIT 4. OUR CUSTOMS AND TRADITIONS

G. READING

I. Read the passage below then Fill one suitable in each blank to complete passage.

1. over

2. popular

3. ago

4. was

5. of

6. with

7. later

8. called

9. in

10. wearing

II. Read the passage and then decide whether the statements are true (T) or false (F).

1. False

2. True

3. True

4. False

5. True

III. Read the passage about ancestor worship, and do the tasks that follow.

Task 1: Match a word in column A with definition in column B, writing the answer in each blank.

1. E

2. C

3. A

4. B

5. D

Task 2: Read the passage again, and then answer the following questions

6. Because people believe that their ancestors possess supernatural powers.

7. They are: visiting the ancestors at their graves, making offerings to them to provide for their welfare in the afterlife, burning incense every day on the domestic ancestral altar.

8. Because they believe that their ancestors may use the money in the afterlife.

9. We can see the year of the death, his full name, and the name of the son who erects the tablet.

10. They take place on the death date of the ancestors

 

UNIT 5. FESTIVALS IN VIET NAM

G. READING

I. Read the passage and decide which statements are true (T) or false (F).

1. F

2.T

3.T

4.F

5.F

II. Read the passage and choose the best option A, B, C or D to complete it.

1.C

2.D

3.D

4.B

5.A

6.A

7.D

8.C

9.A

10.B

III.Read the passage about Chol Chnam Thmay Festival, and answer the questions.

1.    It is Chol Chnam Thmay Festival.

2.    It is held in mid-April, in 3 days (4 days for the leap year).

3.    They prepare new clothes, food and drinks for whole festival days, and they also repair, clean and decorate their house.

4.    On the altar, they present 5 flower branches, 5 candles, 5 incense, 5 cereal seeds and fruit crops.

5.    Major activities are bathing, dressing nice, bringing sacrifice gifts to the temple

in good time which has been selected.

6.    They cook rice and bring it to the temple on the second New Year day.

7.    They do Buddha bathing and monk-bathing ceremony on the third day.

8.    They go to the grave to pray for the souls of those who died.

 

UNIT 6. FOLK TALES

G. READING

I. Read the passage and choose the correct answers.

1. C

2. A

3. C

4. D

5. B

II. Read this fable, and choose the correct answer A, B, C or D for each gap.

1.B

2.D

3.B

4.D

5.A

6.B

7.B

8.D

9.B

10.A

III. Read this legend, then answer the following questions..

1. Because one day her husband beat her with a stick and dismissed her from home.

2. He was deeply sad and regretful, so he decided to go away to find her until he spent all money and became a beggar.

3. Because she found that the stack of straw, where her drunk former husband was sleeping, had been being burning with a deer roasted it.

4. He jumped into the fire to die beside his wife.

5. God turned them into three parts of the earthen tripod so that they could live side by side forever.


 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *