ĐỀ THI  KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT – VĨNH LONG

SỞ GD&ĐT VĨNH LONG

 

ĐỀ THI KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT

NĂM HỌC 2021 – 2022

MÔN: TIẾNG ANH

Đề thi có: 03 trang

Thời gian làm bài: 60 phút (Không kể thời gian giao đề)

 

 

Chọn phương án đúng (ng với A hoặc B, C, D) để hoàn thành mi câu sau:

1. Would you mind ____________the sentence aloud, please?

A. read B. reading C. be reading D. be read

2. Space travel may cost millions___________, few people in the world can afford it.

A. however B. therefore C. because D. so

3. Dad asked the children _________ his tie was.

A. where B. who C. that D. if

4. My roommate always turns ___________ the music so loudly. It is very annoying.

A. out B. off C. for D. on

5. My favorite item of clothing is the blue T-shirt _________ my mother bought for me.

A. which B. who C. whom D. what

6. I don’t know anything about plumbing, but if I knew, I _______ the leak myself.

A. fixed B. fix C. will fix D. would fix

7. I don’t know that because I _______ today’s newspaper yet.

A. don’t read B. am not reading C. haven’t read D. didn’t read

8. Yesterday, at the end of the city tour, the bus _______ us back to the hotel.

A. brought B. brings C. has brought D. bring

9. According to the police, the house was __________ down by lightening.

A. burning B. burnt C. burn D. burns

10. Jeans were expensive, ___________?

A. were they B.was it C. weren’t they D. wasn’t it

11. Look! This jacket is on __________. Let’s buy it.

A. cost B. help C. sale D. market

12. The church was badly __________ by the 1976 earthquake.

A. occurred B. reached C. repaired D. damaged

13. These flowers often grow on river _________ and near streams.

A. stop B. place C.bank D. wall

14. I factories pump their raw _________ into the sea, many fish will die out.

A. water B. trash C. sewage D. spill

15. The _________ of electricity always increases in hot weather.

A. consume B. consumption C. consumes D. consumed

16. Because of the outbreak of COVID-19, the course has been shortened _______.

A. consider B. considerable C. considerably D. considering

Chọn phương án dúng nhất cho các tình huống giáo tiếp sau:

17. – Nam: “I think we should all recycle our rubbish."- Nick: " ___________.”

A. Yes, I agree B. Yes, I’m glad too

C. I’m fine thanks D. No, thanks

18. – Nam: “Would you like me to wash the dishes for you?"

– Nick: "__________. That’s very kind of you."

A. Yes, please B. No, you won’t

C. You’re right D. Nothing special

Chọn từ (ứng với A hoặc B, C, D) ng với từ có trọng âm chính nhấn vào âm tiết có vị tri khác với ba từ còn lại:

19. A. abroad B. consist C. label D. attend

20. A. evidence B. temperature C. decorate D. effective

Chọn từ (ứng với A hoặc B, C, D) có phần gạch chân được phát âm khác với ba từ còn lại:

21. A. site B. kite C. like D. hit

22. A. wanted B. loaded C. planned D. ended

Đọc kĩ đoạn văn sau và chọn phương án đúng (ứng với A hoặc B, C, D) cho mỗi chỗ trống:

Alexander McQueen

Alexander McQueen is one of the world’s most famous clothes designers. He started working in an expensive clothes shop in London where he made clothes for people like Prince Charles and the Russian leader Mikhail Gorbachev. (23)_________ the 1990s, he decided to work on his own and he (24) __________ his own fashion business.

Many rich and famous people became his customers and the clothes (25) __________ he made for them were often unusual. Magazines and newspapers liked to write (26) _________ about is clothes and about him. However, he wasn’t always pleasant to journalists so they didn’t always write nice things about him. But McQueen never cared what anyone said about him. Unfortunately, he (27)__________ in 2010 when he was only 41 years old.

23. A. In B. On C. At D. For

24. A. closed B. opened C. sold D. set

25. A. whose B. who C. which D. whom

26. A. books B. Films C. programs D. articles

27. A. dies B. died C. die D. dying

Chọn phương án (A hoặc B, C, D) ng với câu có nghĩa gần nhất với mỗi câu cho sẵn sau đây:

28. "Can I have a day off tomorrow?" asked Emma.

A. Emma asked that she could have a day off tomorrow.

B. Emma asked if she can have a day off tomorrow.

C. Emma asked that if she could have a day off tomorrow.

D. Emma asked if she could have a day off the next day.

29. We held the Environment Day at our school last week.

A. The Environment Day was held at our school last week.

B. The Environment Day was hold at our school last week.

C. Last week at our school, the Environment Day is held.

D. Last week at our school, the Environment Day is hold.

Chọn phương án đúng (ứng với A hoặc B, C, D) để hoàn thành các câu sau:

30. He seldom writes to me. I wish__________.

A. he writes to me more often

B. he wrote to me more often

C. he didn’t write to me often

D. he doesn’t write to me often

31. He can’t see well__________.

A. unless he won’t wear his glasses

B. unless he wears his glasses

C. if he not wear his glasses

D. if he won’t wear his glasses

Đọc kĩ đoạn văn sau và chọn phương án đúng (ứng với A hoặc B, C, D) cho mỗi câu hỏi:

If you have decided to be a doctor or an engineer, it’s easy to get information about how to become one. It’s more difficult if you want to be an actor. Nobody can say, "First you do this, then you do that, and one day you’re an actor". But I can tell you some things that will help.

Learning to be an actor usually starts at school. Drama lessons and clubs can teach students many things, including different ways of acting and how to write their own plays. Writing helps you understand a lot about acting. But even more important is learning to work in a group with other actors.

However, school lessons and clubs are only one part of learning about being an actor. Find small theatre groups near where you live – and don’t worry about being the star! It doesn’t matter if you only have one word to say in a play, it will still help you improve. You need to be on stage as much as possible, in a variety of different types of plays.

When you finish school, you should think about studying at university. Of course, it’s possible to be an actor without going to university, but doing a theatre course is a good idea for some people. These courses may improve your acting, and also help you learn about a variety of subjects, such as business, history, music and dance.

32. What is the best title for this text?

A. My Life as an Actor B. How to Become an Actor

C. Different Types of Acting Jobs D. Going to university may help

33. According to paragraph 1, if you want to become an actor, it’s difficult to __________.

A. decide if it’s a good job for you B. find out what you need to do

C. tell people why you want it D. compare with other jobs

34. The word "“their" in paragraph 2 refers to __________.

A. schools’ B. lessons’ C. clubs’ D. students’

35. What advice does the writer give in paragraph 3?

A. Practice acting outside school. B. Meet theatre stars who live near you

C. Learn about all kinds of jobs in theatres D. Remember your words in the play

36. The phrase "a variety of" in paragraph 4 is closest in meaning to __________.

A. many B. important C. unnecessary D. difficult

Chọn phương án (A hoặc B, C, D) ứng với từ/cụm từ có gạch chân cần phải sửa:

37. Last year’s storm was even more dangerous because it struck the village in night.

A B C D

38. I invited Tim to my birthday party, so I haven’t had a reply from him yet.

A B C D

39. Most students in my class like our English teacher because he has a good mood of humour.

A B C D

40. The worst drought which it occurred last summer damaged all the fruit crop in the region.

A B C D

 

ANSWER KEYS

 

SỞ GD&ĐT VĨNH LONG

 

ĐỀ THI KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT

NĂM HỌC 2021 – 2022

MÔN: TIẾNG ANH

Đề thi có: 03 trang

Thời gian làm bài: 60 phút (Không kể thời gian giao đề)

 

Chọn phương án đúng (ng với A hoặc B, C, D) để hoàn thành mi câu sau:

1. Would you mind ____________the sentence aloud, please?

A. read B. reading C. be reading D. be read

2. Space travel may cost millions___________, few people in the world can afford it.

A. however B. therefore C. because D. so

3. Dad asked the children _________ his tie was.

A. where B. who C. that D. if

4. My roommate always turns ___________ the music so loudly. It is very annoying.

A. out B. off C. for D. on

5. My favorite item of clothing is the blue T-shirt _________ my mother bought for me.

A. which B. who C. whom D. what

6. I don’t know anything about plumbing, but if I knew, I _______ the leak myself.

A. fixed B. fix C. will fix D. would fix

7. I don’t know that because I _______ today’s newspaper yet.

A. don’t read B. am not reading C. haven’t read D. didn’t read

8. Yesterday, at the end of the city tour, the bus _______ us back to the hotel.

A. brought B. brings C. has brought D. bring

9. According to the police, the house was __________ down by lightening.

A. burning B. burnt C. burn D. burns

10. Jeans were expensive, ___________?

A. were they B.was it C. weren’t they D. wasn’t it

11. Look! This jacket is on __________. Let’s buy it.

A. cost B. help C. sale D. market

12. The church was badly __________ by the 1976 earthquake.

A. occurred B. reached C. repaired D. damaged

13. These flowers often grow on river _________ and near streams.

A. stop B. place C.bank D. wall

14. I factories pump their raw _________ into the sea, many fish will die out.

A. water B. trash C. sewage D. spill

15. The _________ of electricity always increases in hot weather.

A. consume B. consumption C. consumes D. consumed

16. Because of the outbreak of COVID-19, the course has been shortened _______.

A. consider B. considerable C. considerably D. considering

Chọn phương án dúng nhất cho các tình huống giáo tiếp sau:

17. – Nam: “I think we should all recycle our rubbish."- Nick: " ___________.”

A. Yes, I agree B. Yes, I’m glad too

C. I’m fine thanks D. No, thanks

18. – Nam: “Would you like me to wash the dishes for you?"

– Nick: "__________. That’s very kind of you."

A. Yes, please B. No, you won’t

C. You’re right D. Nothing special

Chọn từ (ứng với A hoặc B, C, D) ng với từ có trọng âm chính nhấn vào âm tiết có vị tri khác với ba từ còn lại:

19. A. abroad B. consist C. label D. attend

20. A. evidence B. temperature C. decorate D. effective

Chọn từ (ứng với A hoặc B, C, D) có phần gạch chân được phát âm khác với ba từ còn lại:

21. A. site B. kite C. like D. hit

22. A. wanted B. loaded C. planned D. ended

Đọc kĩ đoạn văn sau và chọn phương án đúng (ứng với A hoặc B, C, D) cho mỗi chỗ trống:

Alexander McQueen

Alexander McQueen is one of the world’s most famous clothes designers. He started working in an expensive clothes shop in London where he made clothes for people like Prince Charles and the Russian leader Mikhail Gorbachev. (23)_________ the 1990s, he decided to work on his own and he (24) _______ his own fashion business.

Many rich and famous people became his customers and the clothes (25) __________ he made for them were often unusual. Magazines and newspapers liked to write (26) _________ about is clothes and about him. However, he wasn’t always pleasant to journalists so they didn’t always write nice things about him. But McQueen never cared what anyone said about him. Unfortunately, he (27)__________ in 2010 when he was only 41 years old.

23. A. In B. On C. At D. For

24. A. closed B. opened C. sold D. set

25. A. whose B. who C. which D. whom

26. A. books B. films C. programs D. articles

27. A. dies B. died C. die D. dying

Chọn phương án (A hoặc B, C, D) ng với câu có nghĩa gần nhất với mỗi câu cho sẵn sau đây:

28. "Can I have a day off tomorrow?" asked Emma.

A. Emma asked that she could have a day off tomorrow.

B. Emma asked if she can have a day off tomorrow.

C. Emma asked that if she could have a day off tomorrow.

D. Emma asked if she could have a day off the next day.

29. We held the Environment Day at our school last week.

A. The Environment Day was held at our school last week.

B. The Environment Day was hold at our school last week.

C. Last week at our school, the Environment Day is held.

D. Last week at our school, the Environment Day is hold.

Chọn phương án đúng (ứng với A hoặc B, C, D) để hoàn thành các câu sau:

30. He seldom writes to me. I wish __________________.

A. he writes to me more often

C. he didn’t write to me often

B. he wrote to me more often

D. he doesn’t write to me often

31. He can’t see well _____________.

A. unless he won’t wear his glasses

C. if he not wear his glasses

B. unless he wears his glasses

D. if he won’t wear his glasses

Đọc kĩ đoạn văn sau và chọn phương án đúng (ứng với A hoặc B, C, D) cho mỗi câu hỏi:

If you have decided to be a doctor or an engineer, it’s easy to get information about how to become one. It’s more difficult if you want to be an actor. Nobody can say, "First you do this, then you do that, and one day you’re an actor". But I can tell you some things that will help.

Learning to be an actor usually starts at school. Drama lessons and clubs can teach students many things, including different ways of acting and how to write their own plays. Writing helps you understand a lot about acting. But even more important is learning to work in a group with other actors.

However, school lessons and clubs are only one part of learning about being an actor. Find small theatre groups near where you live – and don’t worry about being the star! It doesn’t matter if you only have one word to say in a play, it will still help you improve. You need to be on stage as much as possible, in a variety of different types of plays.

When you finish school, you should think about studying at university. Of course, it’s possible to be an actor without going to university, but doing a theatre course is a good idea for some people. These courses may improve your acting, and also help you learn about a variety of subjects, such as business, history, music and dance.

32. What is the best title for this text?

A. My Life as an Actor B. How to Become an Actor

C. Different Types of Acting Jobs D. Going to university may help

33. According to paragraph 1, if you want to become an actor, it’s difficult to __________.

A. decide if it’s a good job for you B. find out what you need to do

C. tell people why you want it D. compare with other jobs

34. The word "“their" in paragraph 2 refers to __________.

A. schools’ B. lessons’ C. clubs’ D. students’

35. What advice does the writer give in paragraph 3?

A. Practice acting outside school. B. Meet theatre stars who live near you

C. Learn about all kinds of jobs in theatres D. Remember your words in the play

36. The phrase "a variety of" in paragraph 4 is closest in meaning to __________.

A. many B. important C. unnecessary D. difficult

hương án (A hoặc B, C, D) ứng với từ/cụm từ có gạch chân cần phải sửa:

37. Last year’s storm was even more dangerous because it struck the village in night.

A B C D

38. I invited Tim to my birthday party, so I haven’t had a reply from him yet.

A B C D

39. Most students in my class like our English teacher because he has a good mood of humour.

A B C D

40. The worst drought which it occurred last summer damaged all the fruit crop in the region.

A B C D

 

 

ĐÁP ÁN

 

1. B

2. B

3. A

4. D

5. A

6. D

7. C

8. A

9. B

10. C

11. C

12. D

13. C

14. C

15. B

16. C

17. A

18. A

19. C

20. D

21. D

22. C

23. A

24. B

25. C

26. D

27. B

28. D

29. A

30. B

31. B

32. B

33. B

34. D

35. A

36. A

37. D

38. B

39. D

40. B

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *