ĐỀ THI  KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT – HÀ NAM

 

SỞ GD&ĐT HÀ NAM

 

ĐỀ THI KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT

NĂM HỌC 2021 – 2022

MÔN: TIẾNG ANH

Đề thi có: 04 trang

Thời gian làm bài: 60 phút (Không kể thời gian giao đề)

 

 

SECTION A. LISTENING (2.0 points)

Part I. Listen and choose the best answer. There is one example. (0.5 point)

0. How are they going to the airport?

A. by taxi B. by bus C. by car

1. How many suitcases will they take?

A. two B. four C. five

2. What time does the plane leave?

A. 11:15 B. 12:15 C. 12:30

3. Where will the family have lunch?

A. at the airport B. in the hotel C. on the plane

4. What must Mum remember to put in her bag?

A. a torch B. money C. a dictionary

5. What will Paul wear tomorrow?

A. jeans B. shorts C. a sweater

Your answers

0. A

1.

2.

3.

4.

5.

 

Part II.Listen to Patrick talking to his mother about a photo of his old school friends. What is each person wearing? From questions 6 – 10, write A-Hnext to each person as the example. (0.5 point)

Things

Problems

Your answer

00. Peter 06. Martin

07. Joanna

08. Amy

09. James

10. Robert

A. coat

B. dress

C. hat

D. jacket

E. jeans

F. shirt

G. sweater

H. T-shirt

00 . D

06 .

07 .

08 .

09 .

10 .

 

Part III.You will hear a man making a telephone call. Listen and complete questions.(1.0 point)

MESSAGE

 

To: Diana

From: Ian

Name of the hotel: (11)______________________

Address: (12)______________________Street.

Meeting finishes at: (13)______________________

Bring: (14)______________________

Visit factory on: (15) ______________________

 

 

 

 

SECTION B. LANGUAGE FOCUS – READING – WRITING (8.0 points)

Part I. Phonetics (1.0 point)

Choose the word (A, B, C, or D) whose underlined part is pronounced differently.

1. A. pens B. walks C. cups D. students

2. A. pretty B. twenty C. reply D. select

3. A. attraction B. question C. information D. pollution

 

Choose the word (A, B, C, or D) whose main stress is different from the others.

4. A. happen B. enjoy C. advise D. agree

5. A. vacation B. delicious C. excursion D. holiday

Your answers

1.

2.

3.

4.

5.

 

Part II. Choose the word, phrase or expression which is the best to complete each sentence. (2.0points).

1. I suggest _______ the number of tourists visiting them every day.

A. limited B. should limit C. limiting D. limit

2. She bought a _______ of bananas in the supermarket yesterday.

A. loaf B. bunch C. stick D. clove

3. What do you think of_____public transport in_______ Ha Noi?

A. Ø – Ø B. a – a C. a – Ø D. the – Ø

4. I went to the club last Saturday_______ the heavy rain.

A. because of B. because C. in spite of D. though

5. Everyday, many tourists visit Hanoi, _______ is the capital of Viet Nam.

A. which B. that C. where D. who

6. Joe doesn’t have brothers. He wishes he _______ a brother.

A. have B. will have C. has D. had

7. The craft of basket weaving is usually transferedfrom generation to generation.

A. passed down B. sat down C. turned down D. closed down

8. Today’s cities are _______ than cities in previous times.

A. least larger B. much larger C. as large D. the largest

9. The children in my home village used to go_______ , even in winter. Now they all have shoes.

A. on foot B. bare-footed C. playing around D. played around

10. Tom: “How did you get to the airport?" – John: “________”

A. I came there last night. B. I came there by train.

C. The train is so crowded. D. Is it far from there?

Your answers:

1.      

2.      

3.      

4.      

5.      

6.      

7.      

8.      

9.      

10.   

 

Part III. Give the correct tense or formof the verbs in brackets. (1.0 point)

1. If I were you, I (not spend)______________ much time on video games.

2. By the time we arrived at the party yesterday, it (stop) ______________raining.

3. More flyovers (build) ______________to reduce traffic in the city in the future.

4. He doesn’t know how (use) ______________the washing machine.

5. I am looking forward to (hear) ______________from you.

Your answers

 

 

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

5.

Part IV. Identify the underlined word or phrase that must be changed to make the sentence correct. (0.5 point).

1. I used to having a good time with my parents when I was a child.

A B C D

2. The man who he gave you the book last week is Ba’s father.

A B C D

3. She asked Lan how many people were there in her family.

A B C D

4. Because studying very hard, he passed his exam last year.

A B C D

5. It is believe that the best time to visit the complex of Hue Monuments is in April.

A B C D

Your answers

1.

2.

3.

4.

5.

 

Part V. Read the text and use the words in the box to fill in the blanks.(0.5 point)

other tongue reasons learned who

English is the most widely spoken language in the world. It is the first language, or mother (1) _________ , of around 400 million people living in Britain, Ireland, the USA, Australia, New Zealand, Canada, and South Africa, and it is spoken as a second language by millions more. English is (2)__________ by many more people worldwide as a foreign language. English has become a global language, or international language, used by people (3)__________ speak different native languages to communicate with each (4)__________ . English has achieved the status of a world language over a long period of time, and for various historical and cultural (5)__________. In the 17th century English was spread by settlers going from Britain to America, and in the 18th and 19th centuries by the expansion of the British Empire.

Your answers

 

 

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

5.

 

Part VI. Read the passage and then choose the correct answer to each question. (1.0point)

After only 50 minute flight from Ho Chi Minh City, you will set foot on the tropical paradise of Vietnam and the world: Phu Quoc Island.

The island has a roughly triangular shape with a north-south length of 50km and a west-east width of 25km. A great part of the terrain is filled with beautiful sandy beaches, but there is a mountainous region with 99 peaks, among which the Peak of Chua Mountain is the tallest one at 603 meters. Due to Phu Quoc’s location in the Gulf of Thailand, its climate is sub-equatorial with a temperate weather all year round, making trips to Phu Quoc possible any time in the year. However, the best time to travel to this island is during the dry season, from November until March, when the sky is blue and clear and the rains are away.

Phu Quoc is most famous for its the cuisinesand a natural wonderful coastline. The most famous food of Phu Quoc is fish sauce, which has become quite popular all over Vietnam and the world. Besides, another thing worth trying there is the spicy yet interesting black pepper. However, the factor that will definitely intrigueyou to visit Phu Quoc is its untouched coastline featuring several heavenly beaches. They have yet to be explored to their full ability, but this fact might be actually positive as it gives the shores a romantic beauty that you can find in nowhere else in the world.

 

 

1. This article is mainly about ______________________.

A. Phu Quoc island -its location and area

B. Phu Quoc island – its specialities

C. Phu Quoc island – an attractive destination

D. Phu Quoc island – a romantic beauty

2. When is the best time to travel to Phu Quoc Island?

A. from November to March B. from January to April

C. from October to December D. from August to November

3. Which of the following statements is NOT TRUE?

A. The beaches in Phu Quoc Island have been explored to their full potentials.

B. Phu Quoc Island is located in the Gulf of Thailand.

C.Phu Quoc’s dry season begins from November and lasts through March.

D. The island is roughly triangular in shape.

4. In the third paragraph, the word “cuisines” is closest in meaning to_______.

A.ways to swim B. ways to cook

C. ways to make sause D. ways to plant pepper

5. In the third paragraph, the word “which” refers to _______.

A. factor B. Phu Quoc C. coastline D. fish sauce

Your answers

1.

2.

3.

4.

5.

 

Part VII. Rewrite the following sentences as directed so that the meanings stay the same. (1.0 point)

1. “I live with my uncle and aunt in the suburbs”, said Nga.

→Nga said____________________________________________________________________

2. This story is more interesting than any other story that I have ever read.

→ This is _____________________________________________________________________

3. We often go to visit our friends in Bristol. It is only 30 miles away. (using relative pronoun)

→ We________________________________________________________________________

4. He is performing well at school. He does not know what he will choose as his future career.

→ Inspite of___________________________________________________________________

5. The car breaks down so often because I don’t take good care of it.

→ Were______________________________________________________________________

 

Part VIII. Rearrange the order of the given words to make complete sentences.(1.0 point)

1. collecting coins/ My father said that/ very much./ he liked/

______________________________________________________________________________

2. try to recycle things, /we will /If we/ save natural resources./

______________________________________________________________________________

3. necessary/ to educate / It is / traditional values. /children to preserve/

______________________________________________________________________________

4. in choosing/ the most important/ career/ Two of/ are/ your personality./ factors/ and/ your ideal/ your background/

______________________________________________________________________________

5. discovered by/ in 1991,/ is thought/ beautiful on earth./ in the world/ and selected as/ Son Doong cave,/ to be the largest one/ one of the most/ a local man/ named Ho Khanh/

______________________________________________________________________________

 

_____ANSWER KEYS_____

 

 

SỞ GD&ĐT HÀ NAM

 

 

 


ĐỀ THI KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT

NĂM HỌC 2021 – 2022

 

MÔN: TIẾNG ANH

Đề thi có: 04 trang

 

Thời gian làm bài: 60 phút (Không kể thời gian giao đề)


 

 

SECTION A. LISTENING (2.0 points)

 

Part I. Listen and choose the best answer. There is one example. (0.5 point)

 

 

0. How are they going to the airport?

 

A. by taxi B. by bus C. by car

 

1.  How many suitcases will they take?

A. two B. four C. five

 

2.  What time does the plane leave?

A. 11:15 B. 12:15 C. 12:30

 

3.  Where will the family have lunch?

A. at the airport B. in the hotel C. on the plane

 

4.  What must Mum remember to put in her bag?

A. a torch B. money C. a dictionary

 

5.  What will Paul wear tomorrow?

 

A. jeans

 

B. shorts

 

C. a sweater

 

 

Your answers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0. A

1. C

 

2. B

3. A

4. A

5. B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Part II.Listen to Patrick talking to his mother about a photo of his old school friends. What is each person wearing? From questions 6 – 10, write A-Hnext to each person as the example. (0.5 point)

 

 

Things

Problems

 

Your answer

 

 

 

 

 

00.

Peter

A. coat

00

. D

06.

Martin

B. dress

06

. E

07.

Joanna

C. hat

07

. G

08

. B

08.

Amy

D. jacket

09

. C

09.

James

E. jeans

10

. H

10. Robert

F. shirt

 

 

 

G.  sweater

 

H. T-shirt

 

Part III.You will hear a man making a telephone call. Listen and complete questions.(1.0 point)

 

MESSAGE

 

To: Diana

 

From: Ian

 

Name of the hotel: (11) (The) April (Hotel)

 

Address: (12) Leith Street.

 

Meeting finishes at: (13) 4.30 (p.m)

 

Bring: (14) the/ a/ Lan’s book

 

Visit factory on: (15) Tuesday

 

 


SECTION B. LANGUAGE FOCUS – READING – WRITING (8.0 points)

 

Part I. Phonetics (1.0 point)

 

Choose the word (A, B, C, or D) whose underlined part is pronounced differently.

 

1.

 

A. pens

 

 

 

B. walks

C. cups

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

A. pretty

B. twenty

 

C. reply

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

A. attraction

B. question

C. information

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Choose the word (A, B, C, or D) whose main stress is different from the others.

 

 

D.  students

 

D. select D. pollution

 


 

4.

A. happen

 

B. enjoy

 

C. advise

D. agree

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

A. vacation

B. delicious

 

C. excursion

D. holiday

 

Your answers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. A

2. B

3. B

 

4. A

 

5. D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Part II. Choose the word, phrase or expression which is the best to complete each sentence. (2.0points).

 

1.  I suggest _______ the number of tourists visiting them every day.

 

A. limited

B. should limit

C. limiting

D. limit

2. She bought a _______ of bananas in the supermarket yesterday.

 

 

 

 

 

A. loaf

B. bunch

 

C. stick

D. clove

 

 

3.  What do you think of_____public transport in_______ Ha Noi?

 

A. Ø – Ø B. a – a C. a – Ø D. the – Ø

 

4.  I went to the club last Saturday_______ the heavy rain.

 

A. because of B. because C. in spite of D. though

 

5.  Everyday, many tourists visit Hanoi, _______ is the capital of Viet Nam.

 

A. which B. that C. where D. who

 

6.  Joe doesn’t have brothers. He wishes he _______ a brother.

 

 

A. have B. will have C. has D. had

 

7.  The craft of basket weaving is usually transferedfrom generation to generation.

 

A. passed down B. sat down C. turned down D. closed down

 

8.  Today’s cities are _______ than cities in previous times.

 

A. least larger B. much larger C. as large D. the largest

 

9.  The children in my home village used to go_______ , even in winter. Now they all have shoes.

 

A. on foot B. bare-footed C. playing around D. played around

 

10.  Tom: “How did you get to the airport?" – John: “________”

 

A. I came there last night.

B. I came there by train.

C. The train is so crowded.

D. Is it far from there?

Your answers:

 

 


 

1. C


2. B


3. D


4. C


5. A


6. D


7. A


8. B


9. B


10. B


 

Part III. Give the correct tense or formof the verbs in brackets. (1.0 point)

 

1.  If I were you, I (not spend) would not spend much time on video games.

 

2.  By the time we arrived at the party yesterday, it (stop) had stopped raining.

 

3.  More flyovers (build) will be built to reduce traffic in the city in the future.

 

4.  He doesn’t know how (use) to use the washing machine.

 

5.  I am looking forward to (hear) hearing from you.

 

 

 


Your answers

 

 

 

1.

2.

 

 

 

3.

4.

5.

 

 

 

Part IV. Identify the underlined word or phrase that must be changed to make the sentence correct.

 

(0.5 point).

 

1.  I used to having a good time with my parents when I was a child.

 

2.  The man who he gave you the book last week is Ba’s father.

 

 

3.  She asked Lan how many people were there in her family.

 

4.  Because studying very hard, he passed his exam last year.

 

5.  It is believe that the best time to visit the complex of Hue Monuments is in April.

 

 

 

 

A

 

 

 

B

 

C

D

 

 

 

 

Your answers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. A

 

2. B

 

3. C

4. A

5. A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Part V. Read the text and use the words in the box to fill in the blanks.(0.5 point)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

other

tongue

 

reasons

learned

who

 

 

 

 

English is the most widely spoken language in the world. It is the first language, or mother (1) tongue, of around 400 million people living in Britain, Ireland, the USA, Australia, New Zealand, Canada, and South Africa, and it is spoken as a second language by millions more. English is (2) learned by many more people worldwide as a foreign language. English has become a global language, or international language, used by people (3) who speak different native languages to communicate with each (4) other. English has achieved the status of a world language over a long period of time, and for various historical and cultural (5) reasons. In the 17th century English was spread by settlers going from Britain to America, and in the 18th and 19th centuries by the expansion of the British Empire.

 

Your answers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. tongue

 

2. learned

 

 

 

 

 

 

 

3. who

4. other

 

5. reasons

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Part VI. Read the passage and then choose the correct answer to each question. (1.0point)

 

After only 50 minute flight from Ho Chi Minh City, you will set foot on the tropical paradise of Vietnam and the world: Phu Quoc Island.

 

The island has a roughly triangular shape with a north-south length of 50km and a west-east width of

25km. A great part of the terrain is filled with beautiful sandy beaches, but there is a mountainous

region with 99 peaks, among which the Peak of Chua Mountain is the tallest one at 603 meters. Due to Phu Quoc’s location in the Gulf of Thailand, its climate is sub-equatorial with a temperate weather all year round, making trips to Phu Quoc possible any time in the year. However, the best time to travel to this island is during the dry season, from November until March, when the sky is blue and clear and the rains are away.

 


Phu Quoc is most famous for its the cuisinesand a natural wonderful coastline. The most famous food of Phu Quoc is fish sauce, which has become quite popular all over Vietnam and the world. Besides, another thing worth trying there is the spicy yet interesting black pepper. However, the factor that will definitely intrigueyou to visit Phu Quoc is its untouched coastline featuring several heavenly beaches. They have yet to be explored to their full ability, but this fact might be actually positive as it gives the shores a romantic beauty that you can find in nowhere else in the world.

 

1.  This article is mainly about ______________________.

 

A.  Phu Quoc island -its location and area

 

B.  Phu Quoc island – its specialities

 

C.  Phu Quoc island – an attractive destination

 

D.  Phu Quoc island – a romantic beauty

 

2.  When is the best time to travel to Phu Quoc Island?

 

 

A. from November to March

 

B. from January to April

C. from October to December

D. from August to November

 

3.  Which of the following statements is NOT TRUE?

 

A.  The beaches in Phu Quoc Island have been explored to their full potentials.

 

B.  Phu Quoc Island is located in the Gulf of Thailand.

 

4.  In the third paragraph, the word “cuisines” is closest in meaning to_______.

 

A.ways to swim

B. ways to cook

 

C. ways to make sause

D. ways to plant pepper

 

 

 

5.  In the third paragraph, the word “which” refers to _______.

 

 

A. factor

B. Phu Quoc

 

C. coastline

D. fish sauce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Your answers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. C

2. A

3. A

 

4. B

 

5. D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Part VII. Rewrite the following sentences as directed so that the meanings stay the same. (1.0 point)

 

1.  “I live with my uncle and aunt in the suburbs”, said Nga.

 

Nga said she lived with her uncle and aunt in the suburbs.

 

2.  This story is more interesting than any other story that I have ever read.

 

This is the most interesting story that I have ever read.

 

3.  We often go to visit our friends in Bristol. It is only 30 miles away. (using relative pronoun)

 

→ We often go to visit our friends in Bristol, which is only 30 miles away.

 

4.  He is performing well at school. He does not know what he will choose as his future career.

 

  Inspite of his good perfomance at school, he does not know what he will choose as his future career. 5. The car breaks down so often because I don’t take good care of it.

 

  Were I to take good care of it/ the car, the car/it wouldn’t break so often.

 

 

Part VIII. Rearrange the order of the given words to make complete sentences.(1.0 point)

 

1.  collecting coins/ My father said that/ very much./ he liked/

 

My father said that he liked collecting coins very much.

2. try to recycle things, /we will /If we/ save natural resources./

 

If we try to recycle things, we will save natural resources.

 

3.  necessary/ to educate / It is / traditional values. /children to preserve/

 

It is necessary to educate children to preserve traditional values.

 

 


4.   in choosing/ the most important/ career/ Two of/ are/ your personality./ factors/ and/ your ideal/ your background/

 

Two of the most important factors osing your ideal career are your background and your personality.

 

5.  discovered by/ in 1991,/ is thought/ beautiful on earth./ in the world/ and selected as/ Son Doong cave,/ to be the largest one/ one of the most/ a local man/ named Ho Khanh/

 

Son Doong cave, discovered by a local man named Ho Khanh in 1991, is thought to be the largest one in the world and selected as one of the most beautiful on earth.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *